Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
0.6°C4.2°C
2 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
2 °C
-1.9°C3.5°C
1 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
5 °C
4.0°C4.9°C
5 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
5.4°C7.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
0 °C
-0.1°C1.2°C
2 BF 59%
Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας απέρριψε τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας απέρριψε τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου

Εισηγητής της πρότασης ήταν ο επικεφαλής του συνδυασμού Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως είναι το «μικρότερο που μπορεί να κάνει ο δήμος στα πλαίσια του σεβασμού της διαφορετικότητας». Τόνισε δε ότι «απαιτείται μια συνολική αντιμετώπιση για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας«.

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ζήτησε «να μην περιοριστεί η συζήτηση στη μετονομασία του δρόμου αλλά στη δημιουργία ενός μνημείου κατά του μίσους, του ρατσισμού και τη μισαλλοδοξίας». 

Με τη δημιουργία μνημείου συμφώνησε κι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος.

Παίρνοντας ξανά τον λόγο, ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «ο Ζακ έχει προσφέρει πάρα πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για να γίνουν τα αυτονόητα πράγματα κατανοητά».

Αναφορικά με το μνημείο, υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τη δημιουργία μνημείου αλλά αν δεν έχει σαφή αναφορά στον Ζακ τότε είναι σαν να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Η μετονομασία του δρόμου έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα. Θα συμφωνούσαμε με την πρόταση του κ. Μπακογιάννη αν αυτό είχε σαφή αναφορά στον Ζακ Κωστόπουλο.»

Ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) πρότεινε τη δημιουργία μνημείου στην περιοχή, αφιερωμένο στο όνομα του Ζακ Κωστόπουλου, χωρίς όμως να γίνει δεκτή.

Η πρόταση που τελικά επικράτησε ήταν αυτή του κ. Μπακογιάννη, για τη δημιουργία ενός (γενικού) μνημείου κατά της μισαλλοδοξίας.

Στα πλαίσια της συζήτησης, διαβάστηκε και η κοινή δήλωση των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων, που καλούσε το συμβούλιο να ψηφίσει τη μετονομασία.

Ανοιχτή Πόλη: Το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έχασε μια ευκαιρία για την ορατότητα, τη συμπερίληψη, την ασφάλεια, τη δημοκρατία

Αναλυτικά η ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πόλη:

"Όπως είχαμε προαναγγείλει, η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε σήμερα 14 Οκτωβρίου 2019 στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων πρόταση για τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου / ZackieOh. Το δημοτικό συμβούλιο είχε την ευκαιρία να πάρει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στη φασιστική και τη σεξιστική βία, ενάντια σε διακρίσεις που δεν μπορούν να ανήκουν στο σήμερα και που καθιστούν κάποιους από εμάς αόρατους και απειλούμενους.

Είχε την ευκαιρία να δείξει ότι στέκεται πλάι σε όλες και όλους που διεκδικούμε απόδοση δικαιοσύνης και μια κοινωνία ανοιχτή, μια πόλη συμπεριληπτική χωρίς αποκλεισμούς. Είχε επίσης την ευκαιρία να ανταποκριθεί στο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που ήταν παρούσα στη σημερινή συνεδρίαση. Το δημοτικό συμβούλιο ωστόσο, παρά τις όποιες γενικόλογες διακηρύξεις καλών προθέσεων, έχασε τις ευκαιρίες αυτές.

Ένα χρόνο μετά, η δημόσια και εν ψυχρώ δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου γεννά ακόμα διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις πένθους και οργής, καθώς αναδεικνύει το πλέγμα βίας και μίσους που άνθρωποι σαν αυτόν, αλλά και όχι μόνο σαν αυτόν, υφίστανται καθημερινά. Θεωρούμε ότι η μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου / ZackieOh είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Αθηναίων για να σεβαστεί τη μνήμη του Ζακ. Θα ήταν μια ελάχιστη επίδειξη ανακλαστικών απέναντι σε έναν πολύ συγκεκριμένο φόνο ενός συνανθρώπου μας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενός ανθρώπου που έχασε τη ζωή του μπροστά στα όργανα της έννομης τάξης και που συνέχισε να δολοφονείται και μετά, από την ακροδεξιάς κοπής τοξικότητα κάποιων μέσων ενημέρωσης.

Θα ήταν μαζί και μια αρχή για την θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και την έμπρακτη υποστήριξη των αναγκών της, αλλά και για την εμπέδωση ενός αισθήματος ουσιαστικής ασφάλειας στους δρόμους της πόλης που να μην εξαιρεί κανέναν και καμία μας.

Ο κ. Μπακογιάννης αντιπρότεινε ένα μνημείο κατά της μισαλλοδοξίας, χωρίς αναφορά στο συμβάν που ακόμα στοιχειώνει και θα συνεχίσει να στοιχειώνει τη μνήμη μας.

Όπως και στην περίπτωση της πρότασής μας ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, όπου αντιπρότεινε μια γενική συζήτηση περί των ναρκωτικών, προσέφυγε σε γενικεύσεις, κλείνοντας τα μάτια απέναντι στις συγκεκριμένες προκλήσεις των καιρών. Ιδιαίτερα για μια δημοτική αρχή που επενδύει στο προφίλ μιας σύγχρονης προσέγγισης των κοινών, αυτό είναι τουλάχιστον απογοητευτικό.

Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να διεκδικεί με όλες τις δυνάμεις της δικαιοσύνη και ορατότητα, σεβασμό στη ζωή και στο θάνατο για όλους και όλες, ασφάλεια δίχως εξαιρέσεις και αποκλεισμούς και θεσμική θωράκιση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL