Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Σκάκι / Μαγνητίζουν οι σκακίστριες στην Ολυμπιάδα του 1988
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Μαγνητίζουν οι σκακίστριες στην Ολυμπιάδα του 1988

Από τη συνάντηση Γιουγκοσλαβίας – Ελλάδα Α’. Η Μαρίνα Μακροπούλου (αριστερά) αντιμετωπίζει την Αλίσα Μάριτς

Όταν ολοκληρώθηκε η 28η σκακιστική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες φίλοι του σκακιού συνειδητοποίησαν ότι είχε γίνει πραγματικότητα ένα άπιαστο όνειρο ετών. Η Εθνική Γυναικών Ελλάδας είχε αναδειχθεί 6η στον κόσμο και τα κορίτσια της ομάδας μας είχαν πραγματοποιήσει ένα θρίαμβο χωρίς προηγούμενο. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν και πάλι μετά από 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη στο διάστημα 12 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 1988 στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης.

Άποψη από την αίθουσα των αγώνων. Σε πρώτο πλάνο είναι σε εξέλιξη η συνάντηση Αγγλίας – Σοβιετικής Ένωσης

Η εμπειρία που αποκτήθηκε με τη διοργάνωση του 1984 αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο και οι συμμετέχουσες χώρες έφτασαν τις 107 στους άνδρες και τις 55 στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ η συμμετοχή του οποίου είχε απαγορευτεί στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι.

Από τη συνάντηση Γαλλίας – Γιουγκοσλαβίας, ο Μπόρις Σπάσκι (αριστερά) αναλύει την παρτίδα του με τον Λιουμπόγεβιτς

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται των αφιερωμάτων στις σκακιστικές Ολυμπιάδες, σε αντίθεση με το 1984 και το 1986 αυτή τη φορά στη χώρα μας ήρθαν όλοι σχεδόν οι ισχυρότεροι παίκτες εκτός ίσως από τον Ολλανδό Τίμαν που ήταν σε στάδιο προετοιμασίας για τα ματς των υποψηφίων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Από τη συνάντηση Βουλγαρίας – ΕΣΣΔ. Όρθιος ο Γκάρι Κασπάροβ κοιτάζει τις θέσεις των συμπαικτών του (από αριστερά) Γιουσούποβ, Μπελιάβσκι και Ίβαντσουκ

Σύμφωνα με την κατάταξη με βάση τους βαθμούς αξιολόγησης Έλο στον πίνακα πρώτη ήταν η ομάδα της ΕΣΣΔ, ακολουθούμενη από τις ομάδες της Αγγλίας και Ουγγαρίας. Στη Σοβιετική ομάδα επικεφαλής ήταν και πάλι οι δύο κορυφαίοι σκακιστές στον κόσμο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροβ και ο προηγούμενος Ανατόλι Κάρποβ και συνεπώς η πρώτη θέση είχε από το ξεκίνημα των αγώνων ένα πανίσχυρο φαβορί. Η ομάδα της Αγγλίας, που είχε κατακτήσει δύο αργυρά μετάλλια στις δύο τελευταίες Ολυμπιάδες, τερμάτισε 2η ακριβώς εκεί που αναμενόταν να τερματίσει με βάση τους πίνακες αξιολόγησης. Η Ουγγαρία ήλπιζε να επανέλθει στις επιτυχίες της από προηγούμενες Ολυμπιάδες βασιζόμενη σε μια πολύ ισχυρή τριάδα από τους Πόρτις, Σαξ και Ρίμπλι, ενώ οι ΗΠΑ και η Γιουγκοσλαβία έκαναν όνειρα για κάποιο μετάλλιο. Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν και η επανεμφάνιση (μετά το 1972!) της ομάδας της Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Γκάρι Κασπάροβ φτιάχνει τα κομμάτια στη σκακιέρα του ενώ πίσω του στέκεται ο Κάρποβ.

Η Σοβιετική ομάδα δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 13 Νοεμβρίου και από τα αξιοσημείωτα των πρώτων γύρων ήταν η οριακή νίκη της Αγγλίας επί της Ελλάδας και μια ισοπαλία που χρειάστηκε 191 κινήσεις ανάμεσα στο Σειράβαν και στον Κινέζο Ξου. Σύντομα η ομάδα της ΕΣΣΔ πήρε προβάδισμα στη βαθμολογία που στον 6ο γύρο έγινε μεγαλύτερη αφού στη συνάντηση με την Αγγλία νίκησε με 3-1 χάρη σε δύο νίκες των δύο μεγάλων «Κ».

Από τη συνάντηση Τσεχοσλοβακίας – ΕΣΣΔ

Στον 8ο γύρο μετά από πολλές Ολυμπιάδες είχαμε και το κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία με νίκη των Ανατολικών. Με δύο γύρους να απομένουν για την ολοκλήρωση των αγώνων η βαθμολογία είχε διαμορφωθεί: ΕΣΣΔ 34, Αγγλία 31 με τους υπόλοιπους να ακολουθούν με 1,5 βαθμούς λιγότερους από την Αγγλία. Στον προτελευταίο γύρο, η Σοβιετική Ένωση σφράγισε το χρυσό μετάλλιο με νίκη 3-1 επί της Βουλγαρίας και ολοκλήρωσε το θρίαμβό της με 3½-½ με την Τσεχοσλοβακία. Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο των αγώνων η Αγγλία με 33 βαθμούς αντιμετώπιζε την Ολλανδία ενώ με 32 ακολουθούσαν πίσω της η Ουγγαρία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία. Οι ΗΠΑ κληρώθηκαν με την Ουγγαρία και με ισοπαλία βρέθηκαν να ισοβαθμούν στους 32 βαθμούς, ενώ η Αγγλία με άγχος ηττήθηκε από την Ολλανδία 2½-1½ που είχε σαν αποτέλεσμα την ισοβαθμία με την αντίπαλό της με 34,5 βαθμούς. Η Αγγλική ομάδα στάθηκε τυχερή στο κριτήριο ισοβαθμίας και βρέθηκε στη 2η θέση ενώ η Ολλανδία στην 3η.

Από τη συνάντηση ΕΣΣΔ – Αγγλίας. Ο Τζόναθαν Σπίλμαν (όρθιος αριστερά) ανταλλάσσει χειραψία με τον Ανατόλι Κάρποβ. Αριστερά από τον Σπίλμαν ο Σορτ και αριστερά από τον Κάρποβ ο Κασπάροβ.

Η Σοβιετική ομάδα έκανε επίδειξη δύναμης με τους Κασπάροβ (8,5/10) και Κάρποβ (8/10) να κατακτούν και τα χρυσά ατομικά μετάλλια ενώ και οι Γιουσούποβ (6/10), Μπελιάβσκι (7/10), Έλβεστ (4,5/7) και Ίβαντσουκ (6,5/9) προσέφεραν σιγουριά και αποτελεσματικότητα.

Σε εξέλιξη ο αγώνας Ελλάδας – Αυστραλία στους άνδρες. Δεξιά ο προπονητής της εθνικής ομάδας Εφίμ Γκέλερ

Οι ελληνικές ομάδες

H Πρώτη Εθνική Ελλάδας Ανδρών πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και βρέθηκε στην 27η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (8,5/14), Σπύρος Σκέμπρης (7,5/13), Στράτος Γρίβας (5,5/12), Νίκος Γαβριλάκης (6/11), Μανώλης Πανταβός (2/3) και Νίκος Σκαλκώτας (1,5/3).

Οι νεαροί παίκτες της 2ης Ελληνικής ομάδας. Από αριστερά Δέδες, Κουρτέσης, Μουτούσης, Τσορμπατζόγλου και Σκουλαρίκης

H Β’ Ελληνική ομάδα βρέθηκε στην 55η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αγωνίστηκαν οι Νίκος Δέδες (3,5/9), Κώστας Μουτούσης (6/11), Γιώργος Κουρτέσης (2,5/7), Άρης Δανιηλίδης (5/10), Φώτης Σκουλαρίκης (5/10) και Θεόδωρος Τσορμπατζόγλου (5,5/9).

Οι αδελφές Πόλγκαρ εκθρονίζουν τις Σοβιετικές

Στην Ολυμπιάδα των γυναικών συμμετείχαν 56 ομάδες από 55 χώρες. Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης που είχε κερδίσει τις 10 από τις προηγούμενες 11 Ολυμπιάδες, αυτή τη φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκπληκτική Ουγγρική εφηβική ομάδα με τις τρεις αδελφές Πόλγκαρ, τη Ζούζα (19 ετών), τη Σοφία (14) και την Τζούντιθ (12) καθώς και την Ίλντικο Μαντλ (19). Η Μαντλ θα πληροφορηθεί κατά τη διάρκεια των αγώνων ένα τραγικό γεγονός, το θανατηφόρο τροχαίο που αφαίρεσε τη ζωή στον αρραβωνιαστικό της, τον 35χρονο Ούγγρο διεθνή μετρ Μπέλα Πέρενι.

Το μεγαλύτερο αστέρι στην ιστορία του γυναικείου σκακιού, η 12χρονη Τζούντιθ Πόλγκαρ με μια απίστευτη επίδοση (12,5 βαθμοί σε 13 αγώνες) έδειξε ότι βρισκόμασταν σε μια ιστορική καμπή για το σκάκι.

Η θριαμβεύτρια ομάδα γυναικών της Ουγγαρίας. Από αριστερά Ίλντιγκο Μαντλ, Τζούντιθ Πόγλακ και Ζούζα Πόλγκαρ

Η σοβιετική ομάδα (Τσιμπουρντανίτζε, Αχμιλόβσκαγια, Λεβίτινα και Λιτίνσκαγια) είχε με μια φανερή έλλειψη στην σύνθεση της την Άννα Γιοσελιάνι που κατά τα λεγόμενα τουλάχιστον των σοβιετικών ήταν πολύ κουρασμένη από το ματς για τον παγκόσμιο τίτλο γυναικών με την Τσιμπουρντανίτζε. Μια ομάδα που δίσταζε να ανοιχτεί στα καινούργια ονόματα του Σοβιετικού γυναικείου σκακιού όπως στη Γκαλιάμοβα και την Αραχάμια, με αποτέλεσμα να έχει πια μια καθόλου ευκαταφρόνητη αντίπαλο, την Ουγγαρία, που είχε για ρεζέρβα μια παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων. Το αποτέλεσμα ήταν η εκθρόνιση των Σοβιετικών που περιορίστηκαν στη 2η θέση.

Η εκπληκτική γυναικεία ομάδα της Ελλάδας. Από αριστερά Μαρίνα Μακροπούλου, Εύα Κόντου και Άννα Μαρία Μπότσαρη

Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα: 6η θέση για τη ομάδα γυναικών

Η μεγάλη όμως ευχάριστη έκπληξη ήρθε με την κατάκτηση της 6ης θέσης από την Α΄ Ελληνική ομάδα (ισοβαθμία στις θέσεις 5 έως 8). Με τις Μαρίνα Μακροπούλου (7/14), Εύα Κόντου (8/14), Ασπασία Γιαϊτζή (0,5/2) και Άννα Μαρία Μπότσαρη (8,5/12) ξεπέρασε κάθε προσδοκία και βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες ομάδες στον κόσμο.

Η προσθήκη της Μαρίνας Μακροπούλου (πρώην Πογκορεβίτσι) μιας από τις καλύτερες σκακίστριες στον κόσμο, η σταθερότητα και η ποιότητα της Εύας Κόντου καθώς και το ανατέλλον άστρο της νεαρής Άννας Μαρίας Μπότσαρη ήταν το μυστικό της επιτυχίας.

Η Β’ ομάδα βρέθηκε στην 25η θέση με τις Κατερίνα Νίκα (9/13), Ασπασία Δημητριάδη (3/9), Μάγια Πετράκη (4,5/10) και Βαγγελιώ Καραγιάννη (5.10).

Το πείραμα Πόλγκαρ

Οι αδελφές Πόλγκαρ, κορυφαίες σκακίστριες, ήταν αποτέλεσμα ενός αμφιλεγόμενου πειράματος του πατέρα τους Λάζλο Πόλγκαρ. Ένας ψυχολόγος με ειδίκευση στην εκπαίδευση και την παιδαγωγική, και ερασιτέχνης σκακιστής, που ασχολήθηκε με την απάντηση σε ένα κλασικό ερώτημα: “το ταλέντο και η ιδιοφυΐα, είναι κάτι έμφυτο ή επίκτητο;” Είχε μελετήσει τις βιογραφίες 400 προσωπικοτήτων που θεωρούνταν ευφυΐες στον τομέα τους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλοι τους, μέχρι την ηλικία των 3 ετών είχαν έρθει σε επαφή με το μελλοντικό τους αντικείμενο ενώ από την ηλικία των 6 είχαν ξεκινήσει εντατική και εξειδικευμένη εκπαίδευση στο αντικείμενο που εν τέλει διέπρεψαν.

Οι αδελφές Πόλγκαρ. Από αριστερά Σοφία, Τζούντιθ και Ζούζα

Η θεωρία του ήταν ότι «Κάθε παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει υγιές είναι μια εν δυνάμει ιδιοφυΐα». Η σύζυγός του ήταν δασκάλα από την Ουκρανία και μετά το γάμο τους το 1969 η Κλάρα έφερε στον κόσμο το πρώτο παιδί, τη Σούζαν για να ακολουθήσουν αργότερα η Σοφία και η Τζούντιθ. Η πρώτη δυσκολία του πειράματος είχε να κάνει με την ταραχώδη κοινωνικοπολιτική περίοδο της εποχής. Ο Πόλγκαρ αποφάσισε οι κόρες του να μην πάνε σχολείο, αλλά να ασχοληθούν οι γονείς με την ανατροφή τους. Δυσκολεύτηκε πολύ να πάρει την έγκριση του κράτους, αλλά τελικά τα κατάφερε.

Η συνέχεια ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Η μικρότερη και πλέον διάσημη, η Τζούντιθ (γεννημένη στις 23 Ιουλίου 1976), θεωρείται η ισχυρότερη σκακίστρια όλων των εποχών και έχει νικήσει τους πρώην παγκόσμιους πρωταθλητές Κάρποβ και Ανάντ, καθώς και πολύ ισχυρούς γκρανμετρ, ακόμα και -στο γρήγορο σκάκι- τον κορυφαίο Γκάρι Κασπάροβ και τον τωρινό πρωταθλητή κόσμου Μάγκνους Κάρλσεν! Η Σούζαν (γεννημένη στις 19 Απριλίου1969) κατέχει τον τίτλο του γκρανμετρ και διατέλεσε παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών από το 1996 μέχρι το 1999. Διαμένει στις ΗΠΑ, όπου ασχολείται με συγγραφή βιβλίων και με προπονήσεις, κυρίως νέων σκακιστών. Η Σοφία (γεννημένη στις 2 Νοεμβρίου 1974), η λιγότερο ισχυρή, κατέχει τον τίτλο γκρανμετρ γυναικών. Διαμένει στο Ισραήλ, όπου διδάσκει σκακιστές και ασχολείται με την τέχνη.

Από αριστερά καθιστές οι Σοφία Πόλγκαρ και η ίλντιγκο Μαντλ και όρθιοι ο Τζόζεφ Πίντερ και η Ζούζα Πόλγκαρ.

Η Τζούντιθ κατέχει τον τίτλο γκρανμετρ από ηλικία15 ετών και 4 μηνών και διεκδίκησε με αξιώσεις το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών! Παρέμεινε για 26 χρόνια πρώτη γυναίκα σε βαθμό αξιολόγησης στον κόσμο, από το 1989 (12 ετών!), μέχρι τον Μάρτιο του 2015, όταν την ξεπέρασε η Κινέζα Χου Γιφάν. Ο μέγιστος βαθμός αξιολόγησης της Τζούντιθ (2.735, τον Ιούλιο του 2005) παραμένει απλησίαστος! Απέφευγε να αγωνιστεί σε αγώνες αποκλειστικά για σκακίστριες και δεν διεκδίκησε ποτέ τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας γυναικών. Είναι η μόνη που παρέμεινε στην Ουγγαρία και πραγματοποιεί επιλεγμένες προπονήσεις.

«Ο πατέρας μου πιστεύει ότι το έμφυτο ταλέντο δεν υπάρχει, αλλά ότι η επιτυχία είναι 99% σκληρή δουλειά. Συμφωνώ μαζί του», υποστηρίζει η Ζούζα Πόλγκαρ, η οποία πλέον είναι παγκόσμια πρέσβειρα του σκακιού, προωθώντας το παιχνίδι στα σχολεία και δη στα κορίτσια.

Η Τζούντιθ Πόλγκαρ ετοιμάζεται για μια ακόμα νίκη ενάντια στην Κουβανή Ζίρκα Φρομέτα. Ο διαιτητής δίπλα στη Τζούντιθ είναι ο Βασίλης Σελλάς, μια από τις πιο αγαπητές μορφές στο Ελληνικό σκάκι εκείνης της εποχής

Η Τζούντιθ ζει στην Βουδαπέστη με την οικογένειά της από τον Ιούνιο του 2015. Είναι αρχηγός της Εθνικής Ανδρών της Ουγγαρίας και πρέσβειρα του σκακιού. Επίσης έχει λάβει την ανώτατη τιμή που μπορεί να λάβει ένας πολίτης από την ουγγρική κυβέρνηση. Το μεγάλο σταυρό του τάγματος του Αγίου Στεφάνου.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στην «Καθημερινή» είχε απαντήσει στο ερώτημα: «εκτός από ταλέντο και δουλειά, τι άλλο, μη προφανές, χρειάζεται για να φτάσεις τόσο ψηλά;», «Τη δουλειά δεν τη γλιτώνεις πουθενά, ενώ το ταλέντο είναι και παραπλανητικό, γιατί πολύ νομίζουν ότι την αντικαθιστά. Θα πω το εξής: ταλέντο είναι και το να κάθεσαι στο ίδιο μέρος για οκτώ ώρες. Πέραν αυτών, το σκάκι έχει να κάνει και με το περιβάλλον, τους γονείς, τους προπονητές σου, την ικανότητά τους να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές σου. Τώρα καταλαβαίνω κάτι που αγνοούσα: επειδή οι γονείς μου πίστευαν σε μένα, μου εμφύσησαν τη νοοτροπία ότι μπορώ να φτάσω ψηλά, ανεξαρτήτως του αν ήμουν αγόρι ή κορίτσι». Κ

Ολυμπιακά παράδοξα

Ο παίκτης που σημείωσε περισσότερους βαθμούς (10,5/14) ήταν ο Ναγέμπ Μοχάμεντ Σαλέχ από τα  ΗΑΕ, 18 ετών, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς το 1982 όταν ήταν μόλις 12 ετών.

Η Ανατολική Γερμανία επανεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς μετά από 16 χρόνια. Ο λόγος της αποχής όλων των προηγούμενων χρόνων ήταν ότι τα επιτεύγματά της σκακιστικής ομάδας θεωρήθηκαν ανεπαρκή και ανεπιτυχή σε σύγκριση με άλλα αθλήματα.

Λιού Σιλάν, 1η σκακιέρα της Εθνικής Κίνας

Ο Λάγιος Πόρτις, 1η σκακιέρα για την εθνική Ουγγαρίας αγωνίστηκε για 16η φορά σε Ολυμπιάδα, ένα ρεκόρ όλων των εποχών.

Για πρώτη φορά απαγορεύτηκε το κάπνισμα στην αίθουσα των αγώνων σε όσους δεν έπαιζαν παρτίδα. Δυστυχώς η εφαρμογή του ήταν τόσο προβληματική που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία ακόμα και του παγκόσμιου πρωταθλητή. Δεν θα αργούσε και η στιγμή της ολοκληρωτικής απαγόρευσης του καπνίσματος.

Η Βενεζουέλα είχε δύο σκακιστές που κέρδισαν ατομικά μετάλλια αλλά κανένας από τους συμπαίκτες τους δεν ξεπέρασε το 50% με αποτέλεσμα η ομάδα να τερματίσει στην 41η θέση.

Η πιο σταθερή ομάδα των τελευταίων Ολυμπιάδων ήταν χωρίς αμφιβολία η ομάδα των Παρθένων νήσων στις γυναίκες. Κέρδισαν χωρίς καμιά δυσκολία και πάλι την τελευταία θέση με 2,5 βαθμούς σε 42 συνολικά παρτίδες

Ο Αλεξάντερ Μπελιάβσκι αυτοσυγκεντρώνεται πριν από την παρτίδα

Και ένα ειδύλλιο στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Γκούφελντ, το μεγάλο Σοβιετικό γκρανμέτρ κάποιος Ρώσος έπεισε μια Ρωσίδα σκακίστρια να τον παντρευτεί με το στίχο: «Μοιάζεις με βασίλισσα στο δ8 κι εγώ με πιονάκι στο δ7»! Άλλα μέσα όμως φαίνεται ότι χρησιμοποίησε ο αρχηγός της ομάδας των ΗΠΑ Τζον Ντόναλντσον για να πείσει τη Σοβιετική γκρανμέτρ και διεκδικήτρια του παγκοσμίου τίτλου Έλενα Αχμιλόβσκαγια. Ο γάμος έγινε στις 27 Νοεμβρίου από τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης και αφού ο εισαγγελέας έδωσε άδεια να επισπευσθεί η διαδικασία. Με την ιδιότητα της συζύγου Αμερικανού πολίτη μπόρεσε να πάρει διαβατήριο από το Προξενείο των ΗΠΑ και να φύγει σχεδόν αμέσως για την Αμερική με το σύζυγό της.

Επιλεγμένες παρτίδες

Ο Γκάρι Κασπάροβ στα καλύτερά του! Με θυσία πιονιού στο άνοιγμα, αποκτά πολύ ενεργητικό παιχνίδι για τα κομμάτια του και οδηγεί τον αντίπαλό του σε μια ιδιαίτερα παθητική θέση για να ολοκληρώσει με θεαματικό τρόπο:

Γκεοργκίου, Φλορίν (Ρουμανία, 2520) - Κασπάροβ, Γκάρι (ΕΣΣΔ, 2750) [E89]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 Αη7 4.ε4 δ6 5.ζ3 0-0 6.Αε3 ε5 7.δ5 γ6 8.Βδ2 γxδ5 9.γxδ5 Ιβδ7 10.Ιηε2 α6 11.Ιγ1 Ιθ5 12.Αδ3 ζ5 13.Ι1ε2 Ιδζ6 14.εxζ5 ηxζ5 15.Ιη3 ε4 16.Ιxθ5 Ιxθ5 17.ζxε4 ζ4 18.Αζ2 Αη4 19.θ3 Αδ7 20.0-0-0 Αε5 21.Ρβ1 Βζ6 22.Αε2 Ιη3 23.Αxη3 ζxη3 24.Αζ3 Παγ8 25.Ιε2 Βη6 26.Πγ1 Πxγ1+ 27.Βxγ1 Πγ8 28.Βε3 Βζ6 29.Βδ2 Πγ5 30.Ιγ1 Αζ4 31.Ββ4 Αβ5 32.Ιβ3 Αδ3+ 33.Ρα1 Πγ2 34.Πβ1 Αε5 35.Ιγ1

35…Αxβ2+ 36.Βxβ2 Βxβ2+ 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=MvIJFAFqCW1QAFtndBsNjUQGdDoc2fUk/PiVFCebNEq660bgQgGbIgt0GGbIwbBr

Ο Δανός Κάρστεν Χόι, πήρε το βραβείο για τον καλύτερο συνδυασμό που παίχτηκε στην Ολυμπιάδα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που καταστρέφεται η άμυνα του μαύρου, που στην παρτίδα είναι ο πανίσχυρος Μπόρις Γκούλκο:

Χόι, Κάρστεν (Δανία, 2340) - Γκούλκο, Μπόρις (ΗΠΑ, 2590) [A47]

1.δ4 ε6 2.Ιζ3 γ5 3.ε3 Ιζ6 4.Αδ3 β6 5.0-0 Αβ7 6.Ιβδ2 γxδ4 7.εxδ4 Αε7 8.Πε1 0-0 9.γ3 δ6 10.Βε2 Πε8 11.Ιζ1 Ιβδ7 12.Ιη3 Αζ8 13.Αη5 θ6 14.Αδ2 Βγ7 15.Αγ2 Αδ5 16.β3 Ββ7 17.Ιθ4 β5 18.Βδ3 η5 19.Ιζ3 Αxζ3 20.ηxζ3 Αη7 21.θ4 ηxθ4 22.Ιε4 Βγ6 23.Ρθ1 Ιθ5 24.Πη1 Ρζ8

25.Πxη7! Ρxη7 26.Αxθ6+ Ρxθ6 27.Πη1 ζ5 28.Βε3+ ζ4 29.Ιxδ6 Βxδ6 30.Βδ3 Ιζ8 31.Βθ7+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=QQ6KaNkcGzS8hIQ71iz9w9eu5l8pr/KQnZjHuoTYlKM43wIFa9ih5puIXPNNLJ2i

Η Μαρίνα Μακροπούλου στην 1η σκακιέρα είχε μια εξαιρετική παρουσία. Στην επόμενη παρτίδα κάνει ισοπαλία με τη Ζούζα Πόλγκαρ:

Μακροπούλου, Μαρίνα (2290) - Πόλγκαρ, Ζούζα (Ουγγαρία, 2490) [Α80]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 ε6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 α6 5.Ιγ3 Βγ7 6.η3 δ6 7.Αη2 Ιζ6 8.0-0 Αε7 9.Πε1 0-0 10.α4 Ιγ6 11.Ιβ3 Πβ8 12.Βε2 β6 13.Βγ4 Βδ7 14.ζ4 Αβ7 15.Αε3 Πζγ8 16.Βε2 Ιβ4 17.Παδ1 Βγ7 18.Πδ2 Αγ6 19.η4 δ5 20.ε5 Ιε4 21.Ιxε4 δxε4 22.Αδ4 ε3 23.Αxε3 Αxα4 24.Ιδ4 Αγ5 25.γ3 Ιγ6 26.Ιxγ6 Αxε3+ 27.Βxε3 Αxγ6 28.Αxγ6 Βxγ6 29.Πεδ1 θ6 30.Πδ6 Βγ5 31.Ρζ2 α5 32.Π1δ2 α4

33.Βxγ5 Πxγ5 34.Πδ8+ Πxδ8 35.Πxδ8+ Ρθ7 36.Πα8 Πγ4 37.Ρε3 η5 38.ζxη5 θxη5 39.θ3 β5 40.Πα5 Πγ5 41.Ρδ4 Πδ5+ 42.Ρε4 Ρη6 43.γ4 βxγ4 44.Πxα4 Πβ5 45.Πxγ4 Πxβ2 46.Πγ3 Ρη7 47.Πε3 Πθ2 48.Ρδ4 Ρζ8 49.Πα3 Πδ2+ 50.Ρε4 Πδ8 51.Πγ3 Ρε8 52.Πα3 Πβ8 53.Ρδ4 Πγ8 54.Πα7 Πδ8+ 55.Ρε4 Πβ8 56.Πα3 Πβ4+ 57.Ρε3 Πγ4 58.Πα8+ Ρδ7 59.Πη8 Πγ3+ ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=9QVP39ZMnevi8s6G9j4HFiSuhJl2l22r41GGlMJoZ2gfTYtG+XoFILRJYN8rwb9t

Η Τζούντιθ Πόλγκαρ σε μια νίκη που την κάνει να φαίνεται πολύ εύκολη:

Πόλγκαρ, Τζούντιθ (Ουγγαρία, 2365) - Τσιλινγκίροβα, Παυλίνα (Βουλγαρία, 2240) [Α31]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 η6 4.0-0 Αη7 5.γ3 ε5 6.δ4 εxδ4 7.γxδ4 Ιxδ4 8.Ιxδ4 γxδ4 9.ε5 Ιε7 10.Αη5 0-0 11.Βxδ4 Ιγ6 12.Βθ4 Ββ6 13.Ιγ3 Αxε5 14.Παε1 Αxγ3 15.βxγ3 Βxβ5

16.Βθ6 Βζ5 17.Βxζ8+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=B7mugMoChpdKvCfstDSLPjKi3h6cLrtrcQ8xuSgusD5dvfJbZ7EJz4Yy5VlSCsV6

Ο Νάιτζελ Σορτ δεν προλαβαίνει ουσιαστικά να ολοκληρώσει το άνοιγμα και βρίσκεται με μια χαμένη θέση:

Κασπάροβ,Γκάρι (ΕΣΣΔ, 2750) - Σορτ, Νάϊτζελ (Αγγλία 2750) [Β31]

1.γ4 ε6 2.Ιγ3 δ5 3.δ4 Αε7 4.γxδ5 εxδ5 5.Αζ4 γ6 6.Βγ2 η6 7.ε3 Αζ5 8.Βδ2 Ιζ6 9.ζ3 γ5 10.Αθ6 γxδ4 11.εxδ4 α6 12.η4 Αε6 13.Ιηε2 Ιβδ7 14.Αη2 Ιβ6 15.β3 Πγ8 16.0-0 Πγ6 17.θ3 Ιζδ7 18.Ιδ1 Πη8 19.Ιζ2 ζ5 20.Παε1 η5 21.ηxζ5 Αζ7 22.Ιη4 Αθ5 23.Ιη3

1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=MvIJFAFqCW1QAFtndBsNjdJ27cqV6B3RERpxf5phVticRyaniktzs6WV7eAJPX6B

Στην επόμενη παρτίδα η 10η κίνηση του μαύρου είναι μια απίστευτη αβλεψία:

Χαμπούς, Αμπλεντ Ραμπού (Ιορδανία) - Κγκάτσε, Στίβεν (Μποτσουάνα) [C56]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αγ4 Ιζ6 4.δ4 εxδ4 5.0-0 δ5 6.εxδ5 Ιxδ5 7.Ιxδ4 Ιδε7 8.Αε3 Ιε5 9.Αβ3 γ5 10.Ιβ5 Αδ7?? 11.Ιδ6 ματ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=fsHQ3q5Eq+hQ61lTcyo0tp/+7Cfk7jNNLXspKFzMMiIryBJBqqJ9v75mFWsWC6AN

Ο Τζον Ναν ήταν από τους κορυφαίους σκακιστές τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Δείτε με πόσο όμορφο τρόπο οδηγεί σε ματ τον αντίπαλό του:

Ρόντγκααρντ, Τζον (Φερόε Νήσοι, 2315) - Ναν, Τζον (Αγγλία, 2435) [E61]

1.γ4 η6 2.Ιζ3 Αη7 3.δ4 Ιζ6 4.ε3 0-0 5.Ιγ3 δ6 6.Αε2 Ιβδ7 7.β3 Πε8 8.Βγ2 ε5 9.Αα3 Βε7 10.0-0 ε4 11.Ιδ2 γ5 12.Παε1 Ιζ8 13.δxγ5 δxγ5 14.Ιδ5 Ιxδ5 15.γxδ5 β6 16.ζ3 εxζ3 17.Αxζ3 Αα6 18.Πζ2 Παδ8 19.Αβ2 Αxβ2 20.Βxβ2 Ιδ7 21.Βα3 Αβ5 22.Βxα7 Ιε5 23.Βxε7 Πxε7 24.Αε2 Αxε2 25.Πζxε2 Πxδ5 26.Ιζ3 Ιγ6 27.Πγ1 Ρη7 28.Πγ3 Ιβ4 29.Ρζ2 Πδ1 30.α3 Ιδ3+ 31.Ρη3 ζ5 32.Ιδ2

32…Πxδ2 33.Πxδ2 Πxε3+ 34.Ρθ4 Ρθ6 35.η3 η5+ 36.Ρθ3 Ιζ4 ματ 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=fsHQ3q5Eq+hQ61lTcyo0tkvr0PwJgL84+nPFML5ewA0LSc3ypgHeN5NuQJD9nzTG

Στη θέση του διαγράμματος στην επόμενη παρτίδα τα μαύρα απειλούν ματ σε μία κίνηση. Το πρόβλημα τους όμως είναι ότι την κίνηση έχουν τα λευκά που προλαβαίνουν να κάνουν εκείνα ματ!

Πόποβιτς, Πέταρ (Γιουγκοσλαβία, 2540) - Γκεοργκίεβ, Κρουμ (Βουλγαρία, 2465) [Α81]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 ε6 6.η4 α6 7.η5 Ιζδ7 8.Αε3 β5 9.α3 Αβ7 10.θ4 Αε7 11.Βη4 Ιγ6 12.0-0-0 Ιγε5 13.Βη2 Πγ8 14.ζ4 Ιγ4 15.Αxγ4 Πxγ4 16.ζ5 Ιγ5 17.η6 θxη6 18.ζxη6 Πxγ3 19.ηxζ7+ Ρxζ7 20.βxγ3 Βα5 21.θ5 Πxθ5 22.Πxθ5 Βxα3+ 23.Ρβ1 Ια4

24.Πζ1+ Αζ6 25.Πxζ6+ Ρη8 26.Πθ8+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=fsHQ3q5Eq+hQ61lTcyo0tjqY0cnYIfhEKf+AdjuEZlBuGxR9n5dEEANwBdIJIGq3

O Ουλφ Άντερσον, κορυφαίος Σουηδός σκακιστής ήταν διάσημος για το στρατηγικό του παιχνίδι και την εξαιρετική τεχνική στα φινάλε. Η επόμενη παρτίδα δεν μπορεί να θεωρηθεί χαρακτηριστική του στυλ του αφού πολύ νωρίς θυσιάζει πύργο και συνεχίζει με εξαιρετικό τρόπο μια νικηφόρα επίθεση:

Άντερσον, Ουλφ (Σουηδία, 2585) - Γκρίνφελντ, Άλον (Ισραήλ, 2385) [A30]

1.γ4 Ιζ6 2.Ιζ3 γ5 3.Ιγ3 ε6 4.η3 β6 5.Αη2 Αβ7 6.0-0 Αε7 7.δ4 γxδ4 8.Βxδ4 δ6 9.β3 Ιβδ7 10.Ιβ5 Ιγ5 11.Πδ1 Ιζε4

12.β4 Αζ6 13.Βε3 Αxα1 14.βxγ5 βxγ5 15.Ιη5 Αδ4 16.Ιxδ4 γxδ4 17.Πxδ4 Ιγ5 18.Αxβ7 Ιxβ7 19.Ιxζ7 Ρxζ7 20.Βζ3+ Ρη8 21.Βxβ7 Πβ8 22.Βε4 Ρζ7 23.Αα3 Βζ6 24.Αxδ6 Πβ1+ 25.Ρη2 Πε8 26.Αε5 Βζ5 27.Βε3 η5 28.θ4 θ6 29.η4 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=DzvUw6KPyx5J/iDy3BdPGPDvLNovDD5or0x7ZuCwI5DjCnAB3RcuALE5guQfvrZV

Νικά αυτός που κάνει το προτελευταίο λάθος

Γλαφυρή περιγραφή από τον Βαγγέλη Βιδάλη: 29 Νοεμβρίου 1988, 14ος (και τελευταίος γύρος). Ήδη η πρώτη θέση έχει κριθεί στους άντρες, η ΕΣΣΔ έχει διαφορά 4 βαθμών από τη 2η Αγγλία. Η παρουσία των Κασπάροβ και Κάρποβ -των δύο κορυφαίων σκακιστών του κόσμου- μαγνήτιζε έως τότε σχεδόν αποκλειστικά το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων.

Όμως, εκείνη η συγκεκριμένη ημέρα είχε άλλους πρωταγωνιστές, ή μάλλον πρωταγωνίστριες: στην Ολυμπιάδα Γυναικών η βαθμολογική διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων ομάδων είχε μηδενιστεί. Η ΕΣΣΔ και η Ουγγαρία (ή «Πολγκαρία» όπως την αποκάλεσαν πολλοί λόγω της εμφάνισης του «φαινομένου» των τριών αδελφών Πόλγκαρ στην τετραμελή σύνθεση της ομάδας) είχαν από 31 βαθμούς.

Και οι δύο διεκδικήτριες του χρυσού τίτλου έπαιζαν με υποδεέστερες αντιπάλους. Ειδικά η ΕΣΣΔ με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια (από το 1978!), την 27χρονη Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, είχε απέναντί της την Ολλανδία, ενώ η Ουγγαρία συναντούσε τη Σουηδία που όμως είχε την σπουδαία Πία Κράμλινγκ (25 ετών) στην πρώτη σκακιέρα, θεωρητικά καλύτερη από τη 19χρονη Σούζα Πόλγκαρ, με 80 βαθμούς Έλο διαφορά.

Τα δύο ζευγάρια έπαιζαν σε άμεσα γειτονικά τραπέζια, άρα οι δεκάδες τυχεροί θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ταυτόχρονα την εξέλιξη και το σκορ των έξι παρτίδων. Μεγάλες οι προσδοκίες για συναρπαστικές μάχες.

Το ζητούμενο για την Ουγγαρία ήταν να κερδίσει μισό βαθμό περισσότερο από την ΕΣΣΔ,  διότι τα κριτήρια άρσης της ισοβαθμίας μάλλον δεν την ευνοούσαν.

Στο πρώτο ματς, η παρτίδα που τελείωσε πρώτη ήταν της Τσιμπουρντανίντζε. Κάτι το φυσιολογικό εάν ληφθεί υπ’ όψη η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των δύο σκακιστριών. Αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο. Χωρίς καμία έμπνευση, η παγκόσμια πρωταθλήτρια έκανε άχρωμη ισοπαλία σε 23 μόλις κινήσεις. Στο άλλο ματς, λίγο αργότερα, ισόπαλη λήγει και η παρτίδα -στη 3η σκακιέρα- της 19χρονης Μαντλ.

Οι θέσεις στις άλλες 2 παρτίδες των Σοβιετικών δεν υπόσχονται κάτι περισσότερο από δύο ισοπαλίες, σε δύο φινάλε χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ο προπονητής της ομάδας Γκούφελντ έχει κάθε λόγο να κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», ειδικά μετά τη νίκη της μικρότερης Πόλγκαρ.

Παίζοντας από την αρχή ενεργά και πιεστικά η δωδεκάχρονη Τζούντιθ (γεννήθηκε στις 23/7/1976) νικά στη 2η σκακιέρα. Στην πρώτη σκακιέρα, η μεγάλη της αδελφή παλεύει με την μαχητική Κράμλινγκ.

Οι παρτίδες των Λεβίτινα και Λιτίνσκαγια, χωρίς απρόοπτα, έληξαν ισόπαλες. Μάλιστα εάν η Ολλανδή αντίπαλος της πρώτης έπαιζε πιο φιλόδοξα θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στην τελική θέση όπου είχε πλεονέκτημα και τότε η Ουγγαρία θα πανηγύριζε χωρίς να περιμένει τη Σούζα.

Πλέον όλοι συνωστίσθηκαν πάνω από το τραπέζι της πρώτης σκακιέρας. Αρκούσε πλέον μία ισοπαλία στη Σούζα Πόλγκαρ. Η επιλογή ανοίγματος της Κράμλινγκ προμήνυε μεγάλη μάχη. Οι διαδοχικές -ένθεν και ένθεν ανακρίβειες- από την 13η έως και την 30η κίνηση καταδείκνυαν την αφόρητη ένταση που βίωναν οι δύο σκακίστριες. Άλλοτε είχε καλύτερη θέση η μία, άλλοτε η άλλη. Με ποδοσφαιρικούς όρους «η μπάλα πάνω-κάτω»! Στην 31η κίνηση η Πόλγκαρ έχασε την ευκαιρία να αποκτήσει τεράστιο πλεονέκτημα. Μετά από 10 κινήσεις, και μετά τις αλλαγές βασιλισσών, το πλεονέκτημα πήγε στη Σουηδή. Η θέση μετά την 46η κίνηση ήταν πολύ-πολύ δύσκολη για την Σούζα. Όλη η Ουγγρική ομάδα ζούσε στιγμές αφόρητης αγωνίας. Ήδη είχαν ξεπεραστεί οι 5 ώρες παιχνιδιού.

Πόλγκαρ Ζούζα (Ουγγαρία, (2490) – Κράμλινγκ Πία (Σουηδία, 2425) [A56]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 γ5 3.δ5 η6 4.Ιγ3 Αη7 5.ε4 δ6 6.Ιζ3 0–0 7.θ3 ε6 8.Αδ3 Ια6 9.0–0 Ιγ7 10.α4 Πβ8 11.Αη5 θ6 12.Αε3 ε5 13.Βδ2 Ρθ7 14.η4 α6 15.Πζβ1 α5 16.Ρη2 β6 17.Πθ1 Ιη8 18.Ιε2 Αδ7 19.Ιη3 Ια6 20.β3 Ιβ4 21.Αε2 Ιε7 22.η5 θ5 23.Παζ1 Ιη8 24.Ιθ4 Ιε7 25.ζ4 εxζ4 26.Αxζ4 Ιγ8 27.Πζ2 Αε8 28.Ρθ2 ζ6 29.Πθζ1 Πβ7 30.Ιζ3 Πβζ7 31.Αδ1 Ρη8 32.θ4 Αδ7 33.ηxζ6 Αxζ6 34.Αθ6 Αη7 35.ε5 δxε5 36.Αxη7 Ρxη7 37.Ιη5 Πxζ2+ 38.Πxζ2 Πxζ2+ 39.Βxζ2 Βζ6 40.Βε3 Βζ4 41.Βxζ4 εxζ4 42.Ι3ε4 Αζ5 43.Ρη2 Ιδ3 44.Ιζ2 Ιxζ2 45.Ρxζ2 Ρζ6 46.Αε2 Ιδ6 47.Ιθ7+ Ρε5 48.Ιζ8 Ρδ4 49.Αζ1 Ιε4+ 50.Ρζ3 Ρε5 51.Αδ3 Αη4+ 52.Ρη2 ζ3+ 53.Ρη1

Η θέση των λευκών είναι απελπιστική. Η συνέχεια 53...ζ2+ 54.Ρθ2 Ιδ2 55.Ρη3 (55.Ρη2 Ρδ4 56.Αζ1 Ρε3) 55...Ρδ4 οδηγεί τα μαύρα σε νίκη.

Όμως η Κράμλινγκ δεν συνεχίζει σωστά, παίζοντας 53…Ιδ2?? Προσφέρει τη δυνατότητα στην Πόλγκαρ να συνεχίσει τη μάχη της με 54.Ρζ2. Όμως όχι. Ακολουθεί νέο λάθος: 54.Αγ2?? που βρίσκει άμεση ανταπόδοση (!)  54...Αζ5??  (η κίνηση 54...Ρδ4 κερδίζει).

Το 54...Αζ5  ήταν το τελευταίο και μη αναστρέψιμο λάθος. Πλέον η παρτίδα είναι εύκολη ισοπαλία κάτι που έγινε σε 7 κινήσεις: 55.Ιxη6+ Αxη6 56.Αxη6 Ιxβ3 57.Ρζ2 Ιδ4 58.Ρε3 Ρζ6 59.Αxθ5 Ιζ5+ 60.Ρxζ3 Ιxθ4+ 61.Ρε4 ½–½.

Τέλος της παρτίδας. Διαχρονική επιβεβαίωση του ρητού του Ταρτακόβερ «νικά αυτός που κάνει το προτελευταίο λάθος». Στην προκειμένη περίπτωση «δεν χάνει αυτός που κάνει το προτελευταίο λάθος». Οι πανηγυρισμοί της αποστολής της Ουγγαρίας ήταν απερίγραπτοι.  Η Σούζα «πνίγηκε» στις αγκαλιές των συμπαικτριών της υπό τις επιδοκιμασίες δεκάδων θεατών που παρακολουθούσαν τη συνάντηση.

Μ’ αυτόν τον τρόπο η νεανική Ουγγαρία επικράτησε την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή επί των πολύπειρων Σοβιετικών και κατέκτησε για πρώτη φορά το χρυσό μετάλλιο (με κορυφαία την επίδοση της Τζούντιθ Πόλγκαρ στη 2η σκακιέρα, 12,5/13!).

Η Κράμλιγκ είχε την καλύτερη απόδοση στην πρώτη σκακιέρα (12,5/14).

Κοτρωνιάς, Βασίλειος (2415) -  Ούλμαν, Βόλφγκανγκ (Ανατολική Γερμανία, 2505) [C09]

1.ε4 ε6 2.δ4 δ5 3.Ιδ2 γ5 4.Ιηζ3 Ιγ6 5.εxδ5 εxδ5 6.Αβ5 Αδ6 7.δxγ5 Αxγ5 8.0–0 Ιηε7 9.Ιβ3 Αδ6 10.Πε1 0–0 11.Αη5 Αη4 12.Αε2 θ6 13.Αθ4 α5 14.α4 Ββ6 15.Ιζδ4 Αxε2 16.Πxε2 Πζε8 17.Ιβ5 Ιζ5 18.Πxε8+ Πxε8 19.Βη4 η6 20.Αζ6 Αβ8 21.Πζ1 Ιβ4 22.Αγ3 Ιxγ2 23.Αxα5 Βζ6 24.Αγ3 Βα6 25.η3 Πδ8 26.Ι3δ4 Ιγxδ4 27.Ιxδ4

Η θέση αυτή προέκυψε στην παρτίδα του 12ου γύρου, μεταξύ του Κοτρωνιά και του έμπειρου Ανατολικογερμανού γκραν μετρ Ούλμαν. Έτυχε να παρακολουθώ εκείνη τη στιγμή την παρτίδα, δίπλα μου ήταν και ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο Σοβιετικός κορυφαίος γκραν μετρ Έφιμ Γκέλερ.

Τότε ο Ούλμαν έπαιξε την κίνηση 27…Βxα4??

Σχεδόν άμεσα είδα το «εύκολο» λάθος του Ούλμαν. Στρέφοντας τα μάτια μου στον Γκέλερ, με την απροσδόκητη ευχάριστη έκπληξη,  διαπίστωσα την ίδια έκπληξη και στον προπονητή της εθνικής μας που προφανώς το αντιλήφθηκε σε χρόνο μηδέν

Η γρήγορη απάντηση του Κοτρωνιά  28.Ιxζ5! έδωσε τέλος στην παρτίδα, που ολοκληρώθηκε με: 28…Βxη4 29.Ιxθ6+ Ρζ8 30.Ιxη4 δ4 31.Αβ4+ Ρη7 32.Πδ1 ζ5 33.Ιε3 Αε5 34.Ιγ4 Αζ6 35.Πδ3 Πδ5 36.θ4 Πβ5 37.Αα3 Ρθ6 38.β3 Πδ5 39.Αβ2 β5 40.Ιδ2 1–0.

Εύα Κόντου: Το σταθερά κοινό σε παλαιούς και νέους σκακιστές είναι το πάθος για το παιχνίδι

Οι Ολυμπιάδες της Θεσσαλονίκης έφεραν στο σκάκι εκατοντάδες παιδιά

Η Εύα Κόντου, μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες σκακίστριες, μιλάει στον Σπύρο Ιλαντζή.

Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας 4 φορές (1984, 1985, 1987, 1992), κατέχει τίτλο διεθνούς μετρ γυναικών και έχει ενισχύσει την Εθνική Γυναικών Ελλάδας σε 7 Ολυμπιάδες (40 νίκες, 13 ισοπαλίες, 32 ήττες – ποσοστό επιτυχίας 54,7%), καθώς και σε 4 Βαλκανιάδες, κατακτώντας δύο ατομικά μετάλλια (αργυρό στην 1η σκακιέρα το 1985 και χάλκινο στη δεύτερη το 1990). Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται ελάχιστα, κυρίως στους Αιγαιοπελαγίτικους, παλαιότερα με την ομάδα της Σαντορίνης και τώρα με την ομάδα «Μέλισσος» Σάμου. 

Σε ποιες Ολυμπιάδες και σε ποιες Βαλκανιάδες έχετε παίξει με την Εθνική Ομάδα;

Ολυμπιάδας από 1982 έως και 1994. Βαλκανιάδες από 1982 έως και 1990.

Πώς ήταν η ζωή στην Ελβετία, τη χώρα που επισκεφθήκατε στην πρώτη σας Ολυμπιάδα της Λουκέρνης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα κυκλοφορήσει σχεδόν καθόλου εκτός ξενοδοχείου και αγωνιστικού χώρου.

Ποιοι παίκτες (παίκτριες) που είδατε σας έκαναν εντύπωση;

Εκτός από όλους τους παίκτες και παίκτριες των υπερομάδων  της ΕΣΣΔ, είχα εντυπωσιαστεί ιδιαίτερα από την νεαρή τότε Πία Κράμλινγκ.

Ήταν καλό το κλίμα στην Εθνική;

Για εμάς τις «μικρές» και τους «μικρούς» θύμιζε σχολική εκδρομή.

Είχατε προπονητή στην Εθνική Ομάδα;

Χρέη προπονητή της Εθνικής Γυναικών έκανε ο Γ. Μακρόπουλος.

Οι διοργανωτές κυκλοφορούσαν bulletin? Είχε όλες τις παρτίδες ή μόνο αυτές των κορυφαίων συναντήσεων;

Ναι και νομίζω πως τις είχε όλες.

Πείτε μας κάποια περιστατικά που θυμάστε από την Ολυμπιάδα:

Ένας απρόσμενος μικρός θρίαμβος για την εξαιρετικά άπειρη Εθνική Γυναικών ήταν η κατάκτηση της 1ης θέσης στο αντίστοιχο γκρουπ δυναμικότητας, που ήταν αρκετά χαμηλά στην αρχική κατάταξη.

Μιλήστε μας για τη μεγάλη επιτυχία του 1988

Οι Ολυμπιάδες 1984 και 1988 στη Θεσσαλονίκη ήταν δυο μεγάλες γιορτές για το ελληνικό σκάκι, αφορμή να έρθουν εκατοντάδες παιδιά στους σκακιστικούς συλλόγους και να διαδοθεί το άθλημα σε όλη τη χώρα και φυσικά ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ίσως δεν είμαι και τόσο αντικειμενική σ΄ αυτό, αλλά τις θεωρώ μακράν τις καλύτερες διοργανώσεις από όσες συμμετείχα.

Το 1988, η παρουσία (για πρώτη φορά) της WGM Μαρίνας Μακροπούλου στην 1η σκακιέρα της Εθνικής Γυναικών έκανε τη διαφορά και η ομάδα μας, με προπονητή τον IM Παύλο Γκέσο, αποδείχτηκε υπολογίσιμος αντίπαλος για όλα τα «μεγαθήρια» που στις προηγούμενες Ολυμπιάδες θα μας θεωρούσαν εύκολη λεία. 2η η υποφαινόμενη, 3η η Ασπασία Γιαϊτζή και αναπληρωματική -αλλά έπαιξε αρκετές παρτίδες- η ταχύτατα ανερχόμενη Άννα-Μαρία Μπότσαρη.

Το κλίμα στην ομάδα ήταν εξαιρετικό και η κατάκτηση της 6ης θέσης ήρθε σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα,  θα μπορούσε να είναι και ψηλότερη αν δεν έχανα την παρτίδα του τελευταίου γύρου εναντίον της ενιαίας ακόμη Γιουγκοσλαβίας.

Την παράσταση έκλεψε η πρωτοεμφανιζόμενη σε Ολυμπιάδα τριάδα των αδελφών Πόλγκαρ, που έκανε την ομάδα της Ουγγαρίας υπερδύναμη. Στο μεταξύ μας ματς είχα την τιμή να αντιμετωπίσω τη 12χρονη τότε Τζούντιθ, που με κέρδισε «χαλαρά», παίζοντας όπως παίζουμε σε σιμουλτανέ με παιδάκια: σκεφτόταν πολύ λίγο, έπαιζε την κίνησή της… σε δευτερόλεπτα κι έτρεχε δίπλα να δει την παρτίδα του Κασπάροβ! Με παρηγόρησε κάπως η διαπίστωση ότι έτσι σημείωσε όλες σχεδόν τις 12 νίκες της σε 13 αγώνες (έφερε το καλύτερο ατομικό αποτέλεσμα στην Ολυμπιάδα, με 12,5 β. σε 13 παρτίδες!), κουράστηκε μόνο στην ισοπαλία με τη Λεβίτινα (παλιά διεκδικήτρια του παγκόσμιου τίτλου), στο κρίσιμο ματς με τη Σοβιετική Ένωση.

Όσο για τις επόμενες Ολυμπιάδες, τελείωναν αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση. Παρόλο που το επίπεδο της ομάδας ανέβαινε, με πιο χαρακτηριστική βέβαια τη ραγδαία εξέλιξη της Άννας-Μαρίας, ποτέ δεν ξαναβρεθήκαμε τόσο ψηλά στην κατάταξη.

Ποιοί μεγάλοι σκακιστές σας έχουν επηρεάσει;

Προσπαθούσα να επηρεαστώ απ’ όλους μέχρι και τον Κασπάροβ, αλλά γενικά ανεπιτυχώς.

Παλαιοί και νέοι σκακιστές: Τι κοινά και τι διαφορές βλέπετε;

Το σταθερά κοινό είναι το πάθος για το παιχνίδι, που είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε διάκριση. Ο τρόπος προετοιμασίας έχει αλλάξει ριζικά με την επικράτηση των μηχανών.

Σκακιστές και σκακίστριες: σύγκριση, στυλ παιχνιδιού, δυναμικότητα

Όλα τα στυλ παιχνιδιού μπορεί να τα συναντήσει κανείς εκατέρωθεν. Οι άντρες σκακιστές  υπερτερούν αριθμητικά κατά πολύ, οπότε είναι φυσικό να υπερτερούν και σε δυναμικότητα στα ψηλότερα επίπεδα.

Πιστεύετε ότι ο σκακιστής γεννιέται ή γίνεται;

Σαφώς γίνεται, υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Ποιες είναι οι σκακιστικές σας δραστηριότητες σήμερα;

Σήμερα λόγω των μέτρων κορονοϊού μηδενικές, μέχρι πρότινος συμμετείχα στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Αιγαίου και ίσως άλλο ένα τουρνουά το χρόνο.

Πόσο επηρεάζει τον σκακιστή η ψυχολογική κατάσταση;

Είναι ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες απόδοσης, υπάρχουν παραδείγματα εξαιρετικά καταρτισμένων σκακιστών που δεν έφτασαν ποτέ στο κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο λόγω ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.

Ποιον θεωρείτε ισχυρότερο παίκτη όλων των εποχών;

Τον Κάρλσεν, αλλά είναι άδικο πιστεύω να συγκρίνονται παίκτες από διαφορετικές εποχές.

Θέλετε να γράψετε κάποιο σχόλιο για:

Σιαπέρα;

Στα πρώτα μου σκακιστικά χρόνια αντιπροσώπευε το «παλιό» κατεστημένο που έπρεπε να φύγει από τη μέση για να πάει μπροστά το ελληνικό σκάκι. Δε υποψιαζόμασταν φυσικά  ότι το τότε «νέο» θα μεταλλασσόταν σε ένα πολύ πιο ανθεκτικό στο χρόνο κατεστημένο. Ήταν βέβαια και ο συγγραφέας των πρώτων σκακιστικών μου βιβλίων.

Τρικαλιώτη; Σκαλκώτα;

Αγαπημένοι φίλοι και συμπαίκτες (στο Σ.Ο. Αμπελοκήπων και στην Εθνική), τους θυμάμαι με συγκίνηση.

Μακρόπουλο;

Μια εποχή για το ελληνικό σκάκι, από την καλή και από την ανάποδη…

Κοτρωνιά;

Ο πρώτος αξιόλογος για τη διεθνή σκηνή Έλληνας παίκτης, και από τους πρώτους μου σκακιστές φίλους.

Μπότσαρη;

Είμαι περήφανη για τη διάδοχό μου, που βέβαια μου ξέφυγε πολύ!

Παπαϊωάννου; Μπανίκα; Χαλκιά; Θ. και Δ. Μαστροβασίλη;

Τους θυμάμαι φερέλπιδες πιτσιρικάδες, ανέβασαν ψηλά το επίπεδο του ελληνικού σκακιού.

Τσολακίδου;

Η ελπίδα μας!

Επιλογή σχολιασμένων παρτίδων από τον Σπύρο Ιλαντζή:

Θορστάινσντοτιρ Γκ. (Ισλανδία, 2015) - Κόντου Εύα (2045)

Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης (ματς Ισλανδία – Ελλάδα), 27-11-1984

Άμυνα Μπενόνι [A70]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 γ5 4.δ5 εxδ5 5.γxδ5 δ6 6.Ιγ3 η6 7.Αζ4 Αη7 8.Βα4+ Αδ7 9.Ββ3 Βγ7 10.ε4 0–0 11.Αε2 α6 12.α4 Ιθ5 13.Αε3 Αη4 14.θ3 Αxζ3 15.Αxζ3 Ιζ6 16.ε5 δxε5 17.δ6 [Αυτή είναι μια θεωρητική θέση που συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον ακόμα και στα πρόσφατα χρόνια, π.χ. 17.Πδ1 Βδ6 18.Βxβ7 Ιβδ7 19.0–0 Πζγ8 20.Ββ3 γ4 21.Βα2 Παβ8 22.Αε2 Πβ4, με αμφίρροπο παιχνίδι, όπως στην παρτίδα Πογκόνινα (2492) – Οβόντ (2375), Ευρωπαϊκό Κύπελλο, Νόβισαντ 2016 (1–0, 93 κιν.)] 17...Βxδ6 18.Βxβ7 Ιβδ7 19.Πδ1 Βε6 20.Ιε4?! [προτιμότερο το 20.Βγ6 Βγ4, με αμφίρροπο παιχνίδι] 20...Παβ8 21.Βα7 Ιxε4 22.Πxδ7 [όχι 22.Αxε4? Ιζ6 23.Αζ3 ε4 24.Αε2 Πxβ2 25.Βxγ5 Πγ8 26.βδ6 Πγγ2–+] 22...Ιζ6 23.Πε7?! [καλύτερο ήταν το 23.Πβ7 Πxβ7 24.Βxβ7 Βγ4 25.Αε2 Βγ2, πάλι με αμφίρροπο παιχνίδι]

23...Βγ4 24.Βxγ5 Βxα4?! [24...Βδ3 ήταν πιο ισχυρό] 25.0–0 Πxβ2 26.Πγ1?! [26.Πxε5 Ιδ7 27.Βα5, πάλι με αμφίρροπο παιχνίδι] 26...ε4 27.Αδ1 Βα2 28.Αδ4? [Τα λευκά κομμάτια είναι εκτεθειμένα, τώρα] 28...Πβ5 29.Βα7 Πβ1 30.Πεγ7 Ιδ5 31.Π7γ2

31…Πxγ1 [Ακόμα καλύτερο ήταν το 31...Βxγ2! 32.Πxγ2 Πxδ1+ 33.Ρθ2 Αxδ4 –+] 32.Πxγ1 Βδ2 [τώρα απειλούνται ο Πγ1 και ο Αδ4] 33.Αxη7 Βxγ1 34.Βδ4 Ιζ4 35.Ρθ2 [Αν 35.Αxζ8, τότε…Ιε2+ και 36...Ιxδ4] 35...Ιε6 (και 36...Ιxη7) 0–1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=QRlUIm8fTlk5lJOPhP9L4KRp+2iVwSX22eeMw4FGM6CT2H5oqSBZPqxhEVXItEPa

Κόντου Εύα – Κλίνγκεν Μαίρη (Νορβηγία)

Ολυμπιάδα Λουκέρνης (ματς Ελλάδα – Νορβηγία), 15-11-1982

Σικελική 4 Ίππων [B45]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 ε6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 Ιγ6 6.Αε3 Αβ4 7.Αδ3 0–0 8.0–0 α6 9.Βε2 δ5 10.εxδ5 εxδ5 11.Ια4 Ιη4 12.θ3 Ιxε3 13.ζxε3 Ιxδ4 [προτιμότερο ήταν το 13...g6] 14.εxδ4 Βγ7 15.Βθ5 ζ5 [καλύτερο ήταν το 15...η6 16.Βxδ5 Αε6, με αντάλλαγμα για το πιόνι] 16.Βζ3 Αε6 17.α3 Αδ6 18.Παε1 Πζ6? [Τα μαύρα αδυνατίζουν στη διαγώνια δ5 – η8, έπρεπε να παιχθεί 18...Βζ7]

19.Πxε6! Πxε6 20.Βxδ5 Παε8 21.Αxζ5 Βδ7 22.Αxε6+ Πxε6 23.Ιγ3 Ρθ8 24.Πζ8+! και τα μαύρα εγκατέλειψαν (24...Αxζ8 25.Βxδ7 και χάνουν υλικό) 1–0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=QRlUIm8fTlk5lJOPhP9L4J4z/xJDXyeguL0kSvi0/i+AdFb7f0/3AkbMk8d93Tn5

Ακολουθεί μια «μινιατούρα»:

Κόντου Εύα (2240) – Αλεξίεβα Σύλβια (Βουλγαρία, 2040)

Φιλικό Ματς Ελλάδας – Βουλγαρίας, Καβάλα 1990

Σικελική με γ3 [B50]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.γ3 Ιζ6 4.Αε2 Ιβδ7 5.Βγ2 β6 6.δ4 Αβ7 7.ε5 Ιδ5

8.ε6! ζxε6 [Μοναδικό, έχανε το 8...Ι7ζ6? 9.Αβ5+] 9.Ιη5 Ιγ7?? [Έχαναν, πάντως και τα 9...Ι5ζ6 10.Αδ3+–  ή 9...η6 10.Ιxθ7+–] 10.Αθ5+ …και τα μαύρα εγκατέλειψαν (10…g6 11.Βxη6+!! θxη6 12.Αxη6 ματ) 1–0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=QRlUIm8fTlk5lJOPhP9L4EG72Fvj+tGwV1kwj+TDFt90mB3Qd6NGxy6v7v3hw5WZ

Ακόμα και στα πρόσφατα χρόνια, η Εύα είχε αξιόλογες επιτυχίες:

Μπελιώτης Γιώργος (2096) - Κόντου Εύα (2168)

«Βαρδάρης» Όπεν, Θεσσαλονίκη, 27-02-2017

Σικελική Επιταχυνόμενου Δράκου [B39]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 η6 5.γ4 Αη7 6.Αε3 Ιζ6 7.Ιγ3 Ιη4 8.Βxη4 Ιxδ4 9.Βδ1 Ιε6 10.Πγ1 Βα5 11.Αδ3 η5 12.0–0 β6 13.Αδ2 Βε5 14.Ιδ5 Βδ6 15.β4 Αβ7 16.γ5 βxγ5 17.βxγ5 Βγ6 18.Αε3 θ5 19.Ββ3 Πδ8 20.Αβ5 Βγ8 21.Βα3 Αγ6 22.Αα6 Βα8 23.Πζδ1 Ρζ8 24.Πβ1 Αε5

25.Ιxε7? [Τα λευκά ξεκινούν συνδυασμό, αλλά έχει «τρύπα»! Καλύτερο ήταν το 25.θ4 η4 26.Αβ5, με υπεροχή (το 26.Ιxε7? θα ήταν λάθος και τώρα: 26...Ρxε7 27.Αβ7 Ββ8 28.Αxγ6 δxγ6 29.Πxβ8? Πxδ1 ματ)] 25...Ρxε7 26.Αβ7 Ββ8 27.Αxγ6 δxγ6 28.η3 [Το 28.Πxβ8?? επέτρεπε το 28...Πxδ1 ματ] 28...Πxδ1+ 29.Πxδ1 Πδ8 30.Πxδ8 Ρxδ8 31.Βα4 Ββ7 …και τα λευκά εγκατέλειψαν στην 45η κίνηση 0–1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=NSJ0gZ9pohe45lyyR63QmHfNosM786n7IHDvrusyCNLiT3nTeTY/0LWfuvVF3cR7

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Παγκύπριο Διαδικτυακό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα πρώτευσαν με 11 βαθμούς σε 6 ματς ο Σκακιστικός Όμιλος Λευκωσίας (με επικεφαλής τον 18χρονο Ι. Δαμιανού – 100% στην πρώτη σκακιέρα!) και ο Σκακιστικός Όμιλος Λάρνακας (με επικεφαλής τον 19χρονο Κ. Μιχαηλίδη). Οι δύο ομάδες τερμάτισαν αήττητες (ισόπαλες στη μεταξύ τους συνάντηση). Αγωνίστηκαν επίσης, κατά σειρά κατάταξης, άλλες 5 ομάδες:  Όμιλος Φίλων Σκακιού, Σ.Ο. Αρίων, Σ.Ο. Πάφου, Σ.Ο. Αμμοχώστου και Σ.Ο. Αρίων β΄.

Μόνος πρώτος και αήττητος τερμάτισε ο 19χρονος Ανατόλ Βλάχος στο «Third Saturday - Memorijal Vojvode Putnika» του Νόβι Σαντ, μπροστά από 26 αντιπάλους, συγκεντρώνοντας 5 βαθμούς σε 6 αγώνες (απόδοση 2536, κέρδος 10,6 μονάδες). Με καταγωγή από Έλληνα πατέρα και Γαλλίδα μητέρα ο Ανατόλ ασχολήθηκε από μικρός με το σκάκι, διακρίθηκε σε αγώνες παιδιών, κατέχει τίτλο διεθνούς μετρ και στοχεύει σε τίτλο γκραν μετρ.

Το Διαδικτυακό Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Ευρώπης θα διεξαχθεί από 27 έως και 30 Μαρτίου με συμμετοχή 32 τετραμελών ομάδων. Από την Ελλάδα θα αγωνιστούν ο Σ.Ο. Καβάλας (Παυλίδης, Κανακάρης, Στεφάνου, Κούτλας, Αποστολακάκης, Ζησιάδης) και ο Γαλαξίας Θεσσαλονίκης (Ιωαννίδης, Κουσκούτης, Ανδρουτσόπουλος-Αγιώτατος, Γαβριήλ, Καραμίχος). Ως ισχυρότερες ομάδες εμφανίζονται η Novy Bor της Τσεχίας (Χαρικρίσνα, Βιντίτ, Βοϊτάζεκ, Ναβάρα -ο μόνος Τσέχος!-, Σασικιράν, Ράγγερ) και η 4NCL Guildford της Αγγλίας (Άνταμς, Χάουελ, ΜακΣέιν, Τζόουνς, Τσεπαρίνοβ). Ισχυρότερος μεταξύ των 70 γκραν μετρ είναι ο Πολωνός Ντούντα (2743).

Χωρίς τρανταχτά ονόματα φέτος το Ανοιχτό Κύπελλο Μόσχας, αλλά με νέους σκακιστές και με ποικίλες εκδηλώσεις. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες διοργανώσεις (το πρώτο έγινε το 1899) και μεταξύ των νικητών συγκαταλέγονται οι Αλιέχιν, Σμίσλοβ, Μποτβίνικ, Μπρονστάιν, Άβερμπαχ, Πετροσιάν και άλλοι μεγάλοι παίκτες. Φέτος πρώτευσε ο Ιβάν Ρόζουμ (2546) με 7 σε 9.

Η πανδημία προσφέρει ευκαιρίες για νέες διοργανώσεις. Στο Αραβικό-Αφρικανικό Online Ατομικό Πρωτάθλημα συμμετείχαν 1600 σκακιστές και σκακίστριες. Νικητής στους άνδρες αναδείχθηκε ο Αιγύπτιος Αμέντ  Άντλι και στις γυναίκες η Ιορδανή Αλατάρ Γκέιντα.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL