Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.6°C24.0°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.2°C
3 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.2°C21.0°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.0°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.0°C20.0°C
3 BF 52%
Γ. Τσιρώνης: / Γ. Τσιρώνης: Εξονυχιστικός έλεγχος για τη νομιμότητα του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές και όχι μόνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Τσιρώνης: / Γ. Τσιρώνης: Εξονυχιστικός έλεγχος για τη νομιμότητα του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές και όχι μόνο

Φρένο στην ασυδοσία των χρυσοθήρων στις Σκουριές Χαλκιδικής έχει αποφασίσει να βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προς τούτο έχει ξεκινήσει ήδη εξονυχιστικό έλεγχο όλων των αδειοδοτήσεων (άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, αρχιτεκτονική μελέτη κ.λπ.) που έχουν εκδοθεί για την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, αλλά και άλλων έργων, όπως οδοποιίας, αποθηκευτικών χώρων κ.λπ.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης στη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες, θα εξεταστεί αν οι αδειοδοτήσεις έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα ανακληθούν οι άδειες για επανέλεγχο και θα επιβληθεί αναστολή εργασιών. Ανέφερε δε ότι κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος προγραμματίζεται να μεταβεί στην περιοχή για αυτοψία και ελέγχους στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι χρυσοθήρες προσθέτοντας πως στο μικροσκόπιό τους θα μπουν π.χ. τα τοπογραφικά σε σχέση με τις χωροθετήσεις διαφόρων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων.

Ο Γ. Τσιρώνης σημείωσε επίσης πως οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου συγκλίνουν στην άποψη ότι η φωτογραφική διάταξη στον Ν. 4280 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και τροποποιεί τον μεταλλευτικό κώδικα, "συγχωνεύοντας" δύο αυτόνομες διοικητικές πράξεις σε μία (η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης αποτελεί και άδεια έγκρισης δόμησης), δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Αντίθετος στην εκποίηση του Ελληνικού

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στην εκποίηση της πρώην έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού και τη δημιουργία εκεί πόλης με πλήθος εμπορικών χρήσεων, λέγοντας πως ο χωροταξικός και μητροπολιτικός σχεδιασμός με εξαιρέσεις "είναι εκτός της πολιτικής μας". Χαρακτήρισε το τίμημα εκποίησης των 6.200 στρεμμάτων εξαιρετικά χαμηλό, επιμένοντας πως δεν έχει αξιολογηθεί μέχρι τώρα η φέρουσα ικανότητα κάθε δραστηριότητας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το εξής: Ποιος εγγυάται ότι 10.000 νέες ξενοδοχειακές κλίνες στην περιοχή δεν θα καταστρέψουν όλη την ξενοδοχειακή υποδομή της Αττικής; Ωστόσο συμπλήρωσε ότι μπροστά σε μια σύμβαση οφείλεις να διασφαλίσεις το δημόσιο συμφέρον και η ακύρωσή της σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν σημαίνει ότι τη σκίζεις.

Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, δήλωσε προκαταβολικά ότι βρίσκεται στο στάδιο ενημέρωσης από τις υπηρεσίες. Ειδικότερα υπογράμμισε πως η μέθοδος διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω των εργολαβικών ΣΔΙΤ, με εγγυημένη ποσότητα, παραβιάζει τις κοινοτικές Οδηγίες και υπονομεύει κάθε προσπάθεια για ανακύκλωση και επανάχρηση. Μετέφερε τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" των υπηρεσιών για μείωση του εξαμηνιαίου προστίμου που έχει επιβληθεί για τις ανεξέλεγκτες χωματερές εφόσον επιτευχθεί η διαδικασία αποκατάστασης όσων έχουν κλείσει.

Χωρίς να θέσει χρονοδιαγράμματα, ο Γ. Τσιρώνης υποσχέθηκε πως θα θεσμοθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων και του εθνικού σχεδίου για τη μείωση παραγωγής αποβλήτων, προαπαιτούμενων για την εφαρμογή προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης κ.λπ.

Στις προτεραιότητες του υπουργείου ενέταξε την κατάργηση των καταστροφικών για τα δασικά οικοσυστήματα διατάξεων που βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορους νόμους, ενώ αναφέρθηκε και σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Α. Βασιλόπουλο. Ως προς το αντικείμενο της συνάντησης, είπε μόνο ότι υπάρχει μια μικρή εκκρεμότητα με τα έξι αναδασωτέα στρέμματα, τα οποία, ως γνωστόν, ανήκουν στο Άλσος και έχουν περιληφθεί στην έκταση για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Ακόμη προανήγγειλε αλλαγή στον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία ξεκίνησε το 2011 με καθαρά εισπρακτικά κριτήρια και έχει "μονιμοποιηθεί", καθώς έχει λάβει παράταση έως τον Φεβρουάριο του 2016...

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL