Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.7°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
19.9°C23.2°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.1°C26.0°C
0 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 74%
Ο Βασίλης Δημάκης αντιμέτωπος με αυτούς που θεωρούν «γαλόνι» να σκοτώσουν απεργό πείνας (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Βασίλης Δημάκης αντιμέτωπος με αυτούς που θεωρούν «γαλόνι» να σκοτώσουν απεργό πείνας (Ηχητικό)

Αφυδατωμένος, μόλις 59 κιλά, ο Βασίλης Δημάκης είναι ουσιαστικά αντιμέτωπος με την ιδεοληψία αυτών που μεγάλωσαν με την βιογραφία της Θάτσερ στο μαξιλάρι, που θεωρούν το να σκοτώσεις απεργό πείνας «γαλόνι» στην πολιτική πορεία, πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχει ο κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός δύναμης που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει πέραν ενός σημείου, για κατάληξη νικηφόρα, με την οποία θα κερδίσει η ζωή, είπε ο δικηγόρος του Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Έχουμε να κάνουμε με μία ευρύτερη αντίληψη, που υπερβαίνει πρόσωπα όπως ενός γενικού γραμματέα ή ενός υπουργού, που αντιμετωπίζει την φυλακή ως τιμωρία, δεν βλέπει τον σωφρονισμό ως προσπάθεια επανένταξης του κρατούμενου, ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή του, όπως δείχνει η περίπτωση του Βασίλη Δημάκη που είναι αρχετυπική περίπτωση αυτοσωφρονισμού, είπε ο κ. Καμπαγιάνννης. Είναι αριστούχος, υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), αν δεν δικαιωθεί ο δικός του αγώνας αντιλαμβάνεστε τι θα ακολουθήσει για άλλους κρατούμενους που θα θέλουν να κάνουν χρήση των αντίστοιχων δικαιωμάτων

Προφανώς, τόνισε, υπάρχει σχέση με την κινητοποίηση των κρατούμενων αυτές τις ημέρες και το αίτημά τους λόγω της πανδημίας, αυτό πληρώνει ο Δημάκης, το γεγονός ότι μίλησε, χρησιμοποίησε τις γνώσεις και τα εφόδια που απέκτησε από την πανεπιστημιακή του πορεία για να δώσει φωνή στους συγκρατούμενούς του που ζητούσαν μέτρα υγιεινής, ασφάλειας, αποσυμφορησης. Γι` αυτό μετήχθη, σε περίοδο που δεν γίνονται μεταγωγές λόγω κορωνοϊού, με το παράλογο να αποτυπώνεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όπου ως αιτία αναφέρεται ο... κορωνοϊός.

Ο Βασίλης είναι σε δύσκολη κατάσταση. Έχει αφυδατωθεί, έχει φτάσει 59 κιλά. Πρέπει να συνεδρίασει το Συμβούλιο Φυλακών Γρεβενών στα Γρεβενά και να αποφασίσει μεταγωγή ξανά στον Κορυδαλλό. Η προσπάθεια είναι να παρουσιαστεί το θέμα ως υπηρεσιακό, αλλά πολιτική είναι η απόφαση, να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία, είναι αν έναν άνθρωπο που στις χειρότερες δυνατές συνθήκες κατάφερε να ανοίξει τα φτερά του, θα του κάψουν τα φτερά. Αυτή είναι η συζήτηση, τίποτε άλλο, ξεκαθάρισε ο ίδιος. Δεν πρέπει να τιμωρείται και να καταδικάζεται κάθε ημέρα, έχει το δικαίωμα να γράψει την επόμενη σελίδα στη ζωή του, να πάει παρακάτω. Και ο Βασίλης έχει πάει παρακάτω. Όταν έρχεται το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών σύσσωμο, πρόεδρος, τακτικά μέλη και αναπληρωματικά μέλη, δεν υπήρξε καθηγητής του που δεν υπέγραψε ότι δεν γίνεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, θα χάσει την υποτροφία του. Δεν υπάρχει άλλο να ειπωθεί, παρά να αποφασιστεί η μεταγωγή του Βασίλη και το χρονικό όριο αυτής της απόφασης είναι σήμερα, δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Είμαστε αντιμέτωποι όχι με πρόσωπα, υπογράμμισε ο κ. Καμπαγιάννης, αλλά με ιδεοληψία και εμμονή ανθρώπων που, πώς να το κάνουμε, έχουν μεγαλώσει με την βιογραφία της Θάτσερ στο μαξιλάρι τους, που θεωρούν ότι το να σκοτώσεις έναν απεργό πείνας είναι γαλόνι στην πολιτική πορεία. Με αυτό είμαστε αντιμέτωποι αυτή την στιγμή. Απέναντι σε αυτή την πολιτική επιλογή, απέναντι σε μία κυβέρνηση που δοκιμάζει τα όρια αυτή την στιγμή, χρειάζεται να θυμίσουμε και να αποδείξουμε ότι υπάρχει κοινωνικός και πολιτικός συσχετισμός δύναμης που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει πέραν ενός σημείου. Γιατί υπήρξε η ιστορία της Θάτσερ, αλλά υπήρξε και η ιστορία του Μπόμπι Σαντς. Όχι για να έχουμε την ίδια κατάληξη, αλλά για κατάληξη νικηφόρα, σήμερα, με την οποία θα κερδίσει η ζωή».

Διαβάστε ακόμα

Φοιτητές και φοιτήτριες Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ στηρίζουν τον αγώνα του Βασίλη Δημάκη

«Εκδικητική η μεταγωγή του Β. Δημάκη, ιδού ο πραγματικός λόγος» (Video)

Κ. Γαβρόγλου: Στους Δημάκηδες δοκιμάζεται η Δημοκρατία

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για τον Βασίλη Δημάκη: Συντάσσομαι στο πλευρό του

Ευκ. Τσακαλώτος: Η πολιτεία δεν έχει δικαίωμα να εκδικείται - Η επιστροφή στον σωφρονιστικό μεσαίωνα είναι απαράδεκτη

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL