Live τώρα    
"Μύδροι" για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης / Alpha Bank: "Βαρίδι" για την ανάπτυξη ο ΕΝΦΙΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μύδροι" για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης / Alpha Bank: "Βαρίδι" για την ανάπτυξη ο ΕΝΦΙΑ

Νέες ευθείες βολές προς την κυβέρνηση Σαμαρά για τη φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας εξαπολύει η Alpha Bank στο χθεσινό εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Μάλιστα, η τράπεζα κάνει λόγο για αντικίνητρα και ουσιαστικά για «βαρίδι» στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς οι στρεβλώσεις που υπάρχουν είναι πολλές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η ανάκαμψη της οικονομίας και η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης εμποδίζονται καταλυτικά στην τρέχουσα περίοδο από δύο πολύ σημαντικές και κρίσιμες φορολογικές στρεβλώσεις που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην περαιτέρω πτώση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία ήδη λειτουργεί. Ως εκ τούτου, οι στρεβλώσεις αυτές οδηγούν στην αφαίρεση σημαντικών ποσοστιαίων μονάδων από τη μεταβολή του ΑΕΠ. Ακόμη χειρότερο, όμως, είναι ότι καθηλώνουν την ανεργία στα ήδη πολύ υψηλά, για ευρωπαϊκή χώρα, επίπεδα.

Στην έκθεση αναφέρεται πως αυτές οι στρεβλώσεις προκύπτουν αφενός από την επιβολή από το 2014 του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), ταυτόχρονα με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και, αφετέρου, από την επιβολή της φορολογίας επί των ακινήτων με βάση αντικειμενικές αξίες που στις περισσότερες περιπτώσεις υπερβαίνουν σήμερα κατά πολύ τις πραγματικές αξίες αυτών των ακινήτων.

Ενίσχυση της ύφεσης

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τη νέα τεράστια πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα εκτιμάται πως αφαιρέθηκαν από τη μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση -1,26 ποσοστιαίες μονάδες στο α' 3μηνο του 2014 και περί τις -0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο β' 3μηνο του 2014.

Τα παράλογα του ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, η τράπεζα καταδεικνύει το γεγονός ότι τέτοιοι φόροι δεν είναι δυνατόν να εισπραχθούν, παραθέτοντας το εξής παράδειγμα: Από ένα οικόπεδο 2 στρεμάτων μεγάλης αντικειμενικής αξίας, στο οποίο έως το 2013 δεν επιβαλλόταν καν φόρος ακινήτων, θα μπορούσε πράγματι να εισπραχθεί σχετικά ανώδυνα ο ΕΝΦΙΑ που προσδιορίστηκε στις 5,2 χιλ. ευρώ. Είναι, ωστόσο, πραγματικά εκτός λογικής να υποθέσει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης αυτού του οικοπέδου θα πληρώνει από εδώ και πέρα όχι μόνο τις 5,2 χιλ. ευρώ ετησίως που του προκύπτουν από τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και επιπλέον 28 χιλ. ευρώ ετησίως που προκύπτουν από τον ΦΑΠ.

Αναρωτιέται λοιπόν, πώς θα προσελκυστούν επενδύσεις, καθώς "ποιος λογικός επενδυτής θα αγόραζε ένα οικόπεδο (χωρίς απόδοση) που θα του στοίχιζε μόνο για τον ΦΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ 332 χιλ. ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια;".

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0