Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Σκάκι / Σκακιστικό θρίλερ το 1986 στην Αραβική χερσόνησο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Σκακιστικό θρίλερ το 1986 στην Αραβική χερσόνησο

Οι Άγγλοι Ναν και Σορτ στον τελευταίο γύρο των αγώνων, έτοιμοι για τη θριαμβευτική τους νίκη με 4-0 επί της Βραζιλίας, που όμως δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει το χρυσό μετάλλιο

Η σκακιστική ομοσπονδία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ιδρύθηκε το 1976 και είχε περίπου 2.000 εγγεγραμμένους σκακιστές όταν από τις 14 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου 1986 διοργανώθηκε στο Ντουμπάι, η 27η Σκακιστική Ολυμπιάδα. Οι διοικητικοί παράγοντες δεν είχαν απολύτως καμία εμπειρία στο διεθνές σκάκι, εκτός από τη δουλειά που έκαναν στο πλαίσιο της Παναραβικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1979. Παρόλα αυτά, πολλοί από τους παίκτες που μετείχαν στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι χαρακτήρισαν, στο τέλος των αγώνων, αυτήν την Ολυμπιάδα ως την καλύτερα οργανωμένη στην ιστορία του θεσμού.

Η πόλη του Ντουμπάι γέμισε σκακιστικές εικόνες κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται των αφιερωμάτων στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες οι οικοδεσπότες φέρεται να ξόδεψαν πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια για τη διακόσμηση μόνο της αίθουσας των αγώνων. Όλα ήταν προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και η εντυπωσιακή τελετή έναρξης ήταν μια προσπάθεια να μείνει αξέχαστη η συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι παίκτες έμειναν στα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις κράτησαν σταθερά το ενδιαφέρον των θεατών. Δεδομένου ότι κανένα αραβικό έθνος δεν είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός όπως αυτή η Ολυμπιάδα Σκακιού, ήθελαν να εκπλήξουν ευχάριστα το παγκόσμιο κοινό έχοντας βέβαια να αντιμετωπίσουν ως πρώτο μεγάλο πρόβλημα τη συμμετοχή των ομάδων.

Ο Κασπάροβ συζητά με τον Βαγκανιάν στην αίθουσα των αγώνων

Με λίγες μόνο εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημερομηνία έναρξης το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο. Τότε οι διοργανωτές διέθεσαν 1 εκατομμύριο δολάρια σε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για όσους ήταν απρόθυμοι ή αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες. Αυτό αύξησε άμεσα τον αριθμό των χωρών που δήλωσαν συμμετοχή φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 107 χωρών. Όμως, για άλλη μια φορά, η Ολυμπιάδα αμαυρώθηκε από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η διεξαγωγή των αγώνων στα ΗΑΕ οδήγησε σε μια παράπλευρη απώλεια, που δεν ήταν άλλη από την ομάδα του Ισραήλ, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με τις περισσότερες αραβικές χώρες και φυσικά δεν μπορούσε να συμμετάσχει.

Εξωτερική άποψη της αίθουσας των αγώνων

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις ξανά στο προσκήνιο

Ορισμένα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ολλανδία αποσύρθηκαν σε μια πράξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ. Επίσης μεμονωμένοι σκακιστές όπως ο Κορτσνόι, ο Χίμπνερ, και ο Λόμπρον αρνήθηκαν να πάνε στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με τους κανόνες της FIDE, η Ολυμπιακή οργανωτική επιτροπή είχε το δικαίωμα να μπορεί να αρνηθεί να προσκαλέσει μια επιλεγμένη χώρα. Στο συνέδριο όμως της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας που έγινε στο Ντουμπάι παράλληλα με τους αγώνες, η ομοσπονδία των ΗΠΑ ζήτησε την κατάργηση αυτού του κανόνα απειλώντας μάλιστα με την αποχώρηση. Η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε ήταν να παραμείνει το δικαίωμα της οργανωτικής επιτροπής να αρνηθεί τη συμμετοχή κάποιας χώρας υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του 75% των ψήφων.

Από τη συνάντηση Ουγγαρίας-ΕΣΣΔ, ο Λάγιος Πόρτις φανερά ικανοποιημένος αριστερά ολοκληρώνει με ισοπαλία την παρτίδα του με τον Γκάρι Κασπάροβ.

Μια πανίσχυρη Σοβιετική ομάδα που όμως δεν κάνει τη διαφορά

Αυτή τη φορά, χωρίς να υπάρχει σε εξέλιξη αγώνας για το παγκόσμιο πρωτάθλημα η Σοβιετική Ένωση είχε τη δυνατότητα να εμφανιστεί με την ισχυρότερη δυνατή σύνθεση, με επικεφαλής τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κάσπαροβ και στη 2η σκακιέρα τον προηγούμενο παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ. Παραδόξως, αυτή η πανίσχυρη ομάδα τερμάτισε μόλις μισό βαθμό μπροστά από την Αγγλία και κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση με πολύ μεγάλη δυσκολία στον τελευταίο γύρο των αγώνων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν φτάσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μετά τον προτελευταίο γύρο βρέθηκαν στην 3η θέση.

Ενώ στον 1ο γύρο οι μεγάλες δυνάμεις έκαναν επίδειξη δύναμης στο 2ο γύρο άρχισαν οι απώλειες. Σε αυτό το γύρο ο Κάσπαροβ και ο Κάρποβ έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση, αλλά η ΕΣΣΔ είχε την πρώτη μικρή απώλεια όταν ο Γιουσούποβ παραχώρησε ισοπαλία στον Περουβιανό Ρέις. Η Αγγλία έπεσε επίσης σε ένα μην επιθυμητό αντίπαλο, την ομάδα της Σκωτίας και νίκησε με τη μικρότερη δυνατή διαφορά.

Οι αγώνες σε εξέλιξη

Ο 4ος έφερε και τις πρώτες κρίσιμες συναντήσεις. Η Σοβιετική Ένωση νίκησε την Ουγγαρία 2½-1½ και η Αγγλία νίκησε τις ΗΠΑ με το ίδιο σκορ. Η έκπληξη του 5ου γύρου ήταν η ήττα του Κάρποβ (η πρώτη από το 1972!) με αντίπαλο τον Γιουγκοσλάβο Λιουμπόγεβιτς. Στον 6ο γύρο η σύγκρουση Αγγλίας-ΕΣΣΔ ήταν ένας εξαιρετικά συναρπαστικός αγώνας με τέσσερις νίκες των λευκών και τελικό αποτέλεσμα 2-2. Στον 8ο γύρο η Σοβιετική ομάδα μετά από 3 ισοπαλίες έκανε ένα ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα αφού ηττήθηκε 2,5-1,5 από την ομάδα των ΗΠΑ! Ο παγκόσμιος πρωταθλητής έχασε από τον Γιασέρ Σειράβαν και όλες οι υπόλοιπες παρτίδες έληξαν ισόπαλες.

Η ομάδα των ΗΠΑ. Από δεξιά Ντε Φίρμιαν, Φεντόροβιτς, Κάβαλεκ και Σεϊράβαν

Με αυτή τη συνάντηση οι Σοβιετικοί πέτυχαν ένα αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία των συμμετοχών τους σε Ολυμπιάδες με τέσσερις συνεχόμενες αγωνιστικές χωρίς νίκη. Η ήττα από τους Αμερικανούς ήταν επώδυνη αφού ήρθε σε συνέχεια της προηγούμενης αναμέτρησης που είχε το ίδιο αποτέλεσμα πριν από δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Ένα κοινό σημείο αυτών των δύο αναμετρήσεων ήταν πως στο Ντουμπάι όπως και στη Θεσσαλονίκη η καθοριστική σύγκρουση έγινε στην πρώτη σκακιέρα. Ο Κασπάροβ παρασυρόμενος από την έμφυτη αισιοδοξία του αλλά και επηρεασμένος από το σαρωτικό σκορ που είχε πετύχει η Αγγλική ομάδα παραβίασε ένα ισόπαλο φινάλε και γνώρισε την πικρή γεύση της ήττας.

Από τη συνάντηση ΕΣΣΔ-Γαλλία. Από αριστερά ο Κασπάρον αντιμετωπίζει το Σπάσκι, ενώ ο Κάρποβ τον Αίκ

Φαίνεται όμως ότι κάπου εκεί ήταν και το σημείο που η Σοβιετική ομάδα αποφάσισε να αφυπνισθεί παρότι είχε χάσει πολύ έδαφος. Η ανάκαμψη άρχισε με νίκη 3½-½ εναντίον της Γαλλίας ενώ η ομάδα της Αγγλίας έχασε παραδόξως από την Ισπανία με 3,5-0,5.

Ένας συναρπαστικός τελευταίος γύρος

Όσο πλησιάζαμε προς τους τελευταίους γύρους ήταν φανερό ότι φαβορί για τα μετάλλια θα ήταν οι ομάδες της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Έχοντας παίξει ήδη μεταξύ τους οι μεγάλες ομάδες, έκαναν αγώνα συγκομιδής βαθμών με ομάδες που ήταν πιο χαμηλά στη βαθμολογική κατάταξη. Μετά τον προτελευταίο γύρο η αγωνία είχε κορυφωθεί και η βαθμολογία ήταν ΗΠΑ 36½, ΕΣΣΔ 36, Αγγλία 35½ και μακριά η Ουγγαρία με 32½. Με αγωνία πλέον όλοι περίμεναν τον τελευταίο γύρο. Η κλήρωση έδωσε τα ζευγάρια ΕΣΣΔ-Πολωνία, Αγγλία-Βραζιλία και ΗΠΑ-Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ είχαν ξεκάθαρα το δυσκολότερο έργο κάτι που αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού κατάφεραν μόνο ισοπαλία με 2-2. Η Αγγλία έκανε τεράστια προσπάθεια νικώντας τη Βραζιλία με 4-0 σκορ που όμως δεν ήταν αρκετό για να τους χαρίσει την 1η θέση.

Από τον περίφημο τελευταίο γύρο, οι δύο πρώτες σκακιέρες της συνάντησης Σοβιετικής Ένωσης – Πολωνίας. Ο Κασπάροβ σκέφτεται με τον δικό του τρόπο στην παρτίδα του με τον Σμιντ ενώ ο Κάρποβ αντιμετωπίζει τον Σνάπικ

Κι αυτό γιατί οι Σοβιετικοί νίκησαν με το ίδιο επιβλητικό 4-0 την ομάδα της Πολωνίας. Σε αυτό το σημείο είχαμε και την πιο χαρακτηριστική σκηνή της Ολυμπιάδας, με τη θεαματική, ίσως και θεατρική εγκατάλειψη του Πολωνού Σμιντ στην παρτίδα του με τον Κασπάροβ. Οι ενθουσιώδεις επευφημίες των θεατών συνόδευσαν τους πανηγυρισμούς των Σοβιετικών παικτών και αναλυτών αμέσως μετά τη λήξη της παραπάνω παρτίδας.

Από τον κρίσιμο τελευταίο γύρο των αγώνων. Όρθιοι οι Κασπάροβ και Κάρποβ παρακολουθούν με ένταση την εξέλιξη των παρτίδων των συμπαικτών τους Γιουσούποβ και Βαγκανιάν στην καθοριστική συνάντηση με την Πολωνία.

Τέλος εποχής;

Φαίνεται όμως πως η ποιοτική διαφορά μεταξύ της ΕΣΣΔ και των κορυφαίων άλλων ομάδων είχε εμφανώς αρχίσει να μειώνεται σταθερά. Με δύο παγκόσμιους πρωταθλητές στη σύνθεσή της (τον νυν και τον τέως), τρεις από τους τέσσερις διεκδικητές του παγκόσμιου τίτλου καθώς και τον πρωταθλητή της χώρας για το 1986, η Σοβιετική Ένωση παρουσίασε μια πανίσχυρη σύνθεση που δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δυνατές όλων των εποχών. Και όμως, η φαινομενικά ακαταμάχητη αυτή ομάδα υπέστη μία ήττα και παραχώρησε τρεις ισοπαλίες με σαφώς κατώτερους, τουλάχιστον στα χαρτιά, αντιπάλους. Ακόμα, οι Σοβιετικοί σκακιστές γνώρισαν έξι συνολικά ήττες. Η σύγκριση με παλιότερες εποχές τότε που η ομάδα της ΕΣΣΔ κέρδιζε σχεδόν όλους τους αγώνες που έδινε σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο ήταν μια πρόγευση για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Αναμνηστικό νόμισμα που εκδόθηκε ειδικά για τους αγώνες

Συνοψίζοντας, για μια ακόμα φορά η Σοβιετική ομάδα βρέθηκε στην κορυφή αφού δυσκολεύτηκε πολύ από τη νεανική Αγγλική ομάδα. Στη Σοβιετική ομάδα ο Κασπάροβ με 8,5 βαθμούς σε 11 αγώνες κατέκτησε και το χρυσό ατομικό μετάλλιο στην 1η σκακιέρα. Ο Ανατόλι Κάρποβ συγκέντρωσε 6/9, ο Αντρέι Σοκόλοβ 6/9, ο Αρτούρ Γιουσούποβ 10/12 (χρυσό μετάλλιο), ο Ραφαέλ Βαγκανιάν 7/10 και ο Βιτάλι Τσεσκόβσκι 2,5/5. Η Αγγλική ομάδα είχε για μια ακόμα φορά σε εξαιρετική φόρμα τον Τζον Ναν (7/11), και πολύ σημαντική βοήθεια από το Νάιτζελ Σορτ (10/13), Μιουρέι Τσάντλερ (9/11) και Τζόναθαν Σπίλμαν (7/9). Αγωνίστηκαν ακόμα ο Τόνι Μάιλς (4,5/9 στην 1η σκακιέρα) και ο Γκλεν Φλίαρ (2/3). Μια ακόμα συναρπαστική Ολυμπιάδα είχε τελειώσει.

Η ομάδα της Ουγγαρίας. Από δεξιά Πίντερ, Σαξ, Ρίμπλι και Πόρτις

Η ελληνική ομάδα

H Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ ικανοποιητική εμφάνιση και βρέθηκε στην 26η θέση του βαθμολογικού πίνακα ανάμεσα σε 108 ομάδες. Αγωνίστηκαν οι Βασίλης Κοτρωνιάς (8,5/14), Σπύρος Σκέμπρης (5,5/12), Στράτος Γρίβας (7/12), Νίκος Γαβριλάκης (5,5/10), Νίκος Σκαλκώτας (1/2) και Μανώλης Πανταβός (3,5/6). Στο συνέδριο της FIDE απονεμήθηκε και ο τίτλος του διεθνούς μετρ στο Βασίλη Κοτρωνιά. Με αυτό τον τρόπο έγινε ο 9ος Έλληνας που κατείχε τον τίτλο.

Η Αχμιλόβσκαγια περιμένει την κίνηση της αντιπάλου της ενώ δίπλα της η Γκαπριντασβίλι σκέφτεται το δρόμο για μια ακόμη νίκη

Ολυμπιάδα Γυναικών

Στις γυναίκες οι συμμετοχές έφτασαν τις 49 χώρες και για μια ακόμα φορά η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρτνανίτζε και τις Αχμιλόβσκαγια, Γκαμπριντασβίλι και Αλεξάντρια συγκέντρωσαν 33,5 βαθμούς, 4,5 περισσότερους από τη 2η ομάδα της Ουγγαρίας. Στην 3η θέση βρέθηκε η ομάδα της Ρουμανίας.

Το πραγματικό αστέρι των αγώνων ήταν η 45χρονη Νόνα Γκαμπριντασβίλι αφού νίκησε και στις 10 παρτίδες που έπαιξε έχοντας βαθμολογική απόδοση 2877, κάπου 100 βαθμούς από την απόδοση του καλύτερου άνδρα στη διοργάνωση.

Η θριαμβεύτρια ομάδα γυναικών της ΕΣΣΔ. Από αριστερά Αλεξάντρια, Γκαμπριντασβίλι, Τσιμπουρτνανίτζε και Αχμιλόβσκαγια

H Ελληνική ομάδα πραγματοποίησε μια πολύ ικανοποιητική εμφάνιση και βρέθηκε στην 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα ανάμεσα σε 49 ομάδες. Αγωνίστηκαν οι Εύα Κόντου (7/13), Δήμητρα Τανισκίδου (5/11), Φρόσω Κασιούρα (5/9) και Άννα Μαρία Μπότσαρη (4,5/9).

Κατά τη διάρκεια των αγώνων απονεμήθηκε στην Κόντου ο τίτλος της διεθνούς μετρ γυναικών, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της η εθνική Ελλάδος γυναικών αγωνίστηκε και στο πρώτο τραπέζι της ολυμπιάδας με αντίπαλο τη Σοβιετική Ένωση.

Ολυμπιακά παράδοξα

Ο τέως παγκόσμιος πρωταθλητής Μπόρις Σπάσκι με τη σημαία της Γαλλίας για άλλη μια φορά ήταν ο παίκτης που έκανε περισσότερες ισοπαλίες (10) και ο μόνος που δεν έχασε καμία από τις 14 παρτίδες που έπαιξε.

Πριν από την έναρξη του τουρνουά είχε προγραμματισθεί η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για τις κληρώσεις. Ο προγραμματισμός είχε ως θεωρητικό ανώτατο όριο ομάδων τον αριθμό 100 αλλά λόγω μιας σειράς νέων συμμετοχών της τελευταίας στιγμής ο αριθμός έφτασε τις 108 ομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν ζητήθηκε η κλήρωση του 1ου γύρου ο υπολογιστής απλά ενημέρωσε ότι είχε ξεπεράσει τη δυνατότητα επεξεργασίας. Οι διοργανωτές πανικόβλητοι κατέφυγαν αναγκαστικά στην παραδοσιακή κλήρωση με το χέρι.

Πολλοί από τους παίκτες που συμμετείχαν σε μεγάλο αριθμό Ολυμπιάδων θεώρησαν ότι η Ολυμπιάδα του Ντουμπάι ήταν τουλάχιστον ισάξια με τη θρυλική Ολυμπιάδα της Αβάνας του 1966, όσον αφορά τις συνθήκες παιχνιδιού.

Επιλεγμένες παρτίδες

Κάθε παρτίδα που παίχτηκε στον τελευταίο γύρο των αγώνων είχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης και της Αγγλίας. Ας δούμε πώς ο Ανατόλι Κάρποβ έφερε υποδειγματικά το βαθμό της νίκης στην ομάδα του:

Κάρποβ, Ανατόλι (ΕΣΣΔ, 2725) - Σνάπικ, Αλεξάντερ (Πολωνία, 2430) [Β78]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 η6 6.Αε3 Αη7 7.ζ3 0-0 8.Βδ2 Ιγ6 9.Αγ4 Αδ7 10.0-0-0 Ιε5 11.Αβ3 Πγ8 12.θ4 θ5 13.Αη5 Πγ5 14.Ρβ1 β5 15.η4 θxη4 16.θ5 Ιxθ5 17.Ιδ5 Πε8

18.Πxθ5 ηxθ5 19.Βθ2 Πγ4 [Τα μαύρα επέστρεψαν τη διαφορά με σκοπό να κλείσουν την επικίνδυνη διαγώνιο. Μετά από 19...ηxζ3 20.Βxθ5 Αη4 21.Βθ4 ζ6 22.Ιxζ6+ Ρζ8 23.Ιθ7# ματ] 20.Αxγ4 βxγ4 21.Βxθ5 ζ6 22.ζ4 Ιζ7 [Στο 22...ζxη5 ακολουθεί 23.ζxε5 δxε5 24.Ιζ5 και δεν υπάρχουν ελπίδες για τα μαύρα] 23.Αθ4 Ββ8 24.Πθ1 γ3 25.β3 Ββ7? [Επιταχύνει το τέλος. Αλλά και μετά από 25...α5 26.ζ5 Ιε5 27.Αη3 τα μαύρα χάνουν] 26.ζ5 Ιε5 27.Ιε6 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=KzLPTDjI6RM/sOm6bo/XKfvdDw8puL7wlRxm7+xsF5TSOu3Cv6qIIrvwlbx4KrEr

Ακολουθεί η παρτίδα που ολοκλήρωσε τη συνάντηση Πολωνίας – ΕΣΣΔ 0-4. Ο Γκάρι Κασπάροβ με χειρουργική ακρίβεια ολοκληρώνει την αποστολή του:

Σμιντ, Βλοντζιμίερτζ (Πολωνία, 2505) - Κασπάροβ, Γκάρι (ΕΣΣΔ, 2595) [A57]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 γ5 3.δ5 β5 4.α4 β4 5.Ιδ2 η6 6.ε4 δ6 7.Ιηζ3 Αη7 8.η3 ε6 9.Αθ3 εxδ5 10.Αxγ8 Βxγ8 11.γxδ5 0-0 12.0-0 γ4 13.Βγ2 γ3 14.βxγ3 βxγ3 15.Ιβ3 Βη4 16.Ιζδ4 Βxε4 17.Βxγ3 Ιxδ5 18.Βδ2 Ιβ6 19.Πε1 Βδ5 20.Βδ1 Ι8δ7 21.Πα2 Αxδ4 22.Πδ2 Ιε5 23.Ιxδ4 Ιβγ4 24.Πγ2 Παγ8 25.Πγ3 Ιβ6 26.Αβ2 Πxγ3 27.Αxγ3 Πγ8 28.Αα1 Πγ4 29.Ιβ5 Πxα4 30.Βxδ5 Ιxδ5 31.Αxε5 δxε5 32.Πxε5 Ιζ6 33.Πε7 α5 34.Ιδ6 Πδ4 35.Ιxζ7 Ρζ8 36.Πα7 Πδ7 37.Πxδ7 Ιxδ7 38.Ιδ6 Ρε7 39.Ιγ4 α4 40.Ρζ1 Ρε6 41.Ρε2 Ρδ5 42.Ιε3+ Ρδ4 43.Ρδ2

43…Ιε5 44.Ργ2 Ιδ3 45.Ιδ1 Ιε1+ 46.Ρβ2 [Στο 46.Ρδ2 τα μαύρα κερδίζουν με 46…α3] 46...Ιζ3 47.θ4 Ιε5 48.Ρα3 Ρε4 49.θ5 [Μετά από 49.Ρxα4 Ρζ3 50.Ρβ5 Ιη4 και Νζ2 τα μαύρα κερδίζουν εύκολα] 49...ηxθ5 50.Ιγ3+ Ρζ3 51.Ιδ5 Ιη4 52.Ιε7 Ιxζ2 53.Ιζ5 Ιε4 54.Ρxα4 Ιxη3 55.Ιθ4+ Ρε4 56.Ρβ4 Ιζ5 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=tvJuXvFwu3m2le9Xa+Gld9JFtpgbzKPns9vucK68U5bJt8VJgntZ1pi42cxiiIi3

Μια παρτίδα από τον τελευταίο γύρο και τη συνάντηση Βραζιλία-Αγγλία 0-4. Ο Μιουρέϊ Τσάντλερ ολοκληρώνει με όμορφο τρόπο την επίθεση:

Φίλγκουθ, Ρούμπενς (Βραζιλία, 2390) – Τσάντλερ, Μιουρέϊ (Αγγλία, 2505) [A28]

1.γ4 ε5 2.Ιγ3 Ιζ6 3.Ιζ3 Ιγ6 4.ε3 Αβ4 5.Βγ2 0-0 6.Ιδ5 Πε8 7.α3 Αζ8 8.Αδ3 η6 9.Ιxζ6+ Βxζ6 10.Αε4 δ6 11.β4 Βε7 12.Αβ2 Αη7 13.0-0 Αη4 14.δ3 Ιδ8 15.Ιδ2 γ6 16.Παε1 ζ5 17.Αζ3 Αxζ3 18.Ιxζ3

18…ε4 19.Αxη7 εxζ3 20.Αβ2 Βη5 21.η3 Βη4 22.Ρθ1 Ιζ7 23.ε4 Βθ3 24.Πη1 Ιθ6 25.Βγ3 Πε5 26.η4 Ιxη4 27.Πxη4 ζxη4 28.Πη1 Παε8 29.γ5 δ5 30.εxδ5 η3 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gB4YtcTMXPcwOXQUzimDkL2sr3ifJK+o+vwCVdjLV5v9jc+cYUjzKTAhPfoxD4Fs

Μια όμορφη παρτίδα του Γκάρι Κασπάροβ:

Κασπάροβ, Γκάρι (ΕΣΣΔ, 2595) – Σμέικαλ, Γιαν (Τσεχοσλοβακία, 2565) [C92]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 α6 4.Αα4 Ιζ6 5.0-0 Αε7 6.Πε1 β5 7.Αβ3 δ6 8.γ3 0-0 9.θ3 Αβ7 10.δ4 Πε8 11.Ιβδ2 Αζ8 12.α4 Βδ7 13.αxβ5 αxβ5 14.Πxα8 Αxα8 15.δ5 Ιβ8 16.Ιζ1 Ια6 17.Αη5 Αε7 18.Ιη3 η6 19.Βδ2 Αβ7 20.Πα1 Πα8 21.Αγ2 γ6 22.δxγ6 Αxγ6 23.Πδ1 Πδ8 24.Βε3 Ββ7 25.Αθ6 Ιγ7

26.Ιζ5 Ιε6 27.Ιxε7+ Βxε7 28.Ιη5 Ιγ5 29.β4 Ια4 30.Αβ3 Αε8 31.Πδ2 Πγ8 32.Πγ2 Ιδ7 33.Ιζ3 Ιδβ6 34.Αη5 Βγ7 35.Ιδ2 Ρη7 36.γ4 θ5 37.γxβ5 Βδ7 38.Βζ3 Πxγ2 39.Αxγ2 Ρη8 40.Αβ3 Βxβ5 41.Βζ6 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=ehXvvM7WA1MGVT4DDq6u/+24UzHXZwdrP38Dui5UPJOmvA9A8n/TTF3dZfgfisaU

Στα πρώτα σκακιστικά βήματα οι περισσότεροι μαθαίνουν το ματ του Λεγκάλ. Στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι κάποιοι θέλησαν να το επαναλάβουν:

Νάσερ, Καμάλ (Λίβανος) - Μπιέ, Σασούνα (Γκάμπια) [C50]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αγ4 δ6 4.Ιγ3 Αη4 5.θ3 Αθ5 6.Ιxε5 Αxδ1 7.Αxζ7+ Ρε7 8.Ιδ5 ματ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=KzLPTDjI6RM/sOm6bo/XKd/e1TouX1kX8gMtax/c1JS9URDYr5Crc/OIqCwh8UY7

Ο Τζον Ναν στο Ντουμπάι έπαιξε πολλές όμορφες παρτίδες. Ας δούμε τον όμορφο τρόπο που ολοκληρώνει την επίθεσή του:

Ζαπάτα, Αλόνσο (Κολομβία, 2355) - Ναν, Τζον (Αγγλία, 2435) [C88]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 α6 4.Αα4 Ιζ6 5.0-0 Αε7 6.Πε1 β5 7.Αβ3 0-0 8.α4 Αβ7 9.δ3 Πε8 10.Ιη5 δ5 11.εxδ5 Ιδ4 12.Αα2 Ιxδ5 13.Πxε5 Αxη5 14.Αxη5 Βδ7 15.Πxε8+ Πxε8 16.Ιδ2 Ιβ4 17.Αβ1 Ιε2+ 18.Ρζ1

18…Αxη2+ 19.Ρxη2 Βη4+ 20.Ρθ1 Ιη3+ 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=KzLPTDjI6RM/sOm6bo/XKWoY9yGxLcsTxSB8FcmKQ3Rvu4AP+jv1Pmv8FnTonsxa

Από τη συνάντηση Αγγλίας – ΕΣΣΔ. Ο Ναν και πάλι σε μια όμορφη επιθετική παρτίδα ενάντια σε έναν πολύ σπουδαίο αντίπαλο:

Ναν, Τζον (Αγγλία, 2435) - Σοκόλοβ, Αντρέι (ΕΣΣΔ, 2505) [Α54]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 ε6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιγ6 5.Ιγ3 α6 6.Αε2 δ6 7.Αε3 Βγ7 8.ζ4 Ια5 9.0-0 Ιγ4 10.Αxγ4 Βxγ4 11.ζ5! Αε7 12.Βη4 θ5 13.Βζ3 Αζ6 14.ζxε6 ζxε6

15.ε5 δxε5 16.Ιε4 Βγ7 17.Βη3 Ιε7 18.Παδ1 θ4 19.Ιxζ6+ ηxζ6 20.Βη7 Πζ8 21.Πxζ6 Πxζ6 22.Βxζ6 Βδ6 23.Αη5 εxδ4 24.Πxδ4 Ιδ5 25.Πxδ5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=FpsKbzV2J2MM+4oM+J6wLMHqcsHdTWgx8u2HHGH6P6d7EwHGR38apefonMO+0D8M

Ο Στράτος Γρίβας αποτέλεσε για πολλά χρόνια έναν από τους βασικούς παίκτες της εθνικής μας ομάδας. Στην παρτίδα που ακολουθεί κερδίζει εύκολα τον Ιρλανδό αντίπαλό του:

Γρίβας, Στράτος (2325) - Σορτ, Φίλιπ (Ιρλανδία, 2205) [Β58]

1.δ4 δ5 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 Ιζ6 4.Ιγ3 Αε7 5.Αη5 0-0 6.ε3 θ6 7.Αθ4 β6 8.Πγ1 Αβ7 9.γxδ5 εxδ5 10.Αδ3 γ5 11.0-0 Ιβδ7 12.Αζ5 α6 13.Αxδ7 Βxδ7 14.Αxζ6 Αxζ6 15.δxγ5 βxγ5 16.Ια4 Βε7 17.Πxγ5 Παγ8 18.β4 Πxγ5 19.Ιxγ5 Αγ6 20.Ιδ4 Βδ6 21.Βη4 Αxδ4 22.Βxδ4 Πε8 23.Πγ1 Πε5 24.α3 Πη5

25.Ιε4 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=tvJuXvFwu3m2le9Xa+GldzZleyFUOuqJJXoP5JLhxwjx7SWN+fvXnYzfwoTK43Yk

Στην επόμενη παρτίδα ο Σπύρος Σκέμπρης έχασε μεγάλη ευκαιρία νίκης με τον Πρέντραγκ Νίκολιτς:

Σκέμπρης, Σπύρος (2315) - Νίκολιτς, Πρέντραγκ (Γιουγκοσλαβία, 2330) [E15]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 β6 4.η3 Αα6 5.Βγ2 γ5 6.Αη2 Ιγ6 7.δxγ5 Αxγ5 8.α3 Πγ8 9.Βα4 Αβ7 10.0-0 0-0 11.Ιγ3 Αε7 12.Αη5 Ια5 13.Ιδ2 Αxη2 14.Ρxη2 Βγ7 15.Πζδ1 θ6 16.Αxζ6 Αxζ6 17.Παγ1 Ββ7+ 18.Ρη1 Πζδ8 19.Ιδε4 Ιxγ4 20.Ιxζ6+ ηxζ6 21.β3 Ιε5 22.Βζ4 Ιη6 23.Βxζ6 δ5 24.ε4 Βε7 25.Βxε7 Ιxε7 26.εxδ5 εxδ5 27.Ιxδ5 Ιxδ5 28.Πxγ8 Πxγ8 29.Πxδ5 Πγ3 30.Πβ5 Ρη7 31.α4 Ρη6 32.Ρη2 θ5 33.θ4 ζ6 34.Πβ4 Πδ3 35.Ρζ1 Πγ3 36.Ρε2 Πγ2+ 37.Ρε3 Πβ2 38.ζ3 Πβ1 39.Ρζ4 Πβ2 40.Πβ5 Πβ1 41.η4 θxη4 42.θ5+ Ρη7

43.Ρxη4? [λάθος του Σπύρου. Εύκολα κέρδιζε το 43.ζxη4 Πζ1 44.Ρε4 Πε1 45. Ρδ5] 43…Ρζ7 44.α5 βxα5 45.Ρζ5? [τύχες για νίκη έδινε το 45.Πβ7!] 45..Ρη7 46.ζ4 α6 47.Πβ7+ Ρθ6 48.Πβ6 Ρxθ5 49.Πxα6 Πxβ3 50.Πxα5 Πβ6 51.Πα4 Πγ6 52.Πε4 Πα6 53.Πε1 Πα5+ 54.Ρxζ6 Ρη4 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=tvJuXvFwu3m2le9Xa+Gldzv1CpMJ+uwmSHS/wX33IPVEywGSBVHpFvwsE6xtF09s

Ταλέντο, η δικαιολογία του αποτυχημένου!

Ο Στράτος Γρίβας μιλάει στον Σπύρο Ιλαντζή για την σκακιστική του πορεία, την Εθνική ομάδα και την μόνιμη εγκατάσταση στο Ντουμπάι.

Στράτος Γρίβας: Κάθε γενιά μαθαίνει από την προηγούμενη

Ο Στράτος Γρίβας γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας, στις 30 Μαρτίου του 1966. Μεγάλωσε όμως στην Αθήνα (Καλλιθέα), λόγω μετεγκατάστασης της οικογένειάς του, το 1970.

Στα πλαίσια της αγωνιστικής του δραστηριότητας κατέκτησε τουλάχιστον από μία φορά, όλες τις Εθνικές Κατηγορίες Πρωταθλημάτων στις οποίες συμμετείχε, ενώ κέρδισε πολλά Βαλκανικά ατομικά και ομαδικά μετάλλια, διεθνή τουρνουά Ακρόπολις κ.ά. Αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος το 1983 και το 1996, έγινε διεθνής μαιτρ το 1984 και γκραν μετρ (International Grandmaster) το 1993. Επίσης, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος προπονητής, διαιτητής και οργανωτής.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η κατάκτηση του ατομικού αργυρού μεταλλίου (3η σκακιέρα) στην 33η Ολυμπιάδα Σκακιού 1998, που αποτελεί το μοναδικό μέχρι σήμερα ολυμπιακό μετάλλιο για τη χώρα μας. Άλλες σημαντικές επιτυχίες του αποτέλεσαν το ατομικό χρυσό μετάλλιο (3η σκακιέρα) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων 1989, η 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 1985, η 1η θέση στο Διεθνές Τουρνουά Μονάχου 1987 (320 συμμετοχές), η 11η ατομική θέση (4η σκακιέρα) στην 32η Ολυμπιάδα Σκακιού 1996, η πρόκριση με το σύλλογό του (ΟΑΑ «Ηράκλειο») στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης το 1997 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Συλλόγων). Πολύ καλές θέσεις κατέλαβε σε διεθνή τουρνουά: 3ος στο ΔΤ Παρισιού 1982, 1ος στο ΔΤ Καπ ντ’ Αγκντ 1983, 2ος στο ΔΤ Καρδίτσας 1984, 3ος στο ΔΤ Βουκουρεστίου 1984, 2ος στο ΔΤ Στρασβούργου 1985, 2ος στο ΔΤ Μονάχου 1986, 3ος στο ΔΤ Ξάνθης 1991, 2ος στο ΔΤ Γκάουσνταλ 1993, 3ος στο ΔΤ Ρέικιαβικ 1994, 2ος ΔΤ Λεμεσού 1997, 1ος Hellexpo-Sportexpo 2001 κ.ά.

Από το 1982 έχει ασχοληθεί με επιτυχία με τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά (ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα). Επίσης, από το 1984 μέχρι και σήμερα έχει γράψει πάνω από 100 σκακιστικά βιβλία, δοκίμια, μελέτες και DVD (κυκλοφορούν στην ελληνική, αγγλική, αραβική, γαλλική, ισπανική, ιρανική, ιταλική, μογγολική και τουρκική γλώσσα), τα οποία αποτελούν βάση για τη σκακιστική πρόοδο εκατοντάδων χιλιάδων νέων σκακιστών.

Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται πάνω από 12.000 ώρες προπονητικού έργου σε πολλά σωματεία και ομοσπονδίες, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, ενώ έχει αναδείξει πολλούς αξιόλογους νέους σκακιστές και σκακίστριες.

Σε ποιες Ολυμπιάδες έχετε παίξει με την Εθνική Ομάδα; Σε ποια Πανευρωπαϊκά και σε ποιες Βαλκανιάδες;

Έχω παίξει σε οκτώ Ολυμπιάδες (1984, 1986, 1988, 1990, 1992, 1994, 1996, 1998), σε τρία Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (1989, 1992, 1997) και σε δώδεκα Βαλκανιάδες (1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994).

Το 1986 αγωνιστήκατε στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι. Πώς ήταν η ζωή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Περίεργη και χλιδάτη! Το πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι αρκετά χρόνια έπειτα (από το 2014 μέχρι σήμερα), μετακόμισα στο Ντουμπάι, όπου εργάζομαι ως προπονητής!

Ποιοι παίκτες (παίκτριες) που είδατε σας έκαναν εντύπωση;

Δεν ήταν η πρώτη μου Ολυμπιάδα και έτσι ήμουν ήδη «εξοικειωμένος» με τους κορυφαίους σκακιστές.

Ήταν καλό το κλίμα στην Εθνική;

Ναι, ήμασταν καλά. Μέναμε όλοι μαζί σε μια εξαιρετική σουίτα με 4 δίκλινα δωμάτια και κοινό σαλόνι, με αποτέλεσμα να περνάμε το χρόνο μας όλοι μαζί σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον πεντάστερου ξενοδοχείου.

Είχατε προπονητή στην Εθνική Ομάδα;

Φυσικά, τον Μιχάλη Καλοσκάμπη, με τον οποίο μοιραζόμουν το ίδιο δωμάτιο. Ακούραστος εργάτης και εξαιρετικός άνθρωπος, μας έδινε θετική ενέργεια.

Θυμάστε αν υπήρχε αίθουσα ανάλυσης των πιο σημαντικών παρτίδων για τους θεατές;

Υπήρχε, αλλά δεν είχα χρόνο να την επισκεφθώ.

Οι διοργανωτές κυκλοφορούσαν bulletin; Είχε όλες τις παρτίδες ή μόνο αυτές των κορυφαίων συναντήσεων;

Καθημερινά υπήρχε μπουλετίν σε μορφή εφημερίδας, με όλες τις παρτίδες, αναλύσεις, φωτογραφίες κλπ. Ακόμα υπήρχε ειδικό κανάλι τηλεόρασης, με σχεδόν συνεχόμενα νέα, αναλύσεις κλπ. Εξαιρετική προώθηση της διοργάνωσης!

Πείτε μας κάποια περιστατικά που θυμάστε από την Ολυμπιάδα:

Πολλά ωραία, που θα χρειαζόταν πολλές σελίδες. Ειδικά θυμάμαι τον Σκέμπρη και την περίφημη βαλίτσα του και φυσικά την πρωινή μου προπόνηση στο καράτε με τον Σπύρο Ιλαντζή!

Ποιοι μεγάλοι σκακιστές σας έχουν επηρεάσει;

Εμφανώς ο Ακίμπα Ρουμπινστάιν.

Παλαιοί και νέοι σκακιστές: Τι κοινά και τι διαφορές βλέπετε;

Η κάθε γενιά μαθαίνει από την προηγούμενη και συνεπώς γίνεται καλύτερη με επιπλέον γνώσεις.

