Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C24.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.1°C26.6°C
4 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C22.7°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.8°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
27 °C
26.2°C26.9°C
2 BF 32%
«Η διεθνής κοινότητα αρνείται να βοηθήσει άμεσα τον Λίβανο»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η διεθνής κοινότητα αρνείται να βοηθήσει άμεσα τον Λίβανο»

Για την καταστροφή του λιμανιού και της ευρύτερης της παραθαλάσσιας περιοχής της Βηρυτού, της πρωτεύουσας του Λιβάνου, τους εκατοντάδες νεκρούς, τους χιλιάδες τραυματίες, τις διαλυμένες υποδομές της πόλης μίλησε στον 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Νικόλας Κοσματόπουλος, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, ο οποίος την ημέρα της θανάσιμης έκρηξης, που συνέβη στις 4 Αυγούστου, βρισκόταν στην Ελλάδα.

Είναι μια ακόμα τραγωδία σε μια σειρά τραγωδιών που έχει πλήξει τον Λίβανο από τον περασμένο Νοέμβριο, επισήμανε ο κ. Κοσματόπουλος στον Απόστολο Λυκεσά και στη Σταυρούλα Πουλημένη, και εξήγησε ότι τότε άρχισε μια πρώτη προσπάθεια – εδώ και πάρα πολλά χρόνια – πολύμηνης λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο σύστημα πολιτικών του Λιβάνου και καθεστώτων που δεν αλλάζουν λόγω και εξωτερικών παραγόντων.

Η έκρηξη απ’ ότι φαίνεται είναι ένα ατύχημα, σημείωσε ο καθηγητής, και εξήγησε ότι τα φίλτρα που μπαίνουν και στις χώρες της Μέσης Ανατολής λειτουργούν ως εμπόδιο στην πληροφόρηση και μίλησε και για τις τεμπέλικες αναλύσεις από πλευράς ελληνικών ΜΜΕ και όχι μόνο σχετικά με τις εξηγήσεις που δίνονται για το συμβάν και τα αίτια της τραγωδίας.

Ο κ. Κοσματόπουλος εξήγησε ότι ο λαός του Λιβάνου είναι μόλις πέντε εκατομμύρια και σε αυτή τη μικρή χώρα που έχει το μέγεθος της Κρήτης και έχει τόσα περάσει και με τον πολυετή εμφύλιο φιλοξενούνται σήμερα και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και σχεδόν απ’ όλες τις χώρες της περιοχής.

Και παρ’ όλα αυτά η διεθνής κοινότητα αρνείται να βοηθήσει άμεσα τον Λίβανο επιβάλλοντας όρους μέσα στους οποίους ίσως να είναι και γεωπολιτικοί όροι όπως πχ μια άλλη στάση απέναντι στην επιθετικότητα και την επεκτατικότητα του Ισραήλ.

Ο κ. Κοσματόπουλος εξήγησε ότι θα φανεί κατά πόσο η τραγωδία θα εργαλειοποιηθεί και για πολιτικούς στόχους.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/871037776&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true

105,5 Sto Kokkino · Νικόλας Κοσματόπουλος - 91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης - 6 Αυγούστου 2020

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL