"Η χώρα έχει Σύνταγμα και κανονισμό της Βουλής στα οποία προβλέπεται με πολύ σαφή τρόπο ότι όταν 120 βουλευτές ζητήσουν για ένα κορυφαίο ζήτημα την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας σε ψηφισμένο νομοσχέδιο, για να εξετασθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, τότε είναι υποχρεωμένη η Βουλή να συγκληθεί" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί στον ΣΚΑΙ. Από τις διαδικασίες όμως που τηρούνται φαίνεται ότι "το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής, τη γνώμη του Προέδρου της Βουλής, η κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει ως ένα κουστουμάκι που το ράβει στα μέτρα της".
Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στο πλεόνασμα αυταρχισμού και υπονόμευσης της δημοκρατίας στα χρόνια του Μνημονίου. "Το βλέπουμε καθημερινά στις μικρές και μεγάλες διαδηλώσεις, από τα πώς αντιμετωπίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, από το πώς ερμηνεύεται κατά το δοκούν το Σύνταγμα, το είδαμε με κραυγαλέο, βροντερό τρόπο τώρα στην περίπτωση της «μικρής ΔΕΗ».
"Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα, είναι θέμα δημοκρατίας" τόνισε. "Η κυβέρνηση φοβάται να κάνει αυτή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι διότι επιλέγει τη στημένη, την καθορισμένη σύνθεση του θερινού τμήματος της Βουλής. Ήδη ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος είναι ένας έγκριτος συνταγματολόγος, είπε: «αντικαταστήστε με». Γνωρίζουν ότι πάνω από 50 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν μικρές και μεγάλες ενστάσεις γι' αυτό το εθνικό έγκλημα, για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».
Η πολιτική απομόνωση και η ήττα αυτής της κυβέρνησης φαίνεται άλλωστε από τις πρόσφατες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις όπως και την δημοσκόπηση της MRB όπου η ελληνική κοινωνία υποστηρίζει ότι είναι "κατά του κατακερματισμού, κατά του ακρωτηριασμού της ΔΕΗ", η οποία αποτελεί ένα εθνικό εργαλείο για το σχεδιασμό εθνικής ενεργειακής. Αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα, δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και ενδιαφέροντος. Ούτως ή άλλως, υποτίθεται ότι το τίμημα θα πάει για επενδύσεις για την ίδια τη ΔΕΗ. Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, στο οποίο οφείλουν να συμμορφωθούν με βάση τις επιταγές του νομοθέτη και του Συντάγματος."