Σκακιστές και σκακίστριες: σύγκριση, στυλ παιχνιδιού, δυναμικότητα

Παίζουν 90% άνδρες και 10% γυναίκες - τι σύγκριση μπορεί να γίνει; 

Τι είναι ταλέντο;

Η δικαιολογία του αποτυχημένου.

Πιστεύετε ότι ο σκακιστής γεννιέται ή γίνεται;

Ο σκακιστής χτίζεται από καλούς προπονητές και ποιοτική δουλειά. Μα πάνω από όλα από αγάπη για αυτό που κάνει.

Ποιες είναι οι σκακιστικές σας δραστηριότητες σήμερα;

Έχω μετακομίσει μόνιμα στο Ντουμπάι, όπου ασχολούμαι με την προπονητική και τη συγγραφή βιβλίων. Αγωνίζομαι πλέον σπάνια έως καθόλου.

Πόσο επηρεάζει τον σκακιστή η ψυχολογική κατάσταση;

Όσο επηρεάζει και όλο τον κόσμο – αρνητικά η αρνητική και θετικά η θετική!

Ποιον θεωρείτε ισχυρότερο παίκτη όλων των εποχών (π.χ. Φίσερ, Κασπάροβ, Κάρλσεν);

Ο καθένας υπήρξε ο ισχυρότερος της εποχής του και κάθε σύγκριση είναι άτοπη.

Δύο ενδιαφέρουσες παρτίδες του Στρ. Γρίβα, από την… πρώτη περίοδο της καριέρας του:  Γρίβας Στρ. (2360) – Εσπινόζα Φλόρες Ρ. Εμ. (Μεξικό, 2200)

Αποδεκτό Γκαμπί Βασίλισσας [D24]

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, Μπελφόρ (Γαλλία), Αύγ. 1983

1.δ4 δ5 2.γ4 δxγ4 3.Ιζ3 Ιζ6 4.Ιγ3 α6 5.ε4 β5 6.ε5 Ιδ5 7.α4 γ6?! [προτιμότερο είναι 7...Ιxc3 8.βxγ3 Βδ5 ή 7...Ιβ4] 8.αxβ5 Ιxγ3 9.βxγ3 γxβ5 10.Ιη5! [απειλεί 11.Βζ3] 11...ζ6 [Μοναδικό – αν 10...ε6 (με σκοπό 11.Βζ3 Πα7), τότε 11.Ιxζ7!+– / αν 10...Αβ7 , ακολουθεί 11.e6!, με υπεροχή] 11.Βζ3 Πα7 12.ε6! Βδ6

13.δ5! [Τα λευκά θυσιάζουν τον ίππο, αλλά αποκτούν πρωτοβουλία διαρκείας, σε αντάλλαγμα] 13...ζxη5 14.Αε3! [χειρότερο ήταν το 14.Βζ7+ Ρδ8 15.Αxη5 Πδ7! , που είχε παιχθεί στην παρτίδα Σοσόνκο (2575) – Ρίβας Πάστορ (2350), Άμστερνταμ, 1978] 14...Βγ7 15.Αε2 [Πάνω απ’ όλα η ανάπτυξη! Ο Αε3 είναι πολύτιμος, αξίζει παραπάνω από τον Πα7] 15...Πα8?! [Καλύτερο ήταν το 15...α5 (με ιδέα 16...Πα6 και ...Πxε6), όμως 16.Βζ7+ Ρδ8 17.δ6 Βxδ6 18.Αxα7 Αxε6 19.Βθ5, με υπεροχή] 16.Αxη5 [απειλεί 17.Βζ7+ Ρδ8 18.δ6 +–] 16...Βε5 17.θ4 θ6 [υποχρεωτικό, αλλά αδυνατίζει τη διαγώνια θ5–ε8] 18.Αζ4 Βζ6 [Αν 18...Βζ5, τότε 19.Αγ7! Βxζ3 20.Αxζ3 (απειλεί 21.Αθ5+ , με ματ) 20...η6 21.δ6! εxδ6 22.Αxα8, με υπεροχή] 19.Βη3! [με την ισχυρή απειλή 20.Αθ5+ Ρδ8 21.Αγ7 ματ!] 19...Αxε6 20.δxε6 Ιγ6 21.0–0 η6 22.Αζ3+– [τα λευκά νικούν, οι αξιωματικοί τους είναι πανίσχυροι] 22...Βxε6 23.Πζε1 Βζ6 24.Αδ5! [και τα μαύρα εγκατέλειψαν, παρότι έχουν δυο πιόνια πάνω. Δεν υπάρχει άμυνα στην απειλή 25.Πε6] 1–0 [Σχόλια: Στρ. Γρίβας]

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=PlLMlSRXMeAVQwmDXHoXNyI/pZDKBe6Y83hl7RBUO1sisse0YstpRr3yVJI0tNYG

Ακολουθεί μια τυπική παρτίδα του Γρίβα, χαρακτηριστική του στυλ παιχνιδιού του: Τα λευκά παίρνουν ένα μικρό πλεονέκτημα, μετά το άνοιγμα και το εκμεταλλεύονται μεθοδικά στο φινάλε, όπου τελικά κατοχυρώνουν τη νίκη.

Γρίβας Στρ. (2325) – Ζαντούλ Μισέλ (Βέλγιο, 2250)

 Ινδική Άμυνα του Βασιλιά [E74]

Ολυμπιάδα Ντουμπάι 1986, ματς Ελλάδα – Βέλγιο, 28-11-1986

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 Αη7 4.ε4 δ6 5.Αε2 0–0 6.Αη5 γ5 7.δ5 θ6 8.Αζ4 ε6 9.δxε6 Αxε6 10.Αxδ6 Πε8 [Τα μαύρα θυσίασαν πιόνι, σε μια συνέχεια που ήταν πολύ δημοφιλής στα 1980s.] 11.Ιζ3 Ιγ6 12.0–0 Ιδ4 13.ε5 Ιδ7 14.Ιxδ4 γxδ4 15.Βxδ4 Ιxε5 16.Αxε5 Βxδ4 17.Αxδ4 Αxδ4 18.Παγ1 Παδ8 19.β3 Αxγ3 20.Πxγ3 Πδ2 21.Αζ3 Πxα2 22.Αxβ7 Πβ8 23.Αε4 Πα3 24.Αγ2 α5 25.Πε3 Ρη7?! [Φαίνεται παράξενο, αλλά όλες οι κινήσεις ως εδώ προτείνονταν από τη θεωρία της εποχής! Όμως, οι συνέχειες 25...Πxα2 26.Αxη6 α4 27.βxα4 Αxγ4 -όπως στην παρτίδα Ούλμαν (2510) – Βλ. Σμιντ (2505), Βαρσοβία 1980 (ισοπαλία σε 46 κινήσεις) ή 25...α4 26.βxα4 Πxε3 27.ζxε3 Πβ2 28.Πγ1 Αxγ4 29.Αxη6 Αβ3 -όπως στην παρτίδα Μούσε (2375) – Κλουντ (2375), Γερμανία 1985 (επίσης ισοπαλία, σε 49 κινήσεις), αποδείχθηκαν καλύτερες για τα μαύρα] 26.Πγ1 (τα λευκά έχουν πιόνι πάνω και μικρή υπεροχή)

26...Πα2 27.Αδ1 α4 28.βxα4 Πββ2 29.γ5 Αδ5 30.γ6 Πxζ2 31.Πη3 Πζδ2 32.γ7 Αβ7 33.Αζ3 Αα6 34.Αγ6 Παγ2 35.Πγ3 Πδ1+ 36.Πxδ1 Πxγ3 37.Πδ6 Πγ5 38.Ρζ2 Πγ3 39.Ρε1 η5 40.Ρδ2 Πγ4 41.Αδ5 Πγ5 42.Πxα6 Πxδ5+ 43.Ρε3 Πγ5 44.Πα7 Ρη6 45.α5 ζ5 46.Πβ7 ζ4+ 47.Ρδ4 Πγ1 48.α6 1 – 0 [Σχόλια: Σπ. Ιλαντζής]

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=PlLMlSRXMeAVQwmDXHoXN/h6ibblD3jB65WIah9J/U3PaluuKa+WMT8LcVD887h9

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Υβριδικό σκάκι, ως μετεξέλιξη των διαδικτυακών αγώνων, με στοιχεία από το κλασικό σκάκι:

Οι παίκτες βρίσκονται σε δημόσιους χώρους υπό επίβλεψη διαιτητών, αλλά οι κινήσεις, τις οποίες παίζουν στις σκακιέρες τους, μεταδίδονται μέσω  διαδικτύου. Το πρώτο υβριδικό τουρνουά πραγματοποιήθηκε μεταξύ τετραμελών ομάδων των πόλεων Βαρκελώνης (Ισπανία), Μπρατισλάβας (Σλοβακία), Μάλμοε (Σουηδία) και Όσλο (Νορβηγία). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία  αξιολογεί τους αγώνες (σύστημα ΕΛΟ), ενώ η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση θα οργανώσει προκριματικούς για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Νέοι πίνακες βαθμών αξιολόγησης κυκλοφόρησαν από την ΦΙΝΤΕ. Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης παραμένουν οι Κάρλσεν (Νορβηγία, 2847), Καρουάνα (ΗΠΑ, 2820), Ντινγκ Λίρεν (Κίνα, 2791) και Νεπομνιάτσι (Ρωσία, 2789). Πρώτες σκακίστριες είναι η Κινέζα Χόου Γιφάν (2658) και η Ρωσίδα Γκοριάτσκινα (2593), πρώτοι νέοι ο Ιρανός Φιρούζια (2759) και ο Ρώσος Εσιπένκο (2701) και πρώτες νεάνιδες η Ρωσίδα Σουβάλοβα (2476) και η Κινέζα Ζου Τζίνερ (2459).

Οι δέκα πρώτοι ενεργοί Έλληνες: Παπαϊωάννου (2623), Δ. Μαστροβασίλης (2609), Μπανίκας (2602), Χαλκιάς (2567), Θεοδώρου (2554), Ι. Νικολαΐδης (2540), Αντ. Παυλίδης (2536), Θ. Μαστροβασίλης (2521), Κελίρης (2520), Κοτρωνιάς (2517). Οι δύο πρώτες Ελληνίδες: Τσολακίδου (2379), Αβραμίδου (2238). Οι δύο πρώτοι νέοι: Δ. Αλεξάκης (2450), Ν. Σπυρόπουλος (2425). Οι δύο πρώτες νεάνιδες: Χρυσόγελου 1957), Τσιβελεκίδου (1944).

Πολύ καλές αγωνιστικές εμφανίσεις πραγματοποιεί ο νεαρός Ανατόλ Βλάχος στο Νόβι Σαντ της Σερβίας. Στο Third Saturday Mix 158 (21-28/2) κατετάγη 5ος μεταξύ 23 τιτλούχων σκακιστών, με 5,5 βαθμούς σε 9 παρτίδες (δεν αγωνίστηκε στον τελευταίο γύρο), με απόδοση 2429 και με κέρδος σε ΕΛΟ 3,1 μονάδες. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε  στο Third Saturday Mix 159, τερματίζοντας μόνος πρώτος, ανάμεσα σε 30 παίκτες, με 5 βαθμούς σε 6 παρτίδες (απόδοση 2469, κέρδος σε ΕΛΟ 7 μονάδες).

Πολύ καλή ήταν η απόδοσή του και στο γρήγορο σκάκι: Στο Third Saturday 195 Blitz τερμάτισε δεύτερος μεταξύ 25 παικτών με 8 βαθμούς σε 11 παρτίδες (απόδοση 2333, κέρδος σε ΕΛΟ 15,4). Στο Third Saturday 202 Blitz ήλθε 4ος μεταξύ 41 παικτών, με 7,5 σε 11 (απόδοση 2325, κέρδος 21,4).

Πρωταθλητής Αρμενίας αναδείχθηκε ο 25χρονος Γκαμπουζιάν με 8,5 βαθμούς σε 11 παρτίδες και πρωταθλήτρια η 24χρονη Γκαμπογιάν με 6,5 σε 9. Κατά τη διάρκεια των αγώνων έγινε γνωστή η πρόθεση του 38χρονου Αρονιάν να εγκαταλείψει τη χώρα του και να εγκατασταθεί στο Σεν Λούις. Ο σκακιστής που οδήγησε την Εθνική Αρμενίας στην κατάκτηση τριών χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιάδες (2006, 2008, 2012) και ενός χρυσού σε Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα (2011), θα ενισχύει πλέον την Εθνική ΗΠΑ. Μαζί με τους Καρουάνα, Σο, Ντομίνγκεζ και Νακαμούρα θα αποτελέσουν ένα πανίσχυρο σύνολο!

Δισέλιδο αφιέρωμα την ερχόμενη Κυριακή από την ΑΥΓΗ στην Ολυμπιάδα του 1988 που φιλοξενήθηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη. Ο Λουκάς Ζαχείλας περιγράφει, σχολιάζει και επιλέγει φωτογραφικό υλικό και παρτίδες. Η Εύα Κόντου μιλάει στον Σπύρο Ιλαντζή για τη μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής Γυναικών Ελλάδας, με την κατάκτηση της έβδομης θέσης ανάμεσα σε 55 χώρες!

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL