Live τώρα    
Τα επόμενα βήματα στο Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα επόμενα βήματα στο Brexit

Η χθεσινή έγκριση της τροπολογίας Σπέλμαν που λέει όχι σε Brexit χωρίς συμφωνία δεν ακυρώνει το εν λόγω ενδεχόμενο δήλωσε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της σημερινής ώρας των ερωτήσεων στην πρωθυπουργό, όπου δέχθηκε επανειλημμένως ερωτήσεις από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, για το ποιες είναι οι εναλλακτικές που σκοπεύει να διασφαλίσει για το backstop.

Η ίδια, που έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί αργότερα με τον Κόρμπιν, δήλωσε ότι η τροπολογία που πέρασε χθες από τους βουλευτές (της βουλευτή των Συντηρητικών Κάρολιν Σπέλμαν και των Εργατικών Τζακ Ντρόμεϊ) και απορρίπτει το Brexit χωρίς συμφωνία, δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

«Χθες το βράδυ το κοινοβούλιο ψήφισε ότι απορρίπτει το no-deal. Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Δεν μπορείς απλά να ψηφίζεις για το τι απορρίπτεις, αλλά να ψηφίσεις για μία συμφωνία. Αλλιώς αποχωρείς χωρίς συμφωνία» είπε και πρόσθεσε «μέχρι στιγμής ο Τζ.Κόρμπιν αντιτίθεται σε όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση σε σχέση με μία συμφωνία».

Ο επικεφαλής των Εργατικών δήλωσε ότι επιδιώκει συμφωνία εξόδου που να προστατεύει τις θέσεις εργασίας, κάτι που προϋποθέτει ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να μετακινηθεί από τις θέσεις της, συμπεριλαμβανομένης και μίας τελωνειακής ένωσης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με την Τ.Μέι για να συζητήσουν λύσεις που μπορούν να ενώσουν τη χώρα, καθώς μόνο οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν.

«Οι επιχειρήσεις και τα εργατικά συνδικάτα έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μία τελωνειακή ένωση και μία δυνατή συμφωνία με την ενιαία αγορά» σημείωσε ο ίδιος.

Στα συνεχόμενα ερωτήματά του για τις εναλλακτικές ρυθμίσεις σχετικά με το backstop, η βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι εξετάζει μία σειρά από επιλογές που να αλλάζουν ουσιαστικά την συμφωνία αποχώρησης, όπως για παράδειγμα η «αμοιβαία αναγνώριση αξιόπιστων εμπορικών σχημάτων».

Ο ίδιος, τόνισε δε, ότι πέρα από την χθεσινή ψηφοφορία, θα χρειαστεί και στο μέλλον πλειοψηφία από το κοινοβούλιο για μία συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, το βρετανικό κοινοβούλιο ζήτησε από την Τ.Μέι να επαναδιαπραγματευθεί μια συμφωνία διαζυγίου για το Brexit, την ώρα που η ΕΕ υποστηρίζει ότι η εν λόγω συμφωνία δεν θα ανοίξει εκ νέου.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει βάσει προγραμματισμού από την ΕΕ, οι επιλογές περιλαμβάνουν ένα άτακτο Brexit, μια καθυστέρηση στο Brexit ακόμα και την πιθανότητα να μην υπάρξει Brexit.

Συνάντηση Μέι - Κόρμπιν

Ο επικεφαλής των Εργατικών, που έχει αρνηθεί τις συνομιλίες για το Brexit με τη Μέι, δήλωσε χθες βράδυ μετά την ψηφοφορία στη βουλή ότι τώρα είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί της.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης να σημειώνουν ότι ο Κόρμπιν θα ξεκαθαρίσει προς τη Μέι ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία πρέπει να φύγει από το τραπέζι και ότι η ίδια θα πρέπει να επιδιώξει το «εναλλακτικό σχέδιο» του κόμματός του για το Brexit.

Οι Συντηρητικοί της Μέι δεν έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία και καθώς πολλοί από τους βουλευτές της και το βορειοϊρλανδικό κόμμα -που στηρίζει την κυβέρνηση- αντιτίθενται στη συμφωνία με τη σημερινή της μορφή.

Η στήριξη των Εργατικών θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η πρωθυπουργός μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο. Από τη συνάντηση πάντως δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος.

Επαφές Μέι με βουλευτές

Χθες κάποιοι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός συμβολικού αιτήματος προς την κυβέρνηση να σταματήσει μια δυνητικά άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία. Η Μέι δήλωσε ότι θα μιλήσει με βουλευτές για να συζητήσουν πώς αυτή η έκβαση θα μπορούσε να αποτραπεί διασφαλίζοντας μια συμφωνία που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινοβούλιο.

Επαφές Μέι με Ευρωπαίους ηγέτες

Η Τ.Μέι έχει δηλώσει ότι θα μιλήσει στην ΕΕ επιδιώκοντας τις αλλαγές που ζητά το κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επιβεβαιωμένα σχέδια για τη μετάβασή της στις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές των «27» αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν το Brexit και η Μέι θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 19:45. Ο Ντ.Τουσκ δήλωσε χθες ότι η συμφωνία διαζυγίου δεν τίθεται προς επαναδιαπραγμάτευση.

Επόμενη ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει το συντομότερο δυνατόν στο κοινοβούλιο μια αναθεωρημένη συμφωνία προς ψήφιση. Πριν από την τελευταία ψηφοφορία, η συζήτηση στο κοινοβούλιο κράτησε πέντε ημέρες αλλά δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει και πάλι τέτοιας διάρκειας συζήτηση πριν την όποια ψηφοφορία.

Ερωτηματικό η ημέρα Brexit

Η Βρετανία πρόκειται βάσει των όσων έχουν ψηφιστεί να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Εάν δεν εγκριθεί έως τότε η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άτακτη έξοδο, ή ίσως αναγκαστεί να ζητήσει μια παράταση του Άρθρου 50 προκειμένου να έχει περισσότερο χρόνο για μια συμφωνία. Δεν είναι σίγουρο εάν η ΕΕ θα συμφωνήσει σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0