"Πλασματικό" πλεόνασμα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο του 2013 αυξημένο κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, στην εισροή 1,5 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση των εσόδων της ΕΚΤ από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων (SMP), το οποίο περιελάμβανε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα και αυξήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, όταν αύξηση σημείωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 257 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη σημαντική άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 265 εκατ. ευρώ και στη μικρή άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ''λοιπές'' υπηρεσίες (κατά 7 εκατ. ευρώ).
Επίσης, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 207 εκατ. ευρώ, λόγω της μείωσης, κυρίως, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 164 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων μειώθηκε ελαφρώς κατά 16,5 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ανόδου των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 135 εκατ. ευρώ (11,7%) και της αύξησης της δαπάνης για εισαγωγές κατά 118 εκατ. ευρώ (6,4%).
Γ.Α.