Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Με αδιαφάνεια και κριτήριο την «εντοπιότητα» το δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ της επαρχίας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αδιαφάνεια και κριτήριο την «εντοπιότητα» το δημόσιο χρήμα στα ΜΜΕ της επαρχίας;

Μα πού πήγαν τα λεφτά του πακέτου των 20 εκατ. στα ΜΜΕ για τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς»; Με μια πρώτη έρευνα για το πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα στα ΜΜΕ της επαρχίας, οι ανησυχίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε «ημέτερους» μοιάζουν κάτι παραπάνω από εύλογες.

Το δημόσιο χρήμα δόθηκε σε δύο πακέτα: των 11 εκατ. αρχικά που μοιράστηκε στους φίλους και ημέτερους και ένα δεύτερο πακέτο 8 - 9 εκατ. που δόθηκε εκ των υστέρων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα sites στην Πάτρα πήραν χρήματα από το δεύτερο πακέτο, όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει η αξιωματική αντιπολίτευση την κριτική και τις επίμονες ερωτήσεις για το πού και με ποια κριτήρια μοιράστηκε στα ΜΜΕ το δημόσιο χρήμα. Κάποιες εφημερίδες φαίνεται να ευνοήθηκαν άμεσα, όπως η «Πελοπόννησος». Μικρότερο ποσό πήρε η «Γνώμη» ωστόσο πρόκειται για κοινή ιδιοκτησία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν τρεις κλίμακες ως προς τα περιφερειακά ΜΜΕ. Ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν ποσά ως και 500.000 ευρώ ενώ τα περισσότερα ποσά είναι από 2.000 - 3.000 ευρώ.

Ανοιχτές παρεμβάσεις

Γενικό χαρακτηριστικό είναι ότι τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ πήραν ελάχιστα χρήματα, ενώ τα συμπολιτευόμενα καρπώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά ανεξαρτήτως επισκεψιμότητας, αναγνωσιμότητας ή άλλων κριτηρίων.

Στην Καβάλα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν «παρεμβάσεις» για το ποια ΜΜΕ θα πάρουν χρήματα για την καμπάνια. Φαίνεται μάλιστα να υπάρχουν τρεις κλίμακες «επιδοτήσεων».

Ειδικά στην Κρήτη, μολονότι η πλειονότητα των ΜΜΕ πήρε χρήματα, ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να έπαιξε το κριτήριο της «εντοπιότητας» για τη διανομή του ζεστού χρήματος.

Στη Μεσαρά, για παράδειγμα -τόπος καταγωγής του Λευτέρη Αυγενάκη-, πήραν χρήματα όλες οι εβδομαδιαίες εφημερίδες της περιοχής, όπως ο «Αντίλαλος» και η «Άποψη του Νότου». Αντίθετα, αντιπολιτευόμενα sites και ραδιόφωνα δεν πήραν «ούτε ευρώ τσακιστό».

Στη Νάξο, η εφημερίδα «Κυκλαδική» έλαβε ένα ποσό της χαμηλής κλίμακας, η απάντηση όμως για το ραδιόφωνο ήταν ότι «η καμπάνια για το ραδιόφωνο δεν είναι πληρωμένη» ή για το site ότι «έχουν εξαντληθεί τα budgets για τα sites».

Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει με θολούρα αδιαφάνειας το πώς κατανεμήθηκαν τα χρήματα από τις δύο διαφημιστικές καμπάνιες και αποκρύπτει τα ακριβή ποσά που δόθηκαν στα ΜΜΕ είναι υπόλογη. Η υπόθεση θυμίζει όλο και περισσότερο ΚΕΕΛΠΝΟ και η έρευνα συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Ανύπαρκτες, παλιές και αναξιόπιστες ιστοσελίδες παίρνουν χιλιάδες ευρώ

Καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»: Λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL