Βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται τα ταμειακά στοιχεία της κυβέρνησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε χθες τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση ή, όπως το λέει η αγορά, "πόσα χρήματα έχει στην πραγματικότητα στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα στο τρίμηνο διαμορφώνεται στο 1,19 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, από 771 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήτοι είναι αυξημένο.
Ακόμη, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 918 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,141 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο τρίμηνο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 10,05 δισ. ευρώ, από 10,529 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 55 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκαν σε 11,865 δισ. ευρώ, από 12,595 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο εμφανίζεται οριακό πλεόνασμα 3 εκατ. σε ταμειακή βάση, από έλλειμμα 1,28 δισ. ευρώ πέρυσι τον ίδιο μήνα. Σε πρωτογενή βάση, το πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 687 εκατ. ευρώ από έλλειμμα 910 εκατ. ευρώ, κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο
Την ίδια ώρα, ο επί της ουσίας "δείκτης" ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ελαφρώς επηρεασμένος αρνητικά. Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 929 εκατ. ευρώ, κατά 200 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Φεβρουαρίου του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως εξηγεί, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και των δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς επίσης και στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Οι ανωτέρω εξελίξεις αντισταθμίστηκαν, ως ένα βαθμό, από τη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών.
Το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 711 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της ίδιας περιόδου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και των δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στην επιδείνωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντίθετα, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε μικρή βελτίωση.
Πτώση 9,8% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Εν τω μεταξύ, υποχώρηση 9,8% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2014 - Φεβρουαρίου 2015 εμφάνισε πτώση 2,8%.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του Φεβρουαρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2014, σημείωσε πτώση 9,8%, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2014 προς το 2013, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής
Γ.Α.