Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Γερμανία / Γερμανία: Συνδικάτα και βιομήχανοι απαιτούν δημόσιες επενδύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Συνδικάτα και βιομήχανοι απαιτούν δημόσιες επενδύσεις

Με μια ασυνήθιστη κοινή ανακοίνωση, συνδικάτα και βιομήχανοι στη Γερμανία ζητούν από την κυβέρνηση περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, για τη διασφάλιση του μέλλοντος της γερμανικής οικονομίας. Ο γερμανικός ΣΕΒ (ΒDI) και η γερμανική ΓΣΕΕ (DGB) θεωρούν ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, ότι η εμμονή στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (το περιβόητο “μαύρο μηδέν” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγική - κι ότι τώρα που η Γερμανία καταφέρνει να δανείζεται με μηδενικά επιτόκια, πρέπει να επενδύσει στο μέλλον. Η επιχειρηματολογία των δύο ισχυρότερων κοινωνικών εταίρων είναι συμπληρωματική.

“Το ζητούμενο δεν είναι να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα μιας επερχόμενης ύφεσης, αλλά τα αίτια της αναιμικής ανάπτυξης”, δήλωσε ο πρόεδρος του BDI Ντίτερ Κεμπφ. Η πολιτική υποχρεούται να “διατηρήσει και να βελτιώσει το βιομηχανικό περιβάλλον στη Γερμανία, ώστε να διασφαλίσει την ευημερία και την απασχόληση”, συνεχίζει ο επικεφαλής των βιομηχάνων, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή λείπουν ετησίως από τη χώρα επενδύσεις γύρω στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι επειδή το 90% των επενδύσεων το δρομολογεί ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκεί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Κεμπφ, οι τομείς που έχουν προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, οι δημόσιες συγκοινωνίες και οι οδικές υποδομές καθώς και η προετοιμασία της οικονομίας για να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση: “Εάν δεν το κάνουμε τώρα, βάζουμε σε κίνδυνο την ευημερία των επόμενων γενεών”.

Για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ανάλογες είναι οι ανησυχίες του επικεφαλής του DGB Ράινερ Χόφμαν: “Μόνο ένα εκτεταμένο, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της οικονομίας - και καλές θέσεις εργασίας για το αύριο”, τόνισε. Κι αυτό διότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση διαρθρωτικής μετάβασης, λόγω ψηφιοποίησης, παγκοσμιοποίησης και κλιματικής αλλαγής. “Δεν έχουμε το δικαίωμα να ναρκοθετούμε την ευημερία των επόμενων γενιών με απαρχαιωμένες υποδομές και με ένα υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα”, πρόσθεσε. “Οι δημόσιες επενδύσεις ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και δημιουργούν ισάξιες συνθήκες ζωής σε όλη τη χώρα”. Επιπλέον, ο επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων υποστηρίζει ότι η οικολογική μεταρρύθμιση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο: “Παράλληλα με τις επενδύσεις στην οικολογική και ψηφιακή μετάβαση, θα πρέπει να μην παραμελήσουμε εκείνους τους τομείς που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την κοινωνική συνοχή: κατοικία που μπορεί να την πληρώσει κανείς, γειτονιές ζωντανές, αξιοπρεπή δημόσια υγεία και μια καλή δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση”

Σύμφωνα με κοινή έρευνα που έκαναν το Ινστιτούτο για τη Γερμανική Οικονομία της Κολωνίας -που έχει στενή σχέση με το BDI- και το Ινστιτούτο Μακροοικονομίας, που είναι πιο κοντά στα συνδικάτα, ένας πιθανός τρόπος για σημαντική αύξηση των επενδύσεων είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, που θα προικοδοτηθεί σε πρώτη φάση από το κράτος με 10 δισεκατομμύρια ευρώ - και θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5 δισ. ετησίως.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να θυσιαστεί η... ιερή αγελάδα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών - κόντρα στις αντιστάσεις του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Αυτό που ζητάνε συνδικάτα και βιομήχανοι από την κυβέρνηση του Βερολίνου, το ζητάνε επίσης οι ευρωπαϊκοί εταίροι της Γερμανίας αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL