Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Επιστροφή στην κανονικότητα / Μηνύουν υπαλλήλους γιατί έκαναν τη δουλειά τους!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στην κανονικότητα / Μηνύουν υπαλλήλους γιατί έκαναν τη δουλειά τους!

Όλοι γνώριζαν στο υπουργείο Πολιτισμού ότι επρόκειτο για μια ακόμα "πικρή" ιστορία όταν στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 η εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Πληροφορική (ΙΚNOWHOW) κηρύχθηκε έκπτωτη με απόφαση της τότε υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά και του υφυπουργού Κώστα Στρατή διότι δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης επιμέρους παραδοτέων του υποέργου "Ανάπτυξη εφαρμογών" του έργου "Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων", δηλαδή της βάσης δεδομένων που θα υποδεχόταν τις ψηφιακές καταγραφές των κινητών μνημείων που βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων όλης της χώρας.

Η έκπτωτη εταιρεία, στην οποία ειρήσθω εν παρόδω κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2015, παρά τις ενστάσεις που υπήρχαν, επανέρχεται μηνύοντας τρεις από τους πέντε υπαλλήλους που συμμετείχαν ως τακτικά μέλη στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου, την οποία είχε ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η συγκεκριμένη εταιρεία προβαίνοντας σε μια ενέργεια που αν μη τι άλλο επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Ωστόσο, είναι και ένα μήνυμα προς όλους εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε αντίστοιχες επιτροπές σε όλο τον δημόσιο τομέα, έτσι ώστε οι επιστημονικές κρίσεις και διαπιστώσεις τους να συμμορφώνονται με τα επιδιωκόμενα συμφέροντα των ιδιωτών που συνεργάζονται με το Δημόσιο όταν δεν τηρούνται οι όροι των δημοσίων συμβάσεων.

Αναμένεται επιστροφή...

Η μήνυση μάλιστα δεν αφορά την απόφαση της τότε ηγεσίας για την έκπτωση της εν λόγω εταιρείας από την αναδοχή του έργου. Οι υπάλληλοι μηνύονται για την εισήγησή τους που έχει καταχωρηθεί στα πρακτικά του υπουργείου και βάσει αυτής ακολούθησε η έκπτωση του αναδόχου. Έχουν μάλιστα κληθεί σε ανωμοτί εξέταση στο Πταισματοδικείο Αθηνών.

Ανάλογες επιτροπές ορίζονται συνέχεια σε όλα τα υπουργεία προκειμένου να παρακολουθούνται έργα που εκτελούνται από ιδιώτες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση, πρωτοφανής για τα δημοσιοϋπαλληλικά δεδομένα, έρχεται να δείξει με απόλυτη σαφήνεια την επιστροφή στην κανονικότητα. Η μήνυση προς τους τρεις υπαλλήλους έρχεται σε μία περίοδο όπου στο υπουργείο Πολιτισμού έχει φουντώσει η φημολογία ότι η πολιτική ηγεσία δρομολογεί νέα υπουργική απόφαση η οποία θα ανακαλεί την Υπουργική Απόφαση Μ. Ζορμπά - Κ. Στρατή με την οποία είχε κηρυχθεί έκπτωτη η ΙΚΝΟWHOW. Πλάκα θα έχει να ξαναδούμε την εν λόγω εταιρεία, αντί να απολογείται για τα πεπραγμένα της, να επιστρέφει και πάλι στο υπουργείο ως νέος ανάδοχος του έργου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρεία συμμετείχε στην κοινοπραξία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει και το πληροφοριακό σύστημα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου. Έχει κάτι τέτοιο στον νου της άραγε η νέα ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, παρά το βεβαρημένο παρελθόν και σκοπεύει να επιβραβεύσει αυτή την πρακτική εναντίον εργαζομένων;

Τρία χρόνια απραξίας

Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ψηφιακής καταγραφής των κινητών μνημείων που βρίσκονται στις αποθήκες των μουσείων και των Εφορειών Αρχαιοτήτων όλης της χώρας είναι ένα από τα τέσσερα υποέργα του συνολικού έργου ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων, μέσω αυτεπιστασίας και μέσω αναδόχων εταιρειών, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχο τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Το χρονοδιάγραμμα του επίμαχου υποέργου προέβλεπε έναρξη εργασιών τον Οκτώβριο του 2015 και ολοκλήρωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2016. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις, τα επίμαχα παραδοτέα έπρεπε να παραδοθούν τον Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο, κρίθηκαν ανεπαρκή μετά από τρεις διαδοχικές υποβολές. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2017 δόθηκε νέα τρίμηνη "προθεσμία θεραπείας", δηλαδή νέα περίοδος χάριτος στην εταιρεία, βάσει της οποίας εάν τα επίμαχα παραδοτέα δεν παραδίδονταν στην ώρα τους, ο ανάδοχος βάσει της σύμβασης θα κηρυσσόταν έκπτωτος. Τον Ιανουάριο του 2018 η ανάδοχος IKNOWHOW για ακόμα μια φορά δεν παρέδωσε το έργο της, παρότι η Υπουργική Απόφαση προέβλεπε ρητά τη συμμόρφωση της εταιρείας με βάση τις διαπιστώσεις της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου. Από τη στιγμή που το ένα υποέργο δεν ολοκληρωνόταν, συμπαρέσυρε σε καθυστερήσεις και συνεχείς αυξήσεις τον προϋπολογισμό όλου του έργου. Έτσι προήλθε η έκπτωση του αναδόχου.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL