Την ανάγκη επίλυσης του φλέγοντος ζητήματος των κόκκινων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες υπογραμμίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπισή του θα ενισχύσει τις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (!) στα τέλη του 2014, σύμφωνα με ένα έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες.
Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και έχουν χορηγηθεί σε εταιρείες, ειδικά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις, σύμφωνα με την έκθεση.
Τα στοιχεία
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ειδικά στο νότιο τμήμα της Ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα «οξύ» πρόβλημα, καθώς και στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.
Στις χώρες της Ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ -ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης- στα τέλη του 2014.
Μόνο μια χούφτα χωρίς, ανάμεσά τους η Εσθονία και η Γερμανία, κατέγραψαν μείωση του ποσοστού των ΜΕΔ επί του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών.
Έως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%. Πάντως στην Ιρλανδία και την Ισπανία ο λόγος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών άρχισε να υποχωρεί το 2014.
Στο έγγραφο προτείνεται καλύτερη εποπτεία του τομέα· να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια· την προώθηση μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών πτώχευσης και τη βελτίωση των υποδομών, τις αγορές ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.
Γ.Α.