Νέους χριστιανούς "μάρτυρες για την πίστη τους" βλέπει το Βατικανό. Χθες ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βατικανού μετέδιδε τα λόγια αξιωματούχου και μόνιμου παρατηρητή της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη, ο οποίος σημείωνε πως "περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο για λόγους που έχουν κάποια σχέση με την πίστη τους".
Ο Μονσινιόρος Σιλβάνο Μαρία Τομάζι κατήγγειλε το γεγονός στην ομιλία του κατά την 23η σύνοδο του διαδραστικού διαλόγου μεταξύ του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο ίδιος υποστήριξε πως στον αριθμό των νεκρών προστίθενται και άλλα δεινά, όπως ο βίαιος εκτοπισμός χριστιανών, η καταστροφή των τόπων λατρείας τους και οι βιασμοί και απαγωγές των ηγετών τους. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη Συρία, όπου δύο ορθόδοξοι επίσκοποι απήχθησαν κοντά στο Χαλέπι.
Η Μέση Ανατολή, η Αφρική και η Ασία είναι οι περιοχές όπου έλαβαν χώρα οι περισσότερες παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι "ο καρπός του σεχταρισμού, της μισαλλοδοξίας, της τρομοκρατίας και των νόμων του αποκλεισμού" σημείωσε και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την προσφορά της Εκκλησίας σε πολλούς τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία και τη "φιλανθρωπία".
Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό του Βατικανού, ο Τομάζι επαίνεσε τον πρωθυπουργό του Μπανγκλαντές, ο οποίος εισήγαγε νόμο κατά της βλασφημίας στη νομοθεσία της χώρας του.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη του Ποντίφικα, ο Μονσινιόρος Μάριο Τόζο, μιλώντας πρόσφατα σε διάσκεψη για την απαγόρευση των διακρίσεων στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στα Τίρανα, διαπίστωσε ότι τα επεισόδια των διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών έχουν αυξηθεί στη ζώνη που καλύπτει την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, παρά τις διασκέψεις που οργανώνονται από τον ΟΑΣΕ. Οι διακρίσεις κατά των χριστιανών πρέπει "να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως και ο αντισημιτισμός ή η ισλαμοφοβία" είπε.