Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.5°C24.3°C
4 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.3°C24.8°C
4 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C28.7°C
4 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 23%
Ένταση στον Έβρο – Χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα σύνορα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένταση στον Έβρο – Χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται στα σύνορα (Video)

Το σχέδιο της κυβέρνησης όπως περιγράφεται από τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που βγήκαν στα κανάλια (Παναγιωτόπουλος, Πλακιωτάκης, Πέτσας) περιορίζεται σε δύο λέξεις: Αποτροπή και φύλαξη των συνόρων ενώ χιλιάδες άνθρωποι καταφθάνουν στα σύνορα του Έβρου αλλά και από με βάρκες από τη θάλασσα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση και κανάλια δεν φείδονται σε «πολεμικούς όρους» στην περιγραφή της έξαρσης του προσφυγικού προβλήματος τις τελευταίες μέρες.

Στον Έβρο κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας κοντά στο μεθοριακό σταθμό των Καστανιών παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους πάντως δεν έχει επιτραπεί να μπουν στη χώρα.

https://www.youtube.com/embed/SeNJffZrbhw?rel=0&showinfo=0

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ σύμφωνα με την ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.  Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ 180 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν σε νησιά του Αν. Αιγαίου το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ακυβέρνητη βάρκα εν μέσω θαλασσοταραχής - Διασώθηκαν 27 άτομα

Στις 8 το πρωί του Σαββάτου, έφτασε στην ακτή του Αγίου Δημητρίου ανάμεσα σε Εφταλού και Σκάλα Συκαμνιάς βάρκα που μετέφερε 27 άτομα από τα απέναντι τουρκικά παράλια, στην πλειοψηφία τους από το Κονγκό όπως αναφέρει "Στο Νησί". Η βάρκα έμεινε μεσοπέλαγα  και χρειάστηκε η βοήθεια φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού για να βγουν με ασφάλεια στην ακτή, κατεβάζοντας σωστική λέμβο που πλησίασε εκείνη των μεταναστών και τους τράβηξε προς την ακτή. Μεταξύ των 27 ατόμων είναι και 1 παιδί.

Από την άλλη φήμη που διακινήθηκε ευρέως στον καταυλισμό της Μόριας ότι «άνοιξαν τα σύνορα της Ευρώπης και στο λιμάνι της Μυτιλήνης βρίσκεται πλοίο που παραλαμβάνει αιτούντες άσυλο» ξεσήκωσε κάποιους πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να βρεθούν περί τους 30 στο λιμάνι και 200 περίπου διάσπαρτοι στο δρόμο από το ΚΥΤ Μόριας με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη.

Σ. Πέτσας: «Σκοπός να ανασχεθεί κάθε νέο κύμα προσφύγων»

«Είχαμε πάρα πολλά περιστατικά αποτροπής. Έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται. Το πρώτο κύμα προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι ο στρατός βοηθάει για την επιτήρηση των συνόρων.

«Σκοπός να ανασχεθεί κάθε νέο κύμα προσφύγων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στον ΑΝΤ1 χωρίς να περιγράφει ωστόσο πως θα επιτευχθεί αυτό ειδικά στη θάλασσα.

«Ξεκάθαρο είναι ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ένας από τους βασικούς άξονες της κυβέρνησης. Στέλνουμε το μήνυμα παντού ότι θα το κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ενώ όταν ρωτήθηκε για το πώς θα επιτευχθεί στη θάλασσα δήλωσε πως «σκάφη του λιμενικού περισσότερα στα θαλάσσια σύνορα ενώ βρίσκεται εκεί ο κ. Πλακιωτάκης».

Είπε ότι θα υπάρξει και «άλλη αντιμετώπιση» και όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει πρόσθεσε σε «επίπεδα διπλωματικά και διμερή».

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Εξερχόμενης αυτής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας».

Συντάκτης: avgi.gr

Διαβάστε τι έγινε χθες:

Συνεχείς προσφυγικές ροές μετά τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων (Video)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL