Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Σκάκι / Ρώσοι και Γεωργιανές στην κορυφή ενός καινούργιου σκακιστικού τοπίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Ρώσοι και Γεωργιανές στην κορυφή ενός καινούργιου σκακιστικού τοπίου

Η αίθουσα των αγώνων της 30ης σκακιστικής Ολυμπιάδας στη Μανίλα των Φιλιππίνων

To 1992 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Οι επιπτώσεις της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία κυριαρχούσαν στην ειδησεογραφία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ψήφιζε την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία και αυτό σήμαινε την έναρξη μια σειράς πολεμικών συρράξεων και θλιβερών γεγονότων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνθήκη του Μάαστριχτ προσπαθούσε να κάνει ένα βήμα προς μεγαλύτερη ενοποίηση, μέσα σε πολλές και αντιφατικές αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη. Στο Αφγανιστάν οι αντάρτες κατελάμβαναν την πρωτεύουσα Καμπούλ. Στο σκακιστικό χώρο είχαμε το θάνατο του τέως παγκοσμίου πρωταθλητή Μιχαήλ Ταλ και τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας στη Μανίλα των Φιλιππίνων.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται των αφιερωμάτων στις σκακιστικές Ολυμπιάδες η 30ή Ολυμπιάδα ήταν μια ιδιαίτερα ξεχωριστή σκακιστική διοργάνωση. Για πρώτη φορά σε μια διοργάνωση της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας είχαμε τόσες πολλές νέες σημαίες να κυματίζουν αλλά και για πρώτη φορά είχαμε τόσο πολλούς συμμετέχοντες που μιλούσαν την ρωσική γλώσσα.

Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο, δέχεται την πρόταση ισοπαλίας από τον Γκάρι Κασπάροβ σε ένα γκαμπί της βασίλισσας. Οι φήμες λένε ότι είχε αποστηθίσει 5-6 κινήσεις που όμως δεν της χρειάστηκαν καθώς ο παγκόσμιος πρωταθλητής πρότεινε νωρίτερα την ισόπαλη έκβαση

Όλοι καταλάβαιναν ότι οι Ολυμπιάδες δεν επρόκειτο ποτέ ξανά να είναι ίδιες με εκείνες του παρελθόντος και ότι ο διαμελισμός της Σοβιετικής Ένωσης θα άλλαζε ριζικά τον σκακιστικό χάρτη. Εκτός από την Ρωσία, 11 τέως Σοβιετικές δημοκρατίες εκπροσωπήθηκαν στις Φιλιππίνες παράλληλα με ομάδες όπως η Κροατία, η Σλοβενία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Σε αυτή λοιπόν τη μεγάλη διοργάνωση όλα τα Ολυμπιακά μετάλλια κατέληξαν σε τέως σοβιετικές χώρες, με τη Ρωσία να πραγματοποιεί μια θριαμβευτική εμφάνιση χάρη στον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροβ και το καινούργιο μεγάλο αστέρι, το νεαρό Βλάντιμιρ Κράμνικ. Παράλληλα καινούργια ονόματα από χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν και η Αρμενία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο Γκάρι Κασπάροβ έχοντας δίπλα του τον Καμπομάνες στην πλατεία Λουνέτα της Μανίλας, ανάμεσα σε ερασιτέχνες σκακιστές

Οι επίγονοι της Σοβιετικής Ένωσης

Οι αγώνες έγιναν αυτή τη φορά καλοκαίρι, στο χρονικό διάστημα 7-25 Ιουνίου και με τη συμμετοχή πάνω από 100 επιπλέον ανδρών και γυναικών, πολλοί από τους οποίους ήταν εντελώς άγνωστοι στη Δύση. Αυτή η διαφοροποίηση έκανε αυτή την Ολυμπιάδα μία από τις πιο δύσκολα προβλέψιμες ως προς το αποτέλεσμά της.

Ένα από τα ερωτήματα ήταν εάν η Ρωσία, εξασθενημένη από αυτή την διαίρεση, θα κατόρθωνε να κυριαρχήσει απέναντι στις παραδοσιακά ισχυρές άλλες ομάδες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία αλλά και όλες τις νέες δυνάμεις που βασικά ήταν οι τέως Σοβιετικές δημοκρατίες. Ένα άλλο ερώτημα ήταν σχετικά με την απόδοση που θα είχαν οι Κινέζες σκακίστριες που στη σύνθεσή τους αυτή τη φορά είχαν και την καινούργια παγκόσμια πρωταθλήτρια την Ξιε Ζουν που πρόσφατα είχε εκθρονίσει τη Μάγια Τσιμπουρντανίτζε. Ακόμα και ο τόπος που διοργανώθηκαν οι αγώνες, η Μανίλα, ήταν ένας άγνωστος παράγοντας καθώς πολλοί σκακιστές είχαν ακόμα νωπές ακόμα τις μνήμες τους από έναν πολύ ισχυρό σεισμό που έγινε το 1990 κατά τη διάρκεια των διαζωνικών αγώνων. Όλες αυτές οι ερωτήσεις πήραν την απάντηση τους.

Η Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών Ξιε Ζουν

Οι νέες δημοκρατίες όπως η Αρμενία η Εσθονία, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν ή η Λετονία, η Ουκρανία, η Λιθουανία, η δημοκρατία του Μόλδοβα, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν ήταν χώρες με μακρά σκακιστική παράδοση. Με 102 συμμετοχές ήταν φανερό ότι ο συναγωνισμός για τα μετάλλια θα ήτανε πολύ σκληρός. Το ίδιο θα ίσχυε και για τις 62 χώρες που συμμετείχαν στην αντίστοιχη διοργάνωση για τις γυναίκες.

Η δύναμη των πιονιών και όχι της βασίλισσας

Η ίδια η διοργάνωση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη δεδομένων των συνθηκών. Στην τελετή έναρξης η αποχωρούσα πρόεδρος των Φιλιππίνων Κορασόν Ακίνο έβγαλε ένα πολύ ενδιαφέροντα λόγο με αναφορές σε σκακιστές όπως ο Ντάργκα, ο Ταρτακόβερ, ο Αλιέχιν και ο Καπαμπλάνκα. ‘Το 1986 τα καταφέραμε όχι εξαιτίας της δύναμης της βασίλισσας αλλά εξαιτίας της δύναμης των πιονιών’ είπε η Ακίνο, σε μια αναφορά στην αναίμακτη εξέγερση που την έφερε στην εξουσία και ανέτρεψε τον δικτάτορα Φερντινάντο Μάρκος. Στην τελετή ήταν παρών και ο εκλεγμένος διάδοχος της, Φιντέλ Ράμος που ήταν επίσης γνωστός σαν λάτρης του σκακιού.

Μέλη της Ρωσικής ομάδας με… καλοκαιρινή διάθεση. Από αριστερά Χάλιφμαν, Ντρέεβ, Κασπάροβ και Ντολμάτοβ

Είναι μακρύς (και περίπλοκος) ο δρόμος για τη Μανίλα

Τις πρώτες μέρες των αγώνων οι συζητήσεις επικεντρώνονταν στο ποιος μπόρεσε τελικά να φτάσει στη Μανίλα και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα η ομάδα της Λευκορωσίας δεν μπόρεσε να βρει τα απαραίτητα χρήματα για τα οποία προεβλέπετο ότι θα έπρεπε να είναι ένα μέρος σε δολάρια και ένα μέρος σε ρούβλια. Κατά παράδοξο τρόπο τα δολάρια βρέθηκαν άλλα τα ρούβλια αποδείχτηκαν ένας στόχος που δεν μπόρεσε να επιτευχθεί! Πολλές ομάδες αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα. Οι παίκτες της ανδρικής ομάδας της Ουκρανίας έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι τα εισιτήρια τους, ενώ η 1η σκακιέρα, ο Βασίλι Ίβαντσουκ, είχε την καλοσύνη να καλύψει όλα τα έξοδα της αποστολής της γυναικείας ομάδας. Από την άλλη πλευρά, τα χρήματα δεν ήταν το κύριο πρόβλημα για την ομάδα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν να βρεθεί όλη ομάδα μαζί. Στη Μανίλα βρέθηκαν τέσσερις μόνο παίκτες αλλά όλοι έφτασαν εκεί από εντελώς διαφορετικές χώρες. Ο Νίκολιτς από την Αργεντινή όπου τον φιλοξενούσε ο Νάιντορφ, ο Σοκόλοβ από την Ισπανία, ο Ντιζντάρεβιτς από την Ιταλία και ο Κουράγιτσα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι όλες οι τέως Σοβιετικές δημοκρατίες ταξίδεψαν μαζί από τη Μόσχα με ένα αεροπλάνο το οποίο είχε ναυλωθεί με αρμένικα χρήματα.

Ο Βασίλι Ίβαντσουκ, 1η σκακιέρα της εθνικής Ουκρανίας και χρηματοδότης της γυναικείας εθνικής ομάδας της χώρας του

Στη Ρωσική ομάδα συμμετέχει ένα νέο μεγάλο αστέρι

Η σύνθεση της ρωσικής ομάδας ήταν επίσης μία έκπληξη. Ο Ανατόλι Κάρποβ και ο Αρτούρ Γιουσούποβ αρνήθηκαν να παίξουν και έτσι ο Αλεξάντερ Χάλιφμαν που ζούσε στη Γερμανία εμφανίστηκε στη 2η σκακιέρα, ενώ στην ομάδα έκανε την πρώτη του εμφάνιση ο δεκαεφτάχρονος Βλαντιμίρ Κράμνικ. Ήταν ο σκακιστής που 8 χρόνια αργότερα θα εκθρόνιζε τον μεγάλο Γκάρι Κασπάροβ και θα διατηρούσε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μέχρι το 2007.

Ο 17χρονος Βλάντιμιρ Κράμνικ έκανε ένα εξαιρετικό ντεμπούτο στις Ολυμπιακές του εμφανίσεις

Είναι χαρακτηριστική η εκπληκτική σειρά νικών που έκανε ο Κράμνικ στην Ολυμπιάδα και με τα λευκά και με τα μαύρα, φτάνοντας σε μια απόδοση που ξεπέρασε ακόμα και εκείνη του παγκόσμιου πρωταθλητή Κασπάροβ. Με τα μαύρα ο Κασπάροβ χρησιμοποίησε την αγαπημένη του ινδική άμυνα του βασιλιά για πολύ σημαντικές νίκες απέναντι στο Σίροβ και τον Κάμσκι και για μια ισοπαλία απέναντι στο Βαγκανιάν. Ο νεαρός Κράμνικ ήταν ακόμα πιο επιτυχημένος με την ημι-σλαβική άμυνα κάνοντας τέσσερις νίκες σε τέσσερις αγώνες. Ήταν φανερό ότι ένα ακόμα μεγάλο «Κ» από τη Ρωσία είχε κάνει τη δυναμική του εμφάνιση.

Από τον πρώτο γύρο των αγώνων οι Ρώσοι κυριάρχησαν. Μετά από δύο γύρους με 7,5 βαθμούς σε 8 αγώνες βρέθηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας και μετά από τέσσερις γύρους ήταν ένα ολόκληρο βαθμό μπροστά. Κανένα μέλος της ομάδας (Κασπάροβ, Χάλιφμαν, Ντολμάτοβ, Ντρέεβ, Κράμνικ, Βιζμανάβιν) δεν έχασε παρτίδα, εκτός βέβαια από τον Αλεξέι Ντρέεβ που κατόρθωσε να χάσει 4! Η Αγγλία που πρωταγωνιστούσε στις προηγούμενες Ολυμπιάδες αντιμετώπισε δυσκολίες ήδη από τους πρώτους γύρους. Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες Δημοκρατίες είχαν ουσιαστικά να αγωνιστούν σε ένα πολύ ανεβασμένο επίπεδο αγώνων σε σχέση με το παρελθόν.

Οι πρώτες σκακιέρες της εθνικής Λεττονίας. Από αριστερά ο Αλεξέι Σίροβ και ο Αλεξάντερ Σαμπάλοβ

Η εξέλιξη των αγώνων ήταν μια επιβεβαίωση της κυριαρχίας των Ρώσων και η ανάδειξη των νέων δυνάμεων που κατάφεραν να βρεθούν στα μετάλλια. Στη 2η θέση βρέθηκε η ομάδα του Ουζμπεκιστάν με τους Λογκίνοβ, Σέρπερ, Νενάσεβ, Ζαγκρεμπέλνι, Σαλτάεβ και Ιουλντάτσεβ ενώ στην 3η θέση η ομάδα της Αρμενίας με τους Βαγκανιάν, Ακοπιάν, Λπουτιάν, Μινασιάν, Πετροσιάν και Αναστασιάν. Στην 4η θέση η ομάδα των ΗΠΑ (με τους τέως Σοβιετικούς Κάμσκι και Γερμολίνσκι στις πρώτες σκακιέρες), στην 5η η Λεττονία (Σίροβ, Κένγκινς, Σαμπάλοβ) και στην 6η η εκπληκτική Ισλανδία (Χιάρταρσον, Πέτουρσον, Όλαφσον).

Ο Γκάρι Κασπάροβ με φανερή αυτοπεποίθηση περιμένει την έναρξη της παρτίδας

Θεωρώ την παρτίδα μου εξαιρετική!

Ο Κασπάροβ και ο Κράμνικ ήταν οι πυλώνες της ρωσικής ομάδας. Εκτός από το χρυσό ομαδικό κέρδισαν και τα χρυσά ατομικά μετάλλια για τις αποδόσεις τους στις σκακιέρες τους. Στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ο Κράμνικ που γιόρταζε τα 17α γενέθλια του την ημέρα του τελευταίου γύρου πήρε και τον τίτλο του γκραν μετρ. Έτσι παρέμεινε ο ισχυρότερος και αποδοτικότερος μετρ Fide (ο τίτλος με τον οποίο πήγε στις Φιλιππίνες) που αγωνίστηκε ποτέ σε Ολυμπιακούς αγώνες. Οι φιλοδοξίες του Κασπάροβ δε σταμάτησαν στα δύο χρυσά μετάλλια τα οποία είχε ήδη κατακτήσει. Είχε βάλει στόχο να κερδίσει και το βραβείο της ωραιότερης παρτίδας, κάτι που πραγματικά κατόρθωσε χάρη στην νίκη του απέναντι στο Νίκολιτς. Ο Κασπάροβ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι σε μεγάλους σκακιστικούς αγώνες θα έπρεπε να υπάρχουν κριτήρια και κανονισμοί για την απονομή των βραβείων ωραιότητας, όμως ότι έγινε στη Μανίλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα καλό παράδειγμα. Δεν ήταν κακό που ο Κασπάροβ έστειλε 3 από τις παρτίδες του στη διεκδίκηση του βραβείου ωραιότητας, καθώς όλες ήταν πολύ όμορφες παρτίδες, ήταν όμως αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι αυτό το έκανε με την ιδιότητα του μέλους της κριτικής επιτροπής!

Καπάροβ, Γκάρι (Ρωσία, 2780) - Νίκολιτς, Πρέντραγκ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 2635) [Β10]

1.δ4 δ5 2.γ4 γ6 3.Ιγ3 ε5 4.δxε5 δ4 5.Ιε4 Βα5+ 6.Αδ2 Βxε5 7.Ιη3 Βδ6 8.Ιζ3 Ιζ6 9.Βγ2 Αε7 10.0-0-0 0-0 11.ε3 δxε3 12.ζxε3 Βγ7 13.Αγ3 Αη4 14.Αδ3 Ιβδ7 15.Αζ5 Αxζ5 16.Ιxζ5 Πζε8

17.Ιxη7 Ρxη7 18.Βζ5 Ιζ8 19.θ4 θ6 20.η4 Βγ8 21.Βxγ8 Παxγ8 22.η5 Ι8θ7 23.ε4 Πγδ8 24.Πδζ1 Ρζ8 25.ηxζ6 Αxζ6 26.ε5 Αη7 27.Πθη1 γ5 28.Ργ2 Πε6 29.Πη4 Αθ8 30.β4 β6 31.βxγ5 βxγ5 32.Πβ1 Πα6 33.Πβ2 Αη7 34.Πβ7 Πxα2+ 35.Ρβ3 Πα6 36.ε6 Πxε6 37.Πxη7 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Z5I8NidfOsaHUrUHwyQJirnxIwDiI8CXWgXsWhXNvbtM61r9keeyTKrYKwpfiFWC

Η Εθνική Ελλάδας

H Ελληνική ομάδα είχε μέτρια απόδοση και βρέθηκε στην 39η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι η ανανέωση που επιχειρήθηκε (εκείνη την περίοδο προπονητής της εθνικής ήταν ο Αντριάνοβ) δεν στέφθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται συνεχώς οι ίδιοι παίκτες κάτι που ήταν εξαιρετικά απαιτητικό, δεδομένης και της ισχυροποίησης του επιπέδου των αγώνων. Ο Νίκος Γαβριλάκης που από παίκτης εθνικής ανδρών βρέθηκε στη Μανίλα με την ιδιότητα του προπονητή της εθνικής γυναικών ήταν αναμφίβολα μια πολύ σημαντική απουσία για την ομάδα. Η κούραση των παικτών μας ήταν τόσο μεγάλη αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Στράτος Γρίβας, δημιουργούσε προβλήματα ακόμη και στην αντικειμενική εκτίμηση των θέσεων. Στον τελευταίο γύρο ο Γρίβας δέχτηκε ισοπαλία με τον Βέλγο αντίπαλό του κατόπιν προτροπής του Κοτρωνιά (απουσίαζε ο προπονητής Αντριάνοβ εκείνη τη στιγμή), παρότι ο ίδιος νόμιζε ότι είχε καθαρό πλεονέκτημα. Μετά τη λήξη του αγώνα (νίκη της Ελλάδας με 2,5-1,5), υπήρξε έντονη διαμαρτυρία από τον Στράτο που όμως δεν ήταν βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια. Ο Κοτρωνιάς και ο Σκέμπρης του έδειξαν ότι η ισοπαλία ήταν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη συγκεκριμένη θέση, κάτι που ο Γρίβας κατάλαβε για να λήξει η μικρή «παρεξήγηση» που είχε την αιτία της στην πραγματική εξάντληση των παικτών. Από τα απρόοπτα της αποστολής ήταν επίσης η «εξαφάνιση» ενός από τους παίκτες μας επί δύο περίπου ημέρες, γεγονός που σήμανε συναγερμό όχι μόνο ανάμεσα σε παίκτες και παράγοντες αλλά και στην Ελληνική πρεσβεία και στην αστυνομία της Μανίλας. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ο παίκτης μας, χωρίς προβλήματα, συνέχισε τους αγώνες. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (7,5/13), Σπύρος Σκέμπρης (6/11), Στράτος Γρίβας (6,5/13), Κώστας Μουτούσης (8,5/12), Άγγελος Βουλδής (0/3) και Αναστάσης Τζούμπας (1/4).

Ολυμπιάδα Γυναικών

Η Ολυμπιάδα Γυναικών ήταν στην πραγματικότητα μια σκληρή μάχη ανάμεσα στη Γεωργία, την Κίνα και την Ουκρανία την οποία χρηματοδοτούσε ο Ίβαντσουκ, καθώς η πανίσχυρη Ουγγαρία αυτή τη φορά δεν αγωνιζόταν με τις αδερφές Πόλγκαρ. 64 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή αλλά το Μαρόκο και η Ζιμπάμπουε ενώ είχαν εγγραφεί, δεν εμφανίστηκαν στους αγώνες και αποκλείστηκαν. Η ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε αυτή τη φορά να επαναλάβει τις θριαμβευτικές εμφανίσεις της Θεσσαλονίκης και το Νόβι Σαντ. Βρέθηκαν στην 20η θέση της βαθμολογίας μακριά από την 6η και 8η που είχαν βρεθεί στις δύο προηγούμενες Ολυμπιάδες. Αγωνίστηκαν οι Μαρίνα Μακροπούλου (8/14), Άννα Μαρία Μπότσαρη (8/13), Εύα Κόντου 5/10 και Ασπασία Γιαϊτζή (1,5/5).

Οι Πόλγκαρ αυτή τη φορά έμειναν στην Ουγγαρία

Χωρίς τις Πόλγκαρ οι αγώνες είχαν μια εντελώς διαφορετική εξέλιξη. Μία από τις εκδοχές για τη μη συμμετοχή τους ήταν ότι απλά οι Ούγγροι δεν μπόρεσα να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την συμμετοχή τους. Μια άλλη εκδοχή όμως έλεγε ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα γιατί η Ουγγρική ομοσπονδία ήθελε να ορίσει επικεφαλής της ανδρικής ομάδας τον Ουκρανό γκραν μετρ Αλέξαντερ Τσερνίν. Σε αυτή την ομάδα η Τζούντιθ Πόλγκαρ θα έπρεπε να αγωνιστεί στην 4η σκακιέρα κάτι αρκετά παράδοξο αφού ήταν η πρωταθλήτρια (στο ενιαίο πρωτάθλημα) Ουγγαρίας για το 1991. Αποτέλεσμα ήταν τελικά να μην έχουμε συμμετοχή των αδελφών Πόλγκαρ στους αγώνες της Μανίλας με καμιά από τις ομάδες.

Η μη συμμετοχή των Πόλγκαρ σήμαινε αυτόματα ότι η Γεωργία ήταν το βασικό φαβορί της Ολυμπιάδας μαζί με την ομάδα της Κίνας. Η ομάδα της Γεωργίας είχε στη σύνθεσή της τις Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, Νόνα Γκαμπριντασβίλι, Νάνα Ιοελιάνι και Νίνο Γκουριέλι, πολύ μεγάλες σκακίστριες που στο παρελθόν είχαν αγωνιστεί με τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα για πρώτη φορά θα μπορούσαν να αγωνιστούν έχοντας την εθνική τους ταυτότητα. Επίσης η Μάγια Τσιμπουρντανίτζε ήταν διψασμένη για εκδίκηση μετά την πρόσφατη ήττα της για το παγκόσμιο πρωτάθλημα από την Ξιε Ζουν της Κίνας. Το καθοριστικό σημείο των αγώνων ήταν η νίκη με 2-1 των Γεωργιανών απέναντι στις Κινέζες στον 5ο γύρο. Σε αυτή τη συνάντηση η Μάγια είχε και την ευκαιρία να νικήσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια. Στη 2η θέση των αγώνων βρέθηκε η ομάδα της Ουκρανίας, ενώ η Κίνα αρκέστηκε στην 3η θέση.

Από τη συνάντηση Γεωργίας – Ρωσίας. Από αριστερά οι Γεωργιανές Γκουριέλι, Ιοσελιάνι και Τσιμπουρντανίτζε αντιμετωπίζουν τις Προυντνίκοβα και Ντέμινα (απούσα η Σουμιάκινα)

Οι Γεωργιανές με πληγωμένες καρδιές φτάνουν στη νίκη

Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες και Ολυμπιάδες οι Γεωργιανές / Σοβιετικές σκακίστριες είχαν δημιουργήσει μια ξεχωριστή περίπτωση στο παγκόσμιο σκάκι κάτι που ονομάστηκε «το φαινόμενο της Γεωργίας». Η εμφάνιση των αδελφών Πόλγκαρ είχε αρχίσει να επισκιάζει αυτό το φαινόμενο, ενώ οι αρχές της δεκαετίας του 90 σημαδεύτηκαν επίσης από αυτό που ονομάστηκε το «σύνδρομο της Κίνας» με την εμφάνιση της Ξιε Ζουν, της νέας παγκόσμιας πρωταθλήτριας και την αρχή δημιουργίας μιας νέας τάξης πραγμάτων.

Η νίκη των Γεωργιανών σκακιστριών είχε επιτευχθεί σε μια θυελλώδη για τη χώρα τους περίοδο. Η Νάνα Αλεξάντρια στο περιοδικό New in Chess περιγράφει την απόδοση της Γεωργίας στους αγώνες: Η ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας ήταν το ευτυχισμένο τέλος μια σκακιστικής ιστορίας. Πολύ σύντομα θα έπρεπε να φύγουμε απ’ αυτό τον κόσμο της φαντασίας και πολύ γρήγορα θα έπρεπε να θυμηθούμε ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος, ένας πραγματικός κόσμος, που είναι γεμάτος πόνο και που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ξανά. Εκείνες τις μέρες στην Τιφλίδα η κατάσταση ήταν εκρηκτική με επεισόδια στη νεοσύστατη δημοκρατία βασικά από τους υποστηρικτές του προέδρου Γκαμσαχουρντία. Ακούγοντας αυτές τις ειδήσεις, λέει η Αλεξάντρια, συνειδητοποίησα ότι γυναίκες της χρυσής μας Γεωργιανής ομάδας ήταν πραγματικά ηρωίδες. Προερχόμενες από μια τραγική πραγματικότητα, χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να συγκεντρωθούν στο σκάκι, κατόρθωσαν να νικήσουν στην Ολυμπιάδα με πληγωμένες καρδιές και το μυαλό τους πίσω στη Γεωργία. Ο Βρετανός διπλωμάτης σερ Όλιβερ Γουάρντροουμπ είχε αποκάλεσε σε ένα βιβλίο του τη Γεωργία σαν τη χώρα του κρασιού, των γυναικών και του τραγουδιού. Δεν ξέρω αν το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της ανεξάρτητης Γεωργίας θα εορταστεί με υψωμένα ποτήρια κρασιού και γιορτινά τραγούδια. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι τη στιγμή που η Ρεπκοβα σταμάτησε το ρολόι της για να συγχαρεί την Ιοσελιάνι ήμασταν αληθινά ευτυχισμένες. Και ξέρω επίσης ότι όπου υπάρχουν ρολόγια που μετράνε μάχες και αιματοχυσίες αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Αυτό είναι κάτι που μπορούν και θα πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Καζακστάν (αριστερά) - Γεωργίας

Ολυμπιακά παράδοξα

Οι Φιλιππίνες, η διοργανώτρια χώρα δεν έβαλε όλους τους ισχυρότερους παίκτες τους στην Α ομάδα!. Δύο ισχυροί διεθνείς μετρ αναζητούσαν τις νόρμες γκρανμέτρ ως μέλη της Β και της Γ ομάδας. Ήταν οι Ρίκο Μασκαρίνας και Ρουμπέν Ροτνρίγκεζ. Δυστυχώς και οι δύο δεν τα κατάφεραν.

Το 2003, ο Φλορέντσιο Καμπομάνες, τότε πρόεδρος της FIDE και πρωτεργάτης της ιδέας για την Ολυμπιάδα της Μανίλας καταδικάστηκε για διαφθορά σε φυλάκιση ενός έτους και δέκα μηνών. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι απέτυχε να λογοδοτήσει για τα κυβερνητικά κονδύλια ύψους 238.745 δολαρίων που του είχαν ανατεθεί για την Ολυμπιάδα. Το 2004, το δικαστήριο μείωσε την ποινή σε πρόστιμο 6.000 πέσος (περίπου 150 $) χωρίς φυλάκιση λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Ο Καμπομάνες δεν δέχτηκε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, κάνοντας έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο να εκκαθαρίσει το όνομά του από τις κατηγορίες εναντίον του. Το Ανώτατο Δικαστήριο πράγματι ακύρωσε τόσο την απόφαση όσο και το ψήφισμα του δικαστηρίου κατά των εγκλημάτων και έκρινε «περιττό να αποφασίσει για τα άλλα ζητήματα που έθεσαν και τα δύο μέρη». Στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2006, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι ο Καμπομάνης, μη δημόσιος αξιωματούχος, δεν είχε ποινική ευθύνη στην υπόθεση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας, οι ΗΠΑ είχαν δύο τέως Σοβιετικούς, στις δύο πρώτες σκακιέρες, τον Γκάτα Καμσκι και τον Άλεξ Γερμολίνσκι. Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας Τζον Ντόναλτσον έδωσε πραγματικό αγώνα για να κρατήσει το πνεύμα ψηλά σε μια τόσο ετερογενή ομάδα.

Επιλεγμένες παρτίδες

Μια παρτίδα που διακρίθηκε είναι από τη συνάντηση Αυστραλίας – Βραζιλίας. Ο Ίαν Ρότζερς ολοκληρώνει την παρτίδα με πολύ θεαματικό τρόπο:

Ρότζερς, Ίαν (Αυστραλία, 2550) - Μίλος, Γκιλμπέρτο (Βραζιλία, 2515) [A41]

1.δ4 Ιζ6 2.Ιζ3 δ6 3.Ιγ3 Αη4 4.ε4 ε6 5.θ3 Αθ5 6.Βε2 γ6 7.η4 Αη6 8.Αη5 Αε7 9.Αxζ6 Αxζ6 10.θ4 θ6 11.0-0-0 Ιδ7 12.Ρβ1 Βγ7 13.Πη1 θ5 14.η5 Αε7 15.δ5 ε5 16.Αθ3 0-0-0 17.Ιδ2 Ρβ8 18.Ιγ4 Ιβ6 19.Ιxβ6 Βxβ6 20.Πδ3 Ρα8 21.α3 Πδζ8 22.Αζ5 Αθ7 23.Πηδ1 η6 24.δxγ6 βxγ6 25.Αδ7 Βγ7 26.Αxγ6+ Βxγ6 27.Ιδ5 Αδ8 28.Πγ3 Ββ7 29.Πβ3 Βγ6 30.Πδδ3 Αα5

31.Πδγ3 Αxγ3 32.Βα6 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hbf19WIT2G9XEmGxYG3M2aj2lZpByVCjDgdnI8xN767ndUKJBbN1ZtdeI/YJZCRs

Ο Αλεξάντερ Νενάσεβ, πολύ γνώριμος στους Έλληνες σκακιστές από τη συχνή παρουσία του στη χώρα μας κερδίζει με πολύ όμορφο τρόπο τον Σουηδό αντίπαλό του. Είναι ενδιαφέρον ότι σήμερα ο Νενάσεβ έχει αλλάξει όνομα και ονομάζεται Γκραφ.

Νενάσεβ, Αλεξάντερ (Ουζμπεκιστάν, 2515) - Βέντμπεργκ, Τομ (Σουηδία, 2465) [A07]

1.Ιζ3 Ιζ6 2.η3 δ5 3.Αη2 γ6 4.0-0 Αη4 5.δ3 Ιβδ7 6.Βε1 ε5 7.ε4 δxε4 8.δxε4 Αγ5 9.Ιβδ2 0-0 10.Ιγ4 Πε8 11.β4 Αε6 12.Ιβ2 Αζ8 13.Ιη5 Αη4 14.ζ3 Αθ5 15.Αδ2 Ιβ6 16.α4 θ6 17.Ιθ3 Βδ4+ 18.Πζ2 Βxβ2 19.Αγ3 Αxβ4 20.Αxβ4 Βδ4 21.η4 Αη6 22.η5 Ιθ5 23.Πδ1 Βγ4 24.Αζ1 Βε6 25.Πδ6 Βγ8 26.α5 Ιδ7 27.ηxθ6 Ιζ8 28.θxη7 Ιε6 29.Αγ3 Ιεζ4 30.Ιxζ4 Ιxζ4 31.Πζδ2 Ρxη7 32.Βθ4 Ρη8 33.Βη5 Ρθ7 34.Ρθ1 β5 35.Αxε5 Ιθ5 36.Αδ4 Πη8 37.Αε3 Βζ8 38.Αθ3 Βη7

39.Πxη6 Βα1+ 40.Βη1 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hbf19WIT2G9XEmGxYG3M2d2d0Nxf7f/x5cvpIthZD4mMCjWYSTfkf+bZ5WlPRndt

Ο νεαρός Βλάντιμιρ Κράμνικ με πολύ δυναμικό παιχνίδι φτάνει στη νίκη απέναντι στον πολύ ισχυρό Ολλανδό αντίπαλό του:

Βαν Βέλι, Λουκ (Ολλανδία, 2560) - Κράμνικ, Βλάντιμιρ (Ρωσία, 2590) [Β44]

1.δ4 δ5 2.Ιζ3 γ6 3.γ4 Ιζ6 4.Ιγ3 ε6 5.Αη5 δxγ4 6.ε4 β5 7.α4 Αβ7 8.ε5 θ6 9.Αθ4 η5 10.εxζ6 ηxθ4 11.Ιε5 Ιδ7 12.Βθ5 Βxζ6 13.Ιxδ7 Ρxδ7 14.αxβ5 γxβ5 15.Βxβ5+ Αγ6 16.Βxγ4 Αδ6 17.Πα6 Πθγ8 18.Πxγ6 Πxγ6 19.Βα4 Βη5 20.Αβ5 Βxη2 21.δ5 Βxθ1+ 22.Ρε2 Ρδ8 23.Αxγ6 Πβ8 24.Ιβ5

24…εxδ5 25.Βα5+ Ρε7 26.Βxα7+ Ρζ8 27.Βε3 Ρη8 28.θ3 Αζ8 29.Βζ4 Βε4+ 30.Βxε4 δxε4 31.Ρε3 Πβ6 32.Αδ7 Πζ6 33.β3 Αγ5+ 34.Ρxε4 Πxζ2 35.Ρδ5 Αβ4 36.Ιδ4 Ρη7 37.Ργ4 Πζ4 38.Ρδ5 Ρζ6 39.Αγ8 Πζ1 40.Αη4 Αγ3 41.Ιζ3 Ρη6 42.Ιxθ4+ Ρη5 43.Ιζ3+ Ρζ4 44.Ιθ4 Πζ2 45.Αγ8 Ρη5 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hbf19WIT2G9XEmGxYG3M2TAj8mhdyBSv/V+woEgA4HeLTubl4jSg/o55iII3ecQ7

Ο Τζον Ναν δημιουργεί ένα πανέμορφο συνδυασμό που περιλαμβάνει και θυσία βασίλισσας:

Χσου, Λι Γιανγκ (Σιγκαπούρη, 2290) - Ναν, Τζον (Αγγλία, 2615) [E66]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιζ3 Αη7 4.η3 0-0 5.Αη2 γ5 6.0-0 δ6 7.Ιγ3 Ιγ6 8.δ5 Ια5 9.Ιδ2 ε5 10.ε4 Αδ7 11.θ3 α6 12.Βε2 Πβ8 13.α4 Ιε8 14.Πα3 Ββ6 15.Ρθ2 ζ5 16.Ια2 Ιζ6 17.Βε3 Βγ7 18.Βγ3 Πβγ8 19.ζ3 Ιθ5 20.Πε1 Πζ7 21.Βγ2 Βδ8 22.Πγ3 Ιxη3 23.Ρxη3

23…Βθ4+ 24.Ρθ2 [όχι 24.Ρxθ4 ζ4 με απειλή 25.Αζ6 ματ] 24…Βxε1 25.Ιζ1 ζxε4 26.Ιη3 εxζ3 27.Αxζ3 Ιxγ4 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=ulK89p3ndBDLV/kHXF6I/3w3v05yHWHZBZdIS86r8d+T9wGiHUbN8B2NFFaB9s7c

Τα μαύρα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να χάσουν μέσα σε λίγες κινήσεις:

Ιμαναλίεβ, Τααλαιμπέκ (Κιργιστάν, 2355) - Ξουερέμπ, Τζο (Μάλτα) [C65]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 Ιζ6 4.0-0 Αγ5 5.γ3 δ6 6.δ4 εxδ4 7.γxδ4 Αβ4

8.Βα4 α5 9.α3 Αδ7 10.αxβ4 0-0 11.Αη5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=ulK89p3ndBDLV/kHXF6I/5wwq7Ah+BMka8p44TPj+iGtv/IytLWsrXzZnCPnkp7d

Η Μάγια Τσιμπουρντανίτζε παίρνει μια μικρή ρεβάνς από την Κινέζα παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά την ήττα της στο ματς για το παγκόσμιο πρωτάθλημα:

Τσιμπουρντανίτζε, Μάγια (Γεωργία, 2485) – Ξιε Ζουν (Κίνα, 2480) [A14]

1.β3 Ιζ6 2.Αβ2 ε6 3.Ιζ3 Αε7 4.η3 0-0 5.Αη2 δ5 6.0-0 γ5 7.γ4 Ιγ6 8.ε3 β6 9.Βε2 Αα6 10.Ια3 Πγ8 11.Πζδ1 Ιε8 12.Ιβ5 Αζ6 13.δ4 γxδ4 14.εxδ4 δxγ4 15.βxγ4 Ια5 16.Ιε5 Πxγ4

17.Ιxα7 Αxε5 18.δxε5 Βγ7 19.Αα3 Βxα7 20.Αxζ8 Ρxζ8 21.Ββ2 Βγ7 22.Αζ1 Ρη8 23.Παγ1 Αβ7 24.Πxγ4 Ιxγ4 25.Ββ5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=XVhxcl+h65YRkTMIjxdVeRa2DmJyhAnFGNAx3LyZ3eVAkG31f+bNf0MVmTjvfEfK

Ο πρωταθλητής μας Βασίλης Κοτρωνιάς, κερδίζει με υποδειγματικό τρόπο τον Αυστραλό αντίπαλό του:

Κοτρωνιάς, Βασίλης (Ελλάδα, 2560) - Ρότζερς, Ίαν (Αυστραλία, 2550) [Β70]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 η6 6.η3 Ιγ6 7.Αη2 Αδ7 8.Ιδε2 Αη7 9.β3 0-0 10.Αβ2 α5 11.θ3 Ιβ4 12.0-0 Βγ8 13.Ρθ2 α4 14.α3 Ια6 15.β4 Ιγ7 16.Βδ3 β5 17.Ιδ1 Αε6 18.Ιε3 Ιη4+ 19.θxη4 Αxβ2 20.Παβ1 Αη7 21.η5 Βα6 22.Πζε1 Αγ4 23.Βδ2 Αα2 24.Πβδ1 Παγ8 25.Αθ3 Αε6 26.Αxε6 ζxε6 27.ζ4 Βα7 28.Πζ1 Ββ7 29.Βδ3 Ιε8 30.Πζ2 δ5 31.εxδ5 εxδ5 32.Ιxδ5 Ιδ6 33.Βε3 Πζ7 34.γ3 Πγ4 35.Βδ3 Ιε4 36.Πζζ1 ε6 37.Ιε3 Πγγ7 38.Ιη4 Πγδ7 39.Βε3 ε5 40.ζxε5 Πxζ1 41.Πxζ1 Πδ2

 42.Ιζ6+ Αxζ6 43.εxζ6 Βδ5 44.Πζ4 Ιδ6 45.Πδ4 Πxδ4 46.Ιxδ4 Ιε4 47.Ιε2 Βγ4 48.Ιζ4 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=XVhxcl+h65YRkTMIjxdVeXtg5S254mz1Jyb5IMKLZgZWpDk+T9dgH6XmEYOpzXce

Και η επόμενη παρτίδα είναι μια πολύ όμορφη νίκη του Βασίλη ενάντια στο διάσημο Κίριλ Γκεοργκίεβ που το 1992 αγωνίστηκε με τη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας. Αργότερα αγωνίστηκε με την ομάδα της Βουλγαρίας.

Κοτρωνιάς, Βασίλης (Ελλάδα, 2560) - Γκεοργκίεβ, Κίριλ (Βόρεια Μακεδονία, 2605) [C95]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 α6 4.Αα4 Ιζ6 5.0-0 Αε7 6.Πε1 β5 7.Αβ3 0-0 8.γ3 δ6 9.θ3 Ιβ8 10.δ4 Ιβδ7 11.Ιβδ2 Αβ7 12.Αγ2 Πε8 13.Ιζ1 Αζ8 14.Ιη3 η6 15.α4 γ5 16.Αε3 εxδ4 17.γxδ4 Αxε4 18.Ιxε4 Ιxε4 19.Αxε4 Πxε4 20.δxγ5 Ιxγ5 21.αxβ5 αxβ5 22.Βδ5 Πγ8 23.β4 Πxβ4 24.Πα7 Βζ6 25.Ιη5 Βζ5 26.Βδ2 Πβ1 27.Πxζ7 Πxε1+ 28.Βxε1 Ιδ3 29.Βα5 Βε5 30.Βα7 Αη7 31.Πxη7+ Βxη7

32.Βα2+ Πγ4 33.Βα8+ Βζ8 34.Βδ5+ Ρθ8 35.Ιζ7+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=maiX2b9kdVhBRDlKESKm0TIhaWvkgaqMbEF49FK2FdYIXoqAb68QJCwtPkks9v05

Ο μαύρος φαίνεται να θυσιάζει ότι είναι δυνατόν να θυσιαστεί αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από μια πολύ θεαματική ισοπαλία:

Βιζμανάβιν, Αλεξέι (Ρωσία, 2590) - Μινασιάν, Αρτάσες (Αρμενία, 2545) [A41]

1.δ4 δ6 2.Ιζ3 Αη4 3.γ4 Ιδ7 4.Ββ3 Βγ8 5.η3 ε5 6.Αη2 γ6 7.0-0 Αε7 8.Πδ1 Ιηζ6 9.Ιγ3 0-0 10.Αε3 Πε8 11.Παγ1 εxδ4 12.Ιxδ4 Αζ8 13.Βγ2 Πxε3 14.ζxε3 Ιε5 15.β3 η6 16.Πζ1 Αη7 17.Βδ2 Αθ3 18.Πζ4 Αxη2 19.Ρxη2 Ιθ5 20.Πζζ1 Αθ6 21.Ιε4 Ιη4 22.Πγ3 Βε8 23.Ιxδ6 Βε7 24.Ιγ2

24…Ιxθ2 25.Ρxθ2 Ιxη3 26.Πη1 Ιζ1+ 27.Πxζ1 Βθ4+ 28.Ρη2 Βη4+ 29.Ρζ2 Βθ4+ ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=FITGKK6y1nWhN/eSZRlp+aE7qe8HqPfdx3A6yf/eqYv0NBFVBvsZk6zc80WvWWyA

Ο Βίσι Ανάντ κάνει επίδειξη της εκπληκτικής ικανότητας να δημιουργεί όμορφο συνδυαστικό παιχνίδι:

Ανάντ, Βίσι (Ινδία, 2670) - Ρόμπατς, Καρλ (2410) [C10]

1.ε4 ε6 2.δ4 δ5 3.Ιγ3 δxε4 4.Ιxε4 Αε7 5.Ιζ3 Ιζ6 6.Αδ3 Ιxε4 7.Αxε4 γ5 8.0-0 Ιδ7 9.Βε2 γxδ4 10.Πδ1 Ιγ5 11.Πxδ4 Ββ6 12.Αε3 Βxβ2 13.Παδ1 Αζ6

14.Πδ8+ Αxδ8 15.Αxγ5 Αδ7 16.Βδ3 Ββ5 17.γ4 Βxγ5 18.Βxδ7+ Ρζ8 19.Βxβ7 η6 20.Βxα8 Ρη7 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=FITGKK6y1nWhN/eSZRlp+beZiVc8Qb/cSwLPOYRKsMTesnjkPvsNktTn+I+VWRFF

Ο Αλεξάντερ Σαμπάλοβ, ως εκπρόσωπος της Λεττονίας, σε μια όμορφη παρτίδα με τον Ισραηλινό, επίσης τέως Σοβιετικό, Ιλία Σμίριν. Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Σαμπάλοβ εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και αγωνίστηκε με την Αμερικανική εθνική ομάδα.

Σαμπάλοβ, Αλεξάντερ (Λεττονία, 2535) – Σμίριν, Ιλία (Ισραήλ, 2545) [Α65]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 Ιγ6 6.Αη5 ε6 7.Βδ2 Αε7 8.0-0-0 0-0 9.ζ4 θ6 10.θ4 Ιxδ4 11.Βxδ4 α6 12.Αε2 Βα5 13.Αζ3 Πδ8 14.η4 Αδ7 15.Αxθ6 ηxθ6 16.η5 Ιε8 17.Πδη1 θ5 18.Αxθ5 Αζ8 19.ζ5 Βε5 20.Βδ2 εxζ5 21.η6 ζxη6 22.Πxη6+ Ρθ7 23.Πθη1 ζxε4

24.Πθ6+ Αxθ6 25.Αη6+ Ρη7 26.Αxε8+ Ρθ7 27.Αη6+ Ρη7 28.Αxε4+ Ρζ7 29.Βxθ6 Πθ8 30.Αδ5+ Ρε8 31.Βδ2 Ρδ8 32.Πε1 Βθ5 33.Ιε4 Βθ6 34.Ιη5 Ργ7 35.Πε7 Παε8 36.Βα5+ β6 37.Βγ3+ Ρδ8 38.Πxδ7+ Ρxδ7 39.Βγ6+ Ρε7 40.Βγ7+ Ρζ6 41.Βxδ6+ Ρζ5 42.Βδ7+ Ρε5 43.Αζ7 Βζ8 44.Βδ5+ Ρζ6 45.Βζ3+ Ρε7 46.Ββ7+ Ρζ6 47.Βxβ6+ Ρζ5 48.Βζ2+ Ρε5 49.Βη3+ Ρζ6 50.Βζ4+ Ρε7 51.Βγ7+ Ρζ6 52.Βγ6+ Ρε5 53.Βδ5+ Ρζ6 54.Βζ3+ Ρε7 55.Ββ7+ Ρδ8 56.Ββ8+ Ρε7 57.Βα7+ Ρδ8 58.Βα8+ Ρε7 59.Βα7+ Ρδ8 60.Ββ6+ Ρε7 61.Βε6+ Ρδ8 62.Ββ6+ Ρε7 63.Βxα6 Πβ8 64.Βα7+ Ρδ6 65.Βδ4+ Ργ6 66.Αδ5+ Ρδ7 67.Ιζ7 Πθ6 68.Βη4+ Ργ7 69.Βζ4+ Πδ6 70.Βxδ6+ Βxδ6 71.Ιxδ6 Ρxδ6 72.Αζ7 Πζ8 73.Αη6 Πζ1+ 74.Ρδ2 Πζ2+ 75.Ρε3 Πθ2 76.θ5 Ρε5 77.Ρδ3 Ρδ5 78.Ργ3 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Q2z3P0gnQa7cP3uftpgnYJK5d/r+R8/UqZM4oJsb9/pIlr3l6Og088LCi3XK7C9o

Πίσω από τις κινήσεις κρύβονται ιδέες, σχέδια, άγχος, συναισθήματα

Ο Χριστόδουλος Μανίκας μιλάει στην ΑΥΓΗ και το avgi.gr για την πρώτη επιτυχία του, για τα προσόντα ενός καλού σκακιστή, για την ευθύνη της εκπροσώπησης στην Εθνική και προ(σ)καλεί τους αναγνώστες σε σκακιστική αναμέτρηση!

Τα προσόντα του σκακιστή: Άγνοια κινδύνου, αυτοπεποίθηση, καλή ψυχολογία και αυτοκριτική!

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978, έμαθε σκάκι σε μικρή ηλικία και το 1990 κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων (μέχρι 12 ετών). Το 1993 πρώτευσε στο Πανελλήνιο Εφήβων (16) και το 1996 στο Πανελλήνιο Νέων (20). Διακρίθηκε σε Παγκόσμια Νεανικά Πρωταθλήματα (3 χάλκινα μετάλλια το 1996, το 1997 και το 1998), καθώς και σε Πανευρωπαϊκό Νεανικό (χάλκινο το 1997). Έγινε διεθνής μετρ το 1996 και γκραν μετρ το 2000.

Από το 2000 μέχρι και το 2005 δημιουργεί ένα ακατάρριπτο έως τώρα ρεκόρ, με την κατάκτηση 6 συνεχόμενων Πρωταθλημάτων Ελλάδας. Το 2008 και το 2009 κατακτά δύο ακόμα τίτλους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 8. Το 2002 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης Ράπιντ και πρωταθλητής Βαλκανίων. Έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες σε διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ το 2001 είχε προκαλέσει αίσθηση η αναμέτρηση του με το ισχυρότατο σκακιστικό πρόγραμμα Deep Junior 7, από το οποίο ηττήθηκε οριακά με 1,5-2,5. Έχει αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας σε  11 Ολυμπιάδες, σε 9 Ομαδικά Πανευρωπαϊκά,  σε 1 Παγκόσμιο (αργυρό μετάλλιο στην τρίτη σκακιέρα!), σε 1 Νεανική Ολυμπιάδα και σε 1 Νεανική Βαλκανιάδα.  Το παιχνίδι του αποτελεί συνδυασμό στρατηγικής κατανόησης και εμπνευσμένων τακτικών κτυπημάτων. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές.

Θυμάστε τη στιγμή που γεννήθηκε η επιθυμία να ασχοληθείτε με το σκάκι; Σε ποιους το πρωτοείπατε; Πώς αντέδρασαν;

Τις πρώτες κινήσεις στο σκάκι τις έμαθα από τον πατέρα μου. Στην ηλικία των 8-9 χρονών, στο δρόμο για το φροντιστήριο των Αγγλικών, διάβασα έξω από μια παιδική βιβλιοθήκη ότι παραδίδονται δωρεάν μαθήματα στον Δήμο μου. Αποφάσισα να γραφτώ και έκανα «κοπάνα» από τα Αγγλικά. Οι γονείς μου το έμαθαν όταν το φροντιστήριο τους ενημέρωσε όταν μαζεύτηκαν οι απουσίες. Ευτυχώς γέλασαν, και μου είπαν ότι μπορώ να παρακολουθώ σκάκι αρκεί να μη χάνω τα Αγγλικά.

Το σκάκι θέλει αφοσίωση χρόνο, θυσίες. Αμφιταλαντευτήκατε για το αν θα ασχοληθείτε τόσο ενεργά μαζί του;

Ποτέ. Το σκάκι είναι το μεγάλο μου πάθος. Έκανα πολλές θυσίες, δεν τις αντιλήφθηκα όμως ως τέτοιες. Με ωθούσε η μεγάλη μου επιθυμία να γίνω καλύτερος και να διακριθώ. Πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με το σκάκι όταν πλέον είχα περάσει στο πανεπιστήμιο και ήμουν ενήλικας.

Ποια είναι η πρώτη  επιτυχία σας;

Η πρώτη επιτυχία που με σημάδεψε σαν σκακιστή και με ώθησε να κάνω πρωταθλητισμό, ήταν το 1990 το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα κάτω των 12 ετών με 9/9 νίκες. Αλλά αυτή που πάντα θυμάμαι είναι σε διεθνές επίπεδο, το 1992, το αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα παίδων u16 στην Μάλτα, ανάμεσα σε μεγαθήρια.

Υπάρχει η αντίληψη στον κόσμο ότι το σκάκι είναι βαρετό, κουραστικό παιχνίδι. Πως καταρρίπτετε αυτόν τον μύθο;

Το σκάκι είναι μαγεία, μια παρτίδα μακάρι να ήταν απλά μια παρτίδα. Πίσω από τις κινήσεις κρύβονται πλάνα, ιδέες, σχέδια, άγχος και συναισθήματα.Το σκάκι είναι τέχνη.

Πόσο άλλαξε ο τρόπος που παίζετε σκάκι στη διαδρομή σας ως σκακιστής;

Όταν ήμουν νέος, έπαιζα σαν ταύρος, έπαιζα μόνο για να κερδίζω. Μεγαλώνοντας το παιχνίδι μου ωρίμασε, έγινε πιο ποιοτικό, μελέτησα βιβλιογραφία και έμαθα από τα λάθη μου, έκανα χώρο για τη στρατηγική. 

Με ποιον τρόπο χρησιμοποιείτε τις σκακιστικές μηχανές για να βελτιώσετε το παιχνίδι σας;

Οι σκακιστικές μηχανές παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη θεωρητική προετοιμασία ενός επαγγελματία σκακιστή πριν και μετά τους αγώνες. Η μελέτη και η ανάλυση δεν τελειώνουν ποτέ, και αυτό ισχύει για όλους τους σοβαρούς σκακιστές.

Τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε σκακιστικούς αγώνες με φυσική παρουσία παικτών και στο διαδικτυακό σκάκι;  Πώς νιώθετε όταν ο αντίπαλος κάθεται απέναντί σας, όταν τον αντιμετωπίζετε στο διαδίκτυο και όταν παίζετε με κομπιούτερ

Το πρόβλημα με το διαδικτυακό σκάκι είναι ότι χάνεις εύκολα την συγκέντρωσή σου και δεν υπάρχει ο σκακιστικός «τσαμπουκάς», το να «διαβάζεις» δηλαδή τον αντίπαλό σου και τι σκέψεις μπορεί να κάνει για την παρτίδα. Μπορείς όμως να παίξεις μεγάλο αριθμό παρτίδων και να προπονηθείς καλύτερα.

Ποιοι μεγάλοι σκακιστές σάς έχουν επηρεάσει;

Οι Κασπάρoβ και Κάρποβ. Ήταν μεγάλο το δέος όταν τους πρωτοείδα να παίζουν στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης το 1988, και έκτοτε είχα αποφασίσει να παίζω όλα τα ανοίγματα του Κασπάρoβ με τα μαύρα και του Κάρπoβ με τα λευκά. Θυμάμαι ακόμα τα ματς μεταξύ τους, ήταν η απόλυτη μονομαχία, περίμενα πως και πως την ανάλυση της παρτίδας τους στην εφημερίδα την επόμενη μέρα.

Ποια παρτίδα θα θέλατε  να είχατε παίξει  εσείς;

Πάντα μου άρεσαν οι ρομαντικές παρτίδες του Μόρφι, ο οποίος διακρινόταν για το επιθετικό του παιχνίδι. Θα ήθελα να είχα παίξει μία από αυτές.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία και σκακιστές: Σχέση, συμβολή, λάθη, παραλήψεις

Αναμφισβήτητα ο Γιώργος Μακρόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΟ αλλά και αντιπρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας επί σειρά ετών, βοήθησε αρκετά το ελληνικό σκάκι. 

Τα μεγάλα λάθη της ΕΣΟ είναι ότι δεν ξαναδιοργανώθηκε ποτέ η Ολυμπιάδα στη χώρα μας, ενώ είχαμε ήδη την εμπειρία του 1984 και του 1988, καθώς και η απαξίωση των πανελληνίων ατομικών και ομαδικών πρωταθλημάτων, το καθένα για ξεχωριστούς λόγους. Η σκακιστική ομοσπονδία δεν δίνει κίνητρο στους κορυφαίους σκακιστές να ασχοληθούν επαγγελματικά με το σκάκι, ούτε να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της.

Παλαιοί και νέοι σκακιστές:  Τι κοινά και τι διαφορές βλέπετε; 

Ίδια όνειρα, ίδιοι στόχοι, διαφορετικός τρόπος παιχνιδιού. Η νέα γενιά είναι επηρεασμένη από τις σκακιστικές μηχανές και δεν έχει την ίδια φαντασία και αυθορμητισμό στο παιχνίδι της, είναι όμως πιο μελετημένη, πιο διαβασμένη, παίζει καλύτερα.

Την περίοδο της σκακιστικής σας ανόδου υπήρχε πληθώρα διοργανώσεων. Είχατε την δυνατότητα να παίζετε με ισχυρότερους αντιπάλους .Όταν φθάσατε στην κορυφή, έπρεπε να βρίσκετε αγώνες στο εξωτερικό. Έπρεπε να οργανώνονται στη χώρα μας πολύ δυνατά κλειστά τουρνουά ή ματς ή συναντήσεις εθνικών ομάδων ή οτιδήποτε άλλο θα σας ισχυροποιούσε;  

Αυτή είναι η διαφορά μας με άλλες χώρες του εξωτερικού, στις οποίες υπάρχει κρατική στήριξη και χορηγία των αθλητών. Δεν νοείται πρωταθλητισμός χωρίς χορηγία. Με αυτόν τον τρόπο ο αθλητής έχει τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο αγωνιστικό σκάκι, να πάρει μέρος σε τουρνουά, να βελτιώσει το επίπεδό του. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει βρεθεί ακόμα Έλληνας αθλητής στο τοπ50 στον κόσμο ενώ πολλοί Έλληνες σκακιστές έχουν αυτές τις προδιαγραφές. 

Έχετε εντοπίσει λάθη που επαναλαμβάνετε;

Αμέτρητες φορές και αμέτρητα λάθη. Τα διορθώνω με αυτοκριτική και πολύ σκακιστική ανάλυση. Αν σταματήσουν αυτά, σταματάει και η πρόοδος. Στο σκάκι το γεγονός ότι κερδίζεις, δεν σημαίνει πως παίζεις καλά. Αν μπεις σ αυτή τη λογική τότε έχεις χάσει το παιχνίδι.

Τι θυμάστε περισσότερο από τις Σκακιστικές Ολυμπιάδες;

Έχω λάβει μέρος σε 11 Ολυμπιάδες ως τώρα, αλλά θυμάμαι εντονότερα την πρώτη μου εμφάνιση σε Ολυμπιάδα το 1996 στην Αρμενία σε ηλικία 18 χρονών καθώς και όλες τις μεγάλες νίκες και τις μεγάλες ήττες της Εθνικής.

Ποια ήταν τα σημεία που πλεονεκτούσαν ή μειονεκτούσαν αυτές οι Ολυμπιάδες σε οργανωτικό επίπεδο;

Από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες που μπορείς να συναντήσεις σε Ολυμπιάδα είναι να μένεις μακριά από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι αγώνες, να ταλαιπωρείσαι με τις μετακινήσεις, ή η κακή ποιότητα φαγητού. Η καλύτερη Ολυμπιάδα οργανωτικά, ήταν στο Μπακού.

Ποιοι παίκτες σας έκαναν εντύπωση;

Οι Κασπάροβ, Κράμνικ και Ανάντ.

Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης που είχατε αντίπαλο;

Σε συναντήσεις Ολυμπιάδας ο Φαμπιάνο Καρουάνα. Τον έχω αντιμετωπίσει 4 φορές συνολικά.

Πώς ήταν η ζωή στις χώρες που επισκεφθήκατε;

Κάθε χώρα έχει τη δικιά της κουλτούρα και τις δικιές της ιδιαιτερότητες. Ειδικά οι μη ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ διαφορετικές από την Ελλάδα. Για αυτό και κάθε Ολυμπιάδα είναι ξεχωριστή και έχει το δικό της χαρακτήρα.

Ήταν καλό το κλίμα στην Εθνική;

Οχι πάντα, είναι πολύ λογικό αυτό. Το στρες για την καλή απόδοση, το κακό αποτέλεσμα, μια κακή κλήρωση και η κούραση φέρνουν εντάσεις, αλλά τα μέλη της Εθνικής γνωριζόμαστε χρόνια και υπάρχει σεβασμός και φιλία ανάμεσά μας.

Υπάρχουν περιστατικά που θυμάστε και σας έκαναν εντύπωση (στη σκακιέρα ή εκτός);

Περιστατικά υπάρχουν μπόλικα. Το 1996 στην Αρμενία, είχαν απειλήσει το ξενοδοχείο μας με τρομοκρατικό χτύπημα και μας είχαν περικυκλώσει με τανκς. Το 1998 στην Καλμουχία καθυστέρησε η έναρξη των αγώνων κατά μία μέρα γιατί το κτίριο ήταν ακόμα υπό κατασκευή.

Τι δημοσιότητα υπήρξε στις Ολυμπιάδες (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, συνεντεύξεις);

Στις περισσότερες διοργανώτριες χώρες ήταν τεράστιο γεγονός η διοργάνωση μιας σκακιστικής Ολυμπιάδας.

Πόσο βαραίνει τους ώμους η ευθύνη της εκπροσώπησης της χώρας με την Εθνική ομάδα ή σε  ατομικούς διεθνείς αγώνες;

Σίγουρα η πίεση του να παίζεις με την Εθνική ομάδα είναι μεγαλύτερη. Υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί και ελπίζει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Προσπαθώ να μη το σκέφτομαι όμως όταν παίζω και δίνω πάντα τον καλύτερό μου εαυτό.

Συχνά οι αρχάριοι ρωτάνε; πρέπει να διαβάσω για να γίνω πιο δυνατός στο σκάκι, ή αρκούν οι πολλές παρτίδες;

Το τρίπτυχο για να βελτιωθεί θεαματικά ένας αρχάριος είναι μελέτη και παρτίδες, με τη καθοδήγηση ενός προπονητή, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Η μελέτη χωρίς παρτίδες ή το αντίστροφο, δεν προσφέρει τίποτα.

Ποια ανοίγματα πρέπει να επιλέγει ένας αρχάριος;

Δεν θα πρότεινα συγκεκριμένο άνοιγμα, αλλά ένας νέος στο σκάκι πρέπει να παίζει επιθετικά γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει, μόνο να μάθει. Με το επιθετικό παιχνίδι θα βελτιώσει το μέτρημά του, την αίσθηση κινδύνου, και την ασφάλεια του βασιλιά. Γενικότερα θα καταλάβει πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη κομματιών στην αρχή της παρτίδας και πώς αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλεύεται. 

Επίδειξη σιμουλτανέ από τον Χρ. Μπανίκα

Παιδιά που γνώρισαν το σκάκι μέσα από το διαδίκτυο, θα δυσκολευτούν να παίξουν σε αγώνες δια ζώσης;

Στους αγώνες δια ζώσης πρέπει να παίξεις καλύτερα για να κερδίσεις, όχι απλά γρήγορα που είναι η φιλοσοφία του διαδικτύου, δεν θεωρώ όμως πως θα έχουν κάποιο πρόβλημα στην μετάβαση. Το γρήγορο παιχνίδι δεν σημαίνει απαραίτητα καλό παιχνίδι, συνήθως σημαίνει επιπόλαιο.

 Πείτε μας ένα μυστικό της προπονητικής σας μεθόδου.

Συνδυασμός γνώσης, εμπειρίας και χημείας με τον μαθητή.

Πώς θα καταλάβει ένας νέος αν έχει δυνατότητες για επαγγελματική καριέρα στο σκάκι.

Γενικά ο δρόμος του επαγγελματισμού είναι μεγάλη απόφαση. Θα πρέπει να είσαι κοντά σε επίπεδο γκραν μετρ πριν αρχίσεις να το σκέφτεσαι σοβαρά. Οι επαγγελματίες σκακιστές στην Ελλάδα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ένας σκακιστής για να φθάσει ψηλά;

Άγνοια κινδύνου και αυτοπεποίθηση. Καλή ψυχολογία και αυτοκριτική στην ήττα.

Είναι η προετοιμασία το κλειδί για την επιτυχία στο σκάκι;

Η καλή προετοιμασία σημαίνει καλή ψυχολογία και πολλές φορές φέρνει νίκες.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της ήττας και ποιος ο λάθος τρόπος;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι παίκτες όταν χάνουν είναι να μην αναλύουν τις παρτίδες τους. Ένας πρωταθλητής πεισμώνει από την ήττα και πάντα ψάχνει να βρει το λάθος. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η ήττα ούτε να αφήνουμε την κακή ψυχολογία να επηρεάσει τις επόμενες παρτίδες. Αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις. Συχνά θα χάνεις, όμως η ήττα είναι μέρος του παιχνιδιού.

Ύστερα από μια «άδικη» ήττα σκέπτεστε αγαπημένα πρόσωπα, επικοινωνείτε με φίλους, «αδειάζετε» το μυαλό σας από βαριάντες ή αναλύετε εξαντλητικά την παρτίδα;

Πρώτα πάω για φαί με καλή παρέα. Τα υπόλοιπα μετά. Να πω πως, δε υπάρχει άδικη ήττα. Είτε θα ρισκάρεις υπερβολικά, θα χάσεις την συγκέντρωσή σου, θα παίξεις κάτω από τις δυνατότητές σου ή ο αντίπαλός σου θα παίζει καλύτερα από εσένα. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.

Πόσο ρόλο παίζει η καλή φυσική κατάσταση; Εσείς τι κάνετε;

Βοηθάει στο να μη κουράζεσαι εύκολα, τα τουρνουά κρατούν αρκετές μέρες. Εγώ έχω δώσει έμφαση στην καλή ψυχολογία J

Ποια θεωρείτε σωστή κατανομή χρόνου σε άνοιγμα, μέσον, φινάλε;

Αναλόγως την παρτίδα. Γενικότερα η σωστή φιλοσοφία είναι κατά μέσο όρο 2 λεπτά ανά κίνηση και για 2-3 κρίσιμες αποφάσεις περίπου 10 λεπτά. Η σωστή διαχείριση του χρόνου είναι σημαντική ώστε να μένει χρόνος στο τέλος της παρτίδας.

Το γρήγορο σκάκι βοηθάει κάποιον  να παίρνει γρήγορα αποφάσεις στη ζωή του ή τον παρασύρει σε βιαστικές επιλογές;

Ήμουν πάντα λάτρης του ραπιντ. Δεν νομίζω όμως ότι έχει επηρεάσει τις υπόλοιπες αποφάσεις στη ζωή μου.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το σκάκι είναι ένα ευγενικό παιχνίδι. Ο Φίσερ είχε δηλώσει ότι απολαμβάνει να ταπεινώνει τον αντίπαλο και ο Κασπάροβ χαρακτήρισε το σκάκι ως το πιο βίαιο από όλα τα αθλήματα. Πού να αναζητήσουμε την αλήθεια;

Το σκάκι δεν είναι πάντα ευγενικό, εκτός από πνευματική μάχη είναι και μάχη προσωπικοτήτων και η ήττα είναι σκληρή, οδυνηρή και απόλυτη, και βγάζει τον κακό σου εαυτό. Το να καλλιτεχνείς όμως πάνω στη σκακιέρα τα υπερβαίνει αυτά.

Πόσο  δύσκολο και πόσο αγχωτικό είναι το σκάκι;

Είναι αρκετά αγχωτικό την ώρα της παρτίδας, οι βαριάντες που υπολογίζεις μπορεί να μην οδηγούν σε συμπέρασμα και η παρτίδα να είναι αβέβαιη. Μπορεί να μη σου αρέσει η θέση σου στη σκακιέρα, η να πρέπει πάσει θυσία να κερδίσεις ή να μη χάσεις. Το θέμα είναι να διαχειρίζεσαι αυτό το άγχος και να διατηρείς την ψυχραιμία σου ώστε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις την κρίσιμη στιγμή.

Πόσες κινήσεις μπορεί να υπολογίσει ένας μεγάλος σκακιστής;

Είναι μύθος ότι οι μεγάλοι σκακιστές μπορούν να υπολογίζουν άπειρες κινήσεις. Σημασία έχει να μετράμε με ακρίβεια, χωρίς να βλέπουμε φαντάσματα, και το βασικότερο από όλα είναι η σωστή εκτίμηση της θέσης. Χωρίς αυτό, χάνεσαι μέσα στο μέτρημα.

Πόσο δύσκολες είναι οι παρτίδες με κλειστά μάτια (μπλάιντ);

Για έναν επαγγελματία είναι ρουτίνα. Είναι σύνηθες να μετράμε κινήσεις μπλαιντ.

΄Έχουμε δει το καλύτερο σκάκι που θα δούμε ποτέ; 

Κατηγορηματικά όχι. Η ποιότητα του παιχνιδιού έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια και οι σκακιστικές μηχανές έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό. Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

Από πού αντλούσατε πληροφορίες τα χρόνια πριν από το διαδίκτυο;

Από σκακιστικά περιοδικά και βιβλία. Στην εποχή μου η πρόσβαση στη γνώση ήταν περιορισμένη και τα περισσότερα βιβλία ήταν στα Ρώσικα ή Βουλγάρικα και περιείχαν λάθη.

Πώς επηρέασε αυτή η τεχνολογική επανάσταση το σκάκι;

Με την πρόοδο των υπολογιστών ήρθε τεράστια βελτίωση του παιχνιδιού, αφού οι σκακιστικές μηχανές έδωσαν λύσεις σε σκακιστικά προβλήματα και ανακάλυψαν νέες θέσεις και ιδέες. Με το διαδίκτυο η πρόσβαση στη γνώση είναι εύκολη και διαθέσιμη σε όλους.

Τι χόμπι έχετε;

Η δεύτερη αγάπη μου είναι το μπριτζ. Είναι ένα πνευματικό άθλημα που σε αντίθεση με το σκάκι παίζεται σε συνεργασία με έναν συμπαίκτη και έχει πιο έντονα κοινωνικά στοιχεία. 

Εκεί τουλάχιστον φταίει πάντα ο συμπαίκτης J

Ποιες είναι οι σκακιστικές σας δραστηριότητες σήμερα;

Α: Ανυπομονώ να αρχίσει ξανά η αγωνιστική δράση η οποία λόγω του covid έχει ανασταλεί. Αυτήν την περίοδο ασχολούμαι ως προπονητής καθώς και με live streaming, μπορείτε να με βρείτε εδώ:  https://www.twitch.tv/search?term=gmbani

Επίθεση ή άμυνα;

Αναλόγως τα κέφια και τον αντίπαλο. Όλα έχουν την ώρα τους, είναι θέμα στρατηγικής.

Σχέση με προπονητή (αυστηρά επαγγελματική ή φιλική πριν ή / και μετά τη διοργάνωση). Πόσο συνεισφέρει ο προπονητής στην πρόοδο του παίκτη;

Ένας καλός παίκτης επιβάλλεται να έχει προπονητή. Ο προπονητής φέρει την εμπειρία που ένας νέος παίκτης δεν έχει, και έχει την ψυχραιμία να βλέπει τα λάθη. Τον προπονητή πρέπει να τον ακούμε σαν φίλο και να τον σεβόμαστε σαν επαγγελματία.

Σκάκι στα σχολεία;

Τα σχολεία για το σκάκι είναι ο προθάλαμος των συλλόγων. Εκεί τα παιδιά θα έχουν την πρώτη επαφή με το σκάκι και όσα από αυτά θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο θα πρέπει να απευθυνθούν σε σύλλογο.

Ασφαλώς το σκάκι δεν κάνει πιο έξυπνα τα παιδιά. Ωστόσο, βελτιώνουν πολλές πνευματικές λειτουργίες; Χαλυβδώνουν τον χαρακτήρα τους;

Ασφαλώς. Εκτός από τα πολλά καλά ενός πνευματικού παιχνιδιού, μέσα από την προπόνηση οργανώνουν τη σκέψη τους και μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να διαχειρίζονται το άγχος και τα συναισθήματα που προκαλεί η αποτυχία αλλά και η επιτυχία και μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτοκριτικής εφόσον θέλουν να προοδεύσουν. 

Επηρεάζει αρνητικά το σκάκι  η συνεχής άνοδος της τεχνολογίας;

Πολλοί θεωρούν ότι η είσοδος των υπολογιστών έχει καταστρέψει την φαντασία στο σκάκι, αλλά πιστεύω ότι ταυτόχρονα το παιχνίδι έχει γίνει απαιτητικό και περίπλοκο, έχει βάθος και δεν υπάρχει η ημιμάθεια του παρελθόντος. Υπάρχουν πολλές διέξοδοι για την φαντασία στο σκάκι και αυτή μπορεί να εκφραστεί με άλλους τρόπους.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα μετά την πανδημία στο ελληνικό και στο παγκόσμιο σκάκι;

Δυστυχώς η  έλλειψη αγωνιστικής δραστηριότητας έχει επηρεάσει αρκετά την νέα γενιά στο σκάκι. Παρ όλα αυτά μέσα στην πανδημία το άθλημα προβλήθηκε αρκετά διαδικτυακά αλλά και με άλλους τρόπους και αυτό πιθανότατα να οδηγήσει σε έκρηξη στον αριθμό των νέων σκακιστών. Επίσης τα διαδικτυακά μαθήματα και προπονήσεις πλέον έχουν αποκτήσει αξία. Ένας σοβαρός αθλητής ούτως η άλλως πρέπει να αναζητά παντού, και διαδικτυακά, για τον προπονητή που του ταιριάζει. Μπορεί να λείπει η προσωπική επαφή αλλά εκμηδενίζεται η απόσταση.

Καλλιτεχνικό σκάκι;

Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με το καλλιτεχνικό σκάκι αλλά έχει τον σεβασμό μου γιατί έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης με βοηθητικά ματ, πρωτότυπους συνδυασμούς και ιδέες.

Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται;

Σκακιστικώς, σαν μαχητή.

Είστε διατεθειμένος να παίξετε με έναν αναγνώστη μας; Πώς μπορεί να σας βρει; 

Μπορεί να παρακολουθήσει το live streaming μου και να παίξει μαζί μου στο https://www.twitch.tv/gmbani

Επιλεγμένες παρτίδες του Χρ. Μπανίκα

Σπουδαία νίκη επί του πρωταθλητή Ευρώπης στο θρυλικό ματς Ελλάδα – Ρωσία 2,5-1,5 (η μοναδική μας επικράτηση επί την Ρωσίας), για το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα 2010:

Μπανίκας (2608) – Τομασέφσκι, Ευγκένι (Ρωσία, 2705) [E17]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 β6 4.η3 Αβ7 5.Αη2 Αε7 6.Ιγ3 0-0 7.Βγ2 γ5 8.δ5 εxδ5 9.Ιθ4 β5 10.γxδ5 β4

11.Ιζ5!! [μια εξαιρετική καινοτομία που ξαφνιάζει τον αντίπαλο] 11…δ6 [11…βxγ3 12.Ιxε7+ Βxε7 13.δ6!] 12.Ιε4 Ιxδ5 13.0-0 Ια6 14.Πδ1 Ιαγ7 15.Ιxγ5 δxγ5 16.ε4 Ιβ5 17.εxδ5 Αδ6 18.Αε3 Πγ8 19.Παγ1 [ανάπτυξη!] 19…γ4 20.Βε2 Βζ6 21.Ιxδ6 Ιxδ6 22.Αxα7 Πζε8 23.Βγ2 Βδ8 24.Αθ3 ζ5 25.Αε3 Βδ7 26.Αζ4 η6 27.Αζ1 Αα6 28.β3 γxβ3 29.Βxβ3 Αxζ1 30.Πxζ1 Ιζ7 31.δ6 [με ιδέα Πγ7!] 31…η5 32.Αxη5 Βxδ6 33.Αζ4 Βα6 34.Πxγ8 Πxγ8 35.Πε1 Πα8 36.Βδ5 [36…Βxα2? 37.Πε8+] 36…Πδ8 37.Βxζ5 Βxα2 38.Αη5 Πα8 39.Αζ6 Βγ4 40.Πε4 Βγ1+ 41.Ρη2 1-0. Στα ρωσικά περιοδικά γράφτηκε ότι ο λευκός έπαιξε την τέλεια παρτίδα, έχοντας κάνει μια φανταστική καινοτομία!

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=+xl7GkHRSlUMuM0yNPdyXX01Tdn/AsIgJ02cZbpa8YGKxq9tOz9RI1kclReJSNGs

Νίκη επί του Γερμανού μεγάλου μετρ στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Ευρώπης 2019:

Μπανίκας (2597) – Μέιερ, Γκέορκ (Γερμανία, 2628) [E11]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 δ5 4.η3 Αβ4+ 5.Αδ2 Αε7 6.Αη2 Ιβδ7 7.0-0 γ6 8.Βγ2 0-0 9.Πδ1 β6 10.β3 α5 11.Αγ3 Αβ7 12.Ιβδ2 Βγ7 13.Παγ1 γ5 14.δxγ5 Αxγ5 15.Ββ2 Πζδ8 16.α3! δxγ4 17.Ιxγ4 Αδ5 18.Ιζε5! Αxη2 19.Ρxη2 Ιε8 20.ζ3 Ιxε5 21.Αxε5 Βε7 22.α4! Πδ5 23.Αδ4 Βδ8 24.Αxγ5 Πxδ1

25.Αxβ6 Βδ5 26.Πxδ1?! [26.Πγ2!] 26…Βxδ1 27.Αxα5 Πβ8 28.Αβ6 Ιζ6 29.Ιε3 Βδ6 30.α5 [30.Αδ4+]  30…Ιδ7 31.Ιγ4 Ββ4 32.Βδ4 Ιxβ6 33.αxβ6 Βxβ3 34.Βδ6 Πζ8 35.Ιε5 Βε3 [35.Ββ5!=] 36.β7 Βxε2+ 37.Ρθ3 Βζ1+ το ανέβασμα του βασιλιά στο θ6! [37…Ββ5 38.Βxζ8+ Ρxζ8 39.β8Β+ Βxβ8 40.Ιδ7+] 38.Ρθ4! η5+ 39.Ρη4 θ5+ [39…Ββ1 40.Βxζ8+! Ρxζ8 41.β8Β+]

40.Ρxη5 ζ6+ 41.Ρθ6 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=+xl7GkHRSlUMuM0yNPdyXcPUFue/z54CqJeltFYWnCNCstxv/amK9t0rP0Y1dt2n

Καθοριστική νίκη επί του γκραν μετρ Παντσουλάγια στην συνάντηση Ελλάδα – Γεωργία 2,5-1,5 για το Ομαδικό Πρωτάθλημα Ευρώπης 2005. Η χώρα μας κατέλαβε την 4η θέση, την υψηλότερη έως τώρα στα χρονικά του θεσμού και ο πρωταθλητής μας πήρε αργυρό μετάλλιο στη σκακιέρα του:

Μπανίκας (2548) – Παντσουλάγια, Λεβάν (Γεωργία, 2510) [E10]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 γ5 4.δ5 εxδ5 5.γxδ5 δ6 6.ε4 η6 7.θ3 α6 8.Αδ3 β5 9.α4 β4 10.Ιβδ2 Αη7 11.0-0 0-0 12.Ιγ4 α5 13.Αζ4 Ιε8 14.Πγ1 Αα6 15.β3 Αxγ4 16.Αxγ4 Ιδ7 17.Πε1 Βε7 18.Αβ5 Πδ8 19.Αxδ7 Βxδ7 20.ε5! [το γ5, μετά τη διάσπαση, είναι αδύνατο] 20…δxε5 21.Ιxε5 Αxε5 22.Πxε5 ζ6 23.Πε2!! [αυτή ήταν η ιδέα πίσω από την προώθηση 20.ε5!] 23…Βζ5 [23…Βxδ5?? 24.Πδ2!] 24.Αθ6! Πxδ5 25.Βε1!! Ιη7 26.Πε7 Πδ7 27.Πδ1!! [υπερφορτωμένο κομμάτι] 27…Πζδ8

28.Πxη7+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=+xl7GkHRSlUMuM0yNPdyXQIfY8RAp065/sJ3AGCFVAL7uSnIw11VJGzEWFHqy8J3

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας τη Δευτέρα 29/3 μέσω διαδικτύου. Υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου είναι ο πρόεδρος του Φυσιολάτρη Νίκαιας Λιμβέριος Αγγελάκης και ο τωρινός αντιπρόεδρος της ΕΣΟ Ευστάθιος Ευσταθόπουλος.

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο: Ι. Αντωνιάδης, Χρ. Αποστολακάκης, Π. Γιαννούτσος, Χρ. Γκορίτσας, Μ. Δαρμαράκης, Χρ. Δεμιρτζόγλου, Ευ. Θεοφυλακτίδης, Σπ. Ιλαντζής, Τ. Καραλή, Β. Καρβούνη, Δ. Κεφάλας, Αθ. Κουβάτσος, Θ. Κουτσογιαννοπούλου, Α. Κυθαρίδης, Κ. Κωνσταντέλιας, Στ. Λαγογιάννης, Γ. Μακρόπουλος, Ν. Μπαλάσκας, Α.-Μ. Μπόσταρη, Κ. Μπούνιας, Εμμ. Ναθαναήλ, Γ. Νικολόπουλος, Π. Νικολόπουλος, Π. Παλαιοχωρινός, Β. Παπαδόπουλος, Ν. Παπανδρέου, Κ. Παρράς, Α. Παυλής, Χρ. Πιλάλης, Ι. Σιβένας, Κ. Σιέμπος, Π. Γ. Σκλαβούνος, Α. Σπηλιόπουλος, Ι. Σπυρακόπουλος, Μ.-Α. Στεφανίδη, Χρ. Τοζάρος, Θ. Φίλιος.

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο: Αικ. Αγιακλόγλου, Δ. Αθανασακόπουλος, Κ. Μακρυγιάννης, Θ. Μακρυνιώτης, Ι. Μαρής, Αθ. Μπαρμπής, Ν. Σερετάκης, Π. Α. Σκλαβούνος, Γ. Συκαράς.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Μ. Λυμπερτού, Δ.-Π. Λύτρας, Π. Παγώνας, Ι. Παναγάκος, Ι. Πλευράκης, Δ. Τσομής. Αναλυτικά στοιχεία: https://www.chessfed.gr/.

Ελληνικές επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Ράπιντ. Ξεχώρισαν, με 9 βαθμούς σε 12 παρτίδες, η Σταυρούλα Τσολακίδου (δεύτερη σκακίστρια στον όμιλό της), ο Ευγένιος Ιωαννίδης (μέχρι τον τελευταίο γύρο, οπότε ηττήθηκε από τον μεγάλο μετρ Φεντοσέεβ, διεκδικούσε θέση στην πρώτη τριάδα), ο Νικόλας Θεοδώρου και ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου (του Πανεπιστημίου Πάτρας). Από 8,5 έχουν οι Γ.-Α. Κουσκούτης, Φ. Κορνιώτης, Γρ. Δρακουλάκος και από 8 οι Λ. Γιαννουλάκης, Α. Αβραμίδου, Κ. Τριάντος, Δ. Παπακωνσταντίνου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο), Κ. Μουρογιάννης. Στους 7,5 έφθασε η Α.-Μ. Βοζινάκη, στους 7 ο Α. Κουκάς και στους 6,5 βαθμούς η Α. Γραμματικάκη. Δικτυακός τόπος: https://worlduniversity.fide.com/

Ο Ολλανδός Χιρί νίκησε στα μπαράζ τον Ρώσο Νεπομνιάτσι 6-4 και κατέκτησε στην πρώτη θέση στη διαδικτυακή διοργάνωση Champions Chess Tour 2021. Ο Νορβηγός Κάρλσεν επιβλήθηκε με άνεση του Αμερικανού Σο 5-2 και πήρε την 3η θέση. Τα σκορ του ημιτελικού γύρου: Νεπομνιάτσι - Κάρλσεν 5-3 και Χιρί – Σο 5-3.

Σημαντικοί αγώνες με φυσική παρουσία παικτών θα πραγματοποιηθούν στην Καμπέρα της Αυστραλίας (1-5/4), στη Σάρλοτ της Β. Καρολίνας των ΗΠΑ (9-11/4), στο Κίεβο της Ουκρανίας (15-25/4) στο Μαριάνσκε Λάζνιε της Τσεχίας (16-23/4), στην Πράγα της Τσεχίας (25/4-1/5) και το Τουρνουά Διεκδικητών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην πόλη Εκατερίνμπουργκ της Ρωσίας (19-28/4).  

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL