Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Ο Κ. Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες για την αύξηση των κρουσμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μητσοτάκης ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες για την αύξηση των κρουσμάτων

Χωρίς το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής για τις συνεχείς παλινωδίες τις κυβέρνησης στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προσπάθησε να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες. Μάλιστα ο πρωθυπουργός δε δίστασε να ρίξει την ευθύνη στους πολίτες, εγκαλώντας τους για «χαλάρωση».

Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα για την πορεία του ιού ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων «οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά το μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη γι' αυτό. Μόλις το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια» ισχυρίστηκε. Βέβαια ο πρωθυπουργός ξέχασε να κάνει αναφορά στον τραγέλαφο που επικρατεί - με ευθύνη της κυβέρνησης - στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου ο κόσμος στριμώχνεται ενώ τα δρομολόγια αραιώνουν. Δεν είδε επίσης το μπάχαλο στις πύλες εισόδου και την ανυπαρξία τεστ.

Κατά τα άλλα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπογράμμισε «είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε, ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού. Και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε. Το κάνουμε κάθε μέρα. Έχουμε επιβάλλει μόνο τον τελευταίο μήνα, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, τουλάχιστον 15 στοχευμένα νέα περιοριστικά μέτρα. Είναι μέτρα τα οποία απαντούν στα ευρήματα του παρατηρητηρίου και του διυπουργικού μηχανισμού παρέμβασης που έχουμε δημιουργήσει».

Ο Κ. Μητσοτάκης την ίδια στιγμή δεν... είδε παλινωδίες από την κυβέρνησή του και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα αναφορικά με τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα.

«Και αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες, είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση, το τονίζω κάθε κυβέρνηση, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε έτοιμες απαντήσεις ούτε δοκιμασμένες λύσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο ΕΣΥ που δοκιμάζεται και έχει ανάγκη από στήριξη. Το μόνο που είπε είναι ότι «σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα υγείας και ένα κοινωνικό δείκτη προστασίας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη και ένα κράτος το οποίο να επιτελεί το ρόλο του». «Για αυτό και θα το ξαναπώ. Η πιστή τήρηση των κανόνων γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από εδώ και πέρα»,

«Φοράμε όλοι, όλοι μάσκα σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν γίνεται να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις. Η μάσκα πρέπει να γίνει πια μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας, τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Αποφεύγουμε μαζικές συναθροίσεις και τη διασκέδαση σε χώρους έντονου συγχρωτισμού. Και βέβαια απορρίπτουμε τις θεωρίες συνομωσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία αλλά οι ειδικοί επιστήμονες για να προστατεύσουμε τελικά τη δημόσια υγεία όλων» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν φιλότιμο. «Πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο, που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας. Και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και είμαι σίγουρος ότι εφόσον το κάνουμε, και θα το κάνουμε, γιατί το κάναμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, θα βγούμε νικητές και από αυτή τη δύσκολη μάχη» κατέληξε ο Κ. Μητσοτάκης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL