Να πάψει να "παράγει" υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αλλά να αγοράζει αυτές τις υπηρεσίες από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, προτείνει το σχέδιο της Task Force Greece για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας, σχέδιο το οποίο οι εμπειρογνώμονες παρέδωσαν προχθές το απόγευμα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Η Task Force Greece προτείνει στο σχέδιό της να επιλεγούν συγκεκριμένες δομές του ΕΟΠΥΥ και να μετατραπούν σε δεύτερο χρόνο σε επιλεγμένες μονάδες παροχής εξωνοσοκομειακής φροντίδας, ελεγχόμενες από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Για να καλυφθεί το κενό, προτείνεται να καλυφθεί ο πληθυσμός από την επόμενη μέρα με συγκεκριμένες δομές του ΕΣΥ, όπως τα Κέντρα Υγείας. Ο ειδικοί ιατροί θα απορροφηθούν από τα νοσοκομεία ή θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας (πρώην μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ).
Προτείνεται, επίσης, η μεταφορά των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).
Οι πόροι για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα διαχωριστούν από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό των ΥΠΕ.
Τι προτείνεται για το προσωπικό
Η πρόταση της Task Force Greece εισηγείται στον υπουργό Υγείας σχετικά με το προσωπικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας:
- Να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό για τις ΥΠΕ, με την ανάθεση των νέων καθηκόντων.
- Να εκτιμηθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για κάθε Κέντρο Υγείας και οικογενειακό ιατρείο, όπως αυτά θα διαμορφωθούν.
- Να υπάρξει μέριμνα για τη μετακίνηση διοικητικού προσωπικού από τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ.
- Να συναφθούν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τους ανάλογους επαγγελματίες υγείας, κυρίως γιατρούς, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με την ενσωμάτωση του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη συνολική δομή του τομέα της Υγείας.
Β.Β.