Ρεπορτάζ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να βρεθούν τα κεφάλαια εκείνα που θα επιτρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, σε πρώτη φάση το 1,7 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει την Παρασκευή (298,6 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλο 1,4 δισ. ευρώ για ανανέωση εντόκων γραμματίων) και στη συνέχεια το υπολειπόμενο ποσό των 7,1 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχονται συνολικά οι υποχρεώσεις για τον τρέχοντα μήνα (4,6 δισ. ευρώ για εκδόσεις έντοκων γραμματίων και 2,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή δανειακών δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόκων και «ακούρευτων» ομολόγων).
Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας χθες στον Real FM 97,8 διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αποπληρώσει όλες τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Μαρτίου. Όπως τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, "δεν πρέπει να ανησυχεί η κοινή γνώμη. Η ελληνική κυβέρνηση όλες αυτές τις ημέρες εξετάζει τις λύσεις και έχει προωθήσει αυτή τη στιγμή λύσεις ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σε σχέση και με την αποπληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και όλες τις άλλες χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας μέσα στον Μάρτιο". Και πρόσθεσε: "Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται το οικονομικό επιτελείο. Ακριβώς γι' αυτό βρίσκεται σε επαφές και με επενδυτές, σε σχέση με τις εκδόσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα για τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και με τους εταίρους έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα...". Ειδικά δε το τελευταίο αυτό σκέλος, των εταίρων, απασχόλησε χθες βράδυ το οικονομικό επιτελείο σε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε μετά το πέρας της σύσκεψης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση με ποσοτικοποιημένες παρεμβάσεις στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτερας, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Όπως συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, "η συμφωνία είναι ένα υποσύνολο του προγράμματός μας". Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα σενάρια αυριανής έλευσης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.
Στην ίδια σύσκεψη, όπως και σε προηγούμενη που έλαβε χώρα νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων ρευστότητας τον Μάρτιο. Εξετάστηκε λ.χ. άντληση ρευστότητας από τα ταμιακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης μέσω repos, ενώ παραμένουν τα αιτήματα προς την ΕΚΤ για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.
Ειδικότερα, ανάμεσα στις λύσεις που διαθέτει η κυβέρνηση είναι και οι εξής:
1. Να εισπράξει τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. ευρώ που εκκρεμεί να επιστραφούν στην Ελλάδα από τις εθνικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει προχωρήσει στην επιστροφή των κερδών αυτών προς τις εθνικές τράπεζες της Ευρωζώνης, αλλά οι τελευταίες δεν προβλέπεται να τα καταβάλουν αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει έως την αρχή Απριλίου, με τον Γ. Βαρουφάκη να ζητεί να δοθούν απευθείας τα 1,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις δόσεις προς το Ταμείο.
2. Να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την έκδοση πρόσθετων εντόκων γραμματίων, πέραν του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ.
3. Στο "τραπέζι" έχουν πέσει σύμφωνα με πληροφορίες η άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. ευρώ του "Πράσινου Ταμείου" που είναι δεσμευμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, άλλο ένα ποσό 2 δισ. ευρώ από διαθέσιμα των ταμείων πλέον 1 δισ. ευρώ από το "κοινό ταμείο" στην ΤτΕ, όπου δεσμεύονται διαθέσιμα των δημοσίων φορέων υπό μορφήν κρατικών αξιογράφων.
Σημειώνεται ότι αύριο αφενός διενεργείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων για το ποσό των 875 εκατ. ευρώ και αφετέρου η χώρα καλείται να αποπληρώσει «ακούρευτα» ομόλογα ύψους 79 εκατ. ευρώ.