Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - ΒΕΡΑ ΤΣΑΣΛΑΦΣΚΑ / Μια ζωή σαν παραμύθι!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ - ΒΕΡΑ ΤΣΑΣΛΑΦΣΚΑ / Μια ζωή σαν παραμύθι!

Η Βέρα Τσασλάφσκα ήταν η πρώτη γυμνάστρια που "έγραψε ιστορία" σε Ολυμπιακούς Αγώνες...

Πριν από την Όλγα Κόρμπουτ και τη Νάντια Κομανέτσι ήταν μια άλλη γυμνάστρια που έκανε το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής ένα από τα πιο δημοφιλή στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων κι αυτή δεν είναι άλλη από την Τσεχοσλοβάκα Βέρα Τσασλάφσκα, που απεβίωσε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 74 χρόνων, νικημένη από τον καρκίνο. Στις 15 Μαΐου είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο πάγκρεας και στη συνέχεια υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία, που όμως δεν είχε το ποθητό αποτέλεσμα.

Η Τσεχοσλοβάκα αθλήτρια έχει περάσει στην ιστορία, αφού είναι η μία από μόλις πέντε γυμνάστριες που έχουν κατακτήσει 4 χρυσά μετάλλια σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μόνες γυμνάστριες που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν 4 χρυσά σε μία διοργάνωση είναι η Αμερικανίδα Σιμόν Μπάιλς φέτος, η Ουγγαρέζα Άγκνες Κελέτι, η Σοβιετική Λαρίσα Λατίνινα και η Ρουμάνα Εκατερίνα Σάμπο.

Η Τσασλάφσκα έχει τα περισσότερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες από οποιαδήποτε άλλη γυμνάστρια. Συνολικά είχε κατακτήσει 11 μετάλλια σε Ολυμπιακούς, επτά χρυσά και τέσσερα αργυρά: 1 αργυρό το 1960 στη Ρώμη στο ομαδικό, 3 χρυσά (σύνθετο ατομικό, άλμα, δοκό ισορροπίας) και 1 αργυρό (ομαδικό) το 1964 στο Τόκιο, 4 χρυσά (σύνθετο ατομικό, άλμα, ασυμμετρους ζυγούς, έδαφος) και 2 αργυρά (δοκό ισορροπίας, ομαδικό) στο Μεξικό.

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1968 στην Πόλη του Μεξικό ήταν ένας θρίαμβος για την Τσασλάφσκα, όχι μόνο για τις εκπληκτικές αγωνιστικές της εμφανίσεις και την κατάκτηση συνολικά 6 μεταλλίων, αλλά και για όσα προηγήθηκαν. Έμεινε στην Ιστορία γιατί το 1968, μετά την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, είχε υπογράψει το μανιφέστο "Δύο χιλιάδες λέξεις" του Λούντβικ Βακούλικ κατά της εισβολής. Τέθηκε στο περιθώριο και αναγκάστηκε να διαφύγει στην ορεινή πόλη Σούμπερκ, για να της δοθεί την τελευταία στιγμή η άδεια να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό.

Μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό της Πόλης του Μεξικού παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της Γιόζεφ Οντλοζίλ, δεύτερο ολυμπιονίκη των 1.500 μ. στο Τόκιο. Όταν γύρισαν στην Πράγα, ο άντρας της διώχθηκε από τον στρατό κι αυτή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την ομάδα της. Χρειάστηκε προσωπική παρέμβαση του προέδρου του Μεξικού Χοσέ Λόπεζ Πορτίγιο για να της δοθεί άδεια εξόδου το 1979, προκειμένου να εργαστεί ως προπονήτρια στο Μεξικό, και η διαμεσολάβηση του προέδρου της ΔΟΕ Σάμαρανκ, το 1983, για να επιστρέψει. Το 1992 η Τσασλάφσκα και Οντλοζίλ χώρισαν και το 1993 ο γιος τους Μάρτιν, στα 19 του χρόνια, μεθυσμένος, σκότωσε τον πατέρα του!

Μετά το 1989 η Βέρα Τσασλάφσκα διατέλεσε πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τσεχίας, ενώ τιμήθηκε και με το βραβείο "Πιέρ ντε Κουμπερτέν" από τη ΔΟΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL