Το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει συνδεθεί με τη στήριξη του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων, μέσα στο πλαίσιο της επιστήμης της μεγιστοποίησης της αθλητικής επίδοσης. Αυτή η λειτουργική διάσταση, η οποία είναι σημαντική, κυριαρχεί στη συνείδηση του αθλητικού κόσμου και επισκιάζει πρόσθετες σημαντικές λειτουργίες του ΕΚΑΕ, ανάμεσα στις οποίες είναι ο έλεγχος της υγείας των αθλητών.
Λίγοι γνωρίζουν τη σχέση του ΕΚΑΕ με το Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, την δωρεάν παροχή αιματολογικών - βιοχημικών εξετάσεων καθώς και ολοκληρωμένων αθλητιατρικών - καρδιολογικών ελέγχων. Το πρωτόκολλο, μάλιστα, των αθλητιατρικών - καρδιολογικών ελέγχων, το οποίο έχει διαμορφωθεί και ακολουθείται από υψηλού επιπέδου, έμπειρους, και εξειδικευμένους επιστήμονες που ανήκουν ή συνεργάζονται με το ΕΚΑΕ, αποτελεί ένα πρότυπο το οποίο παρακολουθεί όλες τις διεθνείς εξελίξεις και επικεντρώνεται στην πρόληψη.
Η βαρύτητα των αθλητιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΕ και η διαπίστωση ότι υπάρχει στη χώρα μας σημαντικό κενό σε ό,τι αφορά τον συντονισμό και την αποτελεσματικότητα των αθλητικών ιατρικών ελέγχων, οδήγησε τη νέα διοίκηση του ΕΚΑΕ στην απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάδειξη των αθλητιατρικών του υπηρεσιών και κυρίως για την κάλυψη του κενού στους ιατρικούς ελέγχους.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Η Πρόληψη του Αιφνίδιου Θανάτου και η Εξασφάλιση της Υγείας του Αθλητή" στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 12-13 Μαΐου. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το ΕΚΑΕ - ΟΑΚΑ και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, χορηγούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, αγκαλιάζουν και συμμετέχουν η ΓΓΑ, η ΕΟΕ, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η 1η Καρδιολογική Κλινική, οι ΣΕΦΑΑ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σημαντικοί ευρωπαϊκοί πανεπιστημιακοί φορείς στον τομέα της αθλητικής καρδιάς.
Από μόνο του το πρόβλημα του νεανικού αιφνίδιου θανάτου θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των ιατρικών πολιτικών πρόληψης στον αθλητικό τομέα. Ο αιφνίδιος θάνατος μπορεί να είναι μικρό σε έκταση πρόβλημα σε σχέση με αλλά θέματα υγείας αλλά δεν παύει να είναι σημαντικό και κυρίως αντιμετωπίσιμο στις μέρες μας και μάλιστα χωρίς σημαντικές δαπάνες. Η προσπάθεια πρόληψης του νεανικού αιφνίδιου θανάτου στους αθλητικούς χώρους, ωστόσο, έχει ανάγκη υπηρεσιών που το υπερφορτωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο καθοριζόμενος από τις «ανάγκες τις αγοράς» ιδιωτικός τομέας αδυνατούν να καλύψουν σωστά. Για τον λόγο αυτόν το ΕΚΑΕ αξιοποιώντας την εξειδίκευσή του, τη σχέση του με την αθλητική κοινότητα και τους επιστημονικούς αθλητικούς και ιατρικούς φορείς, επιδιώκει να παράσχει και να συντονίσει την παροχή αυτών των υπηρεσιών, και συνολικά να καλύψει το κενό του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των αθλητικών ιατρικών ελέγχων.
* Ο Αλέκος Καποδίστριας είναι διευθυντής του ΕΚΑΕ