Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Σκάκι / Πιο ισχυρή από ποτέ η Σοβιετική Ένωση με κορυφαίους Κάρποβ και Κασπάροβ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Πιο ισχυρή από ποτέ η Σοβιετική Ένωση με κορυφαίους Κάρποβ και Κασπάροβ!

Ο Βίκτωρ Κορτσνόι (αριστερά) και ο Γκάρι Κασπάροβ σε μια από τις ωραιότερες παρτίδες που έχουν παιχτεί σε Ολυμπιάδες!

Η 25η Ολυμπιάδα Σκακιού πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29 Οκτωβρίου και 16 Νοεμβρίου 1982 στη Λουκέρνη της Ελβετίας. Η Σοβιετική ομάδα με τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές στη σύνθεσή της (ο κάτοχος του τίτλου Κάρποβ, ο μελλοντικός πρωταθλητής Κασπάροβ και ο τέως πρωταθλητής Ταλ) δεν επέτρεψε να αμφισβητηθεί ούτε στιγμή το τελικό αποτέλεσμα. Με μία και μοναδική ισοπαλία εναντίον της Ολλανδίας και όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα νικηφόρα, η Σοβιετική ομάδα τερμάτισε 6,5 βαθμούς μπροστά από την Τσεχοσλοβακία που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν στην 3η θέση και στο χάλκινο μετάλλιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται των αφιερωμάτων στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, η Ελβετία μετά από ένα διάλειμμα 14 ετών (το 1968 η Ολυμπιάδα διοργανώθηκε στο Λουγκάνο), τιμήθηκε και πάλι με την ανάληψη της Ολυμπιάδας. Η Λουκέρνη βρίσκεται πολύ κοντά στις Άλπεις σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο. Οι συνθήκες παιχνιδιού αυτή τη φορά ήταν καλές και φτάσαμε σε ένα νέο ρεκόρ δηλώσεων συμμετοχής με 91 ομάδες. Για πρώτη φορά, τα δύο νησιά της Βρετανικής Μάγχης, το Γκέρνσεϊ και το Τζέρσεϊ, συμμετείχαν με μια κοινή ομάδα. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρησιμοποιήθηκαν ακόμα περισσότερο, με το μοντέλο «Mephisto CVC» να αξιοποιείται από τους διοργανωτές. Παράλληλα με το αγωνιστικό μέρος, στα διοικητικά, στο συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είχαμε την διαδοχή του Ισλανδού Φρίντρικ Όλαφσον από τον Φιλιππινέζο Φλορέντσιο Καμπομάνες.

Άποψη της αίθουσας των αγώνων. Στο κέντρο διακρίνεται ο Βίκτωρ Κορτσνόι

Τα δύο μεγάλα «Κα» του παγκόσμιου σκακιού

Η παρουσία των Κάρποβ και Κασπάροβ (τα δύο μεγάλα «Κα») στις πρώτες δύο σκακιέρες της Σοβιετικής ομάδας ήταν ουσιαστικά μία υπενθύμιση ότι η προσπάθεια για την 1η θέση από κάποια άλλη ομάδα, αυτή τη φορά έμοιαζε με εντελώς ανέφικτο στόχο. Η ομάδα της Ουγγαρίας, που είχε με μεγάλη επιτυχία αμφισβητήσει την ΕΣΣΔ στις τελευταίες Ολυμπιάδες όπως και η ομάδα των ΗΠΑ έδειχναν να υστερούν σημαντικά. Ποιος άλλος όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί διεκδικητής; Η νεαρή Αγγλική ομάδα; Μήπως η παραδοσιακά ισχυρή Γιουγκοσλαβία; Η Ολλανδία, η Τσεχοσλοβακία ή η Δυτική Γερμανία; Όλες εξαιρετικές ομάδες αλλά πολύ πιο αδύναμες από τη Σοβιετική.

Η αίθουσα που φιλοξενήθηκαν οι αγώνες

Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 30 Οκτωβρίου και εκείνη την ημέρα είδαμε και το μοναδικό 1-0 στην ιστορία των αγώνων, αφού 7 από τους 8 παίκτες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα Γουατεμάλα-Σενεγάλη δεν εμφανίστηκαν! Οι πρώτοι γύροι επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και ήδη από τα μέσα της διαδρομής οι Σοβιετικοί είχαν αρχίσει να χτίζουν διαφορά ασφαλείας. Η Ελβετία, σε αυτό το σημείο των αγώνων είχε κατορθώσει με επικεφαλής τον Κορτσνόι να σκαρφαλώσει στην 3η θέση της βαθμολογίας αλλά κληρώθηκε με την ΕΣΣΔ. Το τελικό 4-0 που περιλάμβανε και μια πανέμορφη νίκη του Κασπάροβ επί του Κορτσνόι, μια από τις ωραιότερες παρτίδες που έχουν παιχτεί σε Ολυμπιάδες, προσγείωσε απότομα τα όνειρά τους. Κι ενώ οι Σοβιετικοί έκαναν έναν ευχάριστο περίπατο η διεκδίκηση των άλλων μεταλλίων ήταν πολύ σκληρή. Στον τελευταίο γύρο η εντυπωσιακά σταθερή ομάδα της Τσεχοσλοβακίας νίκησε την Ολλανδία και σφράγισε το ασημένιο μετάλλιο. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν και πάλι σε μια Ολυμπιάδα στην 3η θέση ενώ η Γιουγκοσλαβία παρά τη νίκη της επί της Γερμανία με 3-1, έμεινε στην 4η θέση. Η Ουγγαρία κατέλαβε την 5η και η Βουλγαρία την 6η.

Η θριαμβεύτρια ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Από αριστερά με το κύπελλο ο αρχηγός της ομάδας Νικολάι Κρόγκιους και στη συνέχεια οι Κάρποβ, Κασπάροβ, Πολιουγκαέβσκι, Μπελιάβσκι, Ταλ και Γιουσούποβ

Έτσι, μετά από κάποια χρόνια αμφισβήτησης (βασικά από την ομάδα της Ουγγαρίας), η Σοβιετική Ένωση αυτή τη φορά εντυπωσίασε και κυριάρχησε στους αγώνες. Η διαφορά των 6,5 πόντων από τη δεύτερη ομάδα ήταν μια επιβεβαίωση για τη μεγάλη της κλάση

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κάρποβ στην 1η σκακιέρα με συμπαραστάτη του τον Κασπάροβ στη 2η και τους Πολιουγκαέφσκι, Μπελιάφσκι, Ταλ και Γιουσούποβ αποτέλεσαν μια ομάδα όνειρο που θύμισε εκείνες της δεκαετίας του ’60.

Κορτσνόι - Κασπάροβ

Σίγουρα κορυφαία στιγμή της Ολυμπιάδας ήταν η παρτίδα του 10ου γύρου, στην πρώτη σκακιέρα της συνάντησης Ελβετίας – Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ανατόλι Κάρποβ πήρε ρεπό με αποτέλεσμα ο Γκάρι Κασπάροβ να βρεθεί αντίπαλος του Βίκτωρα Κορτσνόι. Το παιχνίδι είχε πολύ σημαντική πολιτική διάσταση. Ο Κορτσνόι ήταν ήδη 51 ετών και ήταν από το 1976 φυγάς από τη Σοβιετική Ένωση. Ζούσε στην Ελβετία από το 1977 και είχε βρεθεί δύο φορές αντίπαλος του Ανατόλι Κάρποβ σε τελικούς παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το 1978 στο Μπαγκούιο των Φιλιππίνων έχασε 6-5 μετά από μαραθώνιο ματς, ενώ το 1981 έχασε και πάλι με 6-2 στο Μεράνο της Ιταλίας.

Ο Κασπάροβ, στα του 19 χρόνια, ήταν το ανερχόμενο αστέρι της σοβιετικής σκακιστικής μηχανής. Ένα μήνα πριν από την Ολυμπιάδα, είχε κερδίσει το Ιντερζόναλ της Μόσχας, ανοίγοντας το δρόμο για τη διεκδίκηση του παγκοσμίου τίτλου από τον Ανατόλι Κάρποβ, κάτι που έγινε το 1984 και ολοκληρώθηκε το 1985 με την κατάκτηση της κορυφαίας σκακιστικής διάκρισης.

Ήταν το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στους δύο παίκτες και η παρτίδα ανάμεσα στον ‘αποστάτη’ και τον ανερχόμενο αστέρα του συστήματος είχε εκρηκτική ένταση. Ο νεαρός Κασπάροβ έπαιξε μια από τις πιο όμορφες και δυναμικές παρτίδες του φτάνοντας στη νίκη με θεαματικό τρόπο. Ο Σοσόνκο έγραψε πως στο τέλος της παρτίδας ο Βίκτωρ Κορτσνόι εγκαταλείποντας, ψιθύρισε τυπικά στον Κασπάροβ «congratulations», στα αγγλικά. Επί πολλά χρόνια, μετά το πολιτικό άσυλο ο Κορτσνόι, όταν -πολύ σπάνια- μιλούσε σε αντιπάλους από τη Σοβιετική Ένωση το έκανε πάντα στα αγγλικά, ποτέ πια στην κοινή μητρική τους γλώσσα τα ρωσικά.

Η Σοβιετική ομάδα αναλύει την παρτίδα Κορτσνόι – Κασπάροβ 0-1. Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Μάγια Τσιμπουρντανίζε, Νανά Ιοσελάνι, Αϊβάρς Γκίπσλις, Νόνα Γκαπριντασβίλι, Νανά Αλεξάντρια, Γκάρι Κασπάροβ, Έντουαρντ Γκούφελντ

Ελληνική ομάδα

Η εθνική μας ομάδα είχε μια καλή παρουσία στηριζόμενη σε αρκετούς νέους παίκτες και τελικά κατέκτησε την 35η θέση ανάμεσα σε 91 χώρες, τερματίζοντας λίγο πιο πάνω από τη μέση της βαθμολογίας. Την ομάδα αποτελούσαν οι Σπύρος Σκέμπρης (5,5/12), Νίκος Σκαλκώτας (5/10), Ηλίας Κουρκουνάκης (5,5/10), Νίκος Γαβριλάκης (7/10), Θησέας Λιβέριος (3/7) και ο Γιώργος Τρικαλιώτης (3,5/7). Η επίδοση του Νίκου Γαβριλάκη ήταν αριθμητικώς το καλύτερο ελληνικό ποσοστό σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Από αριστερά οι Γεωργιανές Μάγια Τσιμπουρντανίζε, Νανά Αλεξάντρια, Νόνα Γκαπριντασβίλι, Νανά Ιοσελάνι

Ολυμπιάδα Γυναικών

Στην Ολυμπιάδα Γυναικών δήλωσαν συμμετοχή 45 χώρες αλλά η ομάδα της Δομινικανής Δημοκρατίας ποτέ δεν εμφανίστηκε. Όπως και στο ανοικτό τουρνουά η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, με επικεφαλής την παγκόσμια πρωταθλήτρια Μάγια Τσιμπουρντανίτζε, κέρδισε με άνεση το χρυσό μετάλλιο με διαφορά ασφαλείας τριών βαθμών. Η Ρουμανία και η Ουγγαρία κατέκτησαν αντίστοιχα το αργυρό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι στην ομάδα της Ρουμανίας, στη δεύτερη σκακιέρα, αγωνίστηκε η νεαρή γκραν μετρ Μαρίνα Πογκορεβίτσι που με επίδοση 7,5/11 πήρε το χάλκινο ατομικό μετάλλιο στη σκακιέρα της. Η Μαρίνα, μετά από λίγα χρόνια παντρεύτηκε τον πρωταθλητή μας Γιώργο Μακρόπουλο, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα και ως Μαρίνα Μακροπούλου εκπροσώπησε την εθνική ομάδας μας με πολύ μεγάλη επιτυχία επί σειρά ετών.

Μαρίνα Πογκορεβίτσι-Μακροπούλου. Το 1982 ήταν η νεαρότερη σκακίστρια με τον τίτλο της γκραν μετρ

Η 21η θέση ήταν ο απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στους αγώνες. Η ομάδα μας, ανανεωμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό, αποτελείτο από τις Κατερίνα Νίκα (5/10), Εύα Κόντου (6/11), Μάρθα Φυρίγου (5/9) και Κική Μιχαηλίδου (4,5/9).

Ολυμπιακά παράδοξα

Η ομάδα της Ουγκάντα έκανε την έκπληξη και αντί να εμφανιστεί στη Λουκέρνη παρουσιάστηκε στο Λουγκάνο, εκεί όπου πριν από 14 χρόνια είχε διεξαχθεί η Ολυμπιάδα του 1968. Το παράδοξο είναι ότι σε εκείνους τους αγώνες δεν είχαν συμμετάσχει και μάλλον δεν υπήρχε νοσταλγική διάθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο λάθος προορισμό. Ευτυχώς οι παίκτες έφτασαν τελικά στον προορισμό τους αμέσως μετά τον πρώτο γύρο.

Οι Κενυάτες ξεπέρασαν το προηγούμενο λάθος. Ενώ ταξίδευαν προς τη Λουκέρνη, έχασαν το δρόμο τους κάπου μεταξύ Ζυρίχης και Βέρνης. Φαίνεται ότι λοξοδρόμησαν αρκετά γιατί βρήκαν τον προορισμό τους μόνο μετά τους δύο πρώτους γύρους των αγώνων. Η οργανωτική επιτροπή γενναιόδωρα τους επέτρεψε, παρά την καθυστερημένη προσέλευση, να συμμετάσχουν στους υπόλοιπους γύρους.

Το κόστος της Ολυμπιάδας υπολογίστηκε από τους διοργανωτές σε 3 εκατομμύρια Ελβετικά φράγκα. Αν υπολογίσουμε ότι παίχτηκαν περίπου 250.000 κινήσεις το μέσο κόστος ανά κίνηση ήταν κοντά στα 11 Ελβετικά φράγκα. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τους σφιχτοχέρηδες Ελβετούς.

Ο Νατζέμπ Μοχάμεντ Σάλεχ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην ηλικία των 12 ετών, ήταν ο νεότερος από όλους τους παίκτες. Ο Ρον Μπλόου του Γκέρνσεϊ, στα 74 χρόνια του, ήταν ο γηραιότερος.

Στιγμιότυπο από τον αγώνα Σοβιετικής Ένωσης - Ρουμανίας

Επιλεγμένες παρτίδες

Έχει ήδη αναφερθεί ότι μια από τις κορυφαίες στιγμές της Ολυμπιάδας ήταν η αναμέτρηση του θρυλικού Βίκτωρα Κορτσνόι με τον ανερχόμενο αστέρα Γκάρι Κασπάροβ. Έχουμε ήδη αναφερθεί αναλυτικά στα παραλειπόμενα της συνάντησης:

Κορτσνόι, Βίκτωρ (Ελβετία, 2635) – Κασπάροβ, Γκάρι (ΕΣΣΔ, 2675) [A64]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.η3 Αη7 4.Αη2 γ5 5.δ5 δ6 6.Ιγ3 0-0 7.Ιζ3 ε6 8.0-0 εxδ5 9.γxδ5 α6 10.α4 Πε8 11.Ιδ2 Ιβδ7 12.θ3 Πβ8 13.Ιγ4 Ιε5 14.Ια3 Ιθ5 15.ε4 [15.ζ4 Ιxη3 16.ζxε5 Αxε5 και τα μαύρα είναι καλύτερα; 15.η4 Βθ4 16.ηxθ5 Αxθ3 και πάλι τα μαύρα είναι καλύτερα] 15...Πζ8 [15...ζ5 16.εxζ5 Αxζ5 17.η4 Αxη4 18.θxη4 Βθ4 19.ηxθ5 Πζ8 20.θ6 Αθ8 21.Ιε4 Ιη4 22.Βxη4 Βxη4 23.Ιxδ6 Αε5 24.Ιε4 με ελαφρά καλύτερα τα λευκά] 16.Ρθ2 ζ5 17.ζ4 [17.εxζ5 Αxζ5 18.η4 Αxη4 19.θxη4 Βθ4+ και τα μαύρα κερδίζουν] 17...β5! [17...Ιζ7 18.εxζ5] 18.αxβ5 [18.εxζ5; 18.ζxε5 β4 19.Ββ3 Ιxη3 με περίπλοκο παιχνίδι] 18...αxβ5 19.Ιαxβ5 [19.ζxε5 β4 (19...Αxε5 20.Ιε2 Ιxη3 21.Ιxη3 ζ4) 20.Ββ3 Ιxη3] 19...ζxε4 20.Αxε4 [20.Ιxδ6 Βxδ6 21.Ιxε4 Ββ6 22.ζxε5 Πxζ1 23.Βxζ1 Αxε5; 20.Ια7 ε3 21.Βε2 Ιxη3 22.Ρxη3 η5 23.ζ5 Αxζ5 24.Βxε3; 20.ζxε5 Αxε5 21.Αζ4 Ιxζ4 22.ηxζ4 Αxζ4+] 20...Αδ7 21.Βε2 Ββ6 22.Ια3 Πβε8 23.Αδ2? Βxβ2! 24.ζxε5 Αxε5 25.Ιγ4

25…Ιxη3 εντυπωσιακό παιχνίδι από τα μαύρα 26.Πxζ8+ Πxζ8 27.Βε1 Ιxε4+ 28.Ρη2 Βγ2 29.Ιxε5 Πζ2+? λάθος του Κασπάροβ [τόσο το 29...Αxθ3+!; όσο και το 29...Ιxδ2! είναι πολύ καλύτερες κινήσεις] 30.Βxζ2 Ιxζ2 31.Πα2 Βζ5 32.Ιxδ7 Ιδ3 33.Αθ6? η σειρά του Κορτσνόι να ανταποδώσει το λάθος. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι υπήρχαν κινήσεις που έσωζαν την παρτίδα [33.Πα8+ Ρη7 34.Πα7 Βζ2+ 35.Ρθ1 Βζ1+ α) 35...Ιζ4 36.Ιε5+ Ρζ8 37.Πζ7+ Ρε8 38.Πxζ4; β) 35...Βxδ2 36.Ιε5+ Ρζ8 37.Πα8+ Ρε7 38.Πα7+ Ρδ8 39.Πα8+ Ρε7 (39...Ργ7 40.Ιβ5+ Ρβ7 41.Πα7+ Ρβ6 42.Ιγ4++-) 40.Πα7+ Ρδ8 41.Πα8+; 36.Ρθ2 Ιζ4 37.Ιε5+ Ρζ8 38.Πζ7+ Ρε8 39.Πxζ4] 33...Βxδ7 34.Πα8+ Ρζ7 35.Πθ8 Ρζ6 36.Ρζ3 Βxθ3+ Και τα λευκά έχασαν από χρόνο.

Μια πανέμορφη παρτίδα που έδειξε την κλάση του Κασπάροβ και ήταν προάγγελος των εξελίξεων. Την επόμενη χρονιά στο ημιτελικό ματς των διεκδικητών του παγκοσμίου πρωταθλήματος ο Γκάρι συνέτριψε τον αντίπαλό του με 4 νίκες, 1 ήττα και 6 ισοπαλίες.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=UAWAsQC/iLFwe4qBxOMJ56kRdDNlPWlM3hCBFCc67ZntKdIFH1goOOKf5xMIFaaa

Η παρτίδα που ακολουθεί έχει Ελληνικό άρωμα και θυμίζει την παλιά ρομαντική εποχή του σκακιού, όταν δεν δινόταν τόσο μεγάλη σημασία στην αξία των κομματιών όσο στην τοποθέτηση τους. Την παρτίδα την έχασε ο Σπύρος Σκέμπρης και όπως ο ίδιος λέει στο περιοδικό ΜΑΤ εκείνης της εποχής, ήταν από τις λίγες εκείνες ήττες που πραγματικά δεν τον στεναχώρησαν. Το βασικό λάθος από το οποίο ξεκίνησε όλο το κακό ήταν η έβδομη κίνηση η οποία όμως εκείνη την εποχή συνίστατο και από τη θεωρία:

Μακ Κέι, Ρόντερικ (Σκωτία) - Σκέμπρης, Σπυρίδων (2400) [D61]

1.Ιζ3 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιγ3 δ5 4.δ4 Αε7 5.Αη5 Ιβδ7 6.Βγ2 0-0 7.ε3 α6 8.γxδ5 εxδ5 9.0-0-0 γ6 10.Αδ3 Πε8 11.η4 Ιζ8 12.Αxζ6 Αxζ6 13.Πδη1 α5 14.θ4 α4 15.η5 Αε7 16.θ5 Αδ6

17.Αxθ7+ Ιxθ7 18.η6 Βζ6 19.θ6! Πολύ ισχυρή κίνηση που διασπά οριστικά τις θέσεις των μαύρων. Η απάντηση των μαύρων είναι υποχρεωτική 19…ζxη6 20.Πxη6 Βxζ3 21.Πxη7+ Ρζ8 22.Βxθ7 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=89+7NagklvU8KMySlJasF8QiZg3N/Pxu0XuWzWOpzIOr9kFJW7c56mcJkOFy1szy

Στην επόμενη παρτίδα ο ίδιος Σκωτσέζος παίκτης κερδίζει με πολύ εντυπωσιακό τρόπο τον πολύ σπουδαίο αντίπαλό του, στερώντας παράλληλα από την Τσεχοσλοβακία το αργυρό μετάλλιο.

Μακ Κέι, Ρόντερικ (Σκωτία)- Χορτ, Βλάστιμιλ (Τσεχοσλοβακία, 2590) [Β08]

1.ε4 δ6 2.δ4 η6 3.Ιγ3 Αη7 4.Ιζ3 Ιζ6 5.θ3 α6 6.Αε3 0-0 7.Αδ3 β5 8.α4 β4 9.Ιε2 Αβ7 10.Ιη3 δ5 11.ε5 Ιε4 12.0-0 γ5 13.γ3 Ιxη3 14.ζxη3 Ιγ6 15.Ιη5 ε6 16.Βη4 Βγ7

17.Αxη6! ζxη6 18.Βxε6+ Ρθ8 19.Πζ7 Βγ8 20.Πxζ8+ Αxζ8 21.Βζ7 Αη7 22.Ιε6 Βη8 23.Βxβ7 Ια5 24.Βxη7+ Βxη7 25.Ιxη7 Ρxη7 26.δxγ5 Ιγ4 27.Αδ4 β3 28.Πζ1 Ρθ6 29.Πζ7 Ιxβ2 30.Πβ7 Ιxα4 31.Αε3+ η5 32.Πxβ3 Πγ8 33.η4 Πγ6 34.Πβ8 Ρη6 35.γ4 δ4 36.Αxδ4 Ιxγ5 37.Πη8+ Ρζ7 38.Πxη5 Ιε6 39.Πζ5+ Ρε7 40.Αβ2 Πxγ4 41.Πθ5 Ιζ4 42.Πxθ7+ Ρε6 43.Πθ6+ Ρδ5 44.Πδ6+ Ρε4 45.ε6 Ρε3 46.Αδ4+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=zGgB6/ArgOByMbBAa8OhvXwFGzCdclkWCjig49kiifjQjlpk4HqLDnyEhbYaD0T7

Ακολουθεί μια όμορφη νίκη της Εύας Κόντου από την Ολυμπιάδα Γυναικών:

Κόντου, Εύα - Κλίνγκεν, Μαίρη (Νορβηγία) [Β45]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 ε6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 Ιγ6 6.Αε3 Αβ4 7.Αδ3 0-0 8.0-0 α6 9.Βε2 δ5 10.εxδ5 εxδ5 11.Ια4 Ιη4 12.θ3 Ιxε3 13.ζxε3 Ιxδ4 14.εxδ4 Βγ7 15.Βθ5 ζ5 16.Βζ3 Αε6 17.α3 Αδ6 18.Παε1 Πζ6

19.Πxε6 Πxε6 20.Βxδ5 Παε8 21.Αxζ5 Βδ7 22.Αxε6+ Πxε6 23.Ιγ3 Ρθ8 24.Πζ8+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=aVD/75DBkF1BD2YCELfcdYrmnaQFC4E4NGafJkUvej0IWt5jXGJXkFUUt03MJprG

Ο Κινέζος Λιου εντυπωσιάζει με το επιθετικό του παιχνίδι και θεαματικό τρόπο που ολοκληρώνει την παρτίδα:

Γκεοργκίου, Φλορίν (Ρουμανία, 2550) - Λιου, Γουενζέ (Κίνα) [A77]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 γ5 3.δ5 ε6 4.Ιγ3 εxδ5 5.γxδ5 δ6 6.Ιζ3 η6 7.Ιδ2 Ιβδ7 8.ε4 Αη7 9.Αε2 0-0 10.0-0 Πε8 11.α4 Ιε5 12.Πε1 α6 13.ζ4 Ιεη4 14.Αζ3 θ5 15.Ιγ4 Ιxε4 16.Πxε4 Αδ4+ 17.Πxδ4 γxδ4 18.Ιε4 Βθ4 19.Ιγxδ6 Βxθ2+ 20.Ρζ1 Αζ5 21.Ιxζ5 ηxζ5 22.Ιζ2 δ3 23.Βxδ3 θ4 24.Βxζ5

24…Βη1+! 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=et03V8olOGKjI8NCovH8cMAbfWuFXLK3i2bQ1XyzZtekqt8eNBub3s5WUcrYzzHH

Στην επόμενη παρτίδα τα μαύρα κάνουν ότι μπορούν για να γίνουν ματ με τον συντομότερο δυνατό τρόπο:

Νισιμούρα, Χιρογιούκι (Ιαπωνία) – Μάρκο, Χέλμουτ (Παπούα Νέα Γουινέα)  [Β11]

1.ε4 γ6 2.Ιζ3 δ5 3.Ιγ3 δxε4 4.Ιxε4 Ιδ7 5.Βε2 Ιηζ6 6.Ιδ6  ματ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=et03V8olOGKjI8NCovH8cHMJDsIJ4+nRgUIBQTLWgPYou4zKoOGRMgWviDmTYTnF

Ο Ανατόλι Κάρποβ στην παρτίδα που ακολουθεί εγκλωβίζει τη βασίλισσα του σπουδαίου Ούγγρου αντιπάλου του σχεδόν στο μέσον της σκακιέρας:

Κάρποβ, Ανατόλι (2720) – Πόρτις, Λάγιος (2630) [C42]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιζ6 3.Ιxε5 δ6 4.Ιζ3 Ιxε4 5.δ4 δ5 6.Αδ3 Ιγ6 7.0-0 Αε7 8.Πε1 Αζ5 9.γ4 Ιβ4 10.Αζ1 0-0 11.α3 Ιγ6 12.γxδ5 Βxδ5 13.Ιγ3 Ιxγ3 14.βxγ3 Αη6 15.γ4 Βδ7 16.δ5 Αζ6 17.Πα2 Ια5 18.Αζ4 Πζε8 19.Παε2 Πεγ8 20.Ιε5 Βζ5 21.Αδ2 Ιxγ4

22.η4 Ιxε5 23.ηxζ5 Ιζ3+ 24.Ρη2 Αθ5 25.Βα4 Ιθ4+ 26.Ρθ3 Αxε2 27.Αxε2 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=mZCRJxG0gjS4iod7/fl6YMmejbjs4FR9WCSKMaNaopBv+K4h53qfXcH9rJ2TgD6r

Μια από τις βασικές αρχές στο σκάκι είναι να αποφεύγουμε την αποκλειστική δραστηριότητα μόνο με πιόνια στην αρχή της παρτίδας.  Στην παρτίδα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το γιατί:

Χελτσλ, Φραντς (Αυστρία, 2405) – Τίμμαν, Γιαν  (Ολλανδία, 2655) [A50]

1.Ιζ3 Ιζ6 2.γ4 β6 3.η3 Αβ7 4.Αη2 η6 5.δ4 γ5 6.δ5 β5 7.β3 βxγ4 8.βxγ4 Ιxδ5 9.γxδ5 Αη7 10.Βδ2 Αxα1 11.0-0 Ββ6 12.Ια3 Αη7 13.ε4 δ6 14.θ4 Αα6 15.Πε1 Ιδ7 16.θ5 Ββ4 17.Βζ4 Ιε5 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=mZCRJxG0gjS4iod7/fl6YHb8VlIpk5Z8ARsDdraEvC8mDPhlACRFOJ3Hmm2KNqC4

Στην επόμενη παρτίδα ο Γκάρι Κασπάροβ κάνει τα πράγμα να δείχνουν τόσο απλά:

Κασπάροβ, Γκάρι (ΕΣΣΔ, 2675) – Ναν, Τζον (Αγγλία, 2590) [A67]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιγ3 γ5 4.δ5 εxδ5 5.γxδ5 δ6 6.ε4 η6 7.ζ4 Αη7 8.Αβ5+ Ιζδ7 9.α4 Ια6 10.Ιζ3 Ιβ4 11.0-0 α6 12.Αxδ7+ Αxδ7

13.ζ5 0-0 14.Αη5 ζ6 15.Αζ4 ηxζ5 16.Αxδ6 Αxα4 17.Πxα4 Βxδ6 18.Ιθ4 ζxε4 19.Ιζ5 Βδ7 20.Ιxε4 Ρθ8 21.Ιxγ5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=L//KpigYxtb1V4t6/YYKPaieZTnBpdRwmX8BXxqQZ15JoOhdDnIMeRZV/cke8A3y

Μισός αιώνας γόνιμου σκακιστικού βίου για τον Σπύρο Σκέμπρη (φωτογραφία Γιώργου Σουλεΐδη)

Ο «μαζετάκος» που έφερε μετάλλιο από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων

Ο Σπύρος Σκέμπρης, με δυναμική παρουσία στο Ελληνικό Σκάκι επί μισό αιώνα, αφηγήθηκε στη Μαριάνα Στεφανίδη την σκακιστική του πορεία και ανέλυσε επιλεγμένες παρτίδες του, σε δύο διαδικτυακές εκπομπές συνολικής διάρκειας δέκα ωρών!

Γεννήθηκε το 1958 στην Κέρκυρα, ένα νησί με μεγάλη σκακιστική παράδοση (ο τοπικός Σύλλογος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1923), με πλήθος καινοτόμων εκδηλώσεων και με έντονη παρουσία μέχρι σήμερα!

Το 1965 ο μικρός Σπύρος συγκεντρώνει κουπόνια από τη χλωρίνη Κλινέξ για επιτραπέζιο παιχνίδι. Επιθυμεί ένα ράλι με μικρά αυτοκινητάκια, το οποίο όμως έχει εξαντληθεί. Η γυναίκα που είχε το παντοπωλείο, βλέποντας την απογοήτευση του μικρού, προσπαθεί να τον παρηγορήσει εκθειάζοντας ένα άγνωστο σε αυτόν παιχνίδι, το σκάκι. Πού να φανταζόταν ότι έφερνε σε πρώτη επαφή με το παιχνίδι, τον πολλά χρόνια αργότερα κορυφαίο Έλληνα σκακιστή!

Αρχικά ο Σπύρος σημαδεύει τα κομμάτια με βόλους (κάτι σαν μπόουλινγκ), αλλά σύντομα αρχίζει να ενδιαφέρεται να μάθει αφού, κάποιοι συμμαθητές του, ξέρουν να παίζουν. Παίρνει τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα του, αλλά (δεν κατάφερε να μάθει τη διαφορά της αξίας πύργου και αξιωματικού. Όπως λέει χαριτολογώντας, για να αιτιολογήσει τις συχνές θυσίες «διαφοράς» στις παρτίδες του, ακόμα δεν έχει μάθει!   

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι άλλο»

Τις Κυριακές ο μηχανικός αυτοκινήτων πατέρας του (κάλος μάστορας και ευρηματικός πατενταδόρος), αφού το συνεργείο είναι κλειστό, πηγαίνει με τον Σπύρο στην πλατεία. Εκεί ο εκκολαπτόμενος σκακιστής παρακολουθεί τους μεγάλους να παίζουν, αλλά να πειράζονται. Το παιδικό μυαλό τα αποτυπώνει και τα δύο. Ο Σπύρος, εκτός από το θαυμαστό παιχνίδι του, είναι γνωστός για το πηγαίο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του.

Αρχίζει να δίνει παρτίδες με άλλα παιδιά, αλλά όπως όλοι της γενιάς του, δεν έχει δάσκαλο – προπονητή. Όταν κάποιος Ελληνοαμερικανός τού χαρίζει ένα βιβλίο με παρτίδες του Φίσερ, αντιλαμβάνεται ότι κάτι αλλάζει. Αποκτά γνώσεις και υπέρμετρες φιλοδοξίες: Διαγράφει με στυλό το όνομα του Φίσερ στο εξώφυλλο και γράφει το δικό του!    

Το καλοκαίρι του 1972 διεξάγεται το «ματς του αιώνα» μεταξύ Φισερ και Σπάσκι. Μαζεύονται όλοι οι σκακιστές στην πλατεία για να διαβάσουν τις περιγραφές του Τριαντάφυλλου Σιαπέρα από την εφημερίδα και να αναλύσουν παρτίδες.

Το 1972 ο 18χρονος Σκιαδόπουλος, ο καλύτερος Κερκυραίος έφηβος, προετοιμαζόταν για εισαγωγικές εξετάσεις και τον αντικατέστησε στο Πανελλήνιο Νέων ο 14χρονος Σπύρος. Ο άγνωστος πιτσιρικάς δεν μετρούσε στο «σκακιστικό χρηματιστήριο» της εποχής. «Παίζω με ένα μαζετάκο από την Κέρκυρα» θα πει γνωστός Θεσσαλονικιός ΥΜ. Ο Σπύρος πεισμώνει και τον κερδίζει! Αν και ο προσιτός στόχος είναι μία από τις πέντε πρώτες θέσεις πρόκρισης, ο Σκέμπρης τερματίζει πρώτος. Στην τελική φάση περιορίζεται στην 8η θέση.

«Μάνα, θα σου φέρω το κύπελλο»

Το 1973 αγωνίζεται ξανά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Φεύγοντας από τη Κέρκυρα λέει στη μάνα του ότι θα της φέρει το κύπελλο! Τερματίζει πάλι πρώτος στο προκριματικό τουρνουά. Στο τελικό έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων τους ήδη φτασμένους Θεσσαλονικιούς Κόκκινο και Ιωακειμίδη, καθώς και τον μετρ Κουρεμένο, τον οποίο νικάει στην κρίσιμη παρτίδα του τελευταίου γύρου και αναδεικνύεται πρωταθλητής!

Τη μεγάλη χαρά διαδέχεται η μεγάλη απογοήτευση. Η ΕΣΟ, με το σκεπτικό ότι ο Σπύρος είναι ακόμα μικρός και άπειρος, στέλνει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων άλλον.

Ο Σκέμπρης, όπως θα συμβεί και σε άλλες δύσκολες σκακιστικές του στιγμές, θα βρει παρηγοριά στην κιθάρα του, στη μουσική!

Το πρώτο μετάλλιο από παγκόσμια διοργάνωση

Το 1976 γίνεται μετρ, το 1977 αναδεικνύεται ξανά πρωταθλητής εφήβων και, επιτέλους, η ΕΣΟ τον στέλνει (με δικά του έξοδα μετακίνησης) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων που διεξάγεται στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Συναντάει σπουδαίους παίκτες της γενιάς του όπως οι Γιουσούποβ, Βέρα, Ρόντε, Σισνιέγκα, Κράμλινγκ, Κρ. Γκεοργκίεβ, Γκρίνμπεργκ. Οι περισσότεροι συνοδεύονται από καταξιωμένους προπονητές. Ο Σπύρος είναι μόνος…

Κάποια στιγμή θα γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στον Κιν (προπονητή του Άγγλου Γκούτμαν) και του Βασιούκοβ (προπονητή του Μεξικανού Σισνιέγκα). Ο λόγος είναι μάλλον αστείος. Ο Βασιούκοβ έχει ειρωνευτεί τον Κιν για την ήττα του μαθητή του από τον Σκέμπρη και ο Άγγλος αναλύει μαζί με τον παίκτη μας τη διακοπή του με τον Σισνιέγκα, ώστε να νικήσει και εκείνον. Το πρωί της συνέχειας της παρτίδας που είχε διακοπεί ο Βασιούκοβ προσπαθεί να ψαρέψει τον Σκέμπρη για το πώς σκοπεύει να συνεχίσει. Όλα αυτά  προκαλούν μεγάλη ένταση. Ό νεαρός Έλληνας θα νικήσει σε μακρά παρτίδα 70 κινήσεων τον Μεξικανό και ο τελευταίος θα του μιλήσει άσχημα και θα ρίξει το κομμάτια από τη σκακιέρα. Ο προπονητής του τον χαστουκίζει! Πολλά χρόνια αργότερα ο Σκέμπρης και ο Σισνιέγκα θα συναντηθούν σε τουρνουά (γκραν μετρ και οι δύο πλέον!) και θα συμφιλιωθούν!

Ο Σκέμπρης, με 8,5 βαθμούς σε 13 παρτίδες, ισοβαθμεί στην τρίτη θέση και φέρνει στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο από παγκόσμιο διοργάνωση!

Αμέσως μετά τίθεται επικεφαλής της Εθνικής Νέων στην Βαλκανιάδα της Αλμπένα. Κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην πρώτη σκακιέρα (αήττητος με 2 νίκες και 2 ισοπαλίες).

Το 1978 πάει φαντάρος. Ειδικεύεται στις τηλεπικοινωνίες και έχει προοπτικές πρόσληψης στον ΟΤΕ. Δεν τον απασχολεί. Θέλει να αφοσιωθεί στο σκάκι. Προπονείται με το Μίνεβ και αρχίζει να βλέπει το σκάκι με άλλο μάτι.

Στο Πρωτάθλημα Ελλάδας 1980 ξεκίνησε με 10,5 σε 11! Του αρκούσε ένας βαθμός σε τρεις παρτίδες. Χάνει από τον Ψάρα και τον Κόκκινο αι κάνει ισοπαλία με τον Σκαλκώντα. Δίνει μπαράζ με τον Μακρόπουλο, αλλά χάνει με 1,5-2,5.

Τίθεται επικεφαλής της Εθνικής μας στη Βαλκανιάδα της Κωνσταντινούπολης (2 νίκες, 3 ήττες). Συμμετέχει στο δ.τ. «Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης. Πρωτεύει και παίρνει την πρώτη του νόρμα διεθνούς μετρ.

Η πρώτη Ολυμπιάδα

Το 1980 παίζει στη δεύτερη σκακιέρα με την Εθνική στην Ολυμπιάδα της Μάλτας. Παρόντες, οι κορυφαίοι του κόσμου. Ο ανερχόμενος Κασπάροβ. Στην πρώτη παρτίδα αναδεικνύεται ισόπαλος με τον Σοβιετικό Πολουγκαέφσκι.

Στον αγώνα με την Αυστρία ζητάει να μην παίξει, αφού ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε αδιαβάθμητο και θα του χαλούσε τη νόρμα (τον τρίτο). Το αίτημά του δεν γίνεται δεκτό και χάνει, για καθαρά τυπικούς λόγους, τη νόρμα… 

Διαπιστώνει ότι οι παλιοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τους νέους.

Χαλαρώνει ξανά με τη μουσική!

Κάνει τη δεύτερη νόρμα στη Νότιο Ιταλία και γίνεται διεθνής μετρ. Ο νέος προπονητής της Εθνική μας, ο Πάρμα, τον έμαθε να κάνει σωστή κατανομή δυνάμεων σε ένα τουρνουά. Να μην παίζει όλες τις παρτίδες με ένταση. Τα επόμενα χρόνια σημειώνει και άλλες νόρμες διεθνούς μετρ, παίρνοντας το σχετικό πριμ απόδοσης.  

Αναδεικνύεται πρωταθλητής Ελλάδας 4 φορές: 1981, 1984, 1989, 1993.

Μόνιμο στέλεχος της Εθνικής

Το 1982 αγωνίζεται στην Ολυμπιάδα της Λουκέρνης, τη χειρότερη, όπως λέει. Η διοργάνωση ήταν «κρύα» και γραφειοκρατική. Μέσα σε όλα, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Εθνικής δεν ήταν και οι καλύτερες, με την παλαιά φρουρά να συγκρούεται με τη νέα. Θα παίξει στην 1η σκακιέρα και θα κάνει 5,5/12.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας των Ελβετών ήταν πως κάποια από τις μέρες ο Κασπάροφ είχε ξεχάσει το καρτελάκι του στο δωμάτιο (είχαν εκδώσει κάρτες διαπίστευσης για όλους τους αθλητές) και δεν τον άφηναν να περάσει στον χώρο αγώνων. Ο εκνευρισμός του Κασπάροφ ήταν τεράστιος μιας και θεωρούσε εαυτόν σκακιστικό αστέρα.

Στην Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης, το 1984, θα είναι πάλι στην 1η σκακιέρα και θα κάνει 6/12. Στον τελευταίο γύρο θα χάσει από τον παλιό του γνώριμο, τον Σισνιέγκα και θα αποκατασταθούν οι σχέσεις τους μιας και θα λύσουν τις διαφορές τους.

Στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι, το 1986, παίζει στη 2η σκακιέρα και σημειώνει 5,5/12. Στην Ολυμπιάδα της απόλυτης χλιδής έζησε τα πιο οξύμωρα περιστατικά. Οι Άραβες ήταν εθελοντές σε αυτήν την Ολυμπιάδα με αποτέλεσμα ο οδηγός του λεωφορείου που τους μετέφερε από το ξενοδοχείο στο χώρο αγώνων να παρκάρει την πολυτελέστατη Μαζεράτι του πριν πιάσει το τιμόνι του λεωφορείου. Μετά την Σκακιστική Ολυμπιάδα το Ντουμπάι θα διοργάνωνε τους καθιερωμένους αγώνες ράλι με αποτέλεσμα μόλις αφίχθηκαν οι φόρμουλες να χάσουν κάθε ενδιαφέρον για το σκάκι.

Στη δεύτερη Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης, το 1988, σημειώνει 7,5 βαθμούς σε 13 παρτίδες, κάτι που αποτελεί την καλύτερη απόδοση του Σπύρου σε Ολυμπιάδα. Θεωρεί πως έπρεπε  να πάει ακόμα καλύτερα μιας και οι Κνάακ και Λόμπρον κατάφεραν να του ξεφύγουν με ισοπαλία.

Στο Πανευρωπαϊκό που έγινε το 1989 στη Χάιφα η Ελλάδα θα κληρωθεί με την Σοβιετική Ένωση και για την ομάδα θα παίξουν οι Κοτρωνιάς, Σκέμπρης, Γρίβας, Μακρόπουλος, Μ. Πανταβός και Μουτούσης εναντίον των Σάλοβ, Μπελιάφσκι, Γκέλφαντ, Πολουγκαέφσκι, Έινγκορν και Τουκμάκοβ. Το σκορ 3-3 ενώ θα έπρεπε να είναι 4-2 υπέρ της Ελλάδας. Ήδη, από τότε άρχιζε να φαίνεται πόσο δυνατή γινόταν η Εθνική μας.

Στον τελευταίο γύρο με τη Νορβηγία θα τελειώσει τελευταίος και θα κερδίσει τον ΙΜ Γκαουσέλ. Την παρτίδα παρακολουθούσε και ο Κορτσνόι, που έβρισκε πολύ ενδιαφέρον το φινάλε με αποτέλεσμα να αργήσουν και οι δυο για τις απονομές. Ο Στράτος Γρίβας βγήκε 1ος στη 3η σκακιέρα.

Στην Ολυμπιάδα του Νόβι Σαντ, το 1990, ο Σκέμπρης θα κάνει 6,5/13 αλλά υπάρχει «ίντριγκα»: Προμηνυόταν ως η καλύτερη Ολυμπιάδα για τον Σπύρο μιας και ξεκίνησε 6/9. Κάπου εκεί του τηλεφωνεί η γυναίκα του και του λέει πως θα έρθει βόλτα στο Νόβι Σαντ. Στο άκουσμα του γεγονότος οι GM Σόκολοβ και Νταμιάνοβιτς τον ξόρκιζαν να μην την αφήσει να έρθει μιας και θα ήταν δείγμα κακοτυχίας. «Την πάτησες! Η σύζυγος πρέπει ή να είναι από την αρχή στο τουρνουά ή καθόλου». Αποτέλεσμα: να κάνει μισό πόντο στους επόμενους 4 αγώνες. 

Στην Ολυμπιάδα της Μανίλα, το 1992, θα κάνει 6/11 με σήμα κατατεθέν την παρτίδα του με τον Βούλγαρο GM Ερμένκοφ. Η παρτίδα είχε 2 διακοπές (131 κινήσεις) όπου η κάθε διακοπή παιζόταν το πρωί, έπρεπε δηλαδή να αναλύει την παρτίδα το βράδυ, να παίζει το πρωί και να προλάβει να προετοιμαστεί για την παρτίδα του απογεύματος. Μετά τη διακοπή είχαν 1 ώρα για 20 κινήσεις οπότε αν δεν τελείωνε η παρτίδα ξαναδιακοπτόταν. Είχε αιτηθεί λοιπόν να μην παίξει μετά τη δεύτερη διακοπή - μιας και ένιωθε απίστευτα κουρασμένος - αλλά δεν εισακούστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν πως κατά τη διάρκεια του ματς ενάντια των Φιλιππίνων το απόγευμα μετά την ισοπαλία με τον Ερμένκοφ (με τον GM Αντόνιο) διακόπτεται το ρεύμα για κάποια ώρα και ο Σπύρος σχεδόν αποκοιμιέται πάνω στην παρτίδα. Χάνει εν τέλει και στη διαδρομή για το δωμάτιο συναντά τον Ερμένκοφ  - ο οποίος επίσης ενώ ήθελε ρεπό δεν το πήρε - και τον ρωτάει πως τα πήγε. Ο Ερμένκοφ εξουθενωμένος του δηλώνει πως τα έστησε όλα.

Στο Πανευρωπαϊκό του Ντέμπρετσεν (1992) θα κάνει 6,5/9 και θα πάρει το χρυσό μετάλλιο στη 2η σκακιέρα (στην 1η θα το πάρει ο Κασπάροφ, στην 3η ο Κράμνικ και στην 4η ο Χάουσνερ).

Μόσχα 1994: Η τελευταία αγάπη και παντοτινή. Η πρώτη Ολυμπιάδα και η τελευταία είναι οι αγαπημένες του Σπύρου Σκέμπρη. Θα τελειώσει την καριέρα του με την Εθνική αγωνιζόμενος στην 1η σκακιέρα με 6,5/12 και παίζοντας ενάντια στους Κορτσνόι, Πόλγκαρ, Μαρίν, Γιουρτάεb. Η Ολυμπιάδα της Μόσχας θα συνοδευτεί από πολλά ευτράπελα μιας και ήταν το κύκνειο άσμα του τότε προπονητή - φάντασμα Αντριάνοβ. 
Είχε κανονιστεί στο ματς με τη Τσεχοσλοβακία ο Σκέμπρης να πάρει ρεπό και ο Κοτρωνιάς να παίξει 1η σκακιέρα και να έχει λευκά. Το βράδυ μιας και θα ήταν ελεύθερος την επόμενη μέρα, ο Σπύρος ξενύχτησε και αποκοιμήθηκε τα ξημερώματα. Κατά τις 12.30 (σημειωτέο, ο αγώνας ξεκινούσε στις 14.00) τον ξύπνησαν τα χτυπήματα του Αντριάνοβ στην πόρτα, για να τον ρωτήσει αν προετοιμάστηκε για την Τσεχοσλοβακία. 

Τα εγκεφαλικά απανωτά μιας και άλλαζαν όλα τα χρώματα και οι προετοιμασίες και η ομάδα έχασε 2,5-1,5. Κι όλα αυτά γιατί ο προπονητής δεν έστειλε τη σύνθεση και αναγκαστικά ίσχυε η αρχική. Όλη η εθνική ήταν «Ανάστα ο Κύριος» και μετά την Ολυμπιάδα ο Αντριάνοβ  παύθηκε από εθνικός προπονητής. 
Άλλο ένα αστείο γεγονός συνέβη στον τελευταίο γύρο όταν στο ματς με την Ιταλία ο ΙΜ Αρλάντι θα προτείνει ισοπαλία στον ΙΜ Μουτούση. Ο Κώστας θα ρωτήσει τον Σκέμπρη, μιας και ο Αντριάνοβ ήταν άφαντος, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: «Σε αυτήν την Ολυμπιάδα, εσύ αποφασίζεις». Ο Κώστας θα αποφασίσει να συνεχίσει και θα κερδίσει!

Το 1996 ο Σπύρος θα αρνηθεί να παίξει στο Ερεβάν μιας και θα γινόταν πατέρας.
Από το 1980 έως το 1994 ο Σκέμπρης θα αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας σε 8 Ολυμπιάδες (30 νίκες, 43 ισοπαλίες 25 ήττες), σε 2 Πανευρωπαϊκά (6 νίκες, 10 ισοπαλίες, 2 ήττες / χρυσό μετάλλιο στη δεύτερη σκακιέρα το 1992), σε 12 Βαλκανιάδες (14 νίκες, 32 ισοπαλίες, 11 ήττες), καθώς και σε άλλες διοργανώσεις (Βαλκανιάδες Νέων, φιλικά ματς).

Η νίκη επί ενός διεκδικητή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!

Ο Σκέμπρης θεωρείται ως ο πρώτος Έλληνας επαγγελματίας σκακιστής και ο πρώτος που έπαιξε σε τόσα πολλά διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό. Είναι επίσης ο πρώτος Έλληνας που νίκησε σε ματς έναν διεκδικητή Παγκοσμίου Πρωταθλήματος: Το 1993 κατέβαλε στην Κέρκυρα τον κορυφαίο Ολλανδό Τίμαν με 3-1, λίγο πριν από την αναμέτρηση του τελευταίου με το Κάρποβ, για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Θα του ζητηθεί από την ΕΣΟ να συνδράμει στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα και θα ξεκινήσει να ταξιδεύει σε κάθε άκρη της Ελλάδας και να οργανώνει προπονητικά τους συλλόγους. Το 1998 στην Ελίστα θα είναι συνοδός της Εθνικής Ανδρών ενώ για πολλά χρόνια θα είναι εκλέκτορας και θα συνοδεύσει την σημερινή αφρόκρεμα του Ελληνικού Σκακιού.

Το βάρος του σε κρασί και μια παράπλευρη απώλεια

Το 1990 συμπληρώνει τις νόρμες για τίτλο γκραν μετρ, από τον δημοσιευμένο βαθμό αξιολόγησης λείπουν μονάδες (έπρεπε να ξεπεράσει το 2500). Είχε παίξει στο τουρνουά της Τούζλα, στη Βοσνία, αλλά επειδή ξέσπασε ο πόλεμος καθυστέρησαν να το στείλουν στη Fide. Μια απρόσμενη παράπλευρη απώλεια.
Το αγαπημένο του κύπελλο είναι ένα Τρολ (ο άσχημος τυπάκος που αποτελεί μέρος της Νορβηγικής μυθολογίας), από το ομώνυμο τουρνουά Ausdall Troll Masters 1992

To αγαπημένο του τουρνουά ήταν το Naujac sur mer, στη Νοτιοδυτική Γαλλία, όπου ο νικητής κέρδιζε τα φημισμένα τους κρασιά αφού τον ζύγιζαν, δηλαδή έπαιρνε τόσα λίτρα όσα και τα κιλά του.

Οι δύο εκπομπές της Μαριάννας Στεφανίδη με τον Σπύρο Σκέμπρη, που έγιναν στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες από την Αυγή και το avgi.gr, έχουν αναρτηθεί  στις διευθύνσεις https://www.facebook.com/chessArenas/videos/208685097646343 και https://www.facebook.com/chessArenas/videos/172350411010468.

Επιλογή παρτίδων Σπύρου Σκέμπρη

(Περισσότερες παρτίδες του Έλληνα γκραν μετρ: https://lichess.org/study/HoTR6mWp).

Σκέμπρης (2315) – Πολουγκαέφσκι (ΕΣΣΔ, 2635) [E12]

Ολυμπιάδα Μάλτας, 21.11.1980

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 β6 4.α3 Αβ7 5.Ιγ3 δ5 6.γxδ5 Ιxδ5 7.Βγ2 Αε7 8.Ιxδ5 εxδ5 9.Αζ4 γ5 10.δxγ5 βxγ5 11.ε4 δxε4 12.Αβ5+ Ρζ8 13.Ιδ2 Ββ6 14.Αγ4 Ιγ6 15.Βxε4 Ιδ4 16.Βδ3 Βζ6 17.Αε3 Αxη2 18.Πη1 Πδ8 19.0-0-0 Αγ6 20.Πη4 Ιε6 21.Ββ3 θ5 22.Πη3 Ιδ4 23.Βγ3 Βδ6 24.Ιβ3 Αζ6 25.Βα5 θ4 26.Πη4 Αζ3

27.Αxδ4 Αxδ4 28.Πηxδ4 γxδ4 29.Πxδ4 Βθ6+ 30.Ρβ1 Πxδ4 31.Ιxδ4 Αε4+ 32.Ρα2 Ββ6 33.Βε5 Αη6 34.ζ4 Πθ6 35.Αδ5 Αθ7 36.ζ5 Πδ6 37.Ιβ5 Πδ8 38.Ιγ3 Βδ6 39.Βε4 Βε7 40.Βη4 Βζ6 41.Αε4 Βε5 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hi/oAkvxzO90kpkTZ6aWRgsB5xf5xuS748Min4eqhs+potWLa6l1tKxeg7SKxcTF

Σκέμπρης (2315) - Τσάντλερ (Αγγλία, 2450) [Β83]

Ολυμπιάδα Μάλτας, 28.11.1980

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 δ5 4.Αζ4 Αη7 5.ε3 0-0 6.Πγ1 γ5 7.δxγ5 Αε6 8.Ιηε2 δxγ4 9.Βxδ8 Πxδ8 10.Ιδ4 Ιδ5 11.Ιxε6 ζxε6 12.Αη5 Ιxγ3 13.βxγ3 Ρζ7 14.Αxγ4 Ιδ7

15.γ6 βxγ6 16.0-0 Ιγ5 17.ζ3 Ια4 18.Πγ2 Ιxγ3 19.Πζγ1 Ιδ5 20.Αβ3 Ιβ4 21.Πγ4 Ιδ3 22.Πδ1 Παγ8 23.Ρζ1 Πδ6 24.Ρε2 Πγδ8 25.Αθ4 Ιβ2 26.Πxδ6 Πxδ6 27.Πγ5 Ιδ3 28.Πγ4 Ιβ2 29.Πγ5 Ιδ3 30.Πγ4 Ιβ2 31.Πγ2 α5 32.Αη3 γ5 33.Αxδ6 εxδ6 34.ε4 α4 35.Αγ4 α3 36.Αβ3 Αε5 37.η3 η5 38.Πγ1 Ρζ6 39.Πζ1 γ4 40.ζ4 ηxζ4 41.ηxζ4 γxβ3 42.ζxε5+ Ρxε5 43.αxβ3 Ρxε4 44.Πα1 δ5 45.Πxα3 ε5 46.Πα7 θ5 47.Πθ7 Ιδ3 48.Ρδ2 Ιζ4 49.β4 Ρδ4 50.Πγ7 ε4 51.β5 ε3+ 52.Ργ2 Ιδ3 53.β6 ε2 54.Πε7 Ιε5 55.Ρδ2 Ιγ4+ 56.Ρxε2 Ιxβ6 57.Πθ7 Ρε4 58.Πxθ5 Ιδ7 59.Πη5 Ιε5 60.θ4 δ4 61.θ5 δ3+ 62.Ρδ1 Ρζ4 63.Πη1 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hi/oAkvxzO90kpkTZ6aWRiKuwLmS/8+UTOAeU1xcdI/5TWXnSsTa45BfuJcwmFvd

Σάντος (Πορτογαλία, 2360) - Σκέμπρης (2400) [A25]

Ολυμπιάδα Λουκέρνης, 08.11.1982

1.γ4 ε5 2.Ιγ3 Ιγ6 3.η3 Ιζ6 4.Αη2 Αγ5 5.α3 0-0 6.ε3 Πε8 7.δ3 Αζ8 8.Ιηε2 Ιε7 9.δ4 εxδ4 10.Βxδ4 Ιγ6 11.Βδ2 Ια5 12.Βδ3 Ιη4 13.Ιε4 Ιε5 14.Βγ3

Ιαxγ4 15.ζ4 Ιη4 16.Βxγ4 δ5 17.Βγ2 δxε4 18.Αxε4 Βε7 19.Ιγ3 ζ5 20.Αδ5+ Ρθ8 21.Ιδ1 Βγ5 22.Βxγ5 Αxγ5 23.Ρε2 Αδ7 24.θ3 Αβ5+ 25.Ρζ3 Ιζ6 26.Ιγ3 Ιxδ5 27.Ιxβ5 γ6 28.Ιδ4 Αxδ4 29.εxδ4 Πε4 30.Πδ1 Παε8 31.β4 Πε2 32.Αδ2 Π8ε4 33.η4 Ιγ3 34.Πδγ1 Ιβ5 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hi/oAkvxzO90kpkTZ6aWRhrEqSYnkT5awCCbh2/O4BuNi5ia5fkDHvr0eaxv4Z4/

Ντολένι (Ιρλανδία, 2205) - Σκέμπρης (2400) [A25]

Ολυμπιάδα Λουκέρνης, 05.11.1982

1.γ4 ε5 2.Ιγ3 Ιγ6 3.η3 Ιζ6 4.Αη2 Αγ5 5.ε3 0-0 6.Ιηε2 δ5 7.δ4 εxδ4 8.εxδ4 Αβ4 9.γxδ5 Ιxδ5 10.0-0 Αε6 11.α3 Αα5 12.Ιε4 Αη4 13.ζ3 Αγ8 14.β4 Αβ6 15.Ρθ1 Πε8 16.Πα2 Αε6 17.Πγ2 Αζ5 18.Πγ4 Βε7 19.η4 Αε6 20.Πγ2 Παδ8 21.θ3 θ6 22.β5 Ια5 23.Ι2η3 Ιβ3 24.Πγ4 Ιxγ1 25.Βxγ1

25…Ιε3 26.Βxε3 Αxγ4 27.Ιζ5 Βζ8 28.Πγ1 Αε6 29.Ιxθ6+ ηxθ6 30.Ιζ6+ Ρθ8 31.Βε4 Βη7 32.Ιxε8 Πxε8 33.δ5 Αδ7 34.Βγ4 Ββ2 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hi/oAkvxzO90kpkTZ6aWRn6L2GSLp9Uu9421jpDrrp9YbXr2FV9B+7ZeN/ZlD1ut

Σκέμπρης (2315) - Ι. Σταματόπουλος [Β25]

Θεσσαλονίκη, 1980

1.δ4 δ5 2.γ4 δxγ4 3.Ιζ3 Ιζ6 4.ε3 Αη4 5.Αxγ4 ε6 6.θ3 Αθ5 7.Ιγ3 Ιβδ7 8.0-0 Αδ6 9.ε4 ε5 10.η4 εxδ4 11.Ιxδ4 Ιxη4 12.Ιζ5 Αθ2+ 13.Ρθ1 Ιxζ2+ 14.Πxζ2 Αxδ1

15.Ιxη7+ Ρε7 16.Πxζ7+ Ρδ6 17.Αε3 γ5 18.Πxδ1+ Ργ6 19.Αβ5+ Ρβ6 20.Πδxδ7 Ββ8 21.β4 Αδ6 22.Πxδ6+ Βxδ6 23.βxγ5+ Βxγ5 24.Πζ6+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Hi/oAkvxzO90kpkTZ6aWRvMIEux3ZwK8DT2F9hRDw9/iMOmUVIgfw5WK/Kk09foq

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο υπό αμερικανική σημαία Φιλιππινέζος Γουέσλι Σο κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαδικτυακό Opera Euro Rapid νικώντας στον τελικό τον Νορβηγό παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν 1,5-0,5. Στον μικρό τελικό ο Αζέρος Ρατζάμποβ νίκησε τον Γάλλο Βασιέ Λαγκράβ 2-0. Αγωνίστηκαν 16 μεγάλοι μετρ, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός Χιρί, ο Αρμένιος Αρονιάν, ο Πολωνός Ντούντα, ο Αμερικανός Νακαμούρα, ο Κινέζος Ντινγκ Λίρεν και οι Ρώσοι Νεπομνιάτσι και Ντουμπόβ.

Από 19 έως 28 Απριλίου θα συνεχιστεί στο Εκατερίνμπουργκ το Τουρνουά Διεκδικητών από το οποίο θα αναδειχθεί ο αντίπαλος του Κάρλσεν για τον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (Ντουμπάι, 24/11 – 16/12/21). Η διοργάνωση είχε διακοπεί πέρσι λόγω της πανδημίας, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί οι 7 από τους 14 γύρους. Πρώτοι στον βαθμολογικό πίνακα ήταν ο Βασιέ Λαγκράβ και ο Νεπομνιάτσι.

Η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση προκήρυξε δύο διαδικτυακές διοργανώσεις (Διασυλλογικό Πρωτάθλημα 27-31/3 και Κοινοβουλευτικό Πρωτάθλημα 14/4), καθώς και μία με φυσική παρουσία παικτών (Αγώνες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων 18–24/7). Αναλυτικές προκηρύξεις στο https://www.europechess.org/

Αήττητος, με 4 νίκες και 4 ισοπαλίες (απόδοση 2511), τερμάτισε ο 19χρονος Ανατόλ Βλάχος στο Carnevale Grand Master Mix Open που έγινε στο Μπασάνο Ντελ Γκράπα της Βόρειας Ιταλίας. Νικητής ο Τσέχος Πλατ.

Ολυμπιάδα της Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Κυριακή με δισέλιδο αφιέρωμα στη σπουδαία διοργάνωση του 1984. Προσκήνιο, παρασκήνια, δηλώσεις, φωτογραφικό υλικό, επιλεγμένες παρτίδες και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία.

[email protected]

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL