Live τώρα    
ΓΛΑΣΚΩΒΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΣΤΕΓΩΝ / Γλασκώβη: "Γκολ στη Φτώχεια" με δύο ελληνικές ομάδες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΛΑΣΚΩΒΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΣΤΕΓΩΝ / Γλασκώβη: "Γκολ στη Φτώχεια" με δύο ελληνικές ομάδες!

Στιγμιότυπο από το περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο αστέγων στο Άμστερνταμ...

Αποφασισμένοι να γεμίσουν εμπειρίες ζωής, αλλά να πετύχουν πολλά... γκολ, τα μέλη της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων βρίσκονται στη Γλασκώβη, όπου σήμερα ξεκινά το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Είναι η δέκατη συμμετοχή της Ελλάδας στην κορυφαία αυτή παγκόσμια αθλητική μα πρωτίστως κοινωνική διοργάνωση και η πρώτη που η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί και από μια αμιγώς γυναικεία ομάδα. Στόχος όλων είναι να επιστρέψουν καλύτεροι άνθρωποι, πιο δυνατοί, για να κερδίσουν αγώνες ζωής και όχι μόνο ποδοσφαιρικούς.

Η κεντρική πλατεία της Γλασκώβης "Τζορτζ Σκουέρ" έχει μεταβληθεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου και είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες ανθρώπους από 54 χώρες και 64 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. "Γκολ στη Φτώχεια" ("Kick Out Poverty") είναι το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης, που μετράει πλέον 14 χρόνια ζωής. Στην πρώτη διοργάνωση, του 2003, στο Γκρατς της Αυστρίας, συμμετείχαν 16 ομάδες, όλες αποτελούμενες από πωλητές περιοδικών δρόμου των αντίστοιχων χωρών. Σήμερα, το παγκόσμιο αυτό κοινωνικοαθλητικό κίνημα έχει πάνω από 75 χώρες - μέλη, αξιοποιώντας τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, όχι για να φτιάξει καλύτερους ποδοσφαιριστές, αλλά για να φτιάξει καλύτερους ανθρώπους, μια καλύτερη κοινωνία. Αυτό είναι και το σλόγκαν και της ελληνικής πρωτοβουλίας "Γκολ στη Φτώχεια", που διανύει ήδη τον δέκατο χρόνο της ύπαρξής της, με δέκα παρουσίες στο Κύπελλο Αστέγων.

Φέτος είναι η πρώτη φορά, που η ελληνική αποστολή συμμετέχει με δύο ομάδες, την ανδρική - μεικτή, αλλά και μια αμιγώς γυναικεία ομάδα, στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνονται και τέσσερις κυρίες που διανέμουν το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησαν φέτος για πρώτη φορά στη ζωή τους να προπονούνται συστηματικά στο ποδόσφαιρο! Στο τουρνουά των γυναικών συμμετέχουν 16 χώρες και η κλήρωση φέρνει την ελληνική ομάδα αντιμέτωπη στην πρώτη φάση με τις Ινδία, Γουατεμάλα, Χιλή, Γαλλία, Αργεντινή, Μεξικό, και Αγγλία. Τον άλλο όμιλο απαρτίζουν η οικοδέσποινα Σκωτία μαζί με τις Ολλανδία, Κένυα, Ουαλία, Νορβηγία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ακτή Ελεφαντοστού και Κιργιζία.

Στο τουρνουά των ανδρών συμμετέχουν 48 ανδρικές ομάδες, οι οποίες έχουν χωριστεί σε οκτώ ομίλους των έξι ομάδων. Η Ελλάδα είναι στον τέταρτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει, στον πρώτο γύρο, τις Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ιρλανδία. Κάθε ομάδα αποτελείται από τέσσερις παίκτες και έχει και τέσσερις παίκτες στον πάγκο (σύνολο οκτώ παίκτες). Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 22Χ16 μέτρα. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά. Η Ελλάδα ξεκινάει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις σήμερα αντιμετωπίζοντας τη Σουηδία στους άνδρες και την Αγγλία στις γυναίκες.

Στόχος της ελληνικής ομάδας είναι η κατάκτηση του κυπέλλου για το "Ευ Αγωνίζεσθαι" ("Fair Play Award"), που σε μια τέτοια διοργάνωση είναι και η πιο σπουδαία διάκριση. Να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα είναι η μοναδική στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο για το "Ευ Αγωνίζεσθαι", ενώ στην περσινή της συμμετοχή στο Άμστερνταμ κατέκτησε και την πρώτη θέση στην κατηγορία της (INSP Trophy), επικρατώντας στον τελικό της Ελβετίας με 6-2.

Την ελληνική αποστολή στους άνδρες απαρτίζουν οι: Λάμπης Δημουλάς, Πασχάλης Καρακώστας, Άρης Κολίτσης, Παντελής Σπηλιόπουλος, Κοσμάς Νικήτας, Λευτέρης Συναχέρης, Χρήστος Σιαμπάνης, Στέλιος Κουτσουρής.

Την αποστολή της γυναικείας ομάδας συμπληρώνουν οι: Στέλλα Μαυρίδου, Κρυστάλλω-Όλγα Ζωγράφου, Μαγδαληνή Βασιλικού, Ευτέρπη Ιωαννίδου, Βαλεντίνα Ευθυμίου, Βασιλική Δημητριάδη, Κατερίνα Πάσχου.

Προπονητές της φετινής αποστολής είναι δύο πρώην παίκτες της ομάδας, ο Γιάννης Κώτσος και ο Αλέξανδρος Καϊάφας. Την αποστολή συνοδεύουν ο διευθυντής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» Χρήστος Αλεφάντης και ο φωτογράφος Γιάννης Ζινδριλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0