Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Την ανικανότητα της κυβέρνησης ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας / Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ανικανότητα της κυβέρνησης ανέδειξε ο Αλ. Τσίπρας / Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία

Την ανησυχία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, "πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινή", μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, με παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. "Η μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας είναι η εξωτερική πολιτική" είπε χαρακτηριστικά. "Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση -ο μη γένοιτο- στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;" ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του.

"Καθημερινά αποδεικνύετε την αδυναμία και την επιτελική σας ανικανότητα να διαχειριστείτε προβλήματα" σημείωσε επισημαίνοντας την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία, καθώς "δεν πληρούνται σήμερα οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να αποβεί θετική για τα συμφέροντα της χώρας. Διότι διαφωνούμε κάθετα με τη λογική του 'δεδομένου' που προωθείτε". "Αυτό το νομοσχέδιο δεν έπρεπε να είχε καν κατατεθεί, όχι να ψηφίζεται σήμερα", τόνισε. Εξηγώντας τις αιτίες που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε "παρών" στο νομοσχέδιο που είχε συνταχθεί επί της διακυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα σημείωσε: "Βεβαίως διαπραγματευθήκαμε αυτή τη συμφωνία σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους, όμως η κύρωση πριν διασφαλιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι μια λάθος κίνηση".

Αναβάθμιση αλλά με αμοιβαίο όφελος

"Δεν το κάναμε όμως επειδή είμαστε 'πιστοί και προβλέψιμοι' σύμμαχοι, όπως είπατε στον Τραμπ", είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταστήσει σαφές στην Ουάσιγκτον πως η αναβάθμιση της συνεργασίας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων. "Κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Άλλο μια ad hoc χρήση άδειας και αλλο η ετήσια συμφωνία.

Εμείς λέμε ότι η χώρα έπρεπε να πάρει σαφέστατη δέσμευση πως αν κλιμακωθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι ΗΠΑ δεν θα αρκεστούν σε ρητορικές παρεμβάσεις", υπογράμμισε υπενθυμίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο είχε καθιερωθεί ο στρατηγικός διάλογος τον Δεκέμβριο του 2018, κατεγράφη η σαφής στήριξη των ΗΠΑ στον EastΜed και προωθήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Γερουσία, καθιερώθηκε το 3+1 με Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ, επιτεύχθηκε η αναβάθμιση των F16.

Ο "απρόβλεπτος" Τσίπρας δεν κάθισε βουβός απέναντι στον Τράμπ

"Τότε, κ. Μητσοτάκη, δεν είχαμε τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Δεν είχαμε έναν Τραμπ που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον Έλληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν και τη Μέρκελ", σημείωσε. Απαντώντας στην κατηγορία περί "απρόβλεπτου" που εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

"Ο απρόβλεπτος δεν κάθισε βουβός απέναντι στον Τραμπ όταν πήγα στις ΗΠΑ. Δεν σκούνταγε τον Τραμπ μπας και πει μια λέξη. Ο απρόβλεπτος είχε εξασφαλίσει συνέντευξη Τύπου ώστε να ακουστούν οι εθνικές θέσεις". Επέκρινε ακόμη τους πανηγυρισμούς για την επιστολή Πομπέο, μετά την επιστροφή Μητσοτάκη, όπου επαναλαμβάνονται πράγματα που έχει ξαναπεί.

"Να μην είμαστε δεδομένοι"

Ανέφερε ακόμα πως του είχε ζητήσει και στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους αλλά και πριν επισκεφθεί τις ΗΠΑ να "παγώσει" το νομοσχέδιο "μέχρι να έχουμε ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους ισχυρότερους εκ των συμμάχων μας για την υποστήριξή μας σε περίπτωση που οι γείτονες κλιμακώσουν τις προκλήσεις". "Εσείς κάνατε το ακριβώς αντίθετο" τόνισε. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Θύμισε επιπλέον ότι, με αφορμή τη σύναψη "του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου", είχε τονίσει πως πρέπει να συμφωνήσουν σε μια κοινή εθνική στρατηγική, με ένα από τα κρίσιμα στοιχεία της να είναι: "να μην είμαστε δεδομένοι για τους συμμάχους μας, είτε είναι Αμερικανοί είτε είναι Ευρωπαίοι".

"Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν"

"Τι δουλειά έχουν οι δικοί μας πύραυλοι και οι Έλληνες στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία;" ρώτησε σχετικά με την αποστολή των Patriot στο Ριάντ, ενώ υπογράμμισε και τη δήλωση στήριξης στη δολοφονία Σουλεϊμανί: "Εμπλέκετε τη χώρα σε περιπέτειες που την ξεπερνούν και που αλλάζουν το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας δεκαετιών", είπε. Στο πλαίσιο της προβλεψιμότητας, ο Αλ. Τσίπρας, είπε ότι ορθώς συναίνεσε στην ανανέωση της επιχείρησης Sophia, αλλά δεν ζήτησε κάτι από την Ιταλία και τη Γερμανία.

Τραγελαφικές πρωτοβουλίες

"Το ίδιο αφορά και στο ζήτημα της επέκτασης των κυρώσεων που κερδίσαμε με τον κ. Αναστασιάδη στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου και τώρα θα έπρεπε να είναι η στρατηγική μας να φτιάξουμε τις απαραίτητες συμμαχίες εντός της Ε.Ε. ώστε να επεκταθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, αν εκεί υπάρξουν παράνομες ενέργειες", πρόσθεσε. "Η κυβέρνηση προσπαθεί "να κρύψει την πολιτική της ανεπάρκεια και τις διπλωματικές της αποτυχίες πίσω από ακροδεξιές κραυγές", "πολεμοχαρείς δηλώσεις και τραγελαφικές πρωτοβουλίες για πλωτά φράγματα που δήθεν θα κρατάνε τους πρόσφυγες έξω απ' τα ελληνικά νησιά", πρόσθεσε.

Ξανά αδιάβαστος ο Μητσοτάκης

Στο πλαίσιο των συνεπειών του "προβλέψιμου συμμάχου", ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε τη συνέντευξη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν στην "Καθημερινή".

"Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Άγκυρα με τρόπο που δεν θα πλήξει τη σημαντική συμμαχία μας, το ΝΑΤΟ", ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο πρωθυπουργός όμως πιάστηκε αδιάβαστος, αφού αγνοούσε και επιχείρησε να αμφισβητήσει τη συνέντευξη.

"Είμαι περίπου βέβαιος ότι ο σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου δεν τα είπε όπως τα είπατε εσείς" είπε, ζητώντας "ακριβή αντίγραφα", αφού ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του θυμούνταν αυτή τη συνέντευξη. Δεν ήταν δύσκολο για τον Αλ. Τσίπρα να εντοπίσει τη συνέντευξη και να αποδείξει του λόγου το αληθές στην αμέσως επόμενη τοποθέτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL