Live τώρα    
Για την υπόθεση των παράτυπων απολυτηρίων από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια / Αποστομωτικές απαντήσεις από Ν. Φίλη και Χρ. Βερναρδάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την υπόθεση των παράτυπων απολυτηρίων από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια / Αποστομωτικές απαντήσεις από Ν. Φίλη και Χρ. Βερναρδάκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Συνέχεια στην επιτηδευμένη σύγχυση ανάμεσα σε πτυχία και απολυτήρια ιδιωτικών φορέων της δευτεροβάθμιας, ανάμεσα στις πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις που επισείουν τα παράτυπα ή πλαστά -αντίστοιχα- πτυχία και απολυτήρια έδωσαν χθες τόσο τα μέσα της διαπλοκής όσο και ο όψιμος υποστηρικτής της αξιοκρατίας στην εκπαίδευση Κυριάκος Μητσοτάκης. Ή αλλιώς ο πολιτικός αρχηγός που ανοιχτά μιλάει για τις επιδιώξεις του περί μαθητών – πελατών!

Στην περίπτωση που ανακινήθηκε γύρω από τις προγραμματισμένες εκ νέου ειδικές εξετάσεις κατόχων τίτλων ιδιωτικών ΤΕΕ της περιφέρειας, πρόκειται για απολυτήρια της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης. Για απολυτήρια όχι "πλαστά" ή "πλαστογραφημένα", καθώς περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κατόχων τέτοιων τίτλων έχουν ήδη παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Η περίπτωση που συζητείται αφορά παρατυπίες που δεν ταυτοποιούνται κατά πρόσωπο, αλλά επισείουν πειθαρχικές ευθύνες στα εν λόγω ΤΕΕ, τα οποία έκλεισαν. Τα αδικήματά τους έχουν όμως παραγραφεί τόσα χρόνια που καμία κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για το θέμα. Η μόνη κίνηση επαναφοράς της νομιμότητας είναι η εφαρμογή του νόμου της Μ. Γιαννάκου που προβλέπει εκ νέου εξετάσεις για τους κατόχους των τίτλων αυτών. Η απόδοση πειθαρχικών ευθυνών και η εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων άπτεται του υπ. Παιδείας, και ύστερα παίρνει σειρά η Ποινική Δικαιοσύνη.

Πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο κινήθηκε το άλλοτε ανενεργό Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΕΔΔ) για να βρει τις χιλιάδες υποθέσεις. Με πρόθεση αυτής της κυβέρνησης, θα ρυθμιστεί και το τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που για χρόνια τελούσε υπό την ασυδοσία των σχολαρχών και την ευχή ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Στην αντεπίθεση Ν. Φίλης - Χρ. Βερναρδάκης

Όχι μόνο τα αποκαλούμενα "πλαστά πτυχία" δεν δόθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν διαπιστώνεται ότι οι 2.500 φερόμενοι ως κάτοχοί τους δεν είναι διορισμένοι στο Δημόσιο, αλλά πρωτίστως οι προηγούμενες κυβερνήσεις - συμπεριλαμβανομένης της υπουργίας Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης- εδώ και εννέα χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για το θέμα.

Αποδομούνται, έτσι, από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη οι "τρεις μύθοι" που έστησε η Ν.Δ., το κόμμα που δεν εφάρμοσε τον ψηφισμένο από το 2007 σχετικό νόμο για τις ειδικές εξετάσεις κατόχων των επίμαχων τίτλων ιδιωτικών Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων.

Καταλογίζοντας "πολιτική υποκρισία, ιδίως στον Κ. Μητσοτάκη", κατέκρινε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι "σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και τους κατηγόρους, που όμως δεν εφάρμοσαν τον νόμο" περί ειδικών πτυχιακών εξετάσεων για τα πτυχία "των σχολικών ετών 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007 και 2007-2008 των μαθητών Α' Κύκλου και Β' Κύκλου των ιδιωτικών ΤΕΕ στα οποία έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις" (άρθρο 24, παρ. 2 του Ν. 3577/2007).

Στο ίδιο μήκος κύματος, απαντώντας στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ν.Δ. "περί φαυλότητας της κυβέρνησης", η πλευρά του Χριστόφορου Βερναρδάκη, αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θυμίζει εμφατικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που "φεύγοντας από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είχε αφήσει σε ομηρεία περίπου 9.000 επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ από το 2008 και μετά. Το μόνο για το οποίο νοιάστηκε προσωπικά ήταν για την συρρίκνωση και διάλυση του δημόσιου τομέα με χιλιάδες απολύσεις όπως του υπαγορεύουν οι νεοφιλελεύθερες εμμονές του".

Ν. Φίλης: "Έχουν εντοπιστεί 1.516 παράτυποι τίτλοι σπουδών, δεν επιβεβαιώνεται όμως διορισμός στο Δημόσιο"

Δίνοντας οριστική απάντηση στην υπόθεση, ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε πως "πρόκειται για απολυτήριους τίτλους σπουδών από ιδιωτικές σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που χορηγήθηκαν πριν από 10-15 χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από συγκεκριμένα κυκλώματα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης". "Μέχρι στιγμής, με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2016, έχουν εντοπιστεί 1.516 τίτλοι σπουδών που προέρχονται από τα σχολεία που έκλεισαν λόγω παρατυπιών. Η έρευνα συνεχίζεται" τόνισε.

Χαρακτηρίζοντας μύθο το ότι "2.500 κάτοχοι αυτών των πτυχίων έχουν διοριστεί στο Δημόσιο", καταφέρθηκε εναντίον μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, που "αντί να απολογούνται για τις παραλείψεις τους και την επί μια δεκαετία αδιαφορία τους, τολμούν να επιτίθενται στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου ότι δήθεν καλύπτει και νομιμοποιεί τους κατά φαντασίαν 2.500 διορισμούς στο Δημόσιο".

Η νομοθεσία της Μ. Γιαννάκου ακολούθησε τη "δικαστική και πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολών που παρανόμησαν" θυμίζει ο υπουργός σημειώνοντας ότι "ουδέποτε διερευνήθηκε σε ατομικό επίπεδο η εμπλοκή ενός εκάστου των σπουδαστών, ώστε να προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Το αποτέλεσμα, ήταν να κατέχονται νομότυπα απολυτήρια από καταργημένες σχολές, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα".

"Για τον λόγο αυτόν, ο νόμος Γιαννάκου πρόβλεψε τις εξετάσεις για τους αποφοίτους αυτών των σχολών, αφού η υπόθεσή τους δεν διερευνήθηκε δικαστικά και συνεπώς δεν ήταν δυνατόν να τους καταλογιστεί δόλος ή εμπλοκή στις παρανομίες των ιδιοκτητών" ανέφερε ο Ν. Φίλης προσθέτοντας σημειωτέον πως "τα αδικήματα εκείνης της περιόδου έχουν παραγραφεί μετά από τόσα χρόνια".

Το θέμα "πάει" στη Βουλή

Μάλιστα, ο υπουργός πρότεινε στον Κ. Μητσοτάκη "να παρευρεθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων" που προτίθεται να ζητήσει "για να συζητήσει το θέμα των μη έγκυρων τίτλων σπουδών", ώστε να εξεταστεί "κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Γιαννάκου, υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη".

Ο "αγωνιστής" Κ. Μητσοτάκης...

Σε συνέχεια της σπέκουλας περί "πλαστών πτυχίων", που ακολούθησε το δημοσίευμα της "Α" στις 21.5, και τις όμορες σχετικές καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ, μόλις χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να θυμίσει τους... αγώνες του "ως υπουργός μαζί με χιλιάδες έντιμους και άξιους δημοσίους υπαλλήλους να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας που κυριαρχούσε".

Ισχυρίστηκε δε πως "μαζί υλοποιήσαμε το αίτημα της κοινωνίας για ελέγχους που προστατεύουν το κύρος της Δημόσιας Διοίκησης και δεν δείξαμε καμία ανοχή σε αυτούς που κλέβουν το μέλλον των συμπολιτών μας" αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις του κόμματός του φέρουν τις μέγιστες ευθύνες για το καθεστώς των απολυτηρίων με το αζημίωτο και τους "μαθητές - πελάτες" που εκπεφρασμένα ο ίδιος ονειρεύεται...

Μάλιστα συνέχισε καλώντας την κυβέρνηση "να μην φτάσει στο ακραίο σημείο φαυλότητας να επιτρέψει με οποιονδήποτε τρόπο σε υπαλλήλους με παράνομους τίτλους σπουδών να παραμένουν στο Δημόσιο". Και συνέχισε.

"Προκαλούν τους νέους ανθρώπους που αγωνίζονται να σπουδάσουν για να αποκτήσουν με το σπαθί τους μια θέση στην αγορά εργασίας. Προκαλούν τους χιλιάδες συμπολίτες μας που πέτυχαν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι. Προκαλούν και προσβάλλουν τους φορολογούμενους πολίτες που απαιτούν αξιοκρατία και διαφάνεια στο Δημόσιο, το οποίο πληρώνουν για να λειτουργεί".

...και η συγκάλυψη των εκπαιδευτηρίων "Ευρώπη"

Για "συγκάλυψη" κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη στη συνέχεια η πλευρά του Χρ. Βερναρδάκη σχετικά με την "υπόθεση των παράνομων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ‘Ευρώπη', στην Άρτα, με αποτέλεσμα την παραγραφή των αδικημάτων 35 εμπλεκομένων στην υπόθεση". "Σε ακραία σημεία φαυλότητας είχαν φτάσει οι κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησε ως υπουργός καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες ανέχθηκαν να λειτουργούν φάμπρικες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και στη συνέχεια προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να συγκαλύπτουν τις ανομίες τους" απάντησε στον αρχηγό της Ν.Δ.

"Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται σε σύγχυση ή αν δεν γνωρίζει τους δημοσιοϋπαλληλικούς κώδικες και τους νόμους της Πολιτείας, τότε επιδιώκει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις με σκοπό τη συκοφάντηση του δημόσιου τομέα και όσων τον υπηρετούν", υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη πως "υποδύεται ότι δεν γνωρίζει -παρά το ότι χρημάτισε υπουργός- ότι οι προσλήψεις γίνονται από το ΑΣΕΠ, το οποίο κάνει έλεγχο όλων των πιστοποιητικών που προσκομίζουν οι υποψήφιοι για το Δημόσιο και ότι στη συνέχεια γίνεται νέος έλεγχος κατά την πρόσληψή τους από τον φορέα ή την υπηρεσία που τους προσλαμβάνει".

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εγκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη "γιατί δεν πήρε θέση όταν ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) μήνυσε τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ επειδή κατήγγειλε το θέμα των τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο στην Κομισιόν (απαυδισμένος από την απόλυτη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κάλυπταν τους πραγματικούς ενόχους); Τώρα θυμήθηκαν το θέμα;".

ΟΙΕΛΕ: Η μόνη νόμιμη και συνταγματικά ορθή απόφαση

Με νέα ανακοίνωσή της η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατήγγειλε πως "τα κόμματα εξουσίας από το 2005 έως και τα τέλη του 2014, με τη φωτεινή εξαίρεση της Μαριέττας Γιαννάκου, που ως υπουργός Παιδείας ψήφισε νόμο για το ζήτημα που εσκεμμένα ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όχι μόνο δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για το ζήτημα, αλλά έδωσαν μάχη για να κουκουλωθεί το θέμα. Και τούτο διότι στελέχη των κομμάτων αυτών, που προσποιούνται σήμερα τους αρχαγγέλους της κάθαρσης ήταν αναμεμειγμένα στο σκάνδαλο της έκδοσης των παράνομων αυτών τίτλων".

Σήμερα που επιχειρεί να εφαρμόσει τον νόμο Γιαννάκου ο νυν υπουργός Παιδείας, συνεχίζει η ΟΙΕΛΕ, "παρατηρούμε αυτή την απίστευτη φαρσοκωμωδία εξαπάτησης της κοινωνίας μέσω της ψεύτικης αγανάκτησης όσων μέχρι σήμερα κουκούλωναν το σκάνδαλο". Μάλιστα, υπενθύμισε ότι "την εντολή εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου για τη διερεύνηση του ζητήματος των πλαστών τίτλων την έδωσε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, που στις αρχές του 2015 ζήτησε από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πόρισμα για το ζήτημα".

"Η απόφαση του Ν. Φίλη, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά είτε όχι, να εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννάκου και τα όσα αναφέρει το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είναι η μόνη νόμιμη και συνταγματικά ορθή οδός για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα" τονίζει η ΟΙΕΛΕ καυτηριάζοντας "όσους έβαζαν πλάτη στη διαιώνιση του σκανδάλου, που σήμερα εμφανίζονται ως οι εγγυητές της ‘κάθαρσης'".

Μ. Γιαννάκου: Διαφορά παράτυπου και πλαστού

"Αυτό το οποίο αφορά η ρύθμιση δεν είναι τα πλαστά πτυχία. Εφόσον υπάρχει πλαστό πτυχίο, κατά τη γνώμη μου ο εισαγγελέας και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης βγάζουν τον κάτοχο από τη θέση του" δήλωσε η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, υπό την έμπνευση της οποίας τελεί ο νόμος του 2007. Ο νόμος, όπως είπε, αφορά καταγγελίες για "σχολεία που δεν πληρούν τα κριτήρια λειτουργίας".

"Το υπουργείο βρήκε τότε πράγματι παρατυπίες" ξεκαθάρισε η Μ. Γιαννάκου και, όπως εξήγησε, αν η σημερινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη διενέργεια νέων εξετάσεων αφορά μόνο παράτυπους τίτλους σπουδών, δηλαδή απολυτήρια που δόθηκαν από εκπαιδευτήρια που για κάποιον λόγο ανακλήθηκε η άδειά τους, τότε η μόνη λογική λύση είναι να γίνουν νέες εξετάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0