Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
12.2°C15.0°C
2 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.2°C14.0°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.4°C15.0°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.0°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
3 BF 58%
Super League 2 και Football League / Ανασφάλιστοι στη... λάσπη του ελληνικού ποδοσφαίρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Super League 2 και Football League / Ανασφάλιστοι στη... λάσπη του ελληνικού ποδοσφαίρου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα «αγκάθια» που παραμένουν διάσπαρτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δυστυχώς δεν γίνεται να ξεριζωθούν μέσα σε μια μέρα ούτε με μια απόφαση για επανεκκίνηση μιας διοργάνωσης, κυρίως όταν έχει προηγηθεί πολύμηνη απραξία δίχως καμία στήριξη σε σωματεία και αθλητές/τριες.

Πριν από λίγες ημέρες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών έφερε στο φως, έστω και μέσω υστερόγραφου προς τον πρόεδρο των Super League 2 και Football League ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, που αφορά την υγειονομική κάλυψη των ποδοσφαιριστών στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Αυτό πού προκύπτει από τον ΠΣΑΠ είναι πως το πρωτάθλημα της Super League 2 έχει ξεκινήσει με τους ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται ανασφάλιστοι, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές της Football League, όπου επίσης δόθηκε το «πράσινο φως» για έναρξη προπονήσεων. Δηλαδή εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα δύσκολο περιβάλλον δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

«Κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν έχει φτάσει στον ΠΣΑΠ»

Όπως εξήγησε στην ΑΥΓΗ, ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και εκπρόσωπος του ΠΣΑΠ στη FIFpro Γιάννης Μπράχο:

«Κατά το νέο άρ. 10Α του ΚΙΜΠ: 1. Οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν πλήρως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ποδοσφαιριστών της δύναμής τους από την έναρξη έως την λήξη των συμβολαίων τους. 2. Οι Ενώσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα ασφαλίζουν ομαδικά όλους τους ποδοσφαιριστές όλων των ΠΑΕ - μελών τους μέχρι μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος της κάθε  Ένωσης όσον αφορά την πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης...

Ωστόσο στην ελληνική πραγματικότητα, παρά την ύπαρξη των ανωτέρω διατάξεων, κανένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο δεν έχει σταλεί στον ΠΣΑΠ, μέχρι σήμερα 24.2.2021, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των επίσημων παιχνιδιών της SL2 και πολλούς μήνες μετά την έναρξη των καλοκαιρινών προετοιμασιών των ομάδων!

Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με την συγκεκριμένη λίγκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η κινητοποίηση -ενός λεπτού διαμαρτυρία των ποδοσφαιριστών της Super League κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο».

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν είναι άνευ ουσίας το ότι αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται δίχως ασφαλιστική κάλυψη, και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας. Επίσης, εάν υπολογίσει κάποιος πόσο ευάλωτοι είναι σε τραυματισμούς από τη στιγμή που έχουν παραμείνει τόσους μήνες σε απραξία, καταλαβαίνει τις βαρύτητες ευθύνες που φέρει η διοργανώτρια αρχή όπως και οι ομάδες.

«Υποθέσεις επτά απλήρωτων χειρουργείων και πολλών εξετάσεων»

Το ζήτημα δεν προέκυψε πρόσφατα, καθώς ήδη στα γραφεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών υπάρχουν φάκελοι που αφορούν ιατρικές υποθέσεις ποδοσφαιριστών που καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ ελλείψει ασφαλιστικής κάλυψης. Το επιβεβαιώνει ο Γιάννης Μπράχο, που τονίζει:

«Επιπροσθέτως η ύπαρξη τουλάχιστον επτά απλήρωτων χειρουργείων και πολλών εξετάσεων (περίπου 10.000 ευρω υπόλοιπο) από το 2016 (!) αποδεικνύει τη χρόνια ύπαρξη αυτού του προβλήματος.

Ο ΠΣΑΠ, μέσω των διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση του Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών (ΚΙΜΠ), κατάφερε να εισαγάγει νέο άρθρο, που θα λειτουργήσει ως μέτρο πίεσης στη λίγκα και στις ομάδες, αλλά, το βασικότερο, θα καλύπτει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους ποδοσφαιριστές σε ζητήματα που θα έχουν να κάνουν με τη μη ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Δεν νοείται όμως, εν έτει 2021 και σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, η λίγκα να μην έχει μεριμνήσει για το βασικότερο ανθρώπινο αγαθό, αυτό της υγείας, να μην έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να σφυρίζει αδιάφορα».

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με ενός λεπτού καθυστέρηση από τη στιγμή που θα γίνει η σέντρα των αγώνων της 4ης αγωνιστικής της Super League, μια δράση που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει για το ίδιο ακριβώς θέμα, δηλαδή την ασφάλιση των ποδοσφαιριστών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL