Live τώρα    
Φόβοι για μια γαλλική 11η Σεπτεμβρίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φόβοι για μια γαλλική 11η Σεπτεμβρίου...

Της Ελένης Τσερεζόλε

Μια γαλλική 11η Σεπτεμβρίου φοβούνται οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού "Παρί Ματς", στο οποίο έχει μιλήσει ο πρώην δικαστής ειδικός στα θέματα της τρομοκρατίας, Μαρκ Τρεβιντίτς, οι γαλλικές αρχές αναμένουν τρομοκρατικό κτύπημα παρόμοιο με την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Προς επίρρωση, σύμφωνα με πολλούς ιθύνοντες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί το χειρότερο, εξαιτίας της αδεξιότητας και της ατυχίας των τρομοκρατών. «Η απειλή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Καταρχήν έχουν γίνει για το Ισλαμικό Κράτος, ο Νο 1 εχθρός. Η Γαλλία είναι ο κύριος στόχος ενός στρατού τρομοκρατών με απεριόριστα μέσα. Αυτή τη στιγμή σκέφτονται κάτι μεγαλύτερο, που στοχεύει πρωτίστως τη Γαλλία», λέει στο περιοδικό ο Τρεβιντίτς. Ο ίδιος προσθέτει ότι πιστεύει ότι ένας άνθρωπος όπως ο «Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και ο στρατός του δεν θα περιοριστούν για πολύ ακόμη σε επιχειρήσεις μικρής εμβέλειας». Μάλιστα ο δικαστής θεωρεί ότι οι αδελφοί Σερίφ και Σαίντ Κουασί (οι δράστες της επίθεσης στο Σαρλί Εμπντό) «ήταν καθ' οδόν για μια εκστρατεία επιθέσεων». «Τη γλιτώσαμε γιατί, σε ένα τροχαίο, ο ένας τους έχασε την ταυτότητά του. Αυτό επέτρεψε την ταυτοποίησή τους και το ανθρωποκυνηγητό που οδήγησε στον θάνατό τους, από τις Ειδικές Δυνάμεις. Οι Κουασί δεν πήγαιναν για επιχείρηση αυτοκτονίας! Αν μπορούσαν, θα συνέχιζαν τις επιθέσεις τους».

Και ο Τρεβιντίτς δεν είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τους ίδιους φόβους έχουν και άλλοι υπεύθυνοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Το θερμόμετρο ανεβαίνει. Προς το παρόν, έχουμε επιθέσεις επιπέδου αυλής σχολείου», δήλωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώνυμη πηγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Αν η επίθεση στο τραίνο Thalys είχε πετύχει, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ο νεαρός είχε βάλει στραβά το γεμιστήρα του καλάσνικόφ του. Θεωρούμε ότι ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ (σ.σ.: ο δράστης της αποτυχημένης απόπειρας επίθεσης ενάντια σε εκκλησία στη Βιλζουίφ) φοβήθηκε την τελευταία στιγμή και αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι», συνέχισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, τα εμπορικά κέντρα είναι στόχοι που βρίσκονται υπό απειλή και μπορεί να γίνουν στόχοι ένοπλου κομάντο. Η αγωνία των υπεύθυνων του αντιτρομοκρατικού αγώνα είναι μια τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία στα πρότυπα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι, τον Σεπτέμβριο του 2013, που είχε προκαλέσει το θάνατο 67 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 200, τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο εφιάλτης των υπεύθυνων ασφαλείας είναι να κλειστούν μέσα σε ένα από τα μεγάλα καταστήματα του κέντρου του Παρισιού τρομοκράτες. «Είναι εφιάλτης ο εντοπισμός τους», λένε χαρακτηριστικά.

Οι φόβοι αυτοί ούτε αβάσιμοι είναι ούτε σημερινοί. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η τρομοκρατική οργάνωση Σεχάμπ, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Σομαλία, καλούσε, σε βίντεο, στη διενέργεια επιθέσεων σε ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα, κυρίως γαλλικά, στο προάστιο Halles και Defense στο Παρίσι. Το πρότυπό τους ήταν... το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0