Του Αργύρη Παναγόπουλου
Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρώμη και το "ψηφοδέλτιο Τσίπρα' στην Ιταλία εναντίον της λιτότητας και για την επανίδρυση της Ευρώπης αλλάζουν τη φυσιογνωμία της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής αριστεράς, ενώ την ίδια στιγμή δημιούργησαν νέα δεδομένα και για το ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψη του προέδρου του στον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Στο "ψηφοδέλτιο Τσίπρα" θα συμμετέχει πλέον όλη η πολιτική αριστερά και το μεγαλύτερο τμήμα των κοινωνικών κινημάτων και συλλογικοτήτων.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ "ΑΥΓΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Γκουίντο Βιάλε – διανοούμενος που συνυπέγραψε το κάλεσμα
"Το εξαιρετικό σημείο της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στη Ρώμη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο Θέατρο Βάλε. Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Κάποια στιγμή πρέπει να υπήρχαν πάνω από χίλια άτομα για να ακούσουν έξω από το θέατρο. Αυτό δείχνει ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι δημοφιλής στην Ιταλία σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος και ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την πρόταση δημιουργίας του ψηφοδελτίου που προτείναμε. Η στήριξη προς το πρόσωπο και την πολιτική του φαίνεται από το γεγονός ότι οι υπογραφές στήριξης ξεπέρασαν ήδη τις είκοσι χιλιάδες και ότι υπάρχουν εκατοντάδες και εκατοντάδες μηνύματα ανθρώπων που θέλουν συμμετάσχουν", υπογράμμισε o Γκουίντο Βιάλε, από τους πρωταγωνιστές του '68 στο βιομηχανικό Τορίνο, οικονομολόγος, ερευνητής πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών και ένας από τους έξι διανοούμενους που συνυπέγραψαν το κάλεσμα υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Φάμπιο Αμάτο – Κομμουνιστική Επανίδρυση, ΚΕΑ
"Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε πολύ καλά με μια θερμή υποδομή που του επιφυλάξαμε όταν μας επισκέφθηκε στη συνεδρίαση της Εθνικής Διεύθυνσης. Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί ήδη από τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους είχαμε προωθήσει την ιδέα για την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα έχοντας συνειδητοποιήσει ότι θα μπορούσε να εκφράσει μία επιπρόσθετη αξία για όλη την ευρωπαϊκή αριστερά στη μάχη της εναντίον της λιτότητας. Το γεγονός ότι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι θέλουν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα, όπως φάνηκε και από τις αναγνωρισμένου κύρους υπογραφές που συγκέντρωσε το κάλεσμα στήριξής του και το μεγάλο πλήθος που ήρθε στο Θέατρο Βάλε, μας αποδεικνύει ότι μπορεί να εκφράσει και στην Ιταλία την ελπίδα για την ενίσχυση της αριστεράς", τόνισε ο Φάμπιο Αμάτο, ο υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΕΑ.
Φάμπιο Μούσι – Αριστερά Οικολογία Ελευθερία
"H επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη ήταν εξαιρετική από όλες τις πλευρές. Φυσικά γνώριζα για τον Τσίπρα, για τα πράγματα που έχει κάνει στην Ελλάδα, την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, τις θέσεις του. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το τριήμερο στη Ρώμη όμως ήταν το κάτι άλλο, γιατί όπως λέμε εμείς εδώ "δεν έκανε το παραμικρό λάθος". Έδειξε ότι έχει μια μεγάλη προσωπικότητα και μια αξιοσημείωτη πολιτική διαύγεια", τόνισε ο Φάμπιο Μούσι, ιστορικό στέλεχος του PCI, πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας SEL.
Νόρμα Ραντζέρι – Διευθύντρια "Μανιφέστο"
"Η επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα ήταν σημαντική και είχε επιτυχία, όχι μόνο για αυτά που είπε και τις συναντήσεις που είχε με προσωπικότητες, όπως με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, τον πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο και τους εκπροσώπους της αριστεράς. Η επίσκεψη είχε μια μεγάλη ηχώ από το μέσα ενημέρωσης και κυρίως την τηλεόραση. Στο δύσκολο και σύνθετο τοπίο στο οποίο βρισκόμαστε εδώ στην Ιταλία ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε σαν ένα ρεύμα νεωτερισμού και ελπίδας και το ενδιαφέρον που του έδειξε η τηλεόραση είναι ενδεικτικό. Γιατί έβαλε μέσα στα ιταλικά σπίτια, που ίσως δεν ξέρανε καν την ύπαρξη του νεαρού Έλληνα πολιτικού ηγέτη, τη τη μορφή και το λόγο του για μια νέα Ευρώπη, που είναι πολύ σημαντικός", τόνισε η Νόρμα Ραντζέρι, η διευθύντρια του "Μανιφέστο".
Η επίσκεψη Α. Τσίπρα στη Ρώμη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΧΑ ξεκίνησε την επίσκεψή του στη Ρώμη με τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε το "Μανιφέστο", με την παρουσία της Λουτσιάνα Καστελίνα και της Τσουλιάνα Σγκρένα.
Η πρώτη πολιτική επαφή ξεκίνησε με το γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο, με μια θριαμβευτική υποδοχή από την Εθνική Διεύθυνση του κόμματος, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε στα γραφεία του Συλλόγου Ξένου Τύπου μια ενδιαφέρουν συνέντευξη Τύπου με την παρουσία τουλάχιστον 90 μέσων ενημέρωσης από την Ιταλία και κυρίως την Ευρώπη. Τον πρόεδρο το ΣΥΡΙΖΑ προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξένου Τύπου και η Μπάρμπαρα Σπινέλι και ο Πάολο Φλόρες ντ΄Αρκάις. Τη στιγμή που οι Γερμανοί δημοσιογράφοι εστίαζαν την προσοχή του στον χρέος, τα ελλείμματα, τις επιπτώσεις και το ποιος θα πληρώσει το κόστος, οι Ιταλοί δημοσιογράφοι εστίαζαν το ενδιαφέρον τους στις πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις της κρίσης και στο νεωτερισμό της δημιουργίας του "ψηφοδελτίου Τσίπρα" στην Ιταλία.
Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε έκπληκτος μπροστά σε ένα μεγάλο και ένθερμο κοινό στο Θέατρο Βάλε της Ρώμης, που έχουν καταλάβει από το 2011 καλλιτέχνες και ακτιβιστές. Μέσα στο θέατρο βρέθηκαν αριστεροί από την Επανίδρυση, την Αριστερά Οικολογία Ελευθερία, τους Πράσινους, τα Κοινωνικά Κέντρα, το συνδικάτο Εργατών Μετάλλου FIOM, τον πολιτιστικό και κοινωνικό οργανισμό ARCI, την Επιτροπή νερό κοινό αγαθό, αλλά και πολλοί ανέντακτοι. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η στιγμή που ο Στέφανο Ροντοτά χαιρέτησε τον Αλέξη Τσίπρα και του ευχήθηκε καλή επιτυχία, ενώ εκατοντάδες άτομα παρέμεναν έξω από θέατρο για να ακούσουν την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το παρόν τους στο θέατρο έδωσαν και πολλοί Έλληνες.
Η βραδιά του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε με τη συμμετοχή του στην εκπομπή της γνωστής Ιταλίδας δημοσιογράφου Λίλι Γκρούμπερ στο κανάλι TV7, ενώ αίσθηση στην κοινή γνώμη προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην τηλεόραση και η Μπάρμπαρα Σπινέλι.
Το Σάββατο το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΚΕΑ και συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΚΕΑ και η Κομμουνιστική Επανίδρυση,που φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.
Νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας αποτελεί έναν Ευρωπαίο ηγέτη, που σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας και που κανείς δεν μπορεί να αγνοεί.
Η επίσκεψη διάρκεσε περίπου σαράντα πέντε λεπτά. Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την ατζέντα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανάγκη αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο 2 για τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, ενώ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να σταματήσει η λιτότητα και η καταστροφή των κοινωνιών του Ευρωπαϊκού Νότου. Από την πλευρά του ο Ε. Λέτα αναγνώρισε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική και αρκέστηκε να πληροφορηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα και την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν και το ιταλικό "ψηφοδέλτιό" του.
Την Κυριακή νωρίς το πρωί ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Νίκι Βέντολα, το Φάμπιο Μούσι, το Νικόλα Φρατοϊάνι και άλλα στελέχη της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας στα γραφεία του κόμματος. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Ν. Βέντολα υπογράμμισε την αποφασιστική του διάθεση να συμμετέχει το κόμμα του στο "ψηφοδέλτιο Τσίπρα".
Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την έδρα της τοπικής κυβέρνησης του Λάτσιο για να συναντηθεί με τον πρόεδρός της Νικόλα Τζινγκαρέτι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, και τον αντιπρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, που ανήκει στην Αριστερά Οικολογία Ελευθερία.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το Ν. Τζινγκαρέτι σε συνάντηση με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Αττικής, Ρένα Δούρου, δεδομένου ότι η κ. Τζινγκαρέτι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου για τη σύνοδο των ευρωπαϊκών περιφερειών στην Αθήνα.
Αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στο αυριανό φύλο της "Αυγής"