Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τον Νότιο Έβρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάβημα ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τον Νότιο Έβρο

Σε διάβημα προς την Τουρκία έχει προχωρήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ με αφορμή με την αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου στο νότιο κομμάτι του και τη δημιουργία έλους το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας μια νησίδα.

Όπως σημειώνεται στο kathimerini.gr τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει ελληνική περιοχή, η οποία φθάνει περίπου τα 16 στρέμματα.

Σύμφωνα μετο ίδιο δημοσίευμα τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γειτονικής χώρας βρίσκονται, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα.

Παρέμβαση για το εν λόγω ζήτημα έκανε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα υπάρχει παραβίαση των ελληνικών συνόρων στον Έβρο από την Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Ρωτάω την ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ αν ισχύει και γιατί το έχουν επιτρέψει. Υ.Γ Μην προσπαθήσουν να το αρνηθούν αν ισχύει».

https://twitter.com/panos_rigas/status/1263848109056065536?ref_src=twsrc^tfw

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα κόμματα για αυθαίρετες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας

Σε κοινή δήλωση τους οι τομεάρχες Εθνικής Αμυνας Θοδωρής Δρίτσας και Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν σχετικά με τα γεγονότα στον Έβρο:

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει άμεσα τα πολιτικά κόμματα για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Έβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει.

Χθες ο Υπουργός Εξωτερικών υποβάθμισε το θέμα τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει ένταση για ζήτημα που μπορεί να λυθεί από μια κοινή επιτροπή.

Θεωρεί ότι δεν είναι η Τουρκία που δημιούργησε την ένταση;

Θεωρεί ότι θα έπρεπε η αρμόδια επιτροπή να είχε συγκληθεί πριν προβεί σε ενέργειες στην περιοχή η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού;

Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Άμυνας για το θέμα;

Τα θέματα αυτά απαιτούν γνώση, ψυχραιμία, σύνεση και αποφασιστικότητα. Η έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL