Χαιρετισμούς Ευρωπαίων σοσιαλιστών, λογότυπο και πολιτική Διακήρυξη είχε το άνοιγμα της Συνδιάσκεψης της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης», του σχήματος που συστήνεται προκειμένου να διαδεχθεί το συντετριμμένο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις του Μαϊου. Αυτό που δεν είχε, ήταν πολιτική ουσία αφού για άλλη μια φορά ειπώθηκαν όλα εκείνα που έφεραν σε βαθιά κρίση την Ευρωπαϊκή Σοσσιαλδημοκρατία και σε καταστροφή την Ελληνική.
Ο πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, τόνισε ότι στην Ελλάδα της κρίσης «ακολουθείται μια υπεύθυνη πολιτική»! Ο Αλφρέντο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, γενικός γραμματέας του PSOE, έκανε μια γενικόλογη δήλωση: «Χρειάζεται δυνατή κεντροαριστερά που μπορεί να πει στους πολίτες ότι διαφέρει» και ότι «για να επανακτήσουμε της αξίες της Ευρώπης πρέπει να αποκαταστήσουμε μια ευκαιρία για το μέλλον». Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, είπε στο μήνυμα που απέστειλε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται αλλαγή, ώστε "να διεκδικηθεί αλλαγή οικονομικής στρατηγικής". Η μοναδική ίσως συγκεκριμένη πολιτικά τοποθέτηση ήταν αυτή του γραμματέα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Χοσέ Σεγούρο, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη τόνωσης της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας.
Πίσω από τις γενικολογίες περί ιστορικής μάχης σε αυτές τις ευρωεκλογές, την επίκληση της "αλλαγής" και της "υπευθυνότητας" καθώς και την ανάγκη στήριξης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση, αυτό που φάνηκε από τις ομιλίες των Ευρωπαίων Σοσσιαλδημοκρατών είναι το κενό πολιτικής, η αμηχανία και η αφομοίωση από τον κυρίαρχο νεοφιλελευθερισμό.
Μάλιστα σε μια επίδειξη στρουθοκαμηλισμού ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» παραδέχτηκε ότι "η δημοκρατική παράταξη βρίσκεται σε παρακμή", όχι γιατί αφομοιώθηκε από τη δεξιά, αλλά γιατί -όπως πιστεύει ο ίδιος- "μόνη της αγωνίστηκε κατά της κρίσης, όταν οι άλλοι προετοίμαζαν τα Ζάππεια και όταν φτιάχνονταν τα "αντιμνημονιακά" μπλοκ"! «Ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε μάχες από τα ίδια χαρακώματα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» είπε ο κος Λοβέρδος.
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε «οπορτουνιστές» όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεψε οτι «θα φύγουν όταν αρχίσει να κουνιέται η "βάρκα" του ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ζήτησε απομείωση του χρέους, καθώς και να παγώσει το χρέος των επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Γιάννης Βούλγαρης εκ μέρους της πρωτοβουλίας των 58, είπε ότι η Ελιά θα χρειαστεί να συντονιστεί προς την ένωση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και μετά τις ευρωεκλογές, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα του μνημονίου μεγέθυνε τις παθογένειες της μεταπολίτευσης αντί να συγκρουστεί μαζί τους.