Live τώρα    
Διαπαραταξιακή σύμπραξη για τη διάσωση του Αλατίνι και του παλιού ορφανοτροφείου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπαραταξιακή σύμπραξη για τη διάσωση του Αλατίνι και του παλιού ορφανοτροφείου

Θεσσαλονίκη: Μαρούλα Πλήκα

Να περάσει στα χέρια του δήμου το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα «Αλατίνι», αλλά και το πρώην ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» ζήτησαν χθες δημοτικοί σύμβουλοι από τρεις διαφορετικές παρατάξεις και συγκεκριμένα ο Ανδρέας Κουράκης από την «Πρωτοβουλία» του Γ. Μπουτάρη, η Ρία Καλφακάκου από τη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» και η Ελεάνα Ιωαννίδου τις «Γειτονιές σε δράση».

Με κοινή συνέντευξη Τύπου χθες οι δημοτικοί σύμβουλοι επισήμαναν ότι «έχει φτάσει η ώρα μηδέν» για τα δύο αυτά τεράστιας αρχιτεκτονικής αξίας ακίνητα, καθώς το Αλατίνι κινδυνεύει να περάσει σε χέρια funds μαζί με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», αν δεν ανακοπεί ο σχεδιασμός της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, πάει για κατεδάφιση. Την πρωτοβουλία για τη διάσωση των συγκεκριμένων ιστορικών κτηρίων υποστηρίζουν και οι τρεις παρατάξεις, δηλαδή 33 από τους 49 συνολικά δημοτικούς συμβούλους και καλούν τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει δράση για να τα διεκδικήσει προκειμένου να αξιοποιηθούν για κοινωνικές δομές και άλλες χρήσεις. Τονίστηκε, επίσης, ότι μετά τον πρόσφατο θάνατο μιας 15χρονης από πτώση μέσα στο Αλατίνι, απαιτείται η άμεση παρέμβαση, διότι υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα ασφαλείας στο εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό συγκρότημα.

Να μην πέσει στα χέρια των funds

Ειδικά για το Αλατίνι επισημάνθηκε ότι αυτό το μεγάλο και σημαντικό ακίνητο, με κτίσματα και περιβάλλοντα χώρο που εκτείνεται σε 26 στρέμματα, δεν παρουσιάζει πλέον επενδυτικό ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι μετά και τη μεταφορά τού συντελεστή δόμησης από τους ιδιοκτήτες, «δεν μπορεί να χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο». Παράλληλα, τα κτήρια έχουν αφεθεί στην τύχη τους και καταστρέφονται, την ώρα που θα έπρεπε να αναδειχθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με τους τρεις δημοτικούς συμβούλους, η αξία του Αλατίνι σήμερα δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, αφού μετά από δύο άγονες προσπάθειες πώλησης του 25% που ανήκε στη Θεμελιοδομή και πέρασε στην Alpha Αστικά Ακίνητα, μέσω πλειστηριασμών του 25%, το ποσό που προσφέρθηκε ήταν 2,2, εκατ. ευρώ. Σήμερα το υπόλοιπο 75% έχει περάσει στα χέρια της Εurobank.

Ο Ανδρέας Κουράκης τόνισε ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του 2012 για τη διεκδίκηση του Αλατίνι και στη συνέχεια στην αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτηριακού συνόλου και του περιβάλλοντα χώρου. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συγκροτηθεί μια ομάδα που θα ασχοληθεί ειδικά με το θέμα και να επιδιωχθεί η παραχώρηση του ακινήτου στον δήμο όπως και η εξεύρεση πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποκατάστασή του.

Να κηρυχθεί διατηρητέο

Σε ό,τι αφορά το κτήριο του παλιού ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», τονίσΤηκε ότι ο δήμος θα πρέπει να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη, το υπουργείο Υγείας, την ανάκληση της παραχώρησης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι της απόφασης Λοβέρδου που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Κι αυτό διότι η απόφαση αυτή για την 50ετή παραχώρηση του κτιρίου προέβλεπε την έναρξη χρήσης του εντός διετίας, σε περίπτωση που αποκατασταθεί και εντός πενταετίας, σε περίπτωση που κατεδαφιστεί και ανεγερθεί νέο, χρονικός περιορισμός που σημαίνει ότι το νέο κτήριο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2016.

Η Ρία Καλφακάκου τόνισε ότι το συγκεκριμένο κτήριο, σε εποχή ανθρωπιστικής κρίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μετά από επισκευή, σαν φιλοξενείο ατόμων που αιτούνται άσυλο, αφού μάλιστα η Ιερά Μητρόπολη δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να υλοποιήσει το σχέδιό της για ανέγερση ιδρύματος για άτομα με ειδικές ανάγκες και το μόνο που έχει κάνει ώς σήμερα είναι η κατάθεση αίτησης κατεδάφισης στη Πολεοδομία, χωρίς όμως να έχει προηγουμένως κριθεί απαραίτητη. «Ζητούν να κατασκευάσουν ένα κτήριο - τέρας, πέντε φορές μεγαλύτερο από το υφιστάμενο, το οποίο μπορεί να αποκατασταθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί άμεσα» συμπλήρωσε ο Α. Κουράκης, ενώ η Ελ. Ιωαννίδου τόνισε πως το εν λόγω κτήριο θα πρέπει να κηρυχτεί διατηρητέο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0