ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ
Την άλλη Κυριακή, 9 Νοεμβρίου, διεξάγεται στην Κλασική Διαδρομή ο Μαραθώνιος της Αθήνας, που από εφέτος αποκαλείται "ο Αυθεντικός". Είναι μια διοργάνωση, αφιερωμένη στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που χρόνο με τον χρόνο παίρνει και μεγαλύτερη αίγλη, όχι από τις επιδόσεις των νικητών και των νικητριών, αλλά από τη διαρκή αύξηση των συμμετοχών, σε συνδυασμό με την αρτιότερη προετοιμασία.
Φέτος αναμένεται ρεκόρ συμμετοχών, καθώς έχουν δηλωθεί για να αγωνιστούν 13.000 (οι 5.000 ξένοι), ξεπερνώντας ακόμη και την επετειακή διοργάνωση του 2010 (2500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα), που έφθασαν κοντά στις 12.500. Η IAAF αξιολόγησε τους αγώνες Μαραθωνίου και παρουσίασε από την επίσημη ιστοσελίδα της τους 10 καλύτερους στον κόσμο, μεταξύ των οποίων είναι και της Αθήνας. "Κανείς δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι τρέχει Μαραθώνιο, αν δεν τρέξει εκεί που ξεκίνησαν όλα", αναφέρει χαρακτηριστικά για την Αθήνα. Οι άλλοι 9 καλύτεροι Μαραθώνιοι στον κόσμο είναι του Παρισιού, του Λονδίνου, της Βοστώνης, του Όκλαντ, του Βερολίνου, της Χονολουλού, του Άμστερνταμ, της Νέας Υόρκης και του Πουέρτο Ρίκο.
Το δυσάρεστο για την Ελλάδα είναι ότι για μια ακόμη χρονιά ο ΣΕΓΑΣ δεν μπορεί να παρουσιάσει ανταγωνιστικούς αθλητές και αθλήτριες, για να μην πούμε ότι η κατάσταση είναι η χειρότερη από κάθε άλλη φορά! Η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε καν στο αγώνισμα του Μαραθωνίου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης, ενώ μέχρι σήμερα μόλις τρεις Έλληνες (Μερούσης, Παπαδημητρίου και Καλιακούδης) έχουν "κατέβει" τις 2 ώρες και 30' και δύο Ελληνίδες (Γαζέα και Κατσιμαντού) τις 3 ώρες, όταν έχουμε... κατακλυσμό μεγάλων επιδόσεων στο αγώνισμα από τους Αφρικανούς δρομείς, που κυριαρχούν, ειδικά στους άνδρες...
Βλέποντας τις λίστες των κορυφαίων όλου του κόσμου στον Μαραθώνιο διαπιστώνουμε ότι 137 δρομείς έχουν σημειώσει το 2014 επίδοση κάτω από 2 ώρες και 10', από τους οποίους πάνω από 100 είναι Κενυάτες ή Αιθίοπες, που καταλαμβάνουν μάλιστα όλες τις θέσεις στους 20 πρώτους του αγωνίσματος! Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και στη λίστα των γυναικών, όπου 104 δρομείς έχουν τερματίσει φέτος σε χρόνο κάτω από 2 ώρες και 30', δηλαδή όσο και... τρεις Έλληνες!
Στην Αθήνα, με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, θα βρεθεί κι ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο, ο πρώτος δρομέας στην ιστορία του Μαραθωνίου, που κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών και 3' και είναι ένας από τους τρεις υποψήφιους για αθλητής της χρονιάς από την ΙΑΑF. Ήταν η 10η φορά, που καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαραθωνίου στο Βερολίνο. Μετά το 30ό χλμ. οι Κενυάτες έχοντας έντονο συναγωνισμό μεταξύ τους έδειξαν πως το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν σίγουρη υπόθεση. Στα 5χλμ πριν το τέλος ο Κιμέτο ξέφυγε για να τερματίσει σε 2:02:57, ενώ και ο Μουτάι τερμάτισε δεύτερος σε 2:03:13, κάτω από το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ, που είχε με 2:03:23 ο Γουίλσον Κίπσαγκα από την περσινή διοργάνωση.
Ο Κιμέτο κάλυψε το πρώτο μισό της διαδρομής σε 1:01:45 και αύξησε τον ρυθμό του, καλύπτοντας τα υπόλοιπα 13,1 μίλια σε 1:01:12. Η επίδοση του στην γερμανική πρωτεύουσα ήταν η καλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε Μαραθώνιο, ξεπερνώντας και την επίδοση 2 ώρες 03:02, που είχε σημειώσει ένας άλλος Κενυάτης και ένας άλλος... Μουτάι, ο Τζέοφρι Μουτάι το 2011 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, διοργάνωση που δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΙΑΑF για παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα, καθώς η διαδρομή δεν είναι "κυκλική" (εκκίνηση και τερματισμός στο ίδιο σημείο). Στην διοργάνωση του Βερολίνου η νικήτρια Τίρφι Τσεκάγιε από την Αιθιοπία πέτυχε την καλύτερη επίδοση της χρονιάς (2:20:18), ενώ συμμετείχαν 40.000 δρομείς, όσο ήταν και το όριο των διοργανωτών.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι τα ρεκόρ της -δύσκολης- Κλασικής Διαδρομής είναι 2:10:55 του Ιταλού Στέφανο Μπαλντίνι και 2:26:20 της Ιαπωνέζας Μιζούκι Νογκούτσι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τα ρεκόρ της διοργάνωσης 2:11:35 από τον Κενυάτη Ράιμοντ Κιμουτάι Μπετ από το 2012 στους άνδρες και 2:31:06 από την Λιθουανή Ράσα Ντραζνταουσκάιτε από το 2010.