Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Καταργούν το οκτάωρο, θεσπίζουν εντεκάωρο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταργούν το οκτάωρο, θεσπίζουν εντεκάωρο!

Ακόμα και το οκτάωρο καταργείται με ΠΝΠ από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Με πρόσχημα τα υγειονομικά μέτρα, οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους και μπαίνουν σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν εντεκάωρο, με τρεις ώρες άμισθης υπερωρίας!

Το "σπάσιμο" του οκταώρου είναι βασική επιδίωξη του ΣΕΒ και πάγια θέση του από το 2010, ωστόσο οι "ευέλικτες" υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις (!) είναι ένα μέτρο που περιλαμβάνεται στο "σχέδιο Πισσαρίδη".

Με άλλα λόγια ο υπουργός Εργασίας θεσμοθετεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όλες τις ανατροπές που υπαγορεύει το "σχέδιο Πισσαρίδη" στην εργασία, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί με τη σειρά τους όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ. Ακόμα και αυτά που δεν έγιναν δεκτά από την τρόικα την περίοδο 2010 - 2015.

Με αυτά τα δεδομένα αύριο κατατίθεται στη Βουλή η νέα ΠΝΠ με την οποία προβλέπεται ωράριο - «λάστιχο» για όσους εργαζόμενους μπήκαν σε καραντίνα και δωρεάν εργασία στους εργοδότες για το επόμενο τετράμηνο. Δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους το οκτάωρο μπαίνει σε αναστολή!

Τι αναφέρει η ΠΝΠ

Αναλυτικά προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτούν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορωνοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός τεσσάρων μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και τρεις ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού. Ωστόσο η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία και αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Το άλλοθι της τηλεργασίας

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορωνοϊού που προβλέπει καταρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας.

Εδώ ωστόσο βρίσκεται και η λαθροχειρία του κ. Βρούτση. Εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, "οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, χωρίς επιπλέον αμοιβή".

Και μάλιστα αυτό παρουσιάζεται ως αντιστάθμισμα (!) για την αυτονόητη υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του εργαζόμενου λόγω της προληπτικής καραντίνας το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών του.

Η προς κατάθεση ΠΝΠ που αφορά τις "δωρεάν" υπερωρίες έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη ΠΝΠ του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται στους εργοδότες που δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας να θέτουν σε αναστολή εργασίας ακόμα και τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Ακόμα και των εγκύων και των μητέρων συμπεριλαμβανομένων. Με αποτέλεσμα μια έγκυος να χάνει ακόμα και το 50% των αποδοχών της μπαίνοντας σε αναστολή εργασίας, αναμένοντας -όποτε φιλοτιμηθεί το κράτος- το χαρτζιλίκι 534 ευρώ.

Πισσαρίδης - ΣΕΒ: "Οι επικίνδυνες υπερωρίες"

Οι υπερωρίες και το κόστος τους κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην "έκθεση Πισσαρίδη", που υποδεικνύει εξορθολογισμό τους. Ακόμα πιο ευθαρσώς ο ΣΕΒ κάνει λόγο σε πρόσφατο άρθρο του για "επικίνδυνες υπερωρίες"!

Στην επιχειρηματολογία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν υπερωρίες που... "ενώ δεν προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων, βλάπτουν σοβαρά την υγεία των επιχειρήσεων" ζητώντας επιπλέον να μην προχωρήσει η έκδοση "κρίσιμης υπουργικής αποφάσεως, η οποία θα δώσει το έναυσμα για την εφαρμογή τού τελευταίου και πιο ανελαστικού νόμου για τις υπερωρίες".

Στην έκθεση Πισσαρίδη τονίζεται σχετικά: "Εξορθολογισμός της χρήσης και του κόστους των υπερωριών. Η ευελιξία στη χρήση υπερωριών είναι σημαντική για την οικονομική δραστηριότητα. Το κόστος των υπερωριών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνο σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Τέτοιες υποχρεώσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εξορθολογιστούν. Στην αντίθετη περίπτωση οδηγούν είτε σε περιορισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε σε επέκταση ‘παράνομων’ πρακτικών...".

Αχτσιόγλου: “Ο εργασιακός μεσαίωνας φαντάζει παράδεισος μπροστά στα νέα σχέδια του κ. Βρούτση”

"Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορωνοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!

Η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ" τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας:

"Το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο. Την προειδοποιούμε να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση".

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL