Είναι κοινή η πολιτική θέση των κομμάτων για το μεταναστευτικό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεση επανεισδοχή, -δεν μπορείς να παίρνεις 130 και να μου στέλνεις 60.000-, να δοθούν τα λεφτά στην Τουρκία για τα camp των προσφύγων και γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Πρέπει να ανοίξει ένας νόμιμος διάδρομος για να μην περνάνε από τους δουλέμπορους οι πρόσφυγες τόνισε ο υπουργός.
«Η Frontex σε ανακοίνωση της δήλωσε ότι η Ελλάδα φυλάει εξαιρετικά τα σύνορά της και ότι κανείς ούτε η Frontex ούτε η ακτοφυλακή δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο στη θάλασσα πέρα από διασώσεις. Δηλώνει ότι το να κάνει push back κανείς στη θάλασσα είναι απαράδεκτα νομικά και δεν θα μπορούσε μια ευρωπαϊκή δύναμη να κάνει αυτά τα πράγματα.» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. «Εμείς φτιάχνουμε συμμαχίες για να προωθήσουμε τις θέσεις μας».
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι «γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, πρέπει να υπάρχει μόνιμος νόμιμος διάδρομος, όχι αυτός των δουλεμπόρων, αυτό το λέει και η Συνθήκη της Γενεύης.» «Αυτή είναι η επίσημη θέση μας και αυτή την παλεύουμε».
Αναφορικά με τη στάση της Δανίας στους πρόσφυγες σχολίασε: «Μού θυμίζει τους Εβραίους στα τρένα, η στάση της Δανίας να παίρνουν από τους πρόσφυγες τα τιμαλφή τους... η Ιστορία είναι πολύ νωπή». «Άλλοι δεν θέλουν μαύρους, άλλοι δεν θέλουν εργένηδες, άλλοι δεν θέλουν μάνες με παιδιά, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή προοπτική» υπογράμμισε.
Για τον φράχτη του Έβρου εξήγησε πως «αν ανοίξει ο Έβρος χωρίς να ξέρουμε ότι αυτός που φτάνει είναι πρόσφυγας θα δημιουργήσει μείζον ζήτημα, από αυτό που πάει να λύσει». Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζάλας τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
«Ο κ. Καμμένος κάνει ό,τι κάνουν όλοι... Δίνει λίγο λιγότερο απ' ό,τι του ζητάμε και θέλει να το ανταλλάξει με κάτι άλλο, αυτό κάνουν και οι δήμαρχοι» ωστόσο σημείωσε ότι θα γίνουν στρατόπεδα προσωρινής εγκατάστασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ενώ εξήγησε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η άποψη ότι «θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες» είπε περιγράφοντας το χειρότερο σενάριο για τη χώρα με βάση το οποίο θα παραμείνουν το πολύ για ένα χρόνο γύρω στις 50.000 άνθρωποι που όμως τελικά θα φύγουν.
Σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Γιούνκερ είπε ότι «έχει κενά», καθώς μιλά για παραβίαση δικαιωμάτων που δυσκολεύει την κατάσταση. Έχετε δικαίωμα να κλείσετε τα σύνορα αλλά αν δεν συνδέεται με relocation αποτελεί8 παραβίαση συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυσκολεύει την κατάσταση.
Για το κλίμα εις βάρος της Αθήνας στην Ευρώπη, ο υπουργός τόνισε ότι «παίζουν ένα παιχνίδι ενοχοποίησης της Ελλάδας για τις προσφυγικές ροές. Με εξαίρεση τον Βέλγο, που τον διέψευσε η κυβέρνηση του, ουδείς έθεσε θέμα Σένγκεν, ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε ο Τιμερμανς, όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν σαφείς, αλλά φτιάχνεται κλίμα από διαρροές» υπογράμμισε.
Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ανήσυχος γιατί φτιάχνεται κλίμα κατά της χώρας μας. «'Πνίξτε τους' είπε αυτό είπε ο Βέλγος, είναι ποινικό αδίκημα δεν μπορεί να το λεει» σημείωσε για τον Τέο Φράνκεν.