Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνάντηση Α. Τσίπρα με τον Ρ. Φίκο, πρόεδρο της ιταλικής βουλής, στέλεχος του Κ5Α και πολέμιο του Σαλβίνι

Ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ρομπέρτο Φίκο, τον πρόεδρο της ιταλικής βουλής, ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και μεγάλο πολέμιο του ακροδεξιού και ρατσιστή Σαλβίνι.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τρίπρας συναντήθηκε στη Ρώμη με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (Κ5Α) Ρομπέρτο Φίκο για να συζητήσουν για την ενίσχυση των ελληνο-ιταλικών σχέσεων, την κοινωνική Ευρώπη, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Ρομπέρτο Φίκο ανήκει στην προοδευτική και αριστερή πτέρυγα του Κ5Α, είναι από τη Νάπολη και ως εκ τούτου καλός γνώστης των προβλημάτων του ευρωπαϊκού Νότου και της ανάγκης μιας οικονομικής και κοινωνικής παρέμβασης για τη στήριξή του, ενώ αποτέλεσε από τις σημαντικές φωνές τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και στην Ιταλία εναντίον της βάρβαρης πολιτικής του Σαλβίνι εναντίον των ναυαγών προσφύγων και μεταναστών.

Φαίνεται ότι σε αρκετά θέματα υπήρξε μια κοινή προσέγγιση απόψεων ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Ρομπέρτο Φίκο, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία για  την καθιέρωση ενός διαύλου επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κ5Α.

Προφανώς η αλλαγή της ιταλικής κυβέρνησης δεν άφησε αδιάφορο κανέναν στην Ιταλία και την Ευρώπη και είναι θετικό ότι όλες οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων του ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, στήριξαν το σχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης Κόντε, ελπίζοντας σε μια αλλαγή πολιτικής.

Το Κ5Α στην Ευρωβουλή προσπαθεί εδώ και καιρό να απεγκλωβιστεί από την προηγούμενη πολιτική συμμαχιών του αναζητώντας μια τοποθέτηση στον προοδευτικό και ορισμένες φορές αριστερό χώρο. Το προηγούμενο μάλιστα διάστημα είχε ζητήσει την είσοδό του στην ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL, ενώ σήμερα συζητά με την ευρωομάδα των Πρασίνων. Προφανώς κανένας δημοκρατικός και προοδευτικός πολίτης στην Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορος στην αλλαγή πολιτικής ενός τόσο μεγάλου κόμματος σε μια τόσο μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος ευρωπαϊκή μεσογειακή χώρα.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις