Live τώρα    
Αδειάζει Στουρνάρα ο Moody's: μη βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδειάζει Στουρνάρα ο Moody's: μη βιώσιμο το χρέος χωρίς κούρεμα

"Αδειάζει" ο οίκος αξιολόγησης Moody's τον υπουργό Οικονομικών και τις δηλώσεις του στο "Agence Europe" ότι τώρα δεν είναι δυνατή η επαναγορά χρέους, αλλά η μειώσή του μπορεί να γίνει μέσω μείωσης επιτοκίων, καθώς και το ενδεχόμενο που ανέφερε στη Βουλή περί λογιστικής τακτοποίησης του χρέους μέσω εξαίρεσης των 50 δισ. από έλλειμμα και χρέος.

Ο οίκος χαρακτηρίζει μη βιώσιμο το χρέος και προβλέπει νέο κούρεμα, αυτή τη φορά του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement - OSI). Σύμφωνα τα στοιχεία του, το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 176,5% του ΑΕΠ, ενώ η λογιστική διαγραφή των 50 δισ. ευρώ δεν αλλάζει τη δυναμική και την πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι πλέον εφικτό η Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» ακόμη 50 δισεκατομμύρια από το χρέος της, χωρίς καν να χρειαστεί κούρεμα, καθώς θα ζητήσει -και πιθανότατα θα πετύχει- να αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος τα 50 δισ. που χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εκτίμηση αυτή της Moody's έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch, η οποία, σημειωτέον επίσης, επισημαίνει στην έκθεσή της ότι το χρέος είναι ανεξέλεγκτο και μη βιώσιμο σε αυτά τα επίπεδα.

Ο οίκος επισημαίνει ότι χρέος της Ελλάδας δεν είναι ακόμα βιώσιμο και κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί νέο κούρεμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0