Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σκάκι / Στη Θεσσαλονίκη η υποδειγματική Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1984
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Στη Θεσσαλονίκη η υποδειγματική Σκακιστική Ολυμπιάδα του 1984

Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης στο κατάμεστο Παλέ ντε Σπορ Θεσσαλονίκης

Η 26η Ολυμπιάδα Σκακιού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου 1984, στην πατρίδα του Ολυμπιακού κινήματος, την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκαν 139 εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών από 87 χώρες με συμμετοχή 723 σκακιστών και σκακιστριών, μεταξύ των οποίων 67 γκραν μετρ και 97 διεθνείς μετρ. Παίχτηκαν συνολικά 3.514 παρτίδες.

Σύμφωνα με αφήγηση του Σπύρου Σκέμπρη στην επόμενη Ολυμπιάδα του 1986, στο Ντουμπάι, μεταφέρθηκε όχι μόνον η τεχνογνωσία των Ελλήνων διοργανωτών, αλλά και ολόκληρο το σκακιστικό υλικό, καθώς και ο εξοπλισμός!

Άποψη από την αίθουσα των αγώνων

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται των αφιερωμάτων στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στη χώρα που είναι ο ναός της Ολυμπιακής ιδέας. Οι συνθήκες διεξαγωγής ήταν εξαιρετικές και εντυπωσίασε ιδιαίτερα η τελετή έναρξης καθώς επίσης και το σύνολο των παράλληλων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο συνέδριο μάλιστα της FIDE που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την Ολυμπιάδα, η χώρα μας προσφέρθηκε να διοργανώνει την Ολυμπιάδα Σκακιού στην Ελλάδα κάθε 4 χρόνια. Αυτό έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό, δεδομένου ότι οι Έλληνες προσέφεραν κυβερνητικές και οικονομικές εγγυήσεις. Η ιστορία έδειξε στη συνέχεια ότι αυτή η ιδέα λειτούργησε για άλλη μία μόνο φορά όταν το 1988 η Ολυμπιάδα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Η Ολυμπιάδα του 1984 ήταν ένα σημείο καμπής αφού, παρά την απουσία πολλών κορυφαίων παικτών, η νέα γενιά κυριάρχησε στους αγώνες.

Χωρίς Κάρποβ και Κασπάροβ η ΕΣΣΔ

Δυστυχώς, την ίδια ακριβώς εποχή ήταν σε εξέλιξη η μαραθώνια συνάντηση για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανάμεσα στον Κάρποβ και στον Κασπάροβ με αποτέλεσμα η ΕΣΣΔ να αναγκαστεί να παίξει χωρίς τους δύο ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο. Ο Κάρποβ που είχε αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα στο ματς ζήτησε να κρατηθεί μια θέση για αυτόν στην περίπτωση που νικούσε πριν από τη λήξη της Ολυμπιάδας. Οι εξελίξεις όμως ήταν πολύ διαφορετικές αφού η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε ένα αγώνα χωρίς τέλος, με απίστευτη ένταση, που δοκίμασε τα όρια των δύο μεγάλων σκακιστών. Αυτή η άνευ προηγουμένου μάχη πνευματικής και ψυχολογικής φθοράς, που όμοια της δεν είχε καταγραφεί ποτέ σε επίπεδο διεκδίκησης ενός παγκόσμιου τίτλου, κατέληξε σε διακοπή αφού η σοβιετική ομοσπονδία έθεσε ως προτεραιότητα την υγεία των δύο παικτών. Το Σεπτέμβριο του 1985 το ματς επαναλήφθηκε και ο Γκάρι Κασπάροβ αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Αλεξάντερ Μπελιάφσκι (αριστερά) αντιμετωπίζει τον Ούγγρο Λάγιος Πόρτις στη συντριπτική νίκη των Σοβιετικών με 4-0

Παρά τις απουσίες, η Σοβιετική Ένωση, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Μπελιάφσκι έφτασε στην 1η θέση για 3η συνεχόμενη Ολυμπιάδα, πολύ μπροστά από τη δεύτερη Αγγλία που είχε εξαιρετική απόδοση με οδηγό τον Τζον Ναν σε κορυφαία φόρμα και τέλος την ομάδα των ΗΠΑ που πήρε την 3η θέση. Για πρώτη φορά στην Ολυμπιακή ιστορία, η σοβιετική ομάδα δεν είχε στη σύνθεσή της ούτε έναν παγκόσμιο πρωταθλητή!

Ο μοναδικός τέως παγκόσμιος πρωταθλητής που ήταν παρών στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Μπόρις Σπάσκι που τώρα πια εκπροσωπούσε τη Γαλλία. Η απόδοσή του, παρά τις 12 ισοπαλίες σε 14 παρτίδες, βοήθησε πραγματικά τη Γαλλία να φτάσει στην 7η θέση. Απογοήτευσε η Ουγγαρία παρά την πολύ μικρή διαφορά 15 μονάδων στο μέσο όρο βαθμών Έλο.

Από τη συνάντηση Σοβιετικής Ένωσης – Αγγλίας. Σε πρώτο φόντο ο Αρτούρ Γιουσούποβ (αριστερά) αντιμετωπίζει τον πολύ νεαρό Νάιτζελ Σορτ

Το γκονγκ του πρώτου γύρου ακούστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1984, την ημέρα που γεννήθηκε ο τέως παγκόσμιος πρωταθλητής Καπαμπλάνκα. Ο επόμενος γύρος είδε μια από τις πιο εντυπωσιακές Ολυμπιακές νίκες αφού η ΕΣΣΔ διέλυσε την Ουγγαρία με 4-0, την πρώτη και μοναδική ήττα αυτού του μεγέθους στην ιστορία τους. Κάποιοι κακοπροαίρετοι υποστήριξαν ότι αν  είχαν παίξει και οι Κάρποβ και ο Κάσπαροβ, οι Σοβιετικοί δεν θα κέρδιζαν με σκορ μεγαλύτερο από το 3-1, λόγω του υπερβολικού αριθμού ισοπαλιών που είχαν σημειωθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι αγώνες συνεχίστηκαν με την αναμενόμενη Σοβιετική υπεροχή.

Ο 6ος γυρος ξεκίνησε με τα νέα από τη Μόσχα, όπου ο Κάρποβ έκανε το σκορ 5-0 στη συνάντηση με τον Κασπάροβ δίνοντας ελπίδες σε όσους πίστευαν ότι ο Κάρποβ θα προλάβαινε να έρθει στη Θεσσαλονίκη. Την παράσταση σε αυτόν τον 6ο γύρο «έκλεψε» ο Νίκος Γαβριλάκης αφού καταχειροκροτήθηκε ολοκληρώνοντας με πολύ όμορφο τρόπο τη νίκη του επί του Γιουγκοσλάβου γκρανμέτρ Μαριάνοβιτς (παρτίδες). Παρά τη νίκη του η ομάδα μας δεν απέφυγε την ήττα με 1-3.

Γιαν Τίμμαν (αριστερά) και Τόνι Μάιλς, αναλύοντας…στο πόδι

Δύο γύρους πριν από το τέλος η βαθμολογία ήταν ΕΣΣΔ 35, ΗΠΑ 31½, Αγγλία και Ουγγαρία 30½. Με πειστική νίκη επί της Κούβας τον προτελευταίο γύρο η ΕΣΣΔ ουσιαστικά κατέκτησε την 1η θέση ενώ η Αγγλία ανέβηκε στη 2η θέση με 34 πόντους, αφού νίκησε καθαρά τον Καναδά 3½-½. Σε αντίθεση οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην 3η θέση αφού έχασαν από τη Δυτική Γερμανία! Η Σοβιετική Ένωση σφράγισε το θρίαμβό της νικώντας στον τελευταίο γύρο τη Δυτική Γερμανία, η Αγγλία δεν έχασε την ευκαιρία και πήρε το αργυρό μετάλλιο με νίκη επί των Φιλιππίνων και η ομάδα των ΗΠΑ πήρε τελικά το χάλκινο (για άλλη μια φορά) καθώς έμεινε στην ισοπαλία έναντι της Βουλγαρίας, όπως και η Ουγγαρία έναντι της Κούβας. Η Ρουμανία τερμάτισε στην 5η θέση μπροστά από τη Δυτική Γερμανία και τη Γαλλία. Η Γιουγκοσλαβία βγήκε 9η θέση, ενώ η 12η θέση της Κίνας ήταν μια καλή υποθήκη για το μέλλον.

Άποψη από την αίθουσα των αγώνων

Έτσι, για άλλη μια φορά η ΕΣΣΔ βρέθηκε στην κορυφή με μια πολύ διαφορετική ομάδα που αποτελούσαν ο Μπελιάφσκι, ο Πολουγκαέφσκι, ο Βαγκανιάν (χρυσό μετάλλιο στην 3η σκακιέρα), ο Τουκμάκοβ, ο Γιουσούποβ και ο Σοκόλοβ. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης όλοι οι παίκτες αυτής της ομάδας (εκτός του Πολουγκαέβσκι που πέθανε το 1995), βρέθηκαν στη συνέχεια να εκπροσωπούν χρώματα άλλων χωρών, όπως της Σλοβενίας (Μπελιάφσκι), της Αρμενίας (Βαγκανιάν), της Γερμανίας (Γιουσούποβ) και της Γαλλίας (Σοκόλοβ). Εντυπωσίασε η ομάδα της Αγγλίας με το Ναν να κερδίζει το ατομικό χρυσό μετάλλιο στη 2η σκακιέρα και τον Μέστελ στην πρώτη αναπληρωματική.

Οι ελληνικές ομάδες

Οι ελληνικές ομάδες κινήθηκαν στα αναμενόμενα επίπεδα αλλά δεν κατόρθωσαν το κάτι επί πλέον. Όλοι στην Ελλάδα προσέβλεπαν σε κάτι καλύτερο αλλά ήττες σε κρίσιμες στιγμές (όπως η ήττα της 1ης ομάδας από την Αίγυπτο με 3-1) απομάκρυναν όποιες ελπίδες για διάκριση. Από την άλλη πλευρά υπήρξαν και μεμονωμένες καλές στιγμές όπως η νίκη μας επί της ισχυρής ομάδας της Βραζιλίας. Η χώρα μας αγωνίστηκε με δύο ομάδες, ως διοργανώτρια χώρα, και στην τελική κατάταξη η δεύτερη ομάδα βρέθηκε μόλις ένα βαθμό μακριά από την πρώτη.

Ο Νίκος Γαβριλάκης έκανε μια ακόμα καλή εμφάνιση σε Ολυμπιάδα

H πρώτη ομάδα με 30 βαθμούς βρέθηκε στην 31η θέση της βαθμολογίας. Αγωνίστηκαν οι Σπύρος Σκέμπρης (6/12), Βασίλης Κοτρωνιάς (7/12), Παύλος Γκέσος (2/6), Στράτος Γρίβας (4,5/8), Νίκος Σκαλκώτας (5/9) και Νίκος Γαβριλάκης (5,5/9). H δεύτερη ομάδα με 29 βαθμούς βρέθηκε στην 45η θέση της βαθμολογίας. Αγωνίστηκαν οι Κώστας Δημητριάδης (5/11), Βαγγέλης Καλούσης (1,5/7), Τίμης Λυριντζάκης (8/12), Μανώλης Πανταβός (7/11), Τάκης Πανταβός (6/10) και Ανδρέας Κοφίδης (1,5/5).

Από τη συνάντηση γυναικών Κίνας (αριστερά) και Δυτικής Γερμανίας

Ολυμπιάδα Γυναικών

Στην Ολυμπιάδα Γυναικών οι συμμετοχές έφτασαν τις 50 χώρες, με τους Έλληνες οικοδεσπότες να συμμετέχουν με δύο ομάδες. Όπως και στο ανοιχτό τουρνουά, η Σοβιετική Ένωση κυριάρχησε με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, φτάνοντας στην κορυφή με διαφορά 4½ βαθμών από την ομάδα της Βουλγαρίας (2η θέση) και της Ρουμανίας (3η θέση). Η Σοβιετική ομάδα αγωνίστηκε με τις Τσιμπουρντανίτζε, Λεβίτινα, Γκαμπριντασβίλι και Σεμένοβα. Η Λύντια Σεμένοβα έκανε εκπληκτική εμφάνιση φτάνοντας τους 9,5 βαθμούς σε 10 αγώνες.

Όπως και στην Ολυμπιάδα των ανδρών, στις γυναίκες η χώρα μας αγωνίστηκε με δύο ομάδες. H πρώτη ομάδα με 21 βαθμούς βρέθηκε στην 27η θέση της βαθμολογίας (51 συμμετοχές). Αγωνίστηκαν οι Εύα Κόντου (8/14), Κατερίνα Νίκα (3,5/9), Φρόσω Κασιούρα (7,5/12) και Μάγια Πετράκη (2/7). H δεύτερη ομάδα με μισό βαθμό λιγότερο (20,5) βρέθηκε στην 36η θέση της βαθμολογίας. Αγωνίστηκαν οι Κική Μιχαηλίδου (5/12), Αγάπη Εφραίμογλου (1,5/7), Μαρία Μιχαηλίδου (6,5/12) και Μυρσίνη Λυμπερτού (7,5/11).

Η Κική Μιχαηλίδου σκέφτεται την επόμενη κίνηση

Μια πανέμορφη τελετή έναρξης

Το επιβλητικό Παλέ ντε Σπορ ήταν κατάμεστο. Οι προσκλήσεις είχαν εξαντληθεί από πολύ νωρίς και μάταια πολλοί σκακιστές αναζητούσαν με αγωνία τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στην τεράστια αίθουσα των πέντε χιλιάδων θέσεων. Στις 20.30 το βράδυ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θεοχάρης Μαναβής ανέβηκε στο βήμα. Ήταν η επίσημη ιστορική στιγμή που σηκώθηκε η αυλαία της 26ης Ολυμπιάδας. Ακολούθησαν ο ελληνικός Εθνικός ύμνος και ο ύμνος της FIDE και αμέσως μετά ο όρκος που έδωσαν για λογαριασμό όλων των αγωνιζόμενων ο Έλληνας πρωταθλητής Σπύρος Σκέμπρης και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρντανίτζε. Και η τελετή για την έναρξη της 26ης ολυμπιάδας έκλεισε με την συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη. Έκλεισε είναι βέβαια τρόπος του λέγειν. Γιατί το κλείσιμο αυτό κράτησε μέσα σε μια πρωτοφανή ατμόσφαιρα ενθουσιασμού μέχρι τα μεσάνυχτα.

Μια δεξίωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι παίκτες της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ μαζί με επισήμους της FIDE και της διοργάνωσης. Από αριστερά Νικολάι Κρόγκιους, Γιώργος Μακρόπουλος, Φλορέντσιο Καμπομάνες, Παύλος Αναστασιάδης, Γιάννης Μαρής και αθλήτριες

Ολυμπιακά παράδοξα

Ένα χρόνο πριν από την Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης, μια παρτίδα μεταξύ του Μπόρις Σπάσκι και του Γιον Ροντγκάαρντ θα ήταν ένας αγώνας ανάμεσα σε έναν ισχυρό Σοβιετικό τέως παγκόσμιο πρωταθλητή και ένα ασθενέστερο Δανό παίκτη. Αλλά στον πρώτο γύρο της Ολυμπιάδας οι συγκεκριμένοι δύο παίκτες συναντήθηκαν στην πρώτη σκακιέρα του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των νησιών Φερόε και της Γαλλίας! Ο Ροντγκάαρντ είναι ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα που πριν λίγα χρόνια εργαζόταν στα νησιά Φερόε σαν προπονητής ποδοσφαίρου! Του άρεσε το μέρος και από το 1983 βρήκε μόνιμη δουλειά και εγκαταστάθηκε οριστικά. Για την ιστορία η παρτίδα έληξε ισόπαλη.

Το καλύτερο πάρτι διοργανώθηκε από την ομάδα των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ. Ξεκίνησε το βράδυ και τελείωσε στο ξενοδοχείο Καψής το επόμενο πρωί. Οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ ήταν πιθανώς η μικρότερη Ομοσπονδία που έστειλε ομάδα στη Θεσσαλονίκη, αφού εκείνη την εποχή δεν είχε περισσότερα από 20 μέλη. Μετά από χρόνια, στις Ολυμπιάδες καθιερώθηκε ως θεσμός η διοργάνωση πάρτι με κορυφαίο αυτό που και μέχρι σήμερα ονομάζεται πάρτι των Βερμούδων.

Ο Ρουμάνος Ίον Γκούντζου, 87 ετών, ήταν επικεφαλής της επιτροπής ενστάσεων στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχε και το 1924 στο Παρίσι, στην πρώτη, ανεπίσημη Ολυμπιάδα σκακιού.

Ο Μπόρις Σπάσκι με τη σημαία της Γαλλίας

Σε ένα λεωφορείο, στη διαδρομή προς τους αγώνες, ένας φίλος του Σπάσκι τον γνώρισε σε έναν μη διάσημο συμμετέχοντα στους αγώνες. Όταν ήταν να χωρίσουν ο φίλος του Σπάσκι είπε στον ανώνυμο σκακιστή να μην πλύνει το δεξί του χέρι για να διατηρήσει μέρος της δύναμης του Σπάσκι για το παιχνίδι του. Κατά σύμπτωση, ο ανώνυμος σκακιστής κέρδισε με όμορφο τρόπο την επόμενη παρτίδα του. Αμέσως πήγε στον φίλο του Μπόρις για να του πει ότι η συμβουλή του ήταν απολύτως σωστή και είχε αποφασίσει να μην πλύνει το δεξί του χέρι μέχρι το τέλος της Ολυμπιάδας! Φήμες λένε ότι μετά από αυτό το περιστατικό ο Σπάσκι συνεχώς αντάλλασσε χειραψίες με άλλους σκακιστές!

Ο Κώστας Δημητριάδης κοιτάζει στο φακό

Επιλεγμένες παρτίδες

Η παρτίδα που ακολουθεί παίχτηκε με εξαιρετικό τρόπο από το Νίκο Γαβριλάκη στη συνάντηση Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας:

Γαβριλάκης, Νίκος (2350) – Μαριάνοβιτς, Σλάβολιουμπ (Γιουγκοσλαβία, 2525) [Β98]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αη5 ε6 7.Βδ3!? [μια ενδιαφέρουσα και όχι τόσο αναλυμένη βαριάντα ] 7…Αε7?! 8.ζ4 Ιβδ7 9.Αε2 Βγ7 10.0-0-0 [ενδιαφέρον είναι και το 10. Βζ3 απαγορεύοντας το β5] 10…β5 11.Αxζ6! Ιxζ6 12.Αζ3 Αβ7 13.ε5 δxε5

14.Ιδxβ5! Ββ8 [το καλύτερο. Αν14...αxβ5? 15.Βxβ5+ με μεγάλο πλεονέκτημα. Στην παρτίδα Πανταβός, E - Σοϋλού παίχτηκε 14...Βγ8 15.Ιδ6+ Αxδ6 16.Βxδ6 ε4 17.Αε2 με απειλή Νβ5] 15.Αxβ7 [σε αυτή τη θέση σκέφτηκα 52 λεπτά. Πίστευα ότι έπρεπε να παίξω 15.ζxε5, η θέση όμως δεν είναι απλή. 15…Αζ3 και τώρα α) 16.εxζ6 Αxδ1 17. Πxδ1 Αζ6 και τα μαύρα κερδίζουν β) 16.Βζ3 αxβ5 17.Βγ6 Ρζ8 18.εxζ6 Αxζ6 19. Βγ5 Ρη8 20. α3 και δεν είναι εύκολος ο δρόμος προς τη νίκη] 15…Βxβ7 16.Ιδ6+ Αxδ6 17.Βxδ6 [τώρα ο μαύρος βασιλιάς θα μείνει στο κέντρο] 17…εxζ4 [Αν 17...Πβ8 18.Ια4 Ιδ5 19.Πxδ5 εxδ5 20.Βxε5+ Ρζ8 21.Ιγ5 Βγ8 22.Βxβ8!! Βxβ8 23.Ιδ7+ με κερδισμένο φινάλε] 18.Πδ4 Πγ8 19.Βα3! [στο 19.Πθδ1 Βε7 20.Βxα6 0-0 και υπάρχει αντιπαιχνίδι] 19...Βxη2 20.Πθδ1 θ5 21.Βα4+ Ρε7 22.Ββ4+ Ρε8 23.Βα4+ Ρε7 24.Βα3+ Ρε8 25.Βxα6 Βα8 26.Βδ6 Πθ6 27.Βxζ4? [μάλλον κακό. Καλύτερο ήταν το 27.Πα4] 27...Ρζ8 28.Πα4 Βη2 29.Πα7 Ρη8 30.α4 Πη6 31.Ρβ1 Πη4 32.Βδ2 Βθ3 33.Βδ6 Βζ3 34.Πδ3 Πη1+? [Λάθος. Καλύτερο ήταν το 34...Βζ1+ 35.Πδ1 (το 35.Ρα2 έχει πρόβλημα μετά από 35…Βγ1) ] 35.Ρα2 Βζ2 36.Βε7 Ιδ5 [Τα μαύρα προσπαθούν να περιπλέξουν τη θέση] 37.Ιxδ5 εxδ5 38.Πxδ5 Πxγ2?? [τραγικό λάθος. Έπρεπε 38...Πα1+ 39.Ρxα1 Βζ1+ 40.Ρα2 Βγ4+ 41.Ρα3 Βxδ5 42.Πγ7] 39.Πα8+ [Οδηγεί σε ματ. Τα λευκά όμως μπορούν να παίξουν και 39.Βζ8! Ρθ7 40.Βθ8!! και ακολουθεί ματ] 39…Ρθ7 40.Βε4+ ζ5 41.Πθ8+! Ρη6 42.Βε6+ 1-0 Τα μαύρα εγκατέλειψαν αφού στο 42…Βη5 43.Πζ5! Βζ5 44.Πθ5! Ρθ5 45.Βζ5 και 46.Βγ2 (Σχόλια Νίκος Γαβριλάκης από τον μπουλετίν των αγώνων).

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=v9MBQM57ppOEWhnUihqUKCd1dr0E7zTxqdAnPyTUKHGf2thKwcpTSbU+btp3vmDB

Ο Αλεξάντερ Μπελιάφσκι κράτησε αξιοπρεπώς την 1η σκακιέρα της ΕΣΣΔ και στην παρτίδα που ακολουθεί νικάει τον μεγάλο Λάγιος Πόρτις στο ιστορικό 4-0 του αγώνα ΕΣΣΔ-Ουγγαρία:

Μπελιάφσκι, Αλεξάντερ (ΕΣΣΔ, 2565) – Πόρτις, Λάγιος (Ουγγαρία, 2625) [Β20]

1.δ4 δ5 2.γ4 δxγ4 3.ε4 Ιζ6 4.ε5 Ιδ5 5.Αxγ4 Ιγ6 6.Ιγ3 Ιβ6 7.Αβ5 Αδ7 8.Ιζ3 ε6 9.0-0 Ιε7 10.Αδ3 Αγ6 11.Ιη5 θ6 12.Βθ5 η6 13.Ιηε4 Αη7 14.Βη4 Ιζ5 15.Αε3 Ιδ5 16.Ιxδ5 Βxδ5 17.Ιγ3 Βδ7 18.Πζδ1 Πδ8 19.Παγ1 0-0

20.Αxζ5 ηxζ5 21.Βθ4 ζ6 22.Αxθ6 Αxθ6 23.Βxθ6 Βη7 24.Βxη7+ Ρxη7 25.ζ3 Πζ7 26.Ιε2 ζxε5 27.δxε5 Πζδ7 28.Πxδ7+ Πxδ7 29.Πγ2 Ρζ7 30.Ρζ2 Πδ5 31.ζ4 Πδ7 32.Ιγ3 α5 33.Ρε3 β5 34.Ια4 Αδ5 35.Ιγ5 Πε7 36.Ιβ3 α4 37.Ιδ4 β4 38.Ιγ6 β3 39.αxβ3 αxβ3 40.Πγ3 Πε8 41.Ιδ4 γ6 42.η3 Πα8 43.Ιxβ3 Πα2 44.Ιδ4 Πxβ2 45.Πγ2 Πβ6 46.θ3 Πα6 47.Πγ3 Πα2 48.Ιζ3 Πη2 49.Ιη5+ Ρε7 50.Ρδ4 Πδ2+ 51.Ργ5 Πα2 52.θ4 Πα5+ 53.Ρβ6 Πα1 54.Ιθ7 Πβ1+ 55.Ργ7 Πβ5 56.Ιζ6 γ5 57.Ιxδ5+ εxδ5 58.Ργ6 δ4 59.Πα3 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=sTgsqBc/J4uiity150w5ujMKb23q/2wtvPW8ZK9kphV1eKQhoiI23z1PnZrwxTX/

Ο Τζον Ναν ήταν σε εξαιρετική φόρμα στη Θεσσαλονίκη και στην επόμενη παρτίδα κερδίζει υποδειγματικά τον Αμερικανό Τζιντζιχασβίλι:

Ναν, Τζον (Αγγλία, 2600) – Τζιντζιχασβίλι, Ρομάν (ΗΠΑ, 2485) [Β85]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 Ιγ6 6.Αγ4 Ββ6 7.Ιβ3 ε6 8.0-0 α6 9.α4 Βγ7 10.α5 Αδ7 11.Αε2 Αε7 12.Αε3 Πγ8 13.ζ4 0-0 14.Αζ3 Ιβ4 15.Πζ2 ε5 16.Πδ2 Αε6 17.Πα4 Αxβ3

18.Πxβ4 Αγ4 19.Ιδ5 Αxδ5 20.εxδ5 εxζ4 21.Αβ6 Ββ8 22.Πε2 Πγε8 23.Πxζ4 Ιδ7 24.Αδ4 Αζ6 25.Αxζ6 Ιxζ6 26.Βδ4 Πε5 27.γ4 Πζε8 28.Βζ2 Βγ7 29.β4 Βε7 30.Ρζ1 θ5 31.Πδ4 η5 32.θ3 Ρζ8 33.η4 θxη4 34.θxη4 Ρη7 35.Πδ1 Ιδ7 36.Πxε5 Ιxε5 37.γ5 Πθ8 38.γ6 Πθ6 39.Πε1 Πζ6 40.Ρη2 βxγ6 41.δxγ6 Βε6 42.β5 Βγ4 43.Πxε5 δxε5 44.Βε2 Βζ4 45.β6 Πθ6 46.Βε4 Βδ2+ 47.Αε2 Βγ3 48.γ7 Βθ3+ 49.Ρζ2 Πζ6+ 50.Αζ3 Βθ2+ 51.Ρζ1 Βθ1+ 52.Ρε2 Βθ2+ 53.Ρδ3 Πδ6+ 54.Ργ4 Πδ4+ 55.Ργ5 Πxε4 56.Αxε4 Βδ2 57.Ργ6 Βζ4 58.Αδ5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=uRdReESK2IjAOZxtKBjl8/0GVyBvC5vXL07SUuuflL1SZdOl+z4/vefiOYBM6fQP

Η τελική θέση της επόμενης παρτίδας θυμίζει σκακιστική σπουδή:

Μπαρμπουλέσκου, Νταν (Ρουμανία, 2370) - Μπράουν, Γουώλτερ (ΗΠΑ, 2585) [Β80]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αε3 ε6 7.Βδ2 β5 8.ζ3 Αβ7 9.η4 Ιγ6 10.0-0-0 Αε7 11.η5 Ιδ7 12.θ4 0-0 13.Ιxγ6 Αxγ6 14.θ5 Ιε5 15.ζ4 Ιη4 16.Αθ3 Ιxε3 17.Βxε3 β4 18.θ6 η6 19.Ιε2 ε5 20.Ρβ1 Βα5 21.ζ5 Βγ5 22.Βxγ5 δxγ5 23.ζ6 Αδ8 24.Ιη3 γ4 25.Πδ6 Αβ5 26.Πθδ1 Αγ7 27.Π6δ5 Αβ6 28.Ιζ1 Αδ4 29.Αδ7 Αxδ7 30.Πxδ7 γ3 31.Ιθ2 γxβ2 32.Ιζ3 Αγ3 33.Π1δ5 α5 34.Ιxε5 α4 35.Ιγ4 α3 36.ε5 Πζε8

37.Πε7 Πεδ8 38.Πxδ8+ Πxδ8 39.Ιδ6 β3 40.ε6 βxα2+ 41.Ρxα2 ζxε6 42.ζ7+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=oaCwja2i8R0qA3fD8o7tJLfs64M1QyIU2uKwaW4/Tc9+LiJloMpwFdG23C+c9PvS

Στην επόμενη παρτίδα ο Ρουμάνος Μιχάι Σούμπα κερδίζει υποδειγματικά τον μεγάλο αντίπαλό του:

Μάιλς, Αντονι (Αγγλία, 2565) - Σούμπα, Μιχάι (Ρουμανία, 2525) [A06]

1.Ιζ3 γ5 2.β3 δ5 3.ε3 α6 4.γ4 ε6 5.Αβ2 Ιγ6 6.δ4 Ιζ6 7.Ιβδ2 Αε7 8.γxδ5 εxδ5 9.Αε2 0-0 10.0-0 Αζ5 11.α3 Πγ8 12.Πα2 Ιε4 13.δxγ5 Αxγ5 14.β4 Αα7 15.Ιβ3 Βδ6 16.Βα1 Βθ6 17.Ιβδ4 Αη4 18.Πε1 Πζε8 19.Αδ1 Αβ8 20.η3

20…Ιxζ2 21.Ρxζ2 Ιε5 22.Ββ1 Ιxζ3 23.Ιxζ3 Αxζ3 24.Ρxζ3 Βxθ2 25.Αδ4 Βxη3+ 26.Ρε2 Βη2+ 27.Ρδ3 Βε4+ 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=oaCwja2i8R0qA3fD8o7tJJELBwCXfcV/a+iumJ/R28cAwIPwUy6i6oosq2NkWA4T

Ο Νίκος Σκαλκώτας ήταν μια σταθερά αξιόπιστη επιλογή για την Α’ εθνική ομάδα της χώρας μας:

Σκαλκώτας, Νίκος (2345) – Κορντοβίλ, Ζοάο Μαρία (Πορτογαλία, 2310) [A44]

1.δ4 γ5 2.δ5 ε5 3.ε4 δ6 4.Ιγ3 α6 5.α4 Αε7 6.Αε2 Ιδ7 7.Ιζ3 β6 8.0-0 Ιζ8 9.Ιδ2 Αδ7 10.Αη4 Πβ8 11.Ιγ4 Ιζ6 12.Αxδ7+ Ι6xδ7 13.Βε2 Ιη6 14.η3 0-0 15.Ιε3 Βγ8 16.θ4 Πε8 17.θ5 Ιθ8 18.Ιζ5 Αζ8 19.Ρη2 η6 20.Ιθ6+ Αxθ6 21.Αxθ6 ζ6 22.θxη6 θxη6 23.Πθ1 Πε7 24.Αδ2 Πη7 25.Ιδ1 Ιζ7 26.Ιε3 Ρζ8 27.Πθ4 Ρε7 28.Παθ1 Ββ7 29.Βη4 Πβη8 30.Πθ7 ζ5

31.Πxη7 ζxη4 32.Πxη8 Ιζ6 33.Πxη6 Ιxε4 34.Πθ7 Ιζ6 35.Ιζ5+ Ρε8 36.Ιxδ6+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=oaCwja2i8R0qA3fD8o7tJLOSAL5X4+0QhXFQuVAqnZo5oBsNHw3jObfOEmy3wh8M

Στη Β΄ ελληνική ομάδα οι νεαροί παίκτες πραγματοποίησαν εξαιρετικές εμφανίσεις. Στην παρτίδα που ακολουθεί ο Κώστας Δημητριάδης είναι ιδιαίτερα πειστικός:

Δημητριάδης, Κώστας (2295) – Σαντακρούζ, Φρανσίσκο (Παραγουάη, 2205) [Β22]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 ε6 3.γ3 Ιζ6 4.ε5 Ιδ5 5.δ4 γxδ4 6.γxδ4 δ6 7.α3 Αδ7 8.Αδ3 Ββ6 9.Ιγ3 Ιxγ3 10.βxγ3 Αγ6 11.0-0 Ιδ7 12.Πε1 δxε5 13.Ιη5 η6 14.δxε5 Ιγ5 15.Αγ2 θ6

16.Ιxζ7 Ρxζ7 17.Βη4 Πη8 18.Πβ1 Βγ7 19.Πβ4 η5 20.Βθ5+ Ρε7 21.Αθ7 Αη7 22.Πδ4 Αxε5 23.Βxθ6 Αζ6 24.Πη4 Πη7 25.Αxη5 Πxη5 26.Πxη5 Αxη5 27.Βxη5+ Ρδ6 28.Βε5+ Ρδ7 29.Βxγ5 Πε8 30.θ4 Βζ4 31.Αε4 Αxε4 32.Βδ4+ Ργ8 33.Βxε4 Βγ7 34.Βδ4 Ρβ8 35.Βε5 Βxε5 36.Πxε5 Πγ8 37.Πε3 Πγ5 38.Πθ3 Πθ5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=oaCwja2i8R0qA3fD8o7tJE24fMsXwSLsEYCgN3n4LjwMDfYGsTLu/hdHonI6A0vT

Ο Σπύρος Σκέμπρης παρά το δυναμικό του παιχνίδι δεν κατόρθωσε να κάμψει την αντίσταση του Αιγύπτιου αντιπάλου του. Η ήττα της ομάδας μας από την Αίγυπτο ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για την τελική κατάταξη:

Σκέμπρης, Σπύρος (2385) – Αφίφι, Ασέμ (Αίγυπτος) [E74]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 Αη7 4.ε4 δ6 5.Αε2 0-0 6.Αη5 γ5 7.δ5 θ6 8.Αε3 Ια6 9.θ3 Ιγ7 10.Βδ2 Ρθ7 11.Ιζ3 α6 12.α4 Πβ8 13.η4 Αδ7 14.ε5 Ιζε8 15.θ4 Αxη4

16.Ιη5+ θxη5 17.θxη5+ Ρη8 18.Αxη4 δxε5 19.Αxγ5 Ιδ6 20.Βδ3 β5 21.γxβ5 αxβ5 22.Βθ3 Πε8 23.Αδ7 βxα4 24.Πxα4 ε4 25.Αδ4 ζ6 26.Αxε8 Ιδxε8 27.Βθ7+ Ρζ7 28.Πθ6 Ιxδ5 29.Πxη6 Πxβ2 30.Ιxδ5 Πβ1+ 31.Ρδ2 Βxδ5 32.Πxη7+ Ιxη7 33.η6+ Ρε8 34.Βθ8+ Ρδ7 35.Πα7+ Πβ7 36.Πxβ7+ Βxβ7 37.Βxη7 Ββ1 38.Αxζ6 Βδ3+ 39.Ρε1 Ββ1+ 40.Ρδ2 Βδ3+ 41.Ργ1 Βζ1+ 42.Ρβ2 Ββ5+ 43.Ργ3 Βγ5+ ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=aCV0L7pQvyY4T8eey/6t4kSSbb25hX2ITwhKJQEojIVfoZAIlhjx+zkGgXTVJu4V

Ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την ορχήστρα κατά την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας

Απόλυτη λογική και έμπνευση

Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης ήταν αυτός που έκανε την πρώτη κίνηση στην 26η Ολυμπιάδα, διευθύνοντας στο επιβλητικό Παλέ ντε Σπορ την ορχήστρα του στη μεγάλη λαϊκή συναυλία, με την οποία έκλεισε η τελετή έναρξης.

Ο γκαν μετρ Φορίντος, αρχηγός της Ουγγρικής ομάδας, θα δώσει επιγραμματικά μετά το τέλος της συναυλίας τις εντυπώσεις των οπωσδήποτε έκπληκτων και εντυπωσιασμένων ξένων σκακιστών. «Τόσα χρόνια που ζω στις Ολυμπιάδες, δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να έχει γίνει μια παρόμοια συγκλονιστική τελετή για την έναρξη των αγώνων».

Είναι γνωστό ότι έπαιζαν σκάκι τόσο ο Μίκης όσο και ο αδελφός του Γιάννης Θεοδωράκης (1932 – 1996), ποιητής και δημοσιογράφος στην «Αυγή» από το 1958, ένας από τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη. 

Ο Μίκης περιγράφει με γλαφυρότητα ένα περιστατικό: «Μια μέρα βλέπω τους γονείς μου απέναντι από το σπίτι, να είναι με ομπρέλα, με βροχή, και να περιμένουν. – Ο αδελφός σου μαθαίνει σκάκι σε μια Κατινιώ».

Την Κατινιώ θα τη συναντήσουμε στο τραγούδι των δύο δημιουργών «Χάθηκα» (δίσκος «Λιποτάκτες», 1961, https://www.youtube.com/watch?v=tmaowJM_vR8):

«Χάθηκα,

Γιατί δεν είχα τα φτερά και είχα εσένα Κατινιώ

Γιατ' είχα όνειρα πολλά».

Ο Μίκης θα δώσει συνέντευξη στον σκακιστή και σκηνοθέτη Γιώργο Βούρο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, καθώς και στον Γιουγκοσλάβο σκακιστή και δημοσιογράφο Σίνισα Γιόκσιτς (1940-2012), μιλώντας για το σκάκι στην εξορία και στις φυλακές. 

Στην ερώτηση, αν παίζει σκάκι, θα απαντήσει: «Πάρα πολύ. Ξέρετε, το σκάκι θεωρείται το παιχνίδι των φυλακισμένων. Και επειδή έτυχε να κάτσω πολύ καιρό εξορία και φυλακή έχω μάθει αρκετά καλό σκάκι. Είχα πάρει μέρος μάλιστα και στο πρωτάθλημα της Μακρονήσου το 1949. Έπαιζα όμως με έναν τρόπο πρακτικό θα έλεγα. Βασιζόμουν στην έμπνευση χωρίς να έχω μελετήσει θεωρία και παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι ήμουν καλός, ήμουν μάλλον ένας μέσος παίκτης. Υπήρχαν τρεις κατηγορίες και εγώ αγωνιζόμουν στη μεσαία».

Ο Μίκης στην τελετή έναρξης θα συγκλονίσει Έλληνες και ξένους!

Η θεωρία δεν μου έκανε καλό στη σκακιστική μου καριέρα

Στη συνέχεια θα περιγράψει μία μετάπτωση, πολύ γνώριμη στους σκακιστές:

 «Αργότερα όταν βρισκόμουν στις φυλακές της Μπουμπουλίνας θέλησα να βελτιωθώ. Επειδή εκεί λοιπόν απαγορευόντουσαν όλα τα βιβλία η γυναίκα μου κατάφερα να επιτραπεί να μου δώσουν την άδεια να έχω μονάχα βιβλία σκακιστικής θεωρίας. Τα μελέτησα πολύ αλλά όταν θέλησα να εφαρμόσω στην πράξη αυτά που είχα μάθει στη θεωρία το αποτέλεσμα ήταν παραδόξως πολύ κακό. Και από την μεσαία κατηγορία βρέθηκα στην τελευταία κατηγορία. Όταν αργότερα πήγα στις φυλακές Αβέρωφ έπαιξα πάλι σε σκακιστικό τουρνουά μέσα στις φυλακές και παρότι προσπάθησα να εφαρμόσω τη θεωρία το αποτέλεσμα και πάλι δεν ήταν καλό».

Στην ερώτηση, αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο σκάκι με τη μουσική, θα πει:

«Κοιτάξτε όλα τα πνευματικά παιχνίδια – γιατί και η μουσική πνευματικό παιχνίδι είναι - έχουν σχέση μεταξύ τους. Νομίζω ότι το σκάκι ανήκει στην απόλυτη λογική αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ κοντά και στην έμπνευση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή του στην ερώτηση, «ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με την πρόταση της Ελλάδας να διεξάγονται οι Σκακιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα και για την επιστροφή στην πατρίδα μας των Ολυμπιακών Αγώνων γενικότερα»:

«Και σαν Έλληνας αλλά και σαν οραματιστής χαίρομαι ιδιαίτερα με την πρόταση γιατί πάντοτε οραματιζόμουν την Ελλάδα σαν ένα παγκόσμιο κέντρο όπου θα μπορούσε να γίνει μια ανανέωση τόσο του Ολυμπιακού πνεύματος όσο και του Δελφικού στη βάση της ιστορικής μας κληρονομιάς. Αυτό παράλληλα δίνει και μια λύση στο πολιτιστικό και εθνικό μας πρόβλημα. Ως πολιτικός πιστεύω ότι η θέση της Ελλάδας θα έπρεπε να είναι η ουδετερότητα. Να είναι δηλαδή Ελλάδα μια ουδέτερη χώρα. Για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει κέντρο των Ολυμπιακών αγώνων και κέντρο του Δελφικού πνεύματος πρέπει να έχει μια ουδέτερη σχέση με όλους τους λαούς της γης και ιδιαίτερα τους Βαλκανικούς. Επί πλέον αυτή η στάση είναι νομίζω και ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία έτσι ώστε να αφοσιωθούμε αποκλειστικά σε ειρηνικά έργα».

Στη σκακιστική ευχή «να γίνετε γκραν μετρ», απάντησε γελώντας:

«Δυστυχώς είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο».

Βαγγέλης Βιδάλης: «Κίνηση Σκακιού» σε 20 Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 μαθητών και 23 προπονητών!

Τι δεν θα ξεχάσει ο Βαγγέλης Βιδάλης

Ο γνωστός σκακιστής και δημοσιογράφος Βαγγέλης Βιδάλης, ειδικός σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα θέματα της Ολυμπιάδας Σκακιού 1984, έζησε από μέσα όλη την προετοιμασία και την υλοποίηση του πρωτόγνωρου για τα ελληνικά σκακιστικά δεδομένα εγχειρήματος.

Μιλώντας στην Αυγή αναφέρθηκε σε όσα δεν θα  ξεχάσει:

- Την υπαίθρια «Λαϊκή Σκακιστική Γιορτή» στην πλατεία Αριστοτέλους (Μάιος 1984), με τη συμμετοχή 500 και πλέον σκακιστών σε τουρνουά, σιμουλτανέ, κ.ά. Ήταν μια εντυπωσιακή εκδήλωση-προπομπός της Ολυμπιάδας.

- Το πρότυπο πρόγραμμα «Κίνηση Σκακιού» που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1984 σε 20 Δημοτικά Σχολεία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 μαθητών και 23 προπονητών.

- Τις παράλληλες εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας (συναυλία Μ. Θεοδωράκη στην τελετή έναρξης στο Παλέ ντε σπορ με την παρουσία 5.000 θεατών, συναυλία του Μ. Χατζηδάκη, προβολές ταινιών με θέμα το σκάκι, έκθεση σκακιστικού γραμματοσήμου, διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το σκάκι, διεθνές όπεν τουρνουά, Ολυμπιακός διαγωνισμός σύνθεσης προβλημάτων, Α΄ Βαλκανική συνάντηση για το παιδικό σκάκι κ.ά.).

- Την απουσία των Καρπόβ και Κασπάροβ λόγω του ματς στη Μόσχα για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

- Την εξαιρετική 2η θέση της εθνικής ομάδας της Αγγλίας και την κορυφαία επίδοση του συνεχώς ανερχόμενου Τζον Ναν (10/11).

- Τους (τότε): πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης Αντώνη Κούρτη,  δήμαρχο Θεσσαλονίκης Θεοχάρη Μαναβή, και αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού Νίκο Παπακυριαζή. Και οι τρεις «αγκάλιασαν» την Ολυμπιάδα και έδωσαν λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα.

- Τον πρόεδρο της ΕΣΟ Γιώργο Μακρόπουλο: ήταν η «ψυχή» της Ολυμπιάδας. Τον Παύλο Αναστασιάδη. Τον Τάκη Δρεπανιώτη. Τον Παύλο Μουτεσίδη. Και τους εκατοντάδες «επώνυμους» κι «ανώνυμους» που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της διοργάνωσης, σε όλους τους τομείς.

- Τις έντονες διαμαρτυρίες των φιλάθλων προς την «Αθλητική Κυριακή» διότι μετέδωσε -το βράδυ της 18/11/1984- την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας (και με την ατέλειωτη ομιλία του προέδρου της ΦΙΝΤΕ Φλ. Καμπομάνες), με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για μία περίπου ώρα η παρουσίαση του ρεπορτάζ για το ποδοσφαιρικό ματς Ολυμπιακού-ΠΑΟ (0-0)! Κάτι που πληροφορήθηκα την επόμενη ημέρα στις εφημερίδες.

Δυστυχώς, δεν εκδόθηκε κάποιο ελληνικό βιβλίο για την 26η Ολυμπιάδα (όπως και για την 28η...).  Ευτυχώς διασώζονται τα μπουλετίν.

Προπομπός της Ολυμπιάδας η Λαϊκή Σκακιστική Γιορτή» στην πλατεία Αριστοτέλους (Μάιος 1984), με τη συμμετοχή 500 και πλέον σκακιστών και σκακιστριών!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωταθλήτρια στο 1ο Διαδικτυακό Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα αναδείχθηκε η ομάδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Συκεών-Νεάπολης (Σανδαλάκης, Μιγιέ, Γαλόπουλος, Γιαννουλάκης, Μπαλόκας) με 15 πόντους σε 9 ματς (7 νίκες, 1 ισοπαλία, και 1 ήττα από την Καβάλα). Ακολούθησαν με 14 πόντους (κατά σειρά άρσης ισοβαθμίας) ο Σ.Ο. Καβάλας, ο Φυσιολάτρης Νίκαιας, ο Γαλαξίας Θεσσαλονίκης, η Ε.Σ. Θεσσαλονίκης και με 13 πόντους η Ευβοϊκή Ε.Σ. ο Σ.Ο. Καλλιθέας, ο Κότινος και ο ΟΦΗ (90 τετραμελείς ομάδες). Το Πρωτάθλημα Γυναικών κατέκτησε η ομάδα του Φυσιολάτρη Νίκαιας (Αβραμίδου, Μπότσαρη, Παυλίδου, Κιούση), με πολύ μεγάλη άνεση: 100% επιτυχία στα ομαδικά αποτελέσματα (18 πόντοι) και 98,2% στα ατομικά (27 νίκες και 1 ισοπαλία). Δεύτερη κατετάγη η Ευβοϊκή Ε.Σ. με 14 πόντους, τρίτος ο Φοίβος Συκεών με 13 και ακολούθησαν με 11 το Πνεύμαθλον, ο Πειραϊκός, ο Γαλαξίας και ο Πανελλήνιος (25 τριμελείς ομάδες). 

Παγκόσμιο Εταιρικό Πρωτάθλημα οργάνωσε η FIDE με συμμετοχή πολύ γνωστών ονομάτων, όπως  Amazon, Samsung, Ford, Microsoft, Gazprom, Facebook, Siemens, Dell Technologies, Bosch, Airbus, IBM, Boeing, Sony, Intel, ArcelorMittal, Equinor, HP, Twitter , Goldman Sachs, Morgan Stanley, Vodafone, Sberbank, American Express, Deutsche Bank, UBS, Oracle, Credit Suisse και Airbnb. Η ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα είναι πως κάθε ομάδα μπορούσε να συμπεριλάβει και έναν πολύ ισχυρό σκακιστή. Έτσι είδαμε να παίζουν οι Κάρλσεν, Νεπομνιάτσι Χιρί, Αρτέμιεβ και άλλοι 32 μεγάλοι μετρ. Νικήτρια μεταξύ των 288 ομάδων από 78 χώρες αναδείχθηκε η γερμανική Grenke Bank AG.

Είχαμε ελληνική ομάδα, την Ubitech, με Τζούμπα, Μακροπούλου, Κοσσιάρα, Αλεξάνδρου, Γκούβα, καθώς και ελληνικές συμμετοχές σε άλλες ομάδες (Γεωργιάδης, Τσίχλης, Στάμος, Σερεφίδου κ.ά.).

Από τις χιλιάδες παρτίδες ξεχώρισε μία, για τον εκπληκτικό τελικό συνδυασμό:

Κούντελκα (Πολωνία, 2061) - Αλί, Μωάμεθ Λουφί (Ινδονησία, 2399)

1.δ4 δ6 2.Ιγ3 η6 3.ε4 Αη7 4.Αη5 α6 5.Βδ2 β5 6.θ4 Ιζ6 7.ζ3 θ6 8.Αε3 Ιβδ7 9.0–0–0 Ιβ6 10.Αδ3 Αβ7 11.Ιηε2 Πγ8 12.η4 Ιζδ7 13.θ5 η5 14.ζ4 ηxζ4 15.Ιxζ4 γ5 16.ε5 γxδ4 17.Ιε6 δxε3 18.Βxε3 ζxε6 19.Αη6+ Ρζ8 20.Πθζ1+ Ιζ6 21.Πxδ6!! εxδ6 22.εxζ6 Πγ7 23.Βxε6 Βδ7 24.ζxη7+ Ρxη7 25.Βζ6+ Ρη8 26.Βζ8 ματ 1–0.

Σταθερή αξία ο Βασίλης Κοτρωνιάς τόσο σε διεθνείς αγώνες στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Προσφάτως αγωνίστηκε ως προσκεκλημένος γκραν μετρ στα δύο κλειστά τουρνουά Radnickichess του Βελιγραδίου. Στο πρώτο ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με 6 βαθμούς σε 9 αγώνες (4 νίκες, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα, απόδοση 2555). Στο δεύτερο, στα δύο τρίτα της διαδρομής,  ισοβαθμούσε στην πρώτη θέση με 4 βαθμούς σε 6 αγώνες (3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα).

Μαθήματα για δασκάλους και προπονητές από την Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση:  https://chessplus.net/upcoming-ecu-training-courses/

Προκηρύχθηκαν από την ΕΣΟ τα ατομικά και ομαδικά διαδικτυακά πρωταθλήματα για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Τα ατομικά των παιδιών Δημοτικού, καθώς και τα ομαδικά Γυμνασίου και Λυκείου θα διεξαχθούν το διήμερο 13-14 Μαρτίου (δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 9/3). Τα ατομικά των παιδιών Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και τα ομαδικά Δημοτικού προγραμματίζονται για το διήμερο 20-21 Μαρτίου (δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 16/3). Η σύνθεση των ομάδων θα είναι τετραμελής με υποχρεωτική συμμετοχή ενός τουλάχιστον κοριτσιού στην τέταρτη σκακιέρα. Κάθε ομάδα υποχρεούται να αποστείλει βεβαίωση του σχολείου στο email: [email protected], ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου. Αναλυτική προκήρυξη: https://www.chessfed.gr/archives/9739.

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL