Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: / Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Σοβαρευτείτε, διεκδικήστε αλλαγή στάσης από την Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, απειλήστε με βέτο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: / Αλ. Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Σοβαρευτείτε, διεκδικήστε αλλαγή στάσης από την Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, απειλήστε με βέτο

Να σοβαρευτεί, να αφήσει την επικοινωνιακή διαχείριση και να απειλήσει την ΕΕ με βέτο σε όλες τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν η Ευρώπη δεν συμμορφώσει την Τουρκία που μονομερώς αναιρεί τη Συμφωνία, με την απειλή κυρώσεων, αν χρειαστεί, κάλεσε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. "Διεθνοποιώ δεν σημαίνει απλώς ενημερώνω, αλλά διεκδικώ", τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση εδώ και επτά μήνες κινείται χωρίς στρατηγική κι αυτό την ώρα που έχουν δυσκολέψει τα πράγματα και βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ωμό εκβιασμό της Τουρκίας, τον οποίο η κυβέρνηση έπρεπε να είχε υπολογίσει δεδομένου ότι η γειτονική χώρα είχε διατυπώσει ήδη απειλές. Κατηγόρησε την Τουρκία για απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού για γεωπολιτικές επιδιώξεις και σημείωσε ότι απαιτείται εθνική στρατηγική απέναντι στον γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά και διεκδίκηση από τους συμμάχους να πάρουν μέρος της ευθύνης. Υπογράμμισε ότι το μείζον είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μια γεωπολιτική απειλή και όχι μόνο στο δράμα των προσφύγων, τους οποίους “δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως ‘εισβολείς’”.

Επέκρινε τόσο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη όσο και της ευρωπαϊκής ηγεσίας που βρέθηκε στον Έβρο χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση έναντι της Τουρκίας. Σχολίασε πως δεν έχει νόημα να στήνεις "επικοινωνιακές φιέστες" με τους Ευρωπαίους που έχουν ευθύνη και να λαμβάνεις στήριξη για τον Έβρο, αλλά την ίδια ώρα να σου λένε ότι δεν θα πάρουν κανέναν πρόσφυγα στη Γερμανία, όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Θύμισε ότι την Άν. Μέρκελ προ δύο μηνών στην Άγκυρα δεν την ενδιέφερε να ζητήσει την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας, για την οποία θύμισε πόσο συνέβαλε στη μείωση των ροών. “Τους κάναμε ένα επικοινωνιακό δώρο σήμερα να πάμε στον Έβρο και να ταυτιστούμε με τους σκληρούς της Ευρώπης αυτούς που έκλεισαν σε εμάς τα σύνορα. Θα κερδίσουμε κάτι αν ταυτιστούμε μαζί τους; Μα αυτοί θέλουν η Ελλάδα να γίνει το μαύρο κουτί της Ευρώπης”, υπογράμμισε. Είπε πως όταν η Ευρώπη έκλεισε τα σύνορα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να μετατρέψει την Ελλάδα σ’ αυτό το μαύρο κουτί, όμως, παρότι η χώρα βρισκόταν σε Μνημόνια, η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε διέξοδο με την ευρωτουρκική συμφωνία (22.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα στην Ευρώπη).

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Έβρος, τα χερσαία σύνορα, αλλά τα νησιά κι αυτό που θα συμβεί όταν μεθαύριο θα έχουμε 30.000 και 40.000 ανθρώπους στα νησιά. “Είναι σαν να κλειδαμπαρώνεις το παράθυρο και να έχει την πόρτα ορθάνοιχτη” σχολίασε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν είπε τίποτε για την ουσία του προβλήματος και την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι “αντί να ζητήσουν ευθαρσώς τη συμμόρφωση της Τουρκίας, που μονομερώς αναιρεί τη διεθνή συμφωνία με την ΕΕ, την καλοπιάνουν και έρχονται στον Έβρο να μας χτυπάνε την πλάτη”. “Καλοπιάνουν την Τουρκία γιατί βλέπουν ότι είναι μια ευκαιρία να την αποσπάσουν από τη λυκοφιλία με τη Ρωσία” είπε, για να σημειώσει πως όμως δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι προβλέψιμη.

Οι εικόνες εμφύλιου σπαραγμού να μην μπουν στο μεδούλι της κοινωνίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι έχει εγκλωβίσει τα νησιά για να δυσαρεστήσει έναν περιφερειάρχη και λίγους δημάρχους, αντί για να προχωρήσει σε μετεγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα. “Όταν έχεις ένα πρόβλημα, δεν αφήνεις να το φορτώνεται ένα κομμάτι του λαού. Αν αύριο το πρωί υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο αποσυμφόρησης και μετεγκαταστάσεων, εγώ θα είμαι εκεί να πάμε να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες μαζί” είπε. Σημείωσε ότι υπάρχει μια συντηρητική μετατόπιση από τον φόβο για το διαφορετικό, κάτι που δεν είναι απειλητικό για την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη, αλλά και για τη συντηρητική παράταξη, γιατί τη διέξοδο που δεν θα καταφέρει να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης ο κόσμος θα τη βρει σε ακραίες δυνάμεις. Τόνισε ότι οι εικόνες εμφύλιου σπαραγμού που είδαμε στα νησιά με ευθύνη της κυβέρνησης δεν πρέπει να μπουν στο μεδούλι της κοινωνίας και πως τώρα είναι η ώρα να διορθωθεί αυτή η πολιτική.

“Να συγκαλέσει το Συμβούλιο Αρχηγών”

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι “δεν είναι ώρα για επικοινωνιακή πολιτική και κοκορομαχίες” και ουσιαστικά ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να ακολουθήσει διεκδικητική πολιτική απέναντι στην Ε.Ε., να διεκδικήσει αλλαγή στάσης απέναντι στην Τουρκία και κυρώσεις. Τόνισε ότι, ενώ πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα και μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για “εισβολή”, δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο, ενώ δεν σήκωσε καν το τηλέφωνο να επικοινωνήσει με τους αρχηγούς, επιδεικνύοντας αλαζονεία και ψευδαίσθηση αυτάρκειας. “Η αντιπολίτευση έχει υποχρέωση να διαπιστώνει τα λάθη αλλά και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των κομμάτων και να χαράσσει εθνική στρατηγική” τόνισε.

Η Ν.Δ. δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι... δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός

Απαντώντας στην κυβερνητική σπέκουλα περί απουσίας του, χαρακτήρισε αστείο να βγάζει ανακοινώσεις η Ν.Δ. ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας και να τον ψάχνει. Σχολίασε ότι “δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν είμαι εγώ πρωθυπουργός να διαχειριστώ την κρίση, αλλά δυστυχώς είναι ο κ. Μητσοτάκης...”. Τόνισε ότι το εύκολο είναι να κάνεις αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση αντί να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα και επισήμανε ότι έκανε ευρεία σύσκεψη, δήλωση και ανακοινώσεις και δεν έλειψαν οι παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο λαός ψήφισε ποιος να διαχειριστεί την κρίση και πως ο ίδιος διαχειρίστηκε με επιτυχία τη χρηματοπιστωτική, την προσφυγική κρίση και ελληνοτουρκικές κρίσεις.

Αντίθετα, σημείωσε, τους επτά αυτούς μήνες το προσφυγικό χειροτέρευσε, με τη Μόρια να έχει 25.000, αντί για 5.600 που είχε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς εάν καλώς ή κακώς έκλεισε τα σύνορα στον Έβρο η κυβέρνηση, μίλησε για οργανωμένη απόπειρα εργαλειοποίησης του προσφυγικού από τον Ερντογάν και επισήμανε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η μαζική απόπειρα εισροής στη χώρα, κάθε κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έκανε η σημερινή. Αυτό κάναμε και εμείς”. Εξήγησε ότι το 2015 οι 860.000 πρόσφυγες πέρασαν από τα νησιά επειδή ήταν κλειστός ο Έβρος, κάτι που είχε κάνει η κυβέρνηση τότε “χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να καλλιεργεί κλίμα μισαλλοδοξίας και χωρίς να παρακινεί τον κόσμο να πάρει καραμπίνες”.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για ανοιχτά σύνορα, τόνισε ότι οι νέοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν ακόμα και την ουτοπία, αλλιώς θα ήταν εικοσάχρονοι γέροι και πως “εμείς όμως που διαχειριζόμαστε την πραγματικότητα, πολλές φορές είναι σκληρή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL