Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας αλλά και για τις αποφάσεις για το χρέος.
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί οικονομικών των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας), μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, ή όχι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας.
Βρισκόμαστε «κοντά» σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει «σημαντική». «Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup) χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά» νέα, καθώς συμφωνήθηκε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Ελλάδα έδειξε ότι σέβεται τα συμφωνηθέντα και τώρα οι εταίροι της θα πρέπει να δείξουν ότι σέβονται κι αυτοί τα όσα έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο Γάλλος επίτροπος τόνισε ότι βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. «Έχουμε θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος τον Ιούνιο, στις 21 Ιουνίου, ώστε τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα και ότι αφήνουμε πίσω 10 χρόνια κρίσης στην ευρωζώνη», ανέφερε.
Παράλληλα, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης είναι ένα πολύ θετικό σημάδι που δείχνει ότι η διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα συνεχίζεται. «Είναι σημαντικό οι εταίροι της Ελλάδας να σεβαστούν τις δικές τους δεσμεύσεις», προσέθεσε. Συνέχισε λέγοντας ότι αναπόσπαστο σημείο της τελικής συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο είναι να σχεδιαστεί ένα πακέτο μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο θα είναι αξιόπιστο στις αγορές και το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα στο μέλλον.
«Είμαστε σε καλό δρόμο προς μία συμφωνία για το χρέος τον Ιούνιο», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, προσερχόμενος στο Eurogroup.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο της δ' αξιολόγησης, σημειώνοντας πως πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Μπ.Λεμέρ πρόσθεσε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να προσδιορίσουν έναν μηχανισμό για το ελληνικό χρέος, ο οποίος θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίa είπε ότι πιστεύει πως τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα.
«Συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω, όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».