Live τώρα    
Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Λέτα, ξεκινούν άμεσα διαβουλεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Λέτα, ξεκινούν άμεσα διαβουλεύσεις

Την παραίτησή του στον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Ο Λέτα μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο γύρω στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας), μερικές ώρες αργότερα από ό,τι αναμενόταν και αφού προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου.

Ο γενικός γραμματέας της ιταλικής προεδρίας, Ντονάτο Μάρα έκανε γνωστό ότι δεν θα χρειασθεί να παρουσιασθεί ο Ενρίκο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου για να εξακριβωθεί ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Λίγο πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Λέτα έγραψε στο Twitter: «Πάω στο Κυρηνάλιο για να υποβάλω τις παραιτήσεις (των μελών της κυβέρνησης) στον αρχηγό του κράτους. Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν. 'Ζήσε την κάθε ημέρα σαν να είναι η τελευταία'».

Ο Ιταλός πρόεδρος θα ξεκινήσει ήδη από σήμερα το απόγευμα τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να οριστεί νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Για τις 17:00 το απόγευμα έχει οριστεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο και στις 17:45 με την πρόεδρο της Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι.

Οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, Σάββατο και στη συνέχεια ο Ναπολιτάνο θα αναθέσει, πιθανότατα, στον Ματέο Ρέντσι, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Είναι μία από τις πιο όμορφες στιγμές των τελευταίων πέντε ετών» δήλωσε ο 39χρονος Ματέο Ρέντσι, δήμαρχος Φλωρεντίας και νέος αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ο οποίος κατάφερε να επιβληθεί στην κεντρική επιτροπή της Πέμπτης και να πάρει το χρίσμα για την ηγεσία της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Μάρα εξήγησε ότι η άμεση έναρξη των διαβουλεύσεων βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης και στην συνέχιση της υλοποίησης των θεσμικών αλλαγών.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έκανε σαφές ότι δεν θα πάρει μέρος στις διαβουλεύσεις.

Μέχρι αύριο ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις

"Το συντομότερο δυνατόν", δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει τον αντικαταστάτη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζο Ναπολιτάνο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να επισημοποιήσει ο Λέτα την παραίτησή του ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως ζητούσε η ιταλική αντιπολίτευση.

Από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε "αφοσιωμένο Ευρωπαίο" τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο διάδοχος του Λέτα στην πρωθυπουργία της Ιταλίας.

"Έχω ήδη συναντηθεί μαζί του πολλές φορές (...) και μου φαίνεται ότι είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Ευρωπαίος που ενδιαφέρεται έντονα να προωθήσει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη θέση της Ιταλίας, παραμένοντας πάντα πολύ πιστός στο ευρωπαϊκό σχέδιο", τόνισε.

Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εμπιστοσύνη "στην προθυμία και την ικανότητα της Ιταλίας να προωθήσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της", ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα, την 1η Ιουλίου. Όπως είπε, τηλεφώνησε στον Λέτα και του εξέφρασε την εκτίμησή του "για τη θαυμάσια συνεργασία" που είχαν αυτό το διάστημα.

Η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια "σταθερή" έκβαση στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Λέτα. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι "η Ιταλία είναι και θα παραμείνει πολύ σημαντικός εταίρος μας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη" ευχόμενος "οι ηγέτες όλων των δημοκρατικών κομμάτων" να συμφωνήσουν γρήγορα μεταξύ τους για μια "σταθερή λύση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0