Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Προστασία πρώτης κατοικίας μετά την Πρωτομαγιά ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστασία πρώτης κατοικίας μετά την Πρωτομαγιά ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 30ή Απριλίου 2020 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση 43 βουλευτών του στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή πότε θα ανακοινωθεί η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας και ζητούν την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου.

Όπως σημειώνουν, από την 1η Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ως κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 30η Απριλίου 2020 για το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρόκειται για ένα σύνολο στρατηγικών κακοπληρωτών συμπολιτών μας, αλλά ότι υφίστανται θεμελιακές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση και κάλυψη αυτών των δαπανών.

Αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο ισχυρίζεται η κυβέρνηση πως θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.α.). Σημειώνεται ότι η ΝΔ, τον Απρίλη του 2019, είχε υπερψηφίσει στη Βουλή τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται επίσης ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «επειδή, με αφορμή τη συζήτηση για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, οι θεσμοί έκαναν σαφές ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας.

Επειδή, κανένας δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών του, ούτε θα έχει οποιαδήποτε προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των Funds, τα οποία έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Επειδή, η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Επειδή, όλες οι πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν τη σημερινή σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, γεγονός που κάνει σαφές ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα των κοστολογημένων μέτρων που κατέθεσε στις 06.04.2020 και τις συνολικές του προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία εν μέσω υγειονομικής κρίσης».

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

Έχουν την πολιτική βούληση να ανανεώσουν την ισχύουσα διάταξη νόμου που είχε υπερψηφίσει η Ν.Δ τον Απρίλιο του 2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απρίλη του 2020;

Πότε σκοπεύουν να ανακοινώσουν την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, μπροστά στον κίνδυνο των οριζόντιων κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και πως θα διασφαλίσουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το τέλος του χρόνου;

Την ερώτηση υπογράφουν:

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Νατάσσα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπουρνούς Ιωάννης

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Πανάγου (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL