Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Θέλουν να στήσουν στη Λέσβο κλειστή δομή με στρατιωτική περίφραξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέλουν να στήσουν στη Λέσβο κλειστή δομή με στρατιωτική περίφραξη

Την ρητορική περί νέων κλειστών δομών επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια. Μάλιστα έκανε λόγο για δομή με κάμερες και περίφραξη στρατιωτικού τύπου.

«Τα χθεσινά γεγονότα καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Μίας δομής που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη. Μιας δομής με περίφραξη στρατιωτικού τύπου, συστήματα ελέγχου και καμερών όπου και θα προλαμβάνονται εν τη γενέσει τους περιστατικά εγκληματικότητας.

Μιας δομής, πρωτίστως, που θα εμφυσήσει το αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους διαμένοντες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες. Μιας δομής που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους φιλοξενούμενους της» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ν. Μηταράκης.

Κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση αντιδρούν στο ενδεχόμενο νέων δομών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κλειστά στρατόπεδα σε Κλιτς και Λεμονού είναι εκείνα που έχουν επιλεγεί για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους πρόσφυγες.

Ήδη έξω από το στρατόπεδο Κλιτς συγκεντρώθηκαν κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη χρησιμοποίηση των στρατοπέδων. Η δημοτική αρχή εκφράζει επίσης τη διαφωνία της για τις προωθούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα συνεργεία του στρατού αποχώρησαν από το σημείο.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι η αρχή δεν θα δεχθεί τη δημιουργία νέας δομής και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανακοίνωση

«Πριν μερικούς μήνες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε δηλώσει πως το Βόρειο Αιγαίο είναι μια «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο . Η κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες δείχνει πρόοδο στην διαχείριση του μεταναστευτικού, οφείλει να βρει τρόπο να απομακρύνει τους μετανάστες από τις νήσους μας.
 
Η Λέσβος αλλά και γενικότερα οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να μετατραπούν στην Σπιναλόγκα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν θα επιτρέψουμε οι νήσοι μας να συνεχίσουν να γίνονται  πεδία μαχών και καταστροφών. Δεν μπορούμε πλέον μόνοι μας να αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα της Ευρώπης.

Η Περιφερειακή Αρχή εκφράζοντας την βούληση και την αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου  δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί οιαδήποτε νέα δομή και ζητά από την Κυβέρνηση να προβεί σε συντονισμένες κινήσεις σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες για την επίλυση του πρόβληματος. Η φιλοξενία μεταναστών σε επιβατηγά πλοία ή κρουαζιερόπλοια ώστε να ενδιαιτηθούν οι μετανάστες  αναδεικνύεται εκ νέου μια καλή λύση, όπως είχαμε προτείνει παλαιότερα.  

Τα σημερινά δραματικά γεγονότα έβαλαν τέλος στην ύπαρξη του Κ.Υ.Τ Μόριας. Στα αποκαΐδια της δεν μπορεί να στηθεί νέα «Μόρια». Η κοινωνία της Λέσβου δεν μπορεί να δεχτεί καμία άλλη λύση ύστερα από όλα όσα έχει υποφέρει».

Αντιδράσεις, όμως, έχουν ξεσπάσει ήδη και από μερίδα κατοίκων με τον Σύλλογο Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μόριας και τον Πεζοπορικό Σύλλογο Μόριας «Η Διχάλα» να καλούν σε κινητοποιήσεις, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης κοντέινερ και σκηνών.

Στην ανακοίνωσή τους, μάλιστα, κάνουν λόγο για οργανωμένο εμπρησμό.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL