Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Σκάκι / Προβληματική διοργάνωση σε ένα ειδυλλιακό τοπίο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Προβληματική διοργάνωση σε ένα ειδυλλιακό τοπίο

Το άλλοτε παιδί-θαύμα Αρτούρο Πομάρ (αριστερά) αντιμετωπίζει τον θρυλικό Μιγκέλ Νάιντορφ

Οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν όσα απλόχερα προσέφερε η Νίκαια, το πολυτελές θέρετρο στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας.

Η 21η Ολυμπιάδα Σκακιού, διοργανώθηκε μεταξύ 6 Ιουνίου και 30 Ιουνίου 1974, στη Νίκαια της Γαλλίας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια καλύτερη τοποθεσία για μια μεγάλη σκακιστική διοργάνωση από το Νότο της Γαλλίας, μήνα Ιούνιο. Η Νίκαια είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη πόλη στις ακτές της Μεσογείου, έχει αριστοκρατική ατμόσφαιρα, διαθέτει μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο και προσφέρει όλους τους «πειρασμούς» που συναντά κανείς σε ένα πολυτελές θέρετρο διακοπών. Κι όμως διοργανωτικά η Ολυμπιάδα δεν αξιοποίησε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

Όπως αναφέρει ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας που επιμελείται του αφιερώματος στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, η τεράστια αίθουσα των αγώνων, το Palais des Expositions είχε διπλάσιο μέγεθος από την αίθουσα των αγώνων του Ζίγκεν, αλλά υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον φωτισμό και τον κλιματισμό. Ενώ λοιπόν οι αγώνες ξεκινούσαν στις 3.00 μ.μ., όταν υπήρχε αρκετό φως του ήλιου για να φωτίσει την αίθουσα, μετά από κάποιες ώρες, όταν οι παρτίδες έφταναν στην κρίσιμη φάση τους και πολλοί παίκτες αντιμετώπιζαν προβλήματα χρόνου, ο ήλιος χανόταν και ο τεχνητός φωτισμός στην αίθουσα ήταν ανεπαρκής.

Η εντυπωσιακή (αλλά ιδιαίτερα θερμή και σκοτεινή) αίθουσα διεξαγωγής των αγώνων

Οι παίκτες είχαν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται. Το μπουλετίν του τουρνουά, απαραίτητο στοιχείο σε μια εποχή που απουσίαζε πλήρως η πληροφορική, κατέρρευσε μετά τον πρώτο γύρο. Για να είμαστε δίκαιοι με τους διοργανωτές, πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Πομπιντού, είχε δεσμευτεί για μεγάλη βοήθεια και πολύ προσωπικό, όμως ο αιφνιδιαστικός του θάνατός οδήγησε σε πλήρη ανατροπή των υποσχέσεων από το διάδοχό του. Ως αποτέλεσμα η διοργάνωση έμεινε υποστελεχωμένη και το τουρνουά μπόρεσε να διεξαχθεί μόνο χάρη στην εθελοντική βοήθεια πολλών ενθουσιωδών φίλων του σκακιού που είχαν έρθει στη Νίκαια για διακοπές, και κατέληξαν να διαιτητεύουν, δακτυλογραφούν και να σερβίρουν ποτά.

Το ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι παίκτες προκάλεσε μερικά από τα πιο έντονα παράπονα αφού συχνά οι παίκτες ξυπνούσαν από τις 7 π.μ. από το θόρυβο των εργασιών που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν βλάβες στο σύστημα κλιματισμού. Η ποιότητα του φαγητού, η θερμοκρασία σερβιρίσματος και η σχεδόν παντελής απουσία κρέατος στα μενού έφεραν επίσης πολύ σοβαρές διαμαρτυρίες.

Ρεκόρ συμμετοχών

Στο αγωνιστικό κομμάτι 74 ομάδες (νέο ρεκόρ συμμετοχών) χωρίστηκαν σε οκτώ προκαταρκτικούς ομίλους. Υπήρχαν τρεις μεγάλες απουσίες από την Ολυμπιάδα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μπόμπι Φίσερ που είχε αρχίσει να δείχνει σημάδια παράνοιας αφού αρνήθηκε να παίξει για τις ΗΠΑ, επειδή οι διοργανωτές δεν του επέτρεψαν να παίξει τα παιχνίδια του σε ξεχωριστό κτίριο(!), μακριά από το κοινό και τον τύπο.

Ο Δανός γκρανμέτρ Μπεντ Λάρσεν δεν έπαιξε επειδή δεν υπήρχε πραγματικό κίνητρο γι 'αυτόν - η Ομοσπονδία Σκακιού της Δανίας δεν βρήκε τα χρήματα που απαιτούσε. Τέλος, η τρίτη απουσία ήταν η ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας η οποία δεν αγωνίστηκε επειδή δεν είχε πιθανότητες να πρωτεύσει στη διοργάνωση (!). Παράξενη πραγματικά δικαιολογία…

Παρά την απουσία του Φίσερ, η αμερικανική ομάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την τρίτη θέση. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, η Σοβιετική ομάδα δεν είχε στην 1η της σκακιέρα τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ωστόσο, είχε και πάλι τρεις τέως (Ταλ, Πετροσιάν και Σπάσκι) καθώς και τον μελλοντικό πρωταθλητή (Κάρποβ). Η ομάδα έκανε επίδειξη δύναμης και με διαφορά 8,5 βαθμών, πήρε τη δωδέκατη συνεχόμενη πρώτη θέση, με τη Γιουγκοσλαβία να παίρνει το αργυρό μετάλλιο.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δυναμιτίζουν το κλίμα

Κι ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι η υπεροχή της ΕΣΣΔ μείωσε κάθε ένταση η Ολυμπιάδα είχε έντονα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό. Ο αποκλεισμός της Ροδεσίας και της Νότιας Αφρικής από την παγκόσμια ομοσπονδία έγιναν με πολύ ιδιόρρυθμο τρόπο σε σημείο που κάποιοι να θεωρούν ότι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο που είχε δει ο κόσμος του σκακιού. Στο συνέδριο της FIDE στο Ελσίνκι το 1973, είχε ληφθεί η απόφαση να διερευνηθεί εάν η αντιμετώπιση των εγχρώμων σκακιστών στη Ροδεσία και τη Νότια Αφρική παραβίαζε τις αρχές της. Ο Πρόεδρος Μαξ Όιβε πήγε και στις δύο χώρες και ετοίμασε μια σχετική έκθεση στην οποία δεν υπήρχε καμιά αναφορά για διάκριση, ούτε βέβαια πρότεινε αποκλεισμό από την ομοσπονδία.

Στη συνεδρίαση όμως της Νίκαιας η Μαροκινή Ομοσπονδία Σκακιού υπέβαλε πρόταση για αποκλεισμό και των δύο χωρών. Η πρότασή τους υπογράφηκε από τους εκπροσώπους της Τυνησίας, της Συρίας, του Ιράκ, της Ιορδανίας, της ΕΣΣΔ, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Μογγολίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Αργεντινής και της Κούβας.

Από την έκθεση του Δρ. Όιβε θα ανέμενε κανείς ότι η πρόταση δεν είχε πολλές τύχες. Υπήρχε όμως μια σημαντική λεπτομέρεια. Η θέση του προέδρου της FIDE ήταν ανοιχτή για επανεκλογή και αντίπαλος του Όιβε ήταν ο Μέντεζ από το Πουέρτο Ρίκο. Όλα έδειχναν ότι ο Όιβε ήταν πολύ πιθανό να χάσει τις εκλογές καθώς ο Μεντέζ είχε την υποστήριξη πολλών από τις μικρότερες χώρες. Ωστόσο, η Σοβιετική Ομοσπονδία βρήκε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την κατάσταση προς όφελός της, προσφέροντας στον Όιβε συμφωνία, με την οποία θα έπαιρνε τις ψήφους των χωρών του Ανατολικού Μπλοκ υπό την προϋπόθεση ότι θα υποστήριζε τον αποκλεισμό της Ροδεσίας και της Νότιας Αφρικής. Ο Όιβε συμφώνησε.

Ο Ολλανδός Χανς Ντόνερ με τα μαύρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Μπόρις Σπάσκι

Μόλις ανακοινώθηκε η διαγραφή των χωρών από τη FIDE, η Νότια Αφρική αποχώρησε από την Ολυμπιάδα και σύμφωνα με τους κανονισμούς, αφού είχε παίξει τουλάχιστον τους μισούς αγώνες της, τα αποτελέσματα δεν έπρεπε να διαγραφούν. Όμως στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής ο κανόνας δεν τηρήθηκε και τα αποτελέσματα διαγράφηκαν. Αντίθετα, η ομάδα της Ροδεσίας αρνήθηκε να φύγει και συνέχισε να παίζει! Όμως στη συνάντηση με την Αλγερία η κατάσταση επιδεινώθηκε. Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Δρ. Όιβε αφαίρεσε τις κάρτες των παικτών της Ροδεσίας από τα τραπέζια αλλά οι διαιτητές τις ξαναέβαλαν στη θέση τους. Στη συνέχεια, ο Όιβε προσπάθησε να πει στον αρχιδιαιτητή Κότοβ, ότι η ομάδα της Αλγερίας «δεν μπορεί να παίξει» ενάντια στη Ροδεσία.

«Εννοείς ότι αυτοί δεν θα παίξουν» του απάντησε ο Κότοβ. Στη συνέχεια, ο Όιβε προσπάθησε να υποστηρίξει ότι στο Ελσίνκι το 1973 είχε γίνει μια συμφωνία, σύμφωνα με την οποία να δύο χώρες δεν μπορούσαν να αγωνιστούν το αποτέλεσμα του αγώνα τους θα καθοριζόταν με βάση τους βαθμούς αξιολόγησης Έλο. Αυτή η απόφαση φυσικά δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ και κανείς από τους διαιτητές δεν είχε την παραμικρή ιδέα. Αποτέλεσμα ήταν να νικήσει χωρίς αγώνα η Ροδεσία τόσο την Αλγερία όσο και το Ιράκ που ακολούθησε μια παρόμοια στάση. Η Ροδεσία συνέχισε και ολοκλήρωσε τους αγώνες κανονικά.

Εκείνη την εποχή η πολιτική στο σκάκι και οι χειρισμοί της FIDE δημιούργησαν τεράστια προβλήματα. Η επόμενη Ολυμπιακή στη Χάιφα το 1976 έφτασε στην κορύφωση το διχασμό στο σκακιστικό κόσμο.

Σοβιετική κυριαρχία και διαγραφές

«Η εποχή της σοβιετικής κυριαρχίας στο παγκόσμιο σκάκι έχει περάσει», αυτό ήταν κατά πολλούς το σαφές μήνυμα των δύο προηγούμενων Ολυμπιάδων και του αγώνα Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 1972. Και οι ενδείξεις συνηγορούσαν, αφού τόσο στα Σκόπια όσο και στο Ζίγκεν η νίκη κατακτήθηκε με δυσκολία. Στη Νίκαια ωστόσο, οι Σοβιετικοί επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά την υπεροχή τους με πολύ εμφατικό τρόπο.

Όχι μόνο πήραν το χρυσό μετάλλιο με τεράστια διαφορά αλλά δεν έχασαν ούτε μία παρτίδα. Κάθε μέλος της ομάδας είχε εξαιρετική απόδοση. Ο Κάρποβ στην 1η σκακιέρα πήρε το χρυσό ατομικό μετάλλιο, όπως και ο Πετροσιάν στην 4η και ο Ταλ στην 1η αναπληρωματική. Στη 2η σκακιέρα ο Κορτσνόι πήρε το χάλκινο και ο Σπάσκι στην 3η το αργυρό.

Ανατόλι Κάρποβ: καλύτερο αποτέλεσμα στην 1η σκακιέρα και μόλις ένα χρόνο πριν από την ανακήρυξη του ως παγκόσμιου πρωταθλητή.

Αυτή η Ολυμπιάδα ήταν μοναδική για διάφορους λόγους. Είχαμε τη μοναδική φορά στην ιστορία που δύο ομάδες διαγράφηκαν από τη FIDE κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και η μία από αυτές ολοκλήρωσε κανονικά τους αγώνες χωρίς να είναι πια μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας! Επίσης ήταν η μοναδική Ολυμπιάδα χωρίς μπουλετίν αγώνων και η μοναδική διοργάνωση όπου μία ομάδα αγωνίστηκε με 3 παίκτες. Τέλος ο Ρόισνερ σκακιστής των Παρθένων Νήσων (ΗΠΑ) ήταν ο άνθρωπος που έχασε και τις 19 παρτίδες του κάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών (ισχύει μέχρι σήμερα, αφού δεν παίζονται περισσότερες από 14 παρτίδες). Μια ακόμα παραξενιά. Η Ολυμπιάδα γυναικών που θα έπρεπε να συνδιοργανωθεί στη Νίκαια έλαβε χώρα την ίδια χρονιά στο Μεντεγίν της Κολομβίας!

Το παιδί – θαύμα που διέψευσε τις προσδοκίες

Ο Αρτούρο Πομάρ γεννήθηκε το 1931 στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα και θεωρήθηκε παιδί - θαύμα αφού στην ηλικία των 10  ήταν δεύτερος στο Πρωτάθλημα των Βαλεαρίδων Νήσων, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε τον τίτλο. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Αλεξάντερ Αλιέχιν έζησε στην Ισπανία και την Πορτογαλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ενδιαφέρθηκε για τον νεαρό Πομάρ και τον βοήθησε με σειρά μαθημάτων. Έπαιξε το πρώτο του διεθνές τουρνουά στη Μαδρίτη τον Οκτώβριο του 1943 και έκανε ισοπαλία με τον Αλιέχιν αφού πέρασε από θεωρητικά κερδισμένη θέση.

Έγινε αρκετά διάσημος αφού συμμετείχε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και σε ταινίες αλλά καθώς η καριέρα του προχωρούσε οι αρχικές υποσχέσεις δεν εκπληρώθηκαν και ποτέ δεν έφτασε στην κορυφή ή ακόμα και στη διεκδίκηση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Πομάρ έγινε ο πρώτος Ισπανός γκραν μετρ και αγωνίστηκε σε 12 συνεχόμενες Ολυμπιάδες, από το 1958 μέχρι και το 1980, προσφέροντας στην Εθνική Ισπανίας 95,5 βαθμούς σε 174 παρτίδες (49 νίκες / 93 ισοπαλίες / 32 ήττες / ποσοστό επιτυχίας 54,9%). Στην καριέρα του υπέστη τουλάχιστον δύο νευρικές διαταραχές σε τουρνουά τη δεκαετία του ’60 και ουσιαστικά έπαψε να έχει ιδιαίτερες φιλοδοξίες. Πέθανε στη Βαρκελώνη το 2016.

Πομάρ – μια ανεκπλήρωτη ελπίδα των Ισπανών για την κορυφή

Η Ελληνική παρουσία

Η Εθνική Ελλάδας πραγματοποίησε μέτρια εμφάνιση. Στους προκριματικούς κατέλαβε την 5η θέση στον όμιλό της με 4 νίκες και 4 ήττες, ενώ στην τελική φάση συγκέντρωσε 27,5 βαθμούς (6 νίκες, 4 ισοπαλίες, 4 ήττες) καταλαμβάνοντας τελικά την 40η θέση ανάμεσα σε 74 ομάδες. Με την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν ο Γιώργος Μακρόπουλος (3,5 βαθμοί / σε 7 αγώνες / ποσοστό επιτυχίας 50%), Νίκος Σκαλκώτας (8 / 18 / 44,4%), Γιώργος Τρικαλιώτης (7,5 / 18 / 41,7%), Λάζαρος Βυζαντιάδης ( 11 / 18 / 61,1%), Γιώργος Τσούρος ( 4 / 11 / 36,4%) και Νίκος Γαβριλάκης ( 7,5 / 12 / 62,5%).

Ας δούμε τις επιδόσεις των παικτών μας στο σύνολο των Σκακιστικών Ολυμπιάδων που πήραν μέρος:

Ο  Μακρόπουλος αγωνίστηκε σε τρεις Ολυμπιάδες (1972, 1974, 1980) και σημείωσε 18 βαθμούς σε 32 παρτίδες (12 νίκες / 12 ισοπαλίες / 8 ήττες /ποσοστό επιτυχίας 56,3%). Υψηλότερο ποσοστό: 59,1% (στην 1η σκακιέρα το 1980).

Ο Σκαλκώτας αγωνίστηκε σε εννιά Ολυμπιάδες (1970, 1972, 1974, 1980, 1982, 1984, 1986, 1988, 1990) και σημείωσε 38,5 σε 82 (24 / 29 / 29 / 47%). Υψηλότερο ποσοστό: 57,1% (ως αναπληρωματικός το 1970).

Ο Τρικαλιώτης αγωνίστηκε σε έξι Ολυμπιάδες (1968, 1970, 1972, 1974, 1980, 1982) και σημείωσε 26,5 σε 67 (17 / 19 / 51 / 39,6%). Υψηλότερο ποσοστό: 50% (ως αναπληρωματικός το 1980 και το 1982).

Ο Βυζαντιάδης αγωνίστηκε σε επτά Ολυμπιάδες (1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972, 1974) και σημείωσε 45,5 σε 105 (30 / 31 / 44 / 43,3%). Δηλαδή ο Βυζαντιάδης, ο οποίος διατηρούσε μέχρι τότε το ρεκόρ συμμετοχών, έπαιξε το ΄74 για τελευταία φορά σε Ολυμπιάδα. Υψηλότερο ποσοστό: 61,1% (στην 4η σκακιέρα το 194).

Ο Τσούρος αγωνίστηκε σε μία Ολυμπιάδα (1974) και σημείωσε 4 σε 11 (3 / 2 / 6 / 36,4 %).

Ο Γαβριλάκης αγωνίστηκε σε έξι Ολυμπιάδες (1974, 1982, 1984, 1986, 1988, 1990) και σημείωσε 35,5 σε 60 ( 22 / 27 / 11 / 59,2%). Υψηλότερο ποσοστό: 70% (στην 4η σκακιέρα το 1982 – χάλκινο ατομικό μετάλλιο!).

Η Εθνική Κύπρου (Ριζά, Σκοαταρίν, Βασσιάδης, Χατζητοφής, Κλεώπας, Χατζηγιάννης) κατέλαβε την 68η θέση.

Επιλεγμένες παρτίδες

Η καλύτερη παρτίδα της Ολυμπιάδας παίχτηκε στη συνάντηση Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ:

Στιν (Αγγλία) - Μπράουν (ΗΠΑ) [Β94]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αη5 Ιβδ7 7.Αγ4 ε6 8.0-0 θ6 9.Αxζ6 Ιxζ6 10.Αβ3 β6 11.ζ4 Αβ7 12.Βδ3 Αε7 13.Ιxε6 ζxε6 14.Αxε6 β5 15.ε5 Ββ6+ 16.Ρθ1 δxε5 17.Βη6+ Ρδ8 18.Βζ7 Βγ5 19.ζxε5 Αxη2+ 20.Ρxη2 Πζ8 21.Παδ1+ Ργ7 22.Βxη7 Πη8

23.εxζ6 Πxη7+ 24.ζxη7 Αδ6 25.Πζ7+ Ργ6 26.Αδ5+ Ρβ6 27.Αxα8 Βη5+ 28.Ρθ1 Αε5 29.β4 α5 30.Πβ7+ Ργ6 31.η8Β Βxη8 32.Πβ8+ 1-0.

Ο Ούλφ Άντερσον (Σουηδία) ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Ανατόλι Κάρποβ (ΕΣΣΔ)

Ο Ανατόλι Κάρποβ κάνει επίδειξη τεχνικής! Μετά την παρτίδα ο αντίπαλός του Γερμανός Βόλφγκανγκ Ούντσικερ δήλωσε: «Επιτρέπεται φυσικά να χάνει κάποιος με τα μαύρα από τον Κάρποβ»:

Κάρποβ (ΕΣΣΔ) - Ούντσικερ (Δ. Γερμανία) [C98]
1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 α6 4.Αα4 Ιζ6 5.0-0 Αε7 6.Πε1 β5 7.Αβ3 δ6 8.γ3 0-0 9.θ3 Ια5 10.Αγ2 γ5 11.δ4 Βγ7 12.Ιβδ2 Ιγ6 13.δ5 Ιδ8 14.α4 Πβ8 15.αxβ5 αxβ5 16.β4 Ιβ7 17.Ιζ1 Αδ7 18.Αε3 Πα8 19.Βδ2 Πζγ8 20.Αδ3 η6 21.Ιη3 Αζ8 22.Πα2 γ4 23.Αβ1 Βδ8

24.Αα7 Ιε8 25.Αγ2 Ιγ7 26.Πεα1 Βε7 27.Αβ1 Αε8 28.Ιε2 Ιδ8 29.Ιθ2 Αη7 30.ζ4 ζ6 31.ζ5 η5 32.Αγ2 Αζ7 33.Ιη3 Ιβ7 34.Αδ1 θ6 35.Αθ5 Βε8 36.Βδ1 Ιδ8 37.Πα3 Ρζ8 38.Π1α2 Ρη8 39.Ιη4 Ρζ8 40.Ιε3 Ρη8 41.Αxζ7+ Ιxζ7 42.Βθ5 Ιδ8 43.Βη6 Ρζ8 44.Ιθ5 1-0. (url)

Ο γκραν μετρ, προπονητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Λούμπομιρ Κάβαλεκ (9.8.1943 – 18.1.2021) υπήρξε πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής Τσεχοσλοβακίας τη δεκαετία του ΄60, καθώς και πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής ΗΠΑ τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80.

Ο Κάβαλεκ (αριστερά) δέχεται τα συγχαρητήρια του Μπρονστάιν για τη μεγάλη του επιτυχία στο Άμστερνταμ, το 1968

Το 1976, στη Χάιφα, έπαιζε στη δεύτερη σκακιέρα της ομάδας των ΗΠΑ, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Το 1974 βρέθηκε στους 10 πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης ΕΛΟ. Το 2006 κέρδισε το βραβείο Chess Journalists of America για την καλύτερη στήλη εφημερίδας.

Στην Ολυμπιάδα της Νίκαιας πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα θυσία πιονιού:

Κάβαλεκ (ΗΠΑ) - Κουίντερος (Αργεντινή) [Β92]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αε2 Ιβδ7 7.Αε3 Ιγ5 8.ζ3 ε6 9.α4 β6 10.0-0 Αβ7 11.Βδ2 Πγ8 12.Πζδ1 Αε7 13.β4 Ιγδ7 14.β5 α5

15.Ιγ6 Αxγ6 16.βxγ6 Πxγ6 17.Αβ5 Πγ8 18.ε5 δxε5 19.Ιε4 Ιδ5 20.γ4 Αβ4 21.Βδ3 1-0. (url)

Στην επόμενη παρτίδα τα λευκά κάνουν μια εντυπωσιακή θυσία πύργου στην 9η κίνηση και ακολουθεί πολύ σύντομα πλήρης κατάρρευση της αμυντικής διάταξης των μαύρων:

Τσέρνιακ (Πολωνία) - Κόρντοβιλ (Πορτογαλία) [Β29]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιζ6 3.Ιγ3 δ5 4.εxδ5 Ιxδ5 5.Ιε5 Ιxγ3 6.βxγ3 Βδ5 7.Αβ5+ Ιδ7 8.Βε2 Βxη2

9.Βδ3 Βxθ1+ 10.Ρε2 Ρδ8 11.Ιxζ7+ Ργ7 12.Βη3+ ε5 13.ζ3 Αε7 14.Ιxθ8 α6 15.Αxδ7 Αxδ7 16.Αβ2 Βxα1 17.Αxα1 Πxθ8 18.Βxη7 Πε8 19.γ4 Αζ8 20.Βxθ7 Ργ8 21.δ3 Αδ6 22.θ4 Αγ6 23.Βη6 Ργ7 24.θ5 Πζ8 25.Βη7+ Ρδ8 26.Αxε5 Αxζ3+ 27.Ρδ2 Αε7 28.θ6 1-0. (url)

Ο Ταλ στην Ολυμπιάδα της Νίκαιας

Ο μάγος της Ρίγας στα καλύτερά του:

Ταλ (ΕΣΣΔ) - Μαϊαγκμασούρεν (Μογγολία) [D31]
1.γ4 ε6 2.Ιγ3 Αβ4 3.Ιζ3 δ5 4.δ4 Ιε7 5.ε3 γ5 6.Αδ3 Ιβγ6 7.0-0 δxγ4 8.Αxγ4 0-0 9.α3 γxδ4 10.εxδ4 Αxγ3 11.βxγ3 β6 12.Βδ3 Αβ7 13.Πε1 θ6 14.Αα2 Πε8

15.Πxε6 ζxε6 16.Αxε6+ Ρζ8 17.Ιθ4 Ιε5 18.Βθ7 Ι7γ6 19.Βη8+ Ρε7 20.Ιζ5+ Ρζ6 21.δxε5+ Ιxε5 22.Βxη7+ Ρxε6 23.Ιδ4+ Ρδ6 24.Αζ4 Αδ5 25.Πε1 Ργ5 26.Πxε5 Πxε5 27.Βxε5 Βδ7 28.Ιγ2 Πε8 29.Βδ4+ Ργ6 30.γ4 Αε6 31.Βε4+ Ργ5 32.θ3 Αζ5 33.Αε3+ Ρδ6 34.Βζ4+ 1-0. (url)

Η επόμενη παρτίδα θεωρήθηκε από τις πιο ενδιαφέρουσες και παρουσιάζει μια πολύ όμορφη τελική εικόνα:

Χάιντενφελντ (Ιρλανδία) - Χεχτ (Δ. Γερμανία) [Β02]
1.ε4 Ιζ6 2.Ιγ3 δ5 3.ε5 Ιε4 4.δ4 Ιxγ3 5.βxγ3 ε6 6.Αδ3 γ5 7.ζ4 Ιγ6 8.Ιζ3 Βα5 9.Αδ2 Βα4 10.Αε3 γ4 11.Αε2 Αα3 12.Αγ1 Βα5 13.Ρδ2 Αε7 14.Βε1 Αδ7 15.Ρε3 ζ6 16.Πζ1 ζxε5 17.ζxε5 0-0 18.Ρζ2 Αε8 19.Ρη1 Αη6 20.Αδ1 Πζ7 21.Ιη5 Πxζ1+ 22.Ρxζ1 Αxη5 23.Αxη5 Πζ8+ 24.Αζ3 Αxγ2 25.Ρη1 Αδ3 26.Βγ1 Βγ7 27.Βα3 Βζ7 28.Αθ4 Βη6 29.Αη3 θ5 30.Ρθ1 Αε4 31.Αxε4 Βxε4 32.Βδ6 Βη4 33.Πη1 Πζ7 34.Αε1 Ρθ7 35.θ3 Βζ5 36.Αθ4 η5 37.Αxη5 Βxη5 38.Βxε6 Πη7 39.Βxδ5 Ιε7 40.Βxγ4 Ιζ5 41.Βδ3 θ4 42.Βζ3 Πζ7 43.Ρθ2 Βη3+ 44.Ρθ1 Βη6 45.Βη4 Ιη3+ 46.Ρθ2 Ιζ1+ 47.Ρθ1 Ιη3+ 48.Ρθ2 Ιζ1+ 49.Ρθ1 Βxη4 50.θxη4 Πζ2 51.δ5 Ρη6 52.δ6 Ρζ7 53.δ7 Ρε7 54.ε6 θ3

Τα λευκά εγκατέλειψαν (0-1)
Στην περίπτωση 55. ηXθ3 ακολουθεί 55… Πθ2 ματ. Σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση τα μαύρα παίζουν 55…θ2 και ο λευκός πύργος χάνεται. (url)

Ο Γιώργος Μακρόπουλος στην επόμενη παρτίδα φτάνει στη νίκη με ένα ιδιαίτερα θεαματικό τρόπο:

Κάμπος Λόπεζ (Μεξικό) - Μακρόπουλος [Β79]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 η6 5.Ιγ3 Αη7 6.Αε3 Ιζ6 7.Αγ4 0-0 8.Αβ3 δ6 9.ζ3 Αδ7 10.Βδ2 Βα5 11.0-0-0 Πζγ8 12.Ρβ1 Ιε5 13.Αη5 Παβ8 14.ζ4 Ιγ4 15.Αxγ4 Πxγ4 16.Ιβ3 Βα6 17.ε5 Πxγ3 18.Αxζ6 Πxγ2 19.Βδ3

19…Αζ5 20.Βxα6 βxα6 21.Αxη7 Πxβ3 0-1. (url)

Ο Νίκος Γαβριλάκης έκανε πολύ καλή εμφάνιση στην πρώτη Ολυμπιακή του συμμετοχή. Στην επόμενη παρτίδα με πολύ όμορφο τρόπο εξουδετερώνει την άμυνα του αντιπάλου του από την ομάδα του Ισημερινού:

Γαβριλάκης - Σασαβάρ (Ισημερινός) [Β78]
1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 η6 5.Ιγ3 Αη7 6.Αε3 Ιζ6 7.Αγ4 0-0 8.Αβ3 δ6 9.ζ3 Αδ7 10.Βδ2 Πγ8 11.0-0-0 Ιε5 12.θ4 Ιγ4 13.Αxγ4 Πxγ4 14.θ5 Ιxθ5 15.η4 Ιζ6 16.Ιβ3 Βγ7 17.ε5 δxε5 18.η5 Αζ5 19.ηxζ6 Αxζ6 20.Αη5 Αθ8 21.Πxθ7 Πγ8

22.Πxθ8+ Ρxθ8 23.Αζ6+ 1-0. (url)

Τέλος, μια όμορφη παρτίδα του Τιγκράν Πετροσιάν:

Πετροσιάν (ΕΣΣΔ) - Βισιέρ Σεγκόβια (Ισπανία) [E81]
1.γ4 Ιζ6 2.Ιγ3 η6 3.ε4 δ6 4.δ4 Αη7 5.ζ3 γ6 6.Αε3 α6 7.γ5 0-0 8.Ιηε2 α5 9.γxδ6 εxδ6 10.Ιη3 Πε8 11.Βδ2 β5 12.Αε2 δ5 13.ε5 Ιζδ7 14.Αθ6 β4 15.Ια4 Αxθ6 16.Βxθ6 Αα6 17.θ4 Αxε2 18.Ρxε2 Ια6 19.θ5 Ιζ8 20.Παγ1 Πα7 21.Ρζ2 Ιε6 22.θxη6 ζxη6 23.Πθ4 Πγ7 24.Πη4 Πζ8

25.Πxη6+ Ιη7 26.Πθ1 Πζ4 27.Ιζ5 Πζ7 28.ε6 1-0. (url)

Επικαιρότητα

Άρχισε στο Βάικ άαν Ζέε της Ολλανδίας το πολύ δυνατό Tata Steel Chess Tournament. Μετά τον 4ο γύρο ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση οι Χαρικρίσνα, Κάρλσεν, Καρουάνα, Χιρί και Γκραντέλιους με 2,5 βαθμούς. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.tatasteelchess.com.

Τελικός 100 παρτίδων για το 20ο Πρωτάθλημα «TCEC» (Top Chess Engines Championship). Αντίπαλοι, σύμφωνα με περιγραφή του Παναγή Σκλαβούνου στην Εφημερίδα των Συντακτών, το σκακιστικό πρόγραμμα «Στόκφις», το καλύτερο «έμπειρο σύστημα», τροφοδοτημένο με κανόνες και ανθρώπινες εκτιμήσεις και το «Λέιλα Ζίρο», ένα πρόγραμμα «νευρωνικών δικτύων», που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν τρία χρόνια, αφού πρώτα έπρεπε να βελτιωθεί η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών για να «μαθαίνουν» οι μηχανές μόνες τους «μελετώντας» πλήθος παιγμένων και παιζόμενων παρτίδων.

Νέες εγγραφές σωματείων στη δύναμη της ΕΣΟ:  Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, Αθλητικός Όμιλος Μαρκόπουλου, Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου. Διαγράφηκαν ο Σκακιστικός Σύλλογος Καστοριάς, ο Όμιλος Φίλων Σκακιού Καβάλας και το Κέντρο Εκδηλώσεων Ομιλιών (δημιούργημα του αείμνηστου Νίκου Στρόφαλη).

Παρατείνεται η θητεία των διοικητικών συμβουλίων και των λοιπών καταστατικών οργάνων των αθλητικών σωματείων και συλλόγων έως τις 30.4.2021.

Την επόμενη Κυριακή αφιέρωμα στην 22η σκακιστική Ολυμπιάδα που στην πραγματικότητα ήταν …δύο Ολυμπιάδες. Η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης οδηγεί στο σαμποτάρισμα των αγώνων της Χάϊφας και στη διοργάνωση μιας εναλλακτικής διοργάνωσης στην Τρίπολη της Λιβύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL