Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Έργα με φόντο πάντα την οικολογική καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργα με φόντο πάντα την οικολογική καταστροφή

Την πολύχρονη διαδρομή του ζωγράφου και χαράκτη Γιάννη Στεφανάκι ιχνογραφεί το βιβλίο "Γιάννης Στεφανάκις. Από την αφαιρετική τοπιογραφία στο παλίμψηστο εννοιών" από τις εκδόσεις του Φοίνικα, ένας αφιερωματικός τόμος με κείμενα των Α. Τάσσου, Αντώνη Αντωνάκου, Άννας Αφεντουλίδου, Χρύσας Βλάχου, Γιώργου Γώτη, Βούλας Επιτροπάκη, Βαλεντίνης Χρ. Καμπατζά, Δήμητρας Καραγιάννη, Κατερίνας Κοσκινά, Πέγκυς Κουνενάκη, Πάνου Κυπαρίσση, Κώστα Λιννού, Δήμητρας Μήττα, Σάββα Μιχαήλ, Γιάννη Μπόλη, Μπίας Παπαδοπούλου, Νίκου Παπαχριστόπουλου, Αννίτας Πατσουράκη, Κ.Θ. Ριζάκη, Γιώργου Ριζόπουλου, Δήμητρας Σιατερλή, Αντώνη Δ. Σκιαθά, Μάνου Στεφανίδη και Έφης Στρούζα.

Ο αφιερωματικός τόμος διατρέχει την πολύχρονη εικαστική διαδρομή του Στεφανάκι, από τα πρώτα χρόνια της δημιουργικής του πορείας, τότε που κυριαρχούσε στο έργο του το στοιχείο της αφαίρεσης και χρησιμοποιούσε υλικά από τη φύση μαζί με ακρυλικά, κόλλες, πριονίδια κ.λπ. προκειμένου να δημιουργήσει ματιέρες και να εκφράσει μια εξπρεσιονιστική διάθεση απέναντι στην οικολογική καταστροφή, μέχρι τη σημερινή περίοδο όπου στο έργο του κυριαρχεί η φιγούρα μέσα σε αποδομημένα αστικά περιβάλλοντα.

"Όλες οι περίοδοι της δουλειάς μου είναι σαν να δημιουργώ τον ίδιο πίνακα, με φόντο πάντα την οικολογική καταστροφή, που σήμερα πια έρχεται τραγικά στο επίκεντρο, και οι φιγούρες, γυμνές και έκθετες, όπως ο ίδιος ο σύγχρονος πολίτης, μπροστά στην παράλληλη αποδόμηση της κοινωνίας μας και του πλανήτη μας" λέει ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης.

Ο Γιάννης Στεφανάκις στη σχεδόν σαραντάχρονη εικαστική πορεία του δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα του animation, εκδίδει περιοδικά τέχνης, δικά του τέκνα το "Νέο Επίπεδο" και το βραχύβιο συλλεκτικό "Τεχνοπαίγνιον", ασχολείται με τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα με την ποίηση. Σε όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων του κυριαρχεί η αγωνία για τον σύγχρονο άνθρωπο σε σχέση με την ιστορική συγκυρία και τον περιβάλλοντα χώρο, είτε αυτός είναι η φύση είτε το αστικό τοπίο ή και τα πεπραγμένα του ανθρώπου.

Ο αφιερωματικός τόμος εικονογραφείται με 70 έργα χαρακτικής, ζωγραφικής και εικαστικών εγκαταστάσεων (σε ασπρόμαυρη και τετράχρωμη εκτύπωση) από την πολύχρονη εικαστική διαδρομή του Στεφανάκι. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται λεπτομερής εργοβιογραφία.

Νέο "Νέο Επίπεδο"

Στο μεταξύ κυκλοφορεί και το νέο τεύχος του περιοδικού "Νέο Επίπεδο", που μπαίνει σε μια καινούρια περίοδο, καθώς το φετινό φθινόπωρο βρίσκει το περιοδικό σε μικρό πολύπτυχο σχήμα που κυκλοφορεί σε 1.549 αριθμημένα αντίτυπα, 12 σελίδων, με παρεμβατικά κείμενα γύρω από την τέχνη και την επιστήμη. Θα κυκλοφορήσουν συνολικά 9 συλλεκτικά τεύχη του περιοδικού.

Στην τελευταία του ποιητική συλλογή "Ο κόσμος των πραγμάτων" (εκδ. Καστανιώτη) αναστοχάζεται πάνω στην αγωνία του ανθρώπου, επικεντρώνοντας στη μνήμη, τον χώρο και το χρόνο. Παράλληλα κυκλοφόρησε το 16ο δίπτυχο της σειράς "Τα δίπτυχα των ποιητών" με το ποίημα "Ποια θέληση θεού..." του Κώστα Καρυωτάκη, που πλαισιώνεται από δύο ξυλογραφίες του Γ. Στεφανάκι, σε επιμέλεια όπως πάντα του Παντελή Μπουκάλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL