Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΣΥΡΙΖΑ για νέο Ασφαλιστικό / ΣΥΡΙΖΑ για νέο Ασφαλιστικό: Αυξήσεις για (πολύ) λίγους, προκλητικές για "γαλάζιους" μετακλητούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ για νέο Ασφαλιστικό / ΣΥΡΙΖΑ για νέο Ασφαλιστικό: Αυξήσεις για (πολύ) λίγους, προκλητικές για "γαλάζιους" μετακλητούς

Συγκριτικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν μικρότερες ή μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για το 90% ασφαλισμένων και συνταξιούχων με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρόβλεψη για χαμηλότερες δαπάνες στις συντάξεις το 2020 και η κατάργηση της 13ης σύνταξης προκαλούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ακόμα και οι αυξήσεις που προβλέπονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό, σε πολύ μεγάλο ποσοστό δεν θα περάσουν στις "τσέπες" των συνταξιούχων, αλλά θα έχουν "λογιστική" αποτύπωση.

Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι ευνοούνται σκανδαλωδώς οι "γαλάζιοι" μετακλητοί που είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα συνταξιοδοτηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα λαμβάνουν και σύνταξη (70%) εκτός από τον μισθό. Ειδικότερα για την συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων με το ισχύον καθεστώς προβλέπεται αναστολή της σύνταξης με την τοποθέτησή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.

Πόσα χάνουν

Ειδικότερα από τους συγκριτικούς πίνακες για τους συνταξιούχους πριν και μετά το 2016 προκύπτει ότι οι (θετικές) αναπροσαρμογές στις συντάξεις δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες που θα έχει η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων.

* Για τους συνταξιούχους πριν από το 2016 προκύπτει πως ωφελημένοι από την αύξηση της επικουρικής θα είναι 251.000, ενώ απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 2.500.048.

* Για τους συνταξιούχους μετά το 2016 προκύπτει ότι απώλειες από κατάργηση της 13ης σύνταξης θα έχουν 240.000, ενώ οι ωφελημένοι από το ασφαλιστικό της Ν.Δ. που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης φτάνουν μόλις τους 70.000.

* Ακόμη από τη σύγκριση των εισοδημάτων των συνταξιούχων τα έτη 2019 και 2020 προκύπτει ότι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν απώλειες από 350 έως 500 ευρώ, ενώ οι λίγοι ωφελημένοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Όσοι έχουν 30 ασφαλιστικά έτη θα έχουν αύξηση μόλις 7 ευρώ, ενώ οι λίγοι με 35 χρόνια θα έχουν αύξηση 347 ευρώ.

Η απώλεια της 13ης σύνταξης

"Το ασφαλιστικό της Ν.Δ. φέρνει επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους και ωφελεί προκλητικά τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μετακλητοί της κυβέρνησης" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, για τις συντάξεις αναφέρει:

* Η δαπάνη που προβλέπεται για τις συντάξεις στον προϋπολογισμό είναι κατά 200 εκα. μικρότερη από ό,τι δαπανήθηκε το 2019. Άρα είναι προφανές ότι συνολικά οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από ό,τι το 2019, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό ότι θα υπάρχουν γενικευμένες αυξήσεις.

* Η μόνιμη 13η σύνταξη καταργείται, άρα η μεγάλη πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων θα χάσει μία ολόκληρη σύνταξη.

* Μέρος μόνο των χρημάτων της 13ης σύνταξης θα κατευθυνθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις σε λίγους, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις, οδηγώντας έτσι σε μία ανάποδη αναδιανομή.

* Μάλιστα, ακόμη και αυτοί που θεωρητικά αναμένουν αύξηση λόγω βελτίωσης κάποιων ποσοστών αναπλήρωσης στην πράξη δεν θα τη δουν. Θα είναι μόνο λογιστική αφού αυτή απορροφάται από την προσωπική διαφορά που θέσπισε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις, όπως τελικά ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός.

* Την ίδια στιγμή που επιβαρύνονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με προκλητική ρύθμιση βολεύονται οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων, στους οποίους ο Γ. Βρούτσης εξασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη.

"Από τους συνολικά 2.542.000 συνταξιούχους, πραγματική μείωση στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχει το 90% των συνταξιούχων, ενώ πραγματικές ωφέλειες στο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις θα έχουν μόνο το 10% των ήδη συνταξιούχων" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εισφορές: Επιβάρυνση για το 90%

Τέλος για το θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το 90% θα έχουν αύξηση 20% στις εισφορές τους.

"Επανέρχεται το άδικο σύστημα των κλάσεων, που ευνοεί τα υψηλά εισοδήματα εις βάρος των χαμηλών και των μεσαίων. Π.χ. ένας δικηγόρος επαρχιακής πόλης με μόλις μία υπόθεση τον μήνα θα πληρώνει τα ίδια με έναν μεγαλοδικηγόρο στο Κολωνάκι με υψηλότατα εισοδήματα.

Στο επιχείρημα ότι οι υψηλότερες εισφορές σημαίνουν και υψηλότερες συντάξεις θυμίζουμε ότι ήδη από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη δυνατότητα να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι υψηλότερες εισφορές εφόσον μπορούν για να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι τώρα η υψηλότερη εισφορά καθίσταται υποχρεωτική για όλους, θίγοντας προφανώς τους επαγγελματίες των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εφη Αχτσιόγλου: Επιβαρύνεται το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και των ήδη συνταξιούχων

Με το νέο ασφαλιστικό, το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%, ενώ η 13η σύνταξη καταργείται αφαιρώντας εισόδημα ίσο με μία σύνταξη τον χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Με επικοινωνιακό θόρυβο η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να θολώσει την πραγματικότητα και καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους» σημειώνει η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας:

"Από θέση ευθύνης και προς ενημέρωση των πολιτών επαναλαμβάνουμε:

Για τις συντάξεις: Mε το νέο ασφαλιστικό, τα χρήματα που θα δοθούν για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα από αυτά που δόθηκαν το 2019. Μέρος αυτού του μικρότερου ποσού θα δοθεί επιλεκτικά σε αυξήσεις για λίγους των ανώτερων κλιμακίων, αλλά όχι στις χαμηλές συντάξεις. Η 13η σύνταξη καταργείται αφαιρώντας εισόδημα ίσο με μία σύνταξη τον χρόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Για τις εισφορές: Με το νέο ασφαλιστικό, το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών θα πληρώνει εισφορές αυξημένες κατά 20%. Συγχρόνως θεσμοθετείται ένα απολύτως άδικο σύστημα κλάσεων, όπου ένας επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώνει τα ίδια με έναν που έχει 70.000 ευρώ τον χρόνο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL