Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C24.6°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C23.7°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
23.2°C25.5°C
4 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.8°C23.2°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C21.2°C
0 BF 60%
Παρουσίαση 32 ταινιών από εθελοντές και πρόσφυγες στο πλαίσιο της δράσης «Home New Home»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσίαση 32 ταινιών από εθελοντές και πρόσφυγες στο πλαίσιο της δράσης «Home New Home»

Στη συνέντευξη παρέστησαν ο Υφυπουργός ΥΨΗΠΤΕ κ. Λευτέρης Κρέτσος, μέλη του Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ Γιώργος Φλωρεντής, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ κ. Φωτεινή Παντιώρα, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα της Περιφέρειας Αττικής κ. Χρήστος Καπάταης, ο υπεύθυνος της δράσης «Home New Home» κ. Κώστας Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια που στήριξαν την δράση καθώς και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου του χωριού της Μόριας στη Λέσβο κ. Γιώργος Κωφόπουλος.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης απευθύνοντας χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου, «οι πρόσφυγες αισθάνονται αθέατοι στον τόπο μας γιατί η ίδια η κουλτούρα της Ευρώπης δεν έχει φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζει τις ευθύνες της για το ζήτημα, με συνέπεια να μην έχει περάσει στους πολίτες η αντίληψη ότι «η συνύπαρξη αποτελεί βασική αξία της πολυπολιτισμικής διαμόρφωσης όπως και άλλων αξιών που συγκρότησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν αναγνωρίζουν ίχνος ευθυνών για τις αιτίες που οδήγησαν και οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ακόμα και νέα παιδιά στο δρόμο της προσφυγιάς. Και κυρίως δεν αναγνωρίζεται η συν-ευθύνη που υπάρχει για τους πολέμους, για την έξαρση των θρησκευτικών φονταμενταλισμών, για την υποδαύλιση των εμφυλίων εξάρσεων και εκρήξεων, τους παράγοντες που εμποδίζουν να κρατηθεί ο κόσμος αυτός στον τόπο του», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «ο 21ος αιώνας θα σφραγισθεί διεθνώς από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε: «Για πρώτη φορά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που μέχρι τώρα υπήρχαν ως άνθρωποι, κοινωνίες, συμβάντα μόνον στην εικόνα που παρακολουθούσαμε ως θεατές, περνούν στην άλλη πλευρά, γίνονται δημιουργοί και καλύπτουν το κενό που υπάρχει στις κοινωνίες όπου οι πολίτες καλούνται να λειτουργούν ως θεατές, καταναλωτές θεάματος, πληροφοριών, εξελίξεων και καθόλου ως δημιουργοί».

«Οι εικόνες που αποτυπώνονται στις ταινίες του «Home New Home» είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός ΨΗΠΤΕ κ. Λευτέρης Κρέτσος.

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, κ. Φωτεινή Παντιώρα, σημείωσε ότι στόχος της πολιτιστικής δράσης «Home New Home» είναι να εκπαιδευτούν από κοινού Έλληνες, πρόσφυγες και μετανάστες στην κινηματογραφική τέχνη, καταγράφοντας σε ταινίες, βιωματικές ιστορίες προσφύγων στο μακρύ ταξίδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας, τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας που συμβάλλει στη διαδικασία της ένταξης, δημιουργώντας αίσθημα ευθύνης, σεβασμού και, εν τέλει, κοινωνικής και πολιτισμικής συνύπαρξης.

O Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Φιλίπ Λεκλέρκ, χαιρέτισε την πρωτοβουλία Home New Home, που δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πρωταγωνιστήσουν ξανά στην ίδια τους τη ζωή. «Είναι ζωτικής σημασίας το ότι όλο και περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες δημιουργούνται σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα, ώστε μέσα από την πρόσβαση στο σχολείο, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή και την απασχόληση, να μπορέσουν οι πρόσφυγες να αναπτύξουν όλες τις δυνατότητές τους», είπε και πρόσθεσε: «Παρά τις σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα, ώστε οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο να μην περνούν μεγάλα διαστήματα σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες σε υπερπλήρεις χώρους, όπως τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο και τη Λέσβο, και προκειμένου να μπορούν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους όσο το δυνατό συντομότερα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Τομέα Αττικής κ. Χρήστος Καπάταης, αναφέρθηκε στις δράσεις της περιφέρειας και των ΟΤΑ στο προσφυγικό και διαβεβαίωσε ότι η Αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στις πολιτικές κοινωνικής ένταξης.

Ο συντονιστής της δράσης κ. Κώστας Σπυρόπουλος, την χαρακτήρισε «εργαστήριο ανταλλαγής ιδεών» και επεσήμανε ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον, να υποστηρίξουμε την ελευθερία έκφρασης και να κατανοήσουμε το διαφορετικό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους «AJIN», μια δημιουργία των δασκάλων του Δημοτικού σχολείου της Μόριας στη Λέσβο, με θέμα την εκπαίδευση μιας μαθήτριας από την Συρία στην ίδια τάξη με τους Έλληνες συμμαθητές της.

Ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου της Μόριας κ. Γιώργος Κωφόπουλος έκανε αναφορά στην ιστορία της ταινίας, επισημαίνοντας ότι το σχολείο είναι ανοικτό στους πρόσφυγες.

Οι 32 ταινίες της δράσης θα προβληθούν στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 16, Αθήνα στις 29, 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου) καθώς και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, 12 και 13 Νοεμβρίου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL