Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C18.2°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.0°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C18.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.5°C
5 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 100%
Βίτσας: Η κυβέρνηση πρέπει να μεταφέρει άμεσα το 50% των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βίτσας: Η κυβέρνηση πρέπει να μεταφέρει άμεσα το 50% των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

«Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ξενοφοβικές ομάδες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, δύσκολα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ντόπιος πληθυσμός στα νησιά δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες εξ αιτίας του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί επιβαρύνσεις και θέλουν βοήθεια και πρακτικές στήριξης», υπογράμμισε στην ΕΡΤ1.

Και συνέχισε «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να μεταφέρει άμεσα το 50% των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα. Συγχρόνως θα πρέπει να ενισχύσει και να κατανείμει σωστά τα κλιμάκια του ασύλου, τόσο στα ΚΥΤ και τις δομές όσο και στα ΠΡΟΚΕΚΑ ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος εξέτασης. Όταν η κυβέρνηση εξαγγέλλει την δημιουργία νέων κλειστών κέντρων χωρίς την δέσμευση για κατάργηση των παλαιοτέρων, και με τις λογικές των επιτάξεων κλπ, δημιουργεί στους νησιώτες την αίσθηση του μονίμου.

Αντί η περιφέρεια Βορ. Αιγαίου να διακηρύσσει την παύση συνεργασίας με την κυβέρνηση, θα πρέπει να βοηθήσει με πρακτικές ενέργειες αλληλεγγύης τους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι να πυροδοτεί το κλίμα.

Δεν μπορεί κάποιος να χαίρεται και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ταλαιπωρία των προσφύγων, των μεταναστών των ντόπιων κατοίκων αλλά και των εργαζομένων στις δομές . Αλλά διαφωνούμε με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση που σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκεται και σε αντίθεση με την διεθνή νομιμότητα. Και συγχρόνως είναι πέρα για πέρα αναποτελεσματική.»

Αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε " Να είμαστε ειλικρινείς στον Ελληνικό λαό. Όταν λέμε προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, μιλάμε για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά. Άρα αυτό που πρωτεύει είναι η σύγκλιση του συμβουλίου αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατόπιν πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού και η διαμόρφωση με λεπτομέρεια της Εθνικής γραμμής.

Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να ξέρει με λεπτομέρεια πως ακριβώς θα κινηθεί σε οποιοδήποτε δύσκολο περιστατικό.

Πρέπει να κάνουμε πολύ έντονη δουλειά προς όλους τους οργανισμούς ( ΕΕ, ΟΗΕ, διεθνή φόρα και ΗΠΑ), ενώ συγχρόνως να δυναμώνουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το χαρτί της Ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Αυτή τη στιγμή, με το δεδομένο ότι η Τουρκία διεξάγει πόλεμο στα νότια σύνορά της, στο Αιγαίο είμαστε ισχυρότεροι αυτών.

Αυτό δεν θα πρέπει να αναιρεί την διαρκή μας προσπάθεια για ανάπτυξη διεθνών συμμαχιών αλλά και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Πρέπει να επιτύχουμε να χαρακτηρισθεί παράνομη σε διεθνές επίπεδο η συμφωνία Τουρκίας –Λιβύης.»

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς το συνέδριο, σημείωσε «Μην δίνουμε παραπανήσιο βάρος στο πρόθεμα που θα ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στον τίτλο του.

Είναι φυσικό , όταν από 30 χιλ μέλη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019, σήμερα είμαστε 70 χιλ, αντικειμενικά μεταφέρονται μέσα στο κόμμα οι απόψεις, οι εμπειρίες των νέων μελών.

Το κύριο στην ένταξη ενός νέου μέλους είναι η θέληση να ενταχθεί, η συμφωνία με την πολιτική διακήρυξή του που ομόφωνα έχει συμφωνηθεί και η κατοχή της κάρτας μέλους η οποία δηλώνει και μια αίσθηση του ΄΄ανήκειν΄΄ , πράγμα πολύ σημαντικό.

Σήμερα η εποχή μας χρειάζεται καθαρότερες λύσεις. Έχει μετατοπισθεί η πολιτική σύγκρουση στο ΄΄Δεξιά΄΄- ΄΄Αριστερά΄΄.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα Αριστερό κόμμα. Ηγέτιδες δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη στους κόλπους των προοδευτικών δυνάμεων είναι οι Αριστερές δυνάμεις και η Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Όλος αυτός ο κόσμος που ενισχύει σήμερα τις γραμμές μας, έρχεται γιατί ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Αριστερό κόμμα .

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά όλους τους εργαζόμενους καθώς και τα μεσαία οικονομικά στρώματα της κοινωνίας , απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς με βάση το πρόγραμμά μας.

Από την πλευρά μας, στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής ( όποτε γίνουν αυτές), θα προσπαθήσουμε να ακυρώσουμε τα σχέδια της ΝΔ για επαναληπτική προσφυγή στις κάλπες, με τον ληστρικό εκλογικό νόμο που ψήφισε. Σε αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτη μια προγραμματική και κοινωνική συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ ή άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL