Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ομοσπονδία εργαζομένων ΕΥΔΑΠ / Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα, δεν πωλείται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την ομοσπονδία εργαζομένων ΕΥΔΑΠ / Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα, δεν πωλείται

"Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανθρώπινο δικαίωμα, και δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία της πώλησης" υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με επαγγελματίες, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, που έχει ανοίξει ήδη από την περίοδο του lockdown, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε την πάγια θέση του κατά της ιδιωτικοποίησης. "Θα πούμε το νερό νεράκι;" διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κουμουνδούρου. "Έτσι φαίνεται, γι' αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου να μη συμβεί αυτό" απάντησε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ηλίας Κορλός.

Ν.Δ.: αμετανόητα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων

"Ζούμε στην εποχή της πανδημίας, στη μετά κορωνοϊό εποχή, και θα έπρεπε να είχαμε βγάλει κάποια συμπεράσματα" σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. "Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής πια επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν όρο δραματικό κι αρχίζουν όλοι να συνειδητοποιούν, ακόμα κι αυτοί που έλεγαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι όλα ιδιωτικά, ότι στη δύσκολη στιγμή όλοι προστρέχουν στο δημόσιο νοσοκομείο" σημείωσε. Στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι "οι ίδιοι άνθρωποι που δήθεν ξαφνικά ανακαλύπτουν την αξία της ανθρώπινης ζωής δεν φαίνεται να αναθεωρούν καμία από τις αρχές τους για την ιδιωτικοποίηση των βασικών αγαθών".

Πίεζε και η τρόικα

Θύμισε ακόμη πως η απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς κι άλλες κυβερνήσεις προχώρησαν σε έναν βαθμό, χωρίς να τα καταφέρουν. Αποκάλυψε μάλιστα τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την τρόικα. Υπογράμμισε ακόμη ότι η στρατηγική ιδιωτικοποίησης όλων των αγαθών -και των αγαθών εκείνων που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- είναι "η γνωστή νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση και το είχε δηλώσει και προεκλογικά".

Μόνο το κράτος

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει στη συνταγματική αναθεώρηση την προστασία του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα, προσκρούοντας όμως στο "όχι" της Ν.Δ. "Ορισμένα αγαθά κρίσιμα για τη ζωή και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου δεν μπορούν να υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμα αγαθά" υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρήσει να υπάρχει στο σύνταγμα ως δεδομένο ότι η πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, προς το αγαθό που λέγεται νερό θα είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το νερό πρέπει να έχει ένα εύλογο τίμημα, για περιβαλλοντικούς και μόνο λόγους, όπως είπε, καθώς δεν βρίσκεται εν αφθονία στη φύση. "Όμως πρέπει να είναι δίκαιο αυτό το τίμημα και οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μην το στερούνται" είπε, τονίζοντας πως μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να την κάνει μονάχα το κράτος.

"Εξευτελιστική"

Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η συζήτηση σήμερα για την ιδιωτικοποίηση του νερού είναι "τελείως εκτός πλαισίου". "Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως ορισμένα αγαθά δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται, αλλά πρέπει να είναι αγαθά στα οποία όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση" υπογράμμισε, προαναγγέλλοντας μεγάλη καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για την αξία του δημόσιου αγαθού, του νερού. "Θα βρεθούμε απέναντι στη λογική της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και, κυρίως, της ΕΥΔΑΠ παγίων, όπου το 1999, όταν έγινε μερική ιδιωτικοποίησή της, έμεινε έξω, και σωστά", ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι τα δίκτυα και τα πάγια όχι μόνο δεν μπορούν να αποτιμηθούν, αλλά και δεν μπορούν να πουληθούν. "Ακόμα και σε χώρες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού αυτό δεν έχει γίνει" πρόσθεσε, "δεν είδαμε να ξεπουλιούνται τα δίκτυα ή να ξεπουλιούνται τα πάγια, και μάλιστα με έναν τρόπο που η αποτίμησή τους να είναι τόσο εξευτελιστική όπως προτείνεται εδώ".

Οι εργαζόμενοι αποδομούν το νεοφιλελεύθερο δόγμα περί ανταγωνισμού

"Θα φύγει η ΕΥΔΑΠ και θα έρθει ιδιωτικό μονοπώλιο"

* Ζητήματα εθνικής ασφαλείας και στρατηγικών αποθεμάτων: Σε οποιαδήποτε σύρραξη ή σε μια εκτεταμένη μόλυνση, ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας θα περάσει σε έναν ιδιώτη

* Όπου μπήκαν οι ιδιώτες στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας

"Φεύγει η ΕΥΔΑΠ και μπαίνει στη θέση της βασικός προμηθευτής στο αδιύλιστο νερό για την ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και για όλη την περιοχή, για περίπου πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, ένας ιδιώτης" είπε, από την πλευρά του, ο Ηλίας Κορλός. Όπως εξήγησε, σε όποια χώρα του κόσμου ο ιδιώτης μπήκε στον κύκλο του νερού, είχαμε αύξηση της τιμής και μείωση της ποιότητας. "Αν δεν θα διαμορφώνει, σίγουρα θα συνδιαμορφώνει την τιμή του αδιύλιστου" υπογράμμισε, εκτιμώντας πως αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στους πολίτες και στους αγρότες που παίρνουν σε πολύ χαμηλή τιμή. "Θα έρθει ο ιδιώτης, που θα είναι αποκλειστικός διαχειριστής των αποθεμάτων, και θα κρίνει εκείνος πόσο και ποιος θα το παίρνει. Η κυβέρνηση λέει ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός. Δεν θα υπάρξει, γιατί ανταγωνιστικό είναι το πλαίσιο όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην αγορά. Θα φύγει η ΕΥΔΑΠ και θα έρθει ένα μονοπώλιο ιδιωτικό, άρα δεν υπάρχει ανταγωνισμός" τόνισε.

Έκανε λόγο και για θέματα εθνικής ασφάλειας που προκύπτουν με την ιδιωτικοποίηση, καθώς σήμερα η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, χειρίζεται και θέματα απόρρητα σε σχέση με τη διαχείριση του νερού. "Σε οποιαδήποτε σύρραξη ή μια εκτεταμένη μόλυνση, θα πρέπει να το διαχειριστεί.

Όλα αυτά θα περάσουν, ως σχεδιασμός στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, σε έναν ιδιώτη" προειδοποίησε ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Τέλος, μίλησε για το θέμα των στρατηγικών αποθεμάτων, που το χειριζόταν η ΕΥΔΑΠ "με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λείψει το νερό από κανένα σπίτι", εκφράζοντας την αμφιβολία του εάν αυτό μπορεί να το διασφαλίσει ο ιδιώτης.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